Den säkra framtidslådan

I takt med att vår familj och våra barn växer, så gör även behovet av större utrymme och bostad det. Eftersom vi bor kvar i vår tvåa på 60 kvm behöver saker numera lämna hemmet när nya kommer in. Det är principen en in en ut som gäller av utrymmesskäl, nästan i alla fall. :)

Vissa saker i hemmet vet vi att vi kommer både vilja och behöva använda så snart vi bor lite större. Dessa har därför känts onödiga att rensa ut för att sedan införskaffa samma eller liknande igen inom något års tid. Vi kom därför fram till att vi behöver en ”framtidslåda”.

Framtidslådan ska endast innehålla saker som du med säkerhet kommer använda inom överskådlig framtid, men som inte behöver ta upp förvaringsyta i bostaden just nu och som därför förvaras på annan plats, exempelvis i förrådet, vinden eller i dina föräldrars garage. För vår del har vi exempelvis lagt nedanstående saker i vår framtidslåda, som rent praktiskt består av en flyttkartong som förvaras i vårt källarförråd:

Sängkläder till spjälsäng. I dagsläget har vi två uppsättningar i linneskåpet vilket räcker till Storasyster Minimalist, men när Lillebror Minimalist växt ur sitt babynest och slutat samsova kommer vi behöva fler set. Tills dess behöver extra uppsättningar inte ta upp plats i bostaden.

Taklampor. Vi har två taklampor som vi i nuvarande bostad inte behöver men verkligen tycker om. Dessa får vila i framtidslådan tills vi bor större och har fler rum i behov av lampor.

Ramar. Vi har tidigare haft fina ordspråk och liknande i ramar, men allt eftersom vi möblerat om och gjort hemmet mer barnanpassat har dessa fått flytta på sig. Det senaste året har de bara legat i en låda i lägenheten. Vi gillar ramarna tanken på tavlor med tänkvärda texter, men vi vill ha det i ett hem som har mer plats för den typen av inredning än nuvarande bostad.

Dukar. Vi har ett par dukar som Fru Minimalists mamma vävt och som är väldigt fina. Med två små barn som drar i saker och spiller mycket har vi dock ingen användning för dukar. Vi är övertygade om att dessa kommer användas när barnen är liksom boendet är större.

Behovet av en framtidslåda finns framför allt hos dem som bor litet och är i en livsfas där större bostad eller annan större förändring i livet finns inom räckhåll.

Risken med en framtidslåda är att du lägger ner saker du egentligen borde rensa ut och göra dig av med. Gemensamt för ovanstående saker är att vi vill och är säkra eller övertygade om att sakerna kommer användas inom allt från ett par månader till något år. Finns det osäkerhet kring den framtida användningen av sakerna ska de istället läggas i en tremånaderslåda där du efter 3 månader utvärderar huruvida du saknat sakerna eller kan gör dig av med dem.

Vad skulle du lägga i din framtidslåda?

12 tankar kring ”Den säkra framtidslådan

 1. Gunilla, grundare av SaveYourDay.com

  Jag känner igen mig – så skönt när vi efter småbarnsåren kunde börja använda dukarna igen :-). Det svåra är när framtiden är osäker. För oss handlade det om renoveringsmaterial som kanske var bra att ha till framtide. Vi har nyligen kunnat rensa ut mycket av det då vi nu närmar oss slutet av renoveringar – så skönt att bli av med allt! Det låter så enkelt att bara spara sånt man använder regelbundet – men i praktiken kan det bli dyrt, så man måste ju hela tiden göra avvägningar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är helt klart svårt när framtiden är osäker, vilket den väldigt ofta är, i alla fall på lite längre sikt. Eller när man snöat in på en viss framtida lösning. Är det något man lärt sig med åren så är det att det faktiskt är väldigt sällan de blir precis som man tänkt sig. :)

 2. Händelsevis

  Jag har massor med saker sparade till det framtida boendet. Faran är väl bara att det blir lite väl mycket och att det tar lite längre tid att komma till den där framtiden än man tror och man då har hunnit tröttna på det sparade sakerna. Eller att de inte passar pga planlösning eller nya behov. I alla fall. Vi har ungefär samma saker som ni, lakan till större barnsängar, tavlor, lampor och dukar samt ett par småmöbler som avställningsbord och en liten fåtölj.
  Men även barnkläderna i större storlek är det ju samma tänk på. Och säsongskläderna. Tillslut blir ju alla sparade saker i den här framtidskategorin. Kanske är det så att man bara inbillar sig att framtids-sparandet verkar lite troligare att det kommer till nytta än i fall om att-sparandet…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är verkligen balansgången som är svårast när man skaffar sig en framtidslåda. Hur långt fram i tiden hade man tänkt sig och kommer den där framtidsbilden någonsin att inträffa på det sätt man trott? Men som vi skriver, vi rekommenderar en SÄKER framtidslåda. Du ska i princip veta att du kommer använda sakerna om inget helt oförutsett inträffar. Dukar var det vi var mest osäkra kring, kommer vi verkligen vilja använda dukar? Vi är så vana att inte göra det. Samtidigt nu när vi hade dop kom min mammas alla dukar som hon fyndat på loppis till användning och i ett sådant sammanhang kommer dukning med dukar helt till sin rätt. :)

 3. M

  Haha, av någon anledning får detta mig att tänka på såna där time capsules som man gräver ner och så får nån annan öppna den 20 år framåt. :D Nu tror jag inte att detta kommer att hända med eran typ av framtidslåda, men jag blev full i skratt iaf!

  Svara
 4. Manne

  Jag har ingen framtidslåda. Dukar, möbler och lampor är sådant man med lätthet kan anförskaffa second hand till en billig penning vid ev behov framöver. Om det finns ett sentimentalt värde är saken en annan förstås.

  Svara
 5. frukatt

  I källarförrådet bor det som inte får plats i den här bostaden (69 kvadrat, med snart fyra barn), men som vi vill få plats med i framtiden. Mest är det saker som ettan och tvåan (yngre skolbarn) är för stora för, men trean (1,5 år) är för liten för. Det är också hemmålade tavlor som vi vill få plats med i framtiden. Liksom ni har vi också sparat ett par fina lampor, som kommer komma till användning när vi har ett större boende.

  Svara
 6. Annica

  En helt annan sak. Hörde ni att Lofsan hyllar er i senaste avsnittet av Träningspodden? Det kändes så roligt :) Mina två största inspirationskällor möts. Fullpott!

  Svara
 7. Ekomamma i stan

  Jag gjorde faktiskt en framtidslåda nu när min faster gick bort och hade så många fina och användbara saker. Vi har en tomt där vi förhoppningsvis kommer bygga en sommarstuga när vi vuxit ur den pyttelilla på min mammas tomt så i lådan har jag tagit tillvara på saker jag skulle vilja ha där. Jag är lite velig till mitt agerande. Å ena sidan känns det dumt att spara saker för något som inte ör helt säkert. Å andra sidan skulle vi annars skänkt sakerna vidare och det kan ju göras senare också.

  Svara
 8. Chris

  När vi för 10 år sedan bodde trångbott i en lägenhet så började vi också med en variant på framtidslåda som förvarades i källarförrådet. Vi kallade den Till Landet – lådan eftersom vi då drömde om att en dag ha ett eget landställe. I den la vi fungerande saker som lägenheten inte hade plats för t.ex. brödrost, gammaldags våg, ljusstakar, ärvt porslin etc. När vår dröm gick i uppfyllelse för tre år sedan kändes det extra mysigt att få inreda med ärvda saker med patina. Allt i Till Landet-lådan kom till användning så jag tycker er framtidslåda känns smart.

  Svara

Lämna ett svar