Minimalism rum för rum – vardagsrummet

I sommar har vi en bloggserie där vi under ett par veckor publicerar ett blogginlägg i veckan med fokus på minimalism rum för rum. I förra veckan började vi med hemmets första rum, nämligen hallen. Denna vecka förflyttar vi oss in i vardagsrummet. Hur skapar du ett rum som fungerar både till vardag och fest, där funktion och avkoppling kombineras med förvaring och underhållning? Samt som i vårt fall då vi bor i en tvåa med två barn, även som lekrum för barnen.

De flesta vardagsrum har en soffa som utgör den största möbeln i rummet, därför är placeringen av denna viktig. En tumregel är att placera soffan så den välkomnar dig när du kommer in i rummet, alltså inte med ryggen mot gästerna.

Minimalisternas vardagsrum.

Minimalisternas vardagsrum.

Vi skaffade nytt vardagsrumsbord inför Storasyster Minimalists ankomst då det tidigare bordet var ostadigt mm. Vi hade som krav att det skulle vara runt för att inte ha några vassa hörn samt gediget så det stod kvar på sin plats även med barn som leker och drar i det. Vi ville helst inte ha ett vardagsrumsbord där förvaring var möjlig. Detta då det riskerar att hamna allt från tidningar, böcker och fjärrkontroller, till leksaker och gammalt godispapper i dessa förvaringslådor. Då lägger vi hellre sakerna på dess rätta plats när vi är klara och dessutom slipper vi barn som rotar, gömmer eller flyttar på saker i lådorna. :)

Vardagsrummet är nog det rum där det förekommer flest prydnadssaker i ett hem. Prydnadssaker kan ses som överflödiga och onödiga, men de är samtidigt de som gör bostaden personlig, ombonad och trivsam. Den gemensamma nämnaren för våra prydnadssaker är att de gör oss glada och/eller fyller en funktion. Har du för många känns hemmet rörigt och plottrigt. Då är det bättre att välja ut några favoriter som gör dig glad eller fyller en funktion så syns dessa desto mer, samt byta ut några utifrån säsong eller humör.

Klocka från Design House Stockholm, prydnad och funktion i ett.

Klocka från Design House Stockholm, prydnad och funktion i ett.

Skål Smiley

Skål Smiley från Eva Solo. Kan fungera som godisskål eller som på bilden med höstens kastanjer.

För vår del fungerar vardagsrummet även som lekrum för barnen. Vi har löst det genom att skaffa en liten bokhylla där alla Storasyster Minimalists böcker står och leksakerna förvaras i två lådor i bokhyllan. Det tar bara ett par minuter att plocka ihop utspridda böcker och leksaker, och förvandla rummet från ett barnvänligt och kaosartat lekrum till ett vuxet och lugnt vardagsrum igen när barnen somnat.

Barnens bokhylla med såväl böcker som lådor för leksaker.

Barnens bokhylla med såväl böcker som lådor för leksaker.

Det är inte ovanligt att många förvarar filmer, dvd-skivor och cd-skivor i vardagsrummet trots att de aldrig tittar på dessa längre. Överväg att rensa ut dessa och passa samtidigt på att ta en titt i bokhyllan. Vilka böcker har du för avsikt att läsa igen? Har du några dubbletter av böcker? De flesta böcker finns idag att låna på biblioteket både fysiskt och digitalt.

Har du något minimalistiskt tips för vardagsrummet att dela med dig av?

Minimalisternas bokhylla.

Minimalisternas bokhylla.

13 tankar kring ”Minimalism rum för rum – vardagsrummet

 1. Linda

  Vi delade av vårt vardagsrum och gjorde ett sovrum och ett tv rum. (Vårt kök är stort och vi sitter alltid där när vi har gäster) TV rummet skall få en väggfast soffa med förvaring under. Där finns inga fönster endast ett relativt stort valv ut mot hallen. Sovrummet blev mitt och sambons. Där har vi stora fönster och balkongen. Böcker har jag i lådorna under sängen, med ryggarna uppåt. En IKEA Brimnes. Jag har en låda, sambon en låda. Det som inte får plats rensas ut. Lägenheten är en trea som vi nu byggt om till en femma. Vi har tillsammans fyra barn som bor hos oss i olika omgångar. Men även när vi är alla känns lgh lagom stor.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hur stor är er lägenhet i kvm?
   Vi har tänkt tanken att göra en liknande lösning om vi inte skulle hitta ett större lämpligt boende närmsta året. Dock skulle ett av rummen bli helt utan fönster och egentligen för litet för att räknas som ett riktigt rum. Framtiden får visa hur vi löser boendesituationen.

 2. Eva

  För det första vill jag säga att jag är så imponerad av att ni Minimalistföräldrar bor med nu två (om än små) barn på så pass liten yta och verkar tycka att det faktiskt fungerar. Har ju visserligen förstått att ni kanske söker något större men just att ni inte rusar iväg och bara fixar något större utan väntar och ser och verkligen vet vad ni vill ha (mitt intyck) tror jag är sunt. Ni upptäcker på så sätt vad som verkligen faktiskt är nödvändigt, vad som funkar trots allt osv. Och detta när ni båda dessutom, om jag minns rätt, är uppvuxna i villa. Där jag kommer ifrån, Norrbotten, är det en ständig undran vid besök här i huvudstaden, hur i all sin dar folk kan bo med barn, för det första i storstan, och för det andra i lägenhet överhuvudtaget. Det är nu kanske en extrem hållning i andra diket men vanor är ju starka och formar värderingar om vad som är ”rätt”. Mina släkt däruppe skulle genast tolka er situation som att ni saknar ekonomiska förutsättningar för större boende. Alla former av minimalism är dem främmande. ;)

  Där jag bor är det bara ettor i hela huset, men alla är rätt stora sådana, 45 kvm. Här har det under årens lopp bott många familjer med ett eller två barn. De har kunnat spara massor av pengar och efter ett par, tre år har de haft en rejäl grundplåt för ett hus eller större lägenhet. Det lustiga när man pratat med dem är att när de väl stått på gården med sista flyttlasset har alla liksom vemodigt tittat på det vackra gamla trähuset och sagt att det ju gick att bo här med barn, att det faktiskt fört familjen närmare varandra, att de tvingats prioritera och satsa på utrymme istället för att samla prylar. Man kan hoppas för deras skull att de tar lärdomen med sig till sina villor eller större bostäder.

  Tips mottages för övrigt om sovrumsalternativ i vardagsrum i ettor! Funderar på att göra mig av med min gamla säng. Måste man ha en säng? Jo såklart, men finns det inte andra typer av sängar, sovmattor(!?). Är öppen för intressanta förslag. Sover som en stock oavsett ställe och underlag så kan därför ifrågasätta gängse idéer kring sovplatsen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det handlar nog väldigt mycket om förväntningar och inställning. Det är klart att vi gärna skulle ha möjlighet att släppa ut barnen på baksidan i en trädgård, låta dem springa barfota och plocka hallon. Lite så som vi haft det några dagar hos mina föräldrar nu i sommar i en mindre stad. :) Men som du är inne på så behöver vi landa mer i vad vi verkligen vill ha, vad vi klarar av gällande såväl pendlingstid som ekonomiskt och kompromissa ihop till ett lämpligt boende. Vi upplever att vi velar allt för mycket både i vilken förort vi kan tänka oss att bo i till om vi vill ha hus eller lägenhet, för att vilja slå till. I Stockholm med omnejd handlar det om så pass mycket pengar att beslutet känns väldigt stort. Men visst får även vi kommentarer och blickar när vi besöker folk i min hemstad och berättar hur trångt vi bor. :)

   Det finns ju sängskåp, det hade ett par till oss som bodde två personer i en etta, kan det vara ett alternativ?
   Eller en bra bäddsoffa? Även om vi skulle tycka det var jobbigt att behöva bädda ut och ihop något varje dag, vi som knappt orkar lägga på överkastet, haha ;)

  2. therese

   jag funderar själv på att slänga ut min säng

   har köpt en stor tjock ullmatta
   go o mjuk

   tanken är att hitta en filt modell tjockare att ligga på

   så är det bara att hämta täcket o kudden

   o på morgonen rulla ihop allt o slänga in i garderoben

   jag ska testa 2 månader innan jag definitivt slänger ”det stora 160cm’s åbäket”

 3. Linda

  Den ”värsta” möbel jag vet är en tv-bänk! Särskilt de där gigantiska som var populära ett tag… Hua. Det skapar bara massor att förvaring = sväljer massor med onödigt skräp. Den bästa lösningen i mitt vardagsrum tycker jag är min tv! Den sitter på väggen, på en arm som går att dra ut och vinkla åt olika håll. Alla sladdar och kontaktuttaget sitter bakom så de är osynliga. Det ser lite ut som att tv svävar haha… Under tv har vi ingen bänk alls, utan vår Apple tv sitter fast på tevens baksida med hjälp av kardborreband. Supersmidigt. Sedan har vi gardiner längs väggen och ett glasparti bredvid, så när teven inte används så dras gardinerna för och den syns inte alls ? det tycker jag är jätteskönt då jag inte vill att teven ska ha en så central del av vårt hem (liv).

  Svara
 4. therese

  Jag slängde ut soffan,

  eftersom jag bor i en etta o ville ha plats för att yoga på

  nu har jag en fåtölj med fotpall=två sittplatser
  det räcker gott
  träffar ändå vännerna mest på stan

  men jag har fått många reaktioner på det
  varför??! och ”så kan man inte göra”

  vad ”man” gör…
  det vet jag inte

  har testat yoga i grupp på gymmet
  en orientaliskt inredd hall

  vet bara att jag har den mysigaste ”yoga-studion” helt för mig själv
  inga prydnader o lull lull
  bara vita strukturtapeter
  lugn o ro för själen

  Svara
  1. En annan Malin

   Då jag flyttade hem från studiestaden gav jag bort min gamla soffa efter att den hade snurrat runt i familjen, jag ville inte längre ha den och ingen annan heller.
   Då jag bor på 30 kvadrat finns inte mycket plats nu heller. Istället har jag två ihopfällbara tygstolar och en fotpall. Vid behov kan min säng också fungera som soffa.
   Soffan är dock en möbel jag uppskattar och kommer att skaffa till ett framtida boende.
   Annars, har minimalisterna några tankar kring att ha alla rum i ett?

 5. Kimberly

  Uppskattade verkligen detta inlägget! Har funderat mycket på hur jag kan minimera allt onödigt hemma, framförallt för att slippa lägga tid på att hela tiden röja och städa nu när vi fått barn och hellre lägger tiden på att verkligen umgås när min man är ledig. Så, efter att ha läst detta skickades två stora säckar med böcker och kläder till second hand. Vi skulle prwcis få en ny soffa ( mammas gamla då hon precis ska bli sambo) så vi la ut vår på en säljsida på facebook, skänkte den mot avhämtning. Fick kontakt med en tjej som skulle flytta till sin första lägenhet i september. Slutade med att hon fick soffan, en extrasäng, vår tvbänk, en dvd (där tog jag efter er att använda netflix mm istället för fysiska filmer och de få filmer jag vill ha kvar, astrid Lindgrenboxen, kan vi kolla på via datorn), bokhyllan (som i princip tömdes då böckerna skänktes bort) och en trådback. Hon fick även ett matsalsbord med stolar och en jädra massa porslin av mamma.
  Win win för oss allihop! Och det känns sååå luftigt och fint hos oss nu :D är så nöjd, och känns extra bra att kunnat hjälpa tjejen som inte hade så gott med pengar.

  Tack för inspiration!

  Svara
 6. Emelie

  Hej!

  Den orange (röda) lampan i ert vardagsrum är helt fantastisk! Vart har ni köpt den?!

  Och tack för en mycket inspirerande blogg!

  Emelie

  Svara

Lämna ett svar