Badskumt i badrummet

Vi städade ur badrummet här om veckan som ni kanske läst om här. Men efter att ha läst ut en av våra semesterböcker sommaren 2013 behöver vi ta en ny utrensningsomgång, läsa det finstilta på våra produkter samt överväga vad som egentligen är värt att använda. Redan i bokens första stycke fångar författaren och miljöjournalisten Katarina Johansson sina läsare. Så här börjar boken Badskumt – Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg:

För en tid sedan köpte jag ett nytt cerat. Oliv Naturell, läppbalsam med ekologisk jungfruolja stod det med gröna sirliga bokstäver. Toppen, tänkte jag, det verkar både hälsosamt och miljövänligt. Väl hemma tittade jag lite närmare på innehållsförteckningen. Ett tjugotal obegripliga namn och överst står petrolatum. Det låter inte som olivolja, tänkte jag och började se mig omkring i hemmet. Vi har det i garaget och använder det till att smörja cykelkedjan eller bilmotorn. Knappast så nyttigt att ha på läpparna och kanske dessutom slicka i sig. Jag tittade vidare i badrummet. Vad var det i tvålen, schampot, balsamen, hårfärgen och tandkrämen? Jag upptäckte då att det naturliga mjällschampot med entjära till största delen bestod av hudirriterande skummedel. Den flytande handtvålen med honung saknade honung men innehöll parabener som misstänks kunna spöka med hormonerna. Tandkrämen innehöll ett medel som kan ge blåsor i munnen och ett annat som förgiftar fiskar. Jag kände mig som en grundlurad konsument och en dålig miljövän.

Badskumt är en bok alla borde läsa oavsett ålder och kön. Förhoppningsvis med ett ändrat synsätt, beteende och köpmönster som följd, eller åtminstone en ökad medvetenhet om följderna av sina val och handlingar. Boken borde vara obligatorisk i kittet familjer får med sig hem från BB eller egentligen redan innan man skaffar barn eftersom innehållet i vissa produkter kan försvåra graviditet, skapa hormonrubbningar och fosterskador. Kanske redan i gymnasiet eftersom Katarina Johansson tar upp mycket om kemikaliernas miljöpåverkan.

Vi färgar håret med giftiga och miljöfarliga ämnen och badar våra minstingar i badskum som innehåller starkt allergiframkallande ingredienser. Vi använder parfymer som kan påverka hormonsystemet och solkrämer som kan skada vårt DNA.

Kanske är detta vad vi konsumenter behöver höra för att förstå att det faktiskt är upp till oss själva om det ska ske någon förändring. Det är vi som beslutar vad vi vill köpa och vilka tillverkare och företag vi vill stödja. Att lägga över ansvaret på Läkemedelsverket, Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket eller EU kommer du efter att ha läst boken förstå är lönlöst och ett enkelt sätt att slippa ta ditt ansvar som konsument. Flertalet av de produkter vi (Herr och Fru Minimalist) dagligen använder kommer med största sannolikhet ha ett annat fabrikat vid nästa köp, andra kommer vi sluta använda helt.

Visst görs en del tester av kemikalier och hur dessa påverkas under olika omständigheter, men av de 7 000 ämnen som figurerar i våra vanligaste produkter, vet vi väldigt lite om följderna för naturen eller oss själva på några års sikt eller när flera olika kemikalier blandas.

I Sverige styr våra lagar inte enskilda kemikalier eller ämnen, utan olika produktgrupper. Olika myndigheter ansvarar för olika områden där olika regler gäller. Detta får till följd att ett ämne kan vara godkänt i kosmetika men förbjudet i målarfärg och tvättmedel. Eller att det på en målarfärgsburk måste vara en symbol med en död fisk om det innehåller något miljöfarligt ämne, medan det inte behöver vara någon varning om samma ämne återfinns i en nagellacksflaska. Förvirrande och konsumentförsvårande om något.

Katarina Johansson skriver utan pekpinnar, enkelt, tydligt och hela tiden med glimten i ögat. Boken är full av konkreta tips, får oss att ifrågasätta och ger en känsla av att det går att påverka.

I höst/vinter kommer vi återkoppla till detta inlägg och berätta vilka förändringar vi gjort i vårt liv och badrum efter att vi båda läst boken och hunnit kolla upp alternativa produkter. Tills dess kan vi bara rekommendera dig att läsa boken samt att sedan ge den vidare till en vän.

Detta inlägg är inte sponsrat av vara sig adlibris, Katarina Johansson eller någon annan.

22 tankar kring ”Badskumt i badrummet

 1. Yve

  Den ska jag genast läsa. Har visserligen redan börjat byta ut mycket, såsom fluorfri tandkräm och mina hårschampoon men behöver mer tips.
  Använder kokosfett till mycket bl.a som handkräm/fotkräm – nackdelen är att man blir lite kladdigare, men det är superbra. Kollar alltid innan jag köper nytt nu. Däremot är det svårt för vissa saker vill man inte vara utan och det är svårt att hitta bra alternativ som inte samtidigt är otroligt dyra.

  Svara
  1. Minimalisterna Inläggsförfattare

   Ja, många alternativa produkter blir lätt väldigt dyra. Kanske skulle de bli billigare om fler köpte dem?
   Jag blir nyfiken på vad du har bytt ut hårschampot mot för märke/sort? Bra tips med kokosfett!

  2. Yve

   Just nu använder jag Burt`s Bees finns på hälsokosten bl.a. Det är ialla fall fritt från parabener och sulfat samt syntetisk doft.Tycker det är bra men det finns säkert ännu bättre ( med ännu mindre kemikalier)
   Jag köper i hälsokosten men det finns många bra webbshopar också med naturligare produkter = mindre kemikalier. Googlar man hittar även andra metoder typ balsammetoden. Har dock inte provat den : )
   Hälsningar Yve

  3. Herr Minimalist

   Vad roligt att höra att Burts Bees är så bra. Jag hittade själv Burts Bees Lip Balm på Walmarts i USA första gången för ungefär sex år sedan och blev stormförtjust. Sedan dess använder jag enbart det läppsylet och importerade alltid ett par stycken varje gång jag var i USA med jobbet. Men för ungefär 2 år sedan hittade jag dem plötsligt i en hälsokostbutik i Sverige och nu finns de typ överallt. :)

 2. Emma

  Jag skrev ett helt arbete om detta i skolan! Hade också som uppgift att hitta något i huset som inte innehöll dåliga saker. Det enda jag hittade var mina produkter från burt’s bees :)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Det är nog många personer som inte skulle hitta någon riktigt ”bra” produkt i sitt badrum. Hemskt men förmodligen sant :) Intressant skolarbete för övrigt.

  1. Fru Minimalist

   Jag har börjat följa bloggen efter tidigare tips här på bloggen :)
   Bra att kunna få handfasta tips på märken och produkter med bra innehåll. Har du något riktigt bra schampo med bra innehåll som du rekommenderar? Jag har tjockt hår och tycker mig behöva balsam efter varje schamponering samt inpackning någon gång i månaden, vilket jag gärna skulle undvika.

 3. Birgitta

  Den boken har sedan länge en hedersplats i min minimala boksamling.Sedan snart två år har jag slutat låta färga håret och låtit det gråa komma fram. Fruktansvärt är att badprodukter för barn i glada Hello Kitty-förpackningar t ex; inte alls är milda och barnvänliga…Ett bra knep för stressade ger också Katarina Johansson: ”Om innehållsförteckningen är lång som en psalm…” betyder det att man ska se upp typ!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Ja, långa innehållsförteckningar är sällan bra, i likhet med långa ord som är omöjliga att uttala :-)
   Katarina Johanssons andra bok Den onda badankan – Ditt barn och de osynliga gifterna, kommer förmodligen även den få en plats i vår bokhylla i framtiden när barn kommer in i bilden.

 4. Sanna

  Bra recension! Jag använder också naturlig hudvård, har bytt ut ALLT. Använder aleppotvål, hemmagjord deo, olivolja, kokosolja, arganolja, sheasmör…Tvättar håret med bikarbonat och sköljer med citronvatten. Gillar Weledas produkter, använder smink från UNE och Dr. Hauschka. Känner mig så mycket fräschare och huden och håret är mycket bättre. Jag tycker också att alla borde läsa Badskumt!

  Ett tips är att läsa Emma Granaths blogg, där finns många tips och massor av kloka tankar kring ekologisk hudvård, miljö och minimalism. Emma bloggar inte längre men bloggen finns kvar och är ett riktigt uppslagsverk. http://www.emmagranath.se

  Jag har inte heller barn än men jag skulle rekommendera er att läsa ”Den onda badankan” redan nu för genom den blev jag medveten om att konsumtionsval som jag gör idag kan påverka fostret och min förmåga att få barn.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Hemmagjord deo låter spännnade, har läst en hel del om det men inte vågat prova ännu. Numera använder jag och sambon (Herr Minimalist) samma sorts deo (inte samma deo utan samma produkt ;) ), vilket är en deo utan doft, parabener, färgämnen och alkohol. Tyvärr är jag dock inte lika nöjd som sambon då jag svettas mer. Sedan jag läste ”Badskumt” har jag successivt även börjat byta ut sminket mot ekologiskt smink samt naturligtvis börjat kolla på alla badrumsprodukters innehållsförteckning med andra ögon mot tidigare. Den här bloggen kan jag tipsa om, om du inte redan följer den:
   http://www.naturligtsnygg.se/

   Tack för informationen om boken, det vore kanske på sin plats att köpa boken redan nu istället för att vänta.

 5. Sanna

  Ja, deon jag gör själv funkar jättebra. Jag blandar kokosolja, bikarbonat, potatismjöl och ett par droppar eterisk olja. Det blir liksom en vit glasyraktig smet som jag smörjer in mig med.

  Vilken deo använder ni? Det är jättebra att den inte innehåller parfym, parabener osv. Innehåller den aluminium? Många konventionella deodoranter innehåller aluminium, vilket ger en antiperspirant-effekt, alltså de blockerar svetten från att komma ut. Det är viktigt att svettas för det är ett sätt för kroppen att rena sig från gifter.

  Det som händer när man slutar med en konventionell deo är att man tar bort ”svettblockeringen” och då kan man lukta ganska illa ett tag och kanske känna att man behöver tvätta sig under armarna lite oftare och stryka på deon utan aluminium lite oftare, kanske ett par gånger om dagen. Omställningsperioden kan vara lite olika lång, men några veckor tog det nog för mig. Det är helt enkelt gammal skit som ska ut. Låter kanske äckligt men jag tycker att det är läskigare att det finns kvar i kroppen.

  Senaste två åren har jag bara använt olika eko-varianter för att till slut fastna för den hemmagjorda, den funkar superbra på mig. Vissa dagar använder jag inte ens deo. Jag svettas fortfarande, men skillnaden är att det inte luktar illa, det luktar bara ”ingenting”. Förr kallsvettades jag ganska ofta men det gör jag inte längre, tror att det hänger ihop med att jag slutat med konventionell deo.

  Det finns även kristalldeo man kan köpa i hälsokostbutiker, den funkar rätt bra den med. I hälsokostbutiker finns även Rosenserien och Urtekram, Rosenseriens deo ska vara väldigt bra har jag hört.

  Förlåt för en lång uppsats, jag läser allt jag kommer över om naturlig hudvård och tycker att det är väldigt intressant. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Ingen fara för uppsatsen, det är ett jätteintressant ämne som även engagerar oss. Efter att vi läst boken Badskumt rensade vi rejält i badrummet och en av de första produkterna vi bytte ut var just deodoranterna. Vi började båda använda Dove Pure. Dock tycker inte jag (Fru Minimalist) att den fungerar för mig så efter att ha provat den nu i 1,5 månad har jag denna vecka bytt till en deodorant från Vichy som åtminstone är fri från parabener. Kanske gav jag upp för tidigt under omställningsperioden men jag tyckte det var jobbigt att känna att deon inte ”höll” hela dagen på jobbet.

  2. Sanna

   Jag förstår. Det är likadant med håret och huden, övergångsperioden när man byter produkter kan bli jobbig. Har också gett upp ibland men nu är jag inne i en bra period. Deon kan vara lättare att fasa ut när man är ledig, typ under semestern. Jag hejar på er! :) Vilja och intresse är ju det viktigaste.

 6. Sanna

  Jättebra att du har börjat byta ut sminket! Ja, Naturligt Snygg följer jag, den är riktigt bra. Jag tipsar gärna om produkter och recept också. En bonus till med naturlig hudvård är att den är minimalistisk, alla mina grejer får plats i badrumsskåpet och det är tom plats över! Plus att min necessär är mycket mindre! :)

  Ja, eller låna den på bibblan! :)

  Svara
 7. LiveHealthyBeHappy :)

  Jag gick från ceratgalning till att ha slutat använda det helt och hållet sen några månader tillbaka. Alltid provat massa olika och haft ett i varje jacka för säkerhetsskull för jag var en sån som inte klarar sig utan.. Trodde jag! Mina läppar är mjukare än någonsin sen jag slutade använda det bortsett från de första 1-2veckorna. När läpparna börjar bli lite bubbliga eller frasiga dricker jag bara mer vatten så löser det sig, tror inte att det är bra att vi blockerar alla signaler våra kroppar skickar oss :/
  Inte använt deodorant sen årsskiftet heller för den delen men det är en annan historia :P

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Vad intressant. Det känns lite som samma fenomen som hudkräm, säg den tjej/kvinna som inte använder hudkräm någon gång i veckan, åtminstone under vinterhalvåret, men säg den kille/man som någonsin använder hudkräm? :)
   Det handlar åtminstone delvis om ett behov som affärsidkarna skapat, sen kanske vi blir lite extra torra här i norr med kylan och mängden dusch etc, men vi hjälper nog till en del själva också genom att smeta in oss innan kroppen får en chans reglera uttorkningen på egen hand.

 8. K.A.L

  Hej! Lite gammalt inlägg men tänkte tipsa lite på deofronten. Jag bytte helt till ekologiska/naturliga produkter redan 2009 och har hunnit testa en hel del. Deo har varit svårast men det som funkar bäst för mig är att göra egen deo (två msk bikarbonat, 1 msk potatismjöl och 10 droppar valfri olja – eterisk eller utan doft, tex mandel).

  Men min man som inte orkar vara lika mkt puritan :) använder Neutrals deo. Jag använder den också ibland av och till, tex om jag inte hunnit göra ny deo eller på resa mm. Den innehåller visserligen aluminium men är svanenmärkt, parfymfri och har 3-4 saker i innehållsförteckningen. Jag kan verkligen rekommendera den om man ändå vill ha något mer konventinellt. Änglamarks deo, som också är svanenmärkt har en mkt längre innehållsförteckning, så Neutrals är den jag hittat som är mest ”ren” av de konventionella, och som funkar bra! Jag har också testat Doves renare deo och håller med om att den inte funkar så bra. Synd att Neutrals förpackningar ser lite trista ut men deon rekommenderas varmt i alla fall.

  Fast bäst är såklart den hemmagorda :) Bättre än någon annan deo – bättre än alla tidigare giftstinna deos jag använt.

  Brukar göra extra mkt på en gång (se innehållslistan ovan), blanda riktigt ordentligt till en grynig massa och hälla upp i flera småburkar. Smetar sen under armarna med en bomullspad eller tygbit. Enkelt. Brukar förvara burken jag använder i badrumsskåpet såklart men de andra i kylskåpet (så oljan i dem inte härsknar) så plockar jag snabbt fram en ny burk när den i badrumsskåpet tagit slut.

  Svara
 9. K.A.L

  Förresten, angående övriga områden kan även jag varmt hylla Weledas produkter (deras mandelserie har gjort underverk med min hy som tidigare alltid var irriterad och känslig). De har nyligen även tagit fram en ny babyserie som är helt doftfri som är underbar – speciellt om man är doftkänslig som jag.

  På tvålfronten kan även jag instämma i hyllningskören till Aleppotvålen men pga minskade inkomster det senaste året har jag letat mer budgetvarianter och landat nöjt med Änglamarks fasta tvål. Visst är inte allt i Änglamarks produkter naturliga men alla är de både svanenmärkta och doftfria, näst bäst innan helt naturligt och eko, och i alla fall bäst till budgetpris. På schampofronten använder jag deras babyschampo (så milt det funkar för bebisar betyder ju milt även för vuxna).

  Balsam är nästa svåra femma men där hittade jag tidigt ett balsam av det brittiska märket Bentley. Ekologiskt, naturligt och det första med den strikta brittiska eko-märkningen soil association. Men trots det inte så farligt dyr (ca 70-80 kr/flaskan) så den har jag fortsatt med trots minskad ekonomi.

  Och på tandkrämsfronten heter favvismärket Kingsfisher (de finns både med/utan flour) men butgetvarianten som får duga är svanenmärkta Acta.

  Det bästa eko-rådet jag läst mig till i alla fall är att om man inte har råd att köpa eko-hygienprodukter helt och hållet så kan man prioritera krämer – sådant man smetar sig in med och låter sitta kvar och sugas upp i huden. Tvålar och schampon sköljer man tex bort. Det har fått bli mina ledord – schampon och tvålar är ”bara” svanenmärkta men krämerna bra, naturliga och ekologiska som weleda (samt ren ekologisk arganolja istället för nattkräm). Även jag älskar Naked lips läppbalsam :)

  Och på sminkfronten Nvey eco för den med stora plånboken men även Une är super till ett bättre pris. De har ju även ett nagellack som visserligen inte är eko men i alla fall utan en hel del kemikalier och därmed även inte luktar lika skarpt som vanliga.

  Härligt att utbudet och intresset ökat så mycket sen 2009 så hoppas ni alla hittar era favvisar! Här var ialla fall mina tips :)

  Svara
 10. Emma

  Hej!
  Jag skulle gärna läsa denna bok, men på grund av att jag studerar på gymnasiet är det ofta nya pluggrelaterade saker som måste prioriteras och det är lättare att läsa för nöjes skull på lov och liknande. Har du/ni någon rekommendation på hur man kan göra en mer långsiktig komma-ihåg-lista eller att-göra-lista som inte glöms bort? Det är lätt att det blir som en ”komma-ihåg-sak” som jag lästa om här, att man lägger märke till det de 50 första gångerna men sedan blir det bara en vana och man går förbi det. Så om jag vill läsa denna bok om några månader – hur ska jag göra?

  Svara

Lämna ett svar