Tidigare i veckan fick badrumsskåpet och kommoden sig en rejäl omgång och ansiktslyftning. Gång på gång återkommer vi till ämnet proaktiv konsumtion. Allt eftersom vi rensar upptäcker vi områden där vi ägnat oss åt detta utan att vi reflekterat över det.
I vårt badrum förekom tidigare proaktiv konsumtion främst vad gäller hudkräm och ansiktsrengöring, där totalt sju respektive åtta förpackningar slogs om det något begränsade utrymmet. Dessa gör vi nu helt slut på innan vi köper fler.
Vårt eget badrum är visserligen inget jämfört med mina föräldrars, vilka vi besökte här om veckan. Hos dem hittade vi i snitt fem oöppnade förpackningar vardera av hudkräm, schampo, duschtvål och balsam. Dessa totalt 20 förpackningar kommer de att klarar sig på länge, speciellt med tanke på att de ytterst sällan använder hudkräm och ingen av dem längre använder balsam i håret. Känner jag dem rätt kommer förrådet fyllas på långt innan de gjort slut på det de har idag.
Från vårt badrum rensades en eltandborste ut som inte längre används och tre märkesparfymflaskor donerades till Herr Minimalists tacksamma arbetskamrater. I övrigt var det mest halvtomma flaskor med tvål, schampo och liknande som kunde slås ihop alternativt slängas då många inte längre används.
En reflektion från rensningen var hur få produkter vi faktiskt använder dagligen i förhållande till det antalet produkter vi har i förvar. Att förvara någon extra schampoflaska eller hudkräm gör kanske inte så mycket, men med flera dubbletter av precis allt, både sånt du faktiskt använder och sådant du främst förvarar, blir det många förpackningar. Vi har tidigare skrivit om den dolda kostnaden av förvaring, som med många bäckar små plötsligt kan bli ganska hög totalt sett. Detta gäller såklart även för badrummet.
Hur många av alla produkter i ditt badrumsskåp använder du egentligen dagligen och hur mycket utrymme är tilldelat mer eller mindre relevant förvaring?
Jag har stegvis gått över till naturlig hudvård och i och med det försvann väldigt många hudvårdsprodukter, och min hud blev mycket bättre; vilket har fått mig att tänka på hur totallurade vi är att konsumera rent skräp.
Stajlingprodukter som kräver uttorkande shampo för att tvättas ut, som i sin tur kräver balsam för att reglera det där urtokande, och gärna en inpackning då och då på det. Men om omán slutar med stalingprodukter behöver man ingenting av det där. En arganolja och en aleppotvål är allt i mitt badrum (förutom tandkräm), även om jag ibland lånar kokosolja från skafferiet.
Jag märkte också att min hy blev mycket bättre när jag slutade med alla kemikaliestinna produkter och började med ekologisk istället! Hur bra kan det vara att kleta på sig mineraloljor och parabener liksom?
Jag använder alla mina produkter antingen dagligen eller nästan dagligen men däremot så tar alla smycken upp en stor del av allt utrymme. Lite onödigt! Har ni all medicin och sådant i badrumsskåpet också?
Jag läser just boken Badskumt – gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg, av Katarina Johansson, och upptäcker hur otroligt dåligt påläst jag varit på detta område. Visst har jag hört talas om hormonpåverkande parabener, men det finns så otroligt många fler minst lika dåliga ämnen som kan påverka oss negativt och även förstöra miljön. Håll utkik på bloggen för en recension av boken senare i veckan! :)
Vi har inte någon medicin i badrumsskåpet eller kommoden, utan förvarar medicinen i ett medicinskåp i städskåpet. Även detta skåp skulle behöva rensas ut framöver så vi inte sparar gamla mediciner eller totalt onödiga salvor etc. Tack för påminnelsen :)
Smyckena har jag i dagsläget i ett smyckesträd som står framför spegeln i badrummet. Dock tycker jag inte det känns minimalistiskt, även om det bara rör sig om knappt tio smycken. Min plan är att hämta ett smyckesskrin som finns i mitt barndomsrum hos mina föräldrar och lägga smyckena i detta, på så vis behöver smyckena inte vara synliga i badrummet utan det blir ”renare” ytor.
Du har helt rätt, visst är vi till viss del grundlurade konsumenter. Jag har aldrig hört talas om varken arganolja och aleppotvål men ska kolla upp dem båda. Jag läser just nu boken Badskumt – gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg, av Katarina Johansson. En bok som alla borde läsa för att bli mer medvetna konsumenter och kunna göra val som är bättre för såväl hyn som miljön. En recension av boken kommer på bloggen senare i veckan – håll utkik! :)
Det skulle vara kul att höra er syn på mängden prylar när det kommer till hobbys och intressen. Jag känner själv att kostnaderna lätt sticker iväg när det gäller sådana saker, då man lättare rättfärdigar dyra köp eftersom det handlar om något man är intresserad av. Själv har jag exempelvis en landsvägscykel, ett stort golfset och en dyr musikanläggning. Samtidigt som jag tycker att dessa saker är roliga, så kan jag samtidigt känna att jag låst upp mycket pengar i materiella ting, och att jag kanske hellre skulle lagt dessa pengar på någon resa eller så.
Ni kanske skulle kunna skriva ett inlägg som behandlar just detta?
En jättebra idé, tack så mycket för tipset! :) Vi har själva diskuterat lite kring detta tidigare (utan att publicera något inlägg) då vi också har en förmåga att vilja ”kitta upp oss” inom områden där vi har ett stort intresse. Kommande vecka ska vi iväg och fjällvandra och då vi gjort detta tidigare år behöver vi egentligen inte köpa nya prylar, men ändå letar hjärnan efter saker att byta ut och optimera för att få en anledning att konsumera och känna sig mer redo :)
Håll utkik på bloggen under sensommaren så ska vi se till att skriva ett inlägg som behandlar din fråga.
Jag har precis läst ut Katarina Johanssons andra bok ”Den onda badankan” som fokuserar på gifter i ens barns närhet (flamskyddsmedel och antimögelmedel i nya soffor, giftiga färger, plaster som läcker ut giftiga ämnen, teflonpannor som dödar kanariefåglar etc). Den funkar bra att läsa även om man inte har barn (särskilt om man planerar att skaffa barn i framtiden), hon skrev den efter ”Badskumt” när hon väntade sitt första barn eftersom hon insåg att det inte bara var i badrumsskåpet det lurade gifter/kemikalier.
Parallellt med utrensningen hemma håller jag på och byter ut saker inom flera områden för att göra hemmet mer miljövänligt. Jag ”plastbantar! :) Att göra en vanlig minimalismutrensning är också bra om man vill minska kemikaliemängderna hemma eftersom det ansamlas gifter i dammråttorna som t.ex. små barn gärna tuggar på/andas in. Urk! Ser fram emot en recension av ”Badskumt” då jag inte har läst den (ännu).
Tack för tipset på Katarina Johansson andra bok, den ska jag lägga på minnet och köpa när jag väntar barn någon gång i framtiden!
Intressant med plastbantning, jag kan tänka mig att du ser plast överallt under och efter ett sådant projekt ;)
Nu är recensionen av boken Badskumt uppe på bloggen: http://minimalisterna.se/badskumt-i-badrummet/
Trots att jag inte använder smink/parfym/hårfärg så följer jag en blogg som heter ”Naturligt snygg”, hon som har den skrev nyligen om aleppotvål, det lät intressant. En kompis har gjort egen deodorant av kokosolja, bikarbonat och någon mer ingrediens… :) Vårt badrumsskåp kan nog rensas jättemycket, vad gör man med gamla parfymer som luktar gott men som man inte vill använda pga att man har småbarn o jobbar på sjukhus o alltså inte kan ha det på jobbet heller?
Tack för bloggtipset, henne ska jag börja följa!
Vi gav bort ett par parfymer till arbetskamrater och andra lämnade vi till återvinningen. Kanske har du någon i din närhet som skulle uppskatta dem?
Pingback: Göra av med | Anmaja
Använd inte Listerine, det är farligt för tänderna! Använd flox!_
Aha, får kolla upp det. Numera använder vi ingen munskölj över huvud taget. Tack för tipset!