Minimalism börjar bli normaliserat

Läs dessa fyra citat och fundera över vad du tänker på eller associerar dem med:

Det handlar om att skapa tid och plats för det som verkligen betyder något; nämligen familjen.

Genom att flytta till en liten bostad som är helt i hennes stil, upptäcker hon att hon nu faktiskt har mer av allt: mer frihet, mer tid och mer energi för det liv hon verkligen älskar.

Färre saker, mer glädje! En annan aspekt av att bo på mindre yta är att man också måste minska ner på grejerna. Men fördelarna är att det blir lättare att hålla ordning.

Det här unga paret ville ha ett lugnare och mer medvetet liv. … Genom att fokusera på enkelhet kan de få ut det mesta av sitt kompakta hem, även när familjen växer.

Vad tänker du på? Minimalism? Frivillig enkelhet? Simple living? Eller tänker du på IKEA?

Oavsett var dina associationsbanor tog dig, så kommer citaten faktiskt från texter i den senaste IKEA-katalogen som damp ner i brevlådan hos många svenskar i veckan.

Det finns några saker jag tycker är extra intressant och roligt med att IKEA väljer att lyfta fram minimalism i delar av sin katalog.

 • Normalisering. Att IKEA som är en så stor aktör och stor del i många svenska hem väljer att lyfta fram minimalism, måste ju betyda att det är på väg att normaliseras.
 • Mainstream. Tidigare var minimalism ett specialområde som vissa ”nördar” pysslade med. Men numera pratas och skrivs det om det allt oftare. Och att IKEA nu väljer att använda begrepp, uttryck och motiv som tidigare bara inbitna minimalister använde, borde tyda på att det blivit mer mainstream.
 • Trendbrott. Från att de senaste årtiondena varit; mer och större = bättre. Så börjar det nu vända mot enkelhet, kompakt och minimera. Det som tidigare sågs som låg status eller till och med fattigdom, har blivit trendigt och eftersträvansvärt. Detta i takt med att det blivit vanligare att hitta vägar för att spara tid, pengar och energi.
 • Miljömedvetenhet. Självklart har även den stora miljömedvetenheten som sprider sig i landet bidragit till att allt fler personer ändrar sina värderingar och prioriteringar när det gäller livsstil och konsumtion.

Vi hoppas verkligen att det vi ser i höstens IKEA-katalog är en del av ett pågående värderingsskifte. Där det jag skrev i en av punkterna ovan; att fler inser att ”mer och större = bättre”, inte längre är gällande i dagens samhälle. Det är inte där vi hittar lyckan eller glädjen i livet, och det handlar inte längre om att vi ska bli effektivare på att ”hoarda” och lära oss förvara mer på liten yta. Utan att fler blir bättre på att enbart äga det man verkligen behöver, prylbanta bort överflödet och får ut det i användningskretsloppet till andra som har andra behov än en själv. Och med större frihet uppstår nya möjligheter i livet.

Har du bläddrat i nya IKEA-katalogen och noterade du också de minimalistiska texterna? :)

12 tankar kring ”Minimalism börjar bli normaliserat

 1. Amanda

  Jag har följt er i 2 år cirka och jobbar själv på IKEA där jag plockar ihop kundordrar till privatpersoner i hela Norden. På senare tid har jag mått dåligt över att det bara köps mer och mer, konsumtionhetsen är absurd. Ändå är 75% av det vi plockar kök. Hur ofta byter man kök i livet?! I alla fall, jag har tänkt att det vore så coolt om IKEA kunde vara först på bollen med att trappa ner denna hets, detta enorma köpbehov som de skapar. Så detta gjorde mig riktigt riktigt glad!!! =)

  Svara
 2. Carin

  När jag fick IKEA-katalogen fick jag i stället impulsen att avbeställa framtida utskick av kataloger. När jag tänker köpa något kollar jag ändå på nätet. Jag behöver helt enkelt inte längre ha en katalog, som är distribuerad med fossila drivmedel. Det kallar jag minimalism.

  Svara
 3. Caroline

  Japp, läste och reagerade på texterna på liknande sätt som ni. Plus att jag reagerade på hur otroligt lätt katalogen är nu med det nya pappret den trycks på, vore kul att ha en gammal katalog att jämföra med!

  Sen finns det ju fler problem med just det som finns på IKEA som ändå kvarstår, hur ”minimalistiska” de än vill framstå. Men att många av möblerna och sakerna som säljs där inte håller för att användas vidare av någon annan, det tycker jag är trist. Det har blivit bättre, men det är fortfarande väldigt mycket ”slit och släng” produkter där.

  Svara
 4. Anonym

  Min flickvän fick den och det första jag sa var ”avboka den framåt va?”. Öppnade inte katalogen….

  Svara
 5. Filippa

  Ja, tänker samma som Sebbe, trots allt har ju Ikea bara hittat ett nytt sätt att sälja varor. Typ ”byt ut alla möbler i ditt sovrum och köp nya med minimalistisk känsla hos oss”. Men ja, om denna trend kan leda till minskad konsumtion skulle det ju vara bra så klart!

  Svara
 6. Johanna

  Lite intressant också att man på flera ställen hittar kläder och annat som är vikta enligt Kon Marie-metoden,!

  Svara
 7. Anne

  Vad jag förstår så jobbar IKEA liksom andra företag med att förändra sig till att bli mer cirkulära. I framtiden köper vi kanske även begagnat på IKEA eller åker dit för att få hjälp att förändra möbler etc. Tror inte alls det är så enkelt att det bara är slit och släng.

  Svara
 8. John

  Ikea och minimalism i samma mening får man ta med en stor nypa salt, för det handlar ju trots allt om att sälja produkter och tjäna pengar.

  Svara
 9. Louise

  Priserna har höjts ganska kraftigt sen Kamprad dog så jag tror nog det här bara ett försäljningstrick. Minimalism är på tapeten just nu och då passar dom på och använder sig av trendord i sina kampanjer.

  Svara

Kommentera