Använda Blocket som förråd

Detta inlägg är ett samarbete med Blocket.

Framåt vårkanten gör många ett besök i diverse förrådsutrymmen för att plocka fram det som hör våren till och ställa undan det som främst hör till vintern. Samtidigt blir många varse om hur otroligt mycket saker de förvarar som ytterst sällan eller aldrig kommer till användning. Men varför är det så och vad kan du göra åt det?

Vår erfarenhet är att de två främsta anledningarna till att det sparas så mycket i onödan är ”för säkerhets skull” samt på grund av ”redan tagen kostnad”. Många misstänker med andra ord att inaktuella behov kan återuppstå samt gillar inte tanken på att skiljas från prylar för vilka de enbart kan återfå en delmängd av nyanskaffningsvärdet.

Även i vårt förråd ser vi spår av tankevurporna ovan. Främst handlar det om barnrelaterade prylar eftersom vi ännu inte bestämt oss för om det inom några år kan bli aktuellt med ett tredje barnHär om dagen slog det oss dock att ett alternativ till effektivare förråds-tetris är att använda Blocket som förråd.

Istället för att spara saker på spekulation så säljer vi babyskydd, babysitter, barnvagn, babynest, skötbord och spjälsäng så fort våra nuvarande barn växer ur dem. På så vis kommer de till omedelbar användning hos bättre behövande och minskar även behovet av nyproduktion. Dessutom får vi tillbaka en maximal del av nyanskaffningsvärdet genom att sälja så snabbt som möjligt och frigör plats i vårt förrådsutrymme. Och skulle det blir aktuellt med ett tredje syskon så köper vi helt enkelt tillbaka motsvarade prylar via samma tjänst.

Hur länge är det motiverat att spara ett babyskydd i väntan på eventuella syskon?

Principen ovan fungerar natuligtvis även på annat som typiskt förvaras i förrådsutrymmen men inte används under en viss period i livet. Till exempel:

 • Hobbyutrustning. Ofta varierar både intresse samt möjlighet till att utöva hobbies över tid, vilket gör att det går att hitta oanvänd utrustning i de allra flesta förråd. Sälj och köp in igen om intresse återuppstår eller då tillräckligt med tid frigörs i kalendern.
 • Verktyg. Många renoverar under en period hemmet och införskaffar samtidigt diverse verktyg, redskap och tillbehör som därefter bara samlar damm och tar upp plats. Sälj och köp in igen om nya renoveringsbehov uppstår.
 • Möbler. Behov, intressen och personlig smak varierar som sagt över tiden, vilket gör att möbler inte alltid har en naturlig plats i bostaden. Sälj och köp in igen om motsvarande behov återuppstår i framtiden eller om förutsättningarna förändras.

Vilka prylar förvarar du i ditt förråd som bättre skulle kunna ”förvaras” hos Blocket? :)

22 tankar kring ”Använda Blocket som förråd

  1. minimalisterna

   Jaha, varför inte?

   Vi sålde i förra veckan två ärvda bilbarnstolar som vi insåg att vi inte hade någon större användning av. De hade fått två intressenter på under 1 minut efter publicering.

  2. Flisan

   Jag skulle aldrig KÖPA begagnat babyskydd just för att man inte vet helt säkert att det inte är krockskadat (samma sak med hjälmar somnågon nämnde nedan). Vi gav bort vårt till några som kände sig trygga med att ta över vårt (och vi hade säkert kunnat sälja det) men det är ju upp till var och en.

 1. Lisa

  Håller med, men hur resonerar ni när man är säker på att man vill ha fler barn? Vi sålde inte babysakerna när vår första hade växt ur dem för vi visste att vi ville ha ett barn till (nej man är aldrig säker på att det ska gå att få ett till såklart men viljan var i alla fall där!).
  När vår andra växt ur saker så var vi säkra på att vi inte ville ha en tredje så då var det självklart att sälja.

  Ergo har vi aldrig varit i den där ”kanske”-situationen.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Då beror det nog lite på tidsaspekten och hur man bor och därmed har möjlighet och vilja till att förvara eller inte. Vi visste också att vi önskade ett syskon efter vårt första barn, och vi visste efter att storasyster kommit att vi ville försöka få dem tätt. Så då var det givet att spara i princip allt.

   Det bästa är kanske om man då kan låna ut det till någon vän eller släkting som får barn emellan. Så har vi kunnat göra med allt från bebiskläder till babygym och babysitter mellan våra två barn trots att de kom så tätt. Nu har vi sålt de två sistnämnda men bebiskläder i strl 50 är utlånat till en vän som nyss fick en bebis som var mindre än deras tidigare barn och de därför saknade just små bebiskläder.

  2. stella

   jag har ett barn och hoppas på ett till i sinom tid, jag sparar det allra finaste och det lånar jag gärna ut till vänner som fått barn, men på 3.5 år handlar det om kanske 2 flyttkartonger, allt stort som inte används längre (vagn etc) såldes när det inte längre fanns behov för det.

 2. K.L

  Bra idé/uppmaning. I mitt fall behålls saker av detta slag bara ifall de är originella/ovanliga/svåra el omöjliga att få tag på igen. Tex den unika lampan från en av våra resor som vi inte kan använda i vår nuvarande bostad pga låg (normal) takhöjd kombinerat med lång make (han slog huvudet i den) men som vi kunde ha i den förra bostaden med hög takhöjd & hoppas kunna använda igen vid framtida boenden, pga vi älskar den. Eller moseskorgen som användes av min man & hans äldre bror som spädbarn. Som min svåger använde till sina döttrar & vi sedan fick för att ha till våra ev spädbarn. Och än har vi inte gett upp hoppet om det så korgen finns kvar. Visst finns det andra korgar, men just denna har funnits/använts i familjen… Tack & lov har vi bara några få saker av detta slag, i övrigt tänker jag helt som ni. Ännu en ikeastol som inte används gör jag lätt mig av med.

  Svara
  1. K.L

   Läste förresten äv en av era länkade inlägg från förra våren om vårstädning & blev då inspirerad att göra något åt våra fönster! Så tack såhär ett år i efterskott ;) Bokat fönsterputs nu! Ligger efter med det sen länge pga sjukskriven/trasig kropp, tänkt ta det när jag blivit bra men sjukvårdens insatser tar lång tid så nu bestämde jag mig för att nog fick vara nog & betala någon för den hjälpen! Tyvärr får jag vänta 3 veckor eftersom alla vill få vårfint ;) men har jag väntat så här länge kan jag vänta lite till. Någon dyrare kanske hade haft tidigare tider, men det var ju det där med sjukskrivning – inget man blir rik av direkt. Så det får vänta ngr veckor men nu vet jag att det äntligen blir av! :)

  2. Fru Minimalist

   Härligt att vi har samma filosofi!
   Och självklart finns det som med allt vissa undantag. Hoppas verkligen ni får användning för korgen! :)

 3. Petra

  När det gäller säkerhetsutrustning så skall man vara försiktig med begagnat; skulle aldrig vare sig sälja eller köpa till exempel hjälmar på det sättet. Och när det gäller elektriska apparater gäller det också att se upp.

  Annars håller jag helt med om att det är bra att hålla prylarna igång medan de fortfarande är fungerande :)

  Fast just Blocket vågar vi inte använda. Vi lade ut en annons på en bil där en gång och det slutade med att vi blev nedringda av folk som ville köpa till en bråkdel av det pris vi angivit, och maken blev till och med mordhotad och kallad för allsköns obehagligheter för att vi inte gick med på att mer eller mindre skänka bort bilen. Kanske inte Blockets fel, men sedan dess håller vi oss borta från den arenan.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Samtidigt likväl som att vi ärver säkerhetsutrustning (bilbarnstolar, babyskydd, hjälmar) så handlar det ju om att lita på personen ifråga som skänker/säljer.

   Synd om er negativa upplevelse av Blocket som annonsplats. Vi brukar alltid ange ”Jag svarar enbart via mejl” och inte ange något telefonnummer. Då slipper man svara hundraelva gånger i onödan när folk försöker pruta på ett redan lågt pris.

 4. Annika

  Vi har också sålt/ gett bort barngrejer och kläder vartefter som vi slutat använda dem. En del klädfavoriter har vi sparat i hopp om att få ett barn till, men eftersom det är ytterst osäkert har vi också resonerat så att det är bättre att säljs medan sakerna är nya. Om det om fem år visar sig att det inte blev något barn till så skulle vi få mycket mindre pengar ur grejerna och dessutom skulle det kunna vara rätt jobbigt att ta sig an alla barngrejer då när man sörjer att det inte blev fler barn.

  När det gäller babyskydd är rekommenderade livslängden 5-7 år och för bilstolar 7-10 år så sådana är nästan bäst att försöka sälja genast om man är det minsta osäker över om man kommer få flera barn.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Ja, många barngrejer blir inaktuella och tappar snabbt i värde på andrahandsmarknaden om man väntar för länge.

   Bra info med rekommenderad livslängd, tack för det komplementet! :)

 5. Madeleine

  Jag har helt tagit bort förråd ur mitt liv. Bästa beslutet någonsin. Har bara saker som används nu, idag hemma och växa i-kläder till min son. Leksaker och annat är jag duktig på att plocka bort snabbt. Det är skönt :)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Det låter som ett toppenbeslut ur en minimalistisk synvinkel! :)
   Är samtidigt tveksam till om ens vi skulle klara det, men är kanske lättare om man bor större än 4 pers på 60 kvm med totalt 5 garderober att förvara allas kläder, sängkläder, handdukar etc i. :) Följande förvarar vi i vårt förråd som jag är glad att inte behöva ha i lägenheten; resväskor, resebarnvagn, liggdel till barnvagnen (nu när båda har båda sittdel), vinterjackor, vinterdäck till bilen (extern däckförvaring är bra alternativ), växa-i-kläder till både storasyster och lillebror (särskilt ytterkläder som är mer skrymmande), balkongmöbler och balkongkrukor (vi har inget tak till vår balkong och vill helst inte att de ska övervintra ute).

 6. Lisa

  Vi är på andra änden – där vi funderar över om vi ska spara den eller den prylen, möbeln eller vad det kan vara, tills barnen flyttar hemifrån. (Först ut är sonen om ett drygt år) Men vi kom fram till att det är bättre att, precis som ni resonerar, sälja nu och köpa det som senare behövs när den dagen kommer. På så sett behöver ungarna dessutom inte känna sig tvugna att ta över något bara för att vi sparat det åt dem. Även här finns det självklart undantag. Sonen fick en antik gunghäst fån Italien när han föddes…. Men den lär stanna hos oss i några år till eftersom jag tvivlar på att han vill ha den i sin studentlya :-).

  Svara
 7. Emily

  Åh jag bara älskar er blogg, måste jag säga. Är gravid med lillebror nu och har en dotter på 2 år redan. När jag läste detta inlägg fick jag massor av inspiration och gjorde mig av med en megastor bilbana som jag köpte förut begagnat, men som dottern bara är rädd för när man ska köra igång. Min första tanke var att jag skulle spara den ifall lillebror vill leka med den, men den tar SÅ mycket plats. Så jag använder blocket som förvaring och köper tillbaka den ifall det behövs sen ;) Kändes så skönt att bli av med den. Har börjat med andra delar av hemmet också och rensar och grejar. Vi bor i en trea och det kan nog bli en aning trångt med bebis sen, så jag tror det är nån slags boa-fas detta. Jag är säker på att inte skaffa fler barn sen så det ska bli ett rent nöje att få sälja av alla bebisgrejer :D kliar redan i fingrarna känner jag. Men tänkte kolla, hur stort bor ni? Hur tänker ni med inredning etc, delar era barn rum?

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Vad kul att höra, tack för din positiva feedback och vad kul att du tog action direkt! :)
   Kan verkligen förstå det där med att det kliar i fingrarna. Jag har känt så i perioder och velat göra mig av med alla gravid-/amningskläder och bebissaker, men eftersom vi ännu inte landat i om det blir fler syskon så har vi behållit favoriter av kläder och saker som inte är skrymmande.

   Vi bor bara i en 2a på 60 kvm, så vi delar sovrum alla fyra. ;) Och därmed har vi heller inget barnrum att inreda. De få saker som barnen har ryms i en liten bokhylla med två hyllor för böcker och två hyllor där det är förvaringskorgar med blandade leksaker i den ena och duplo i den andra. Du kan se bild på bokhyllan längst ner i nedanstående inlägg, nu är oftast båda övre hyllorna fulla med böcker varav en med biblioteksböcker.
   http://minimalisterna.se/ny-stimulans-for-den-minsta/

   Vi letar större bostad som vi skrivit om nedan bland annat, men vi får se om det blir en villa i någon stockholmsförort en bit ut eller en liten men större lägenhet närmre stan någon år till.
   http://minimalisterna.se/hemnet-knarka-bort-sin-fritid/

   Oavsett hur det löser sig så ser jag fram emot att få inreda ett barnrum och kunna ge barnen lite mer skrymmande leksaker som ett lektält eller liten köksdel och mysiga barntavlor på väggarna etc. Eftersom barnen fortfarande är så små har det inte varit något problem att bo på 2 r o k och 60 kvm rent utrymmesmässigt, dock sömnmässigt då vår minsta vaknar mycket på nätterna och då hade det varit skönt med ett barnrum/gästrum att få sova i för den som ska upp och jobba.

 8. Sophie E

  Tack för sparken i baken! :) Lade upp fyra Blocket annonser under påskhelgen, tre barnprylar och ett barbord med stolar som inte passar i nuvarande bostad. Nu knappt en vecka senare är alla sålda! Passade på att skapa ordning och reda i förrådet nu när det var färre saker att rodda med och det blev verkligen fint. Även om man inte ser förrådet dagligen eller ens varje vecka, så är det ändå en härlig känsla att skapa ordning och reda däri.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Visst är det märkligt att saker som man inte ser till exempel i diverse förvaringsutrymmen eller förråd ändå skaver lite innanför pannbenet då man tänker på dem samt är otroligt befriande att göra sig av med?

   Tummen upp till en bra rensning för övrigt! :)

 9. M.M

  Jag sparade barnens saker och kläder länge. Till slut var jag tvungen att göra mig av med allt och då var det omodernt och gick knappt att sälja.

  Svara

Lämna ett svar