Digitaliseringen kommer med oändliga möjligheter, samtidigt som många inte hittat rutiner eller vanor för att hantera den oändligt stora informationsmängd som den också kommer med. I likhet med att vi här hemma har utarbetat vanor och rutiner kring inflöde och utflöde av fysiska saker, så har vi även med tiden utvecklat vanor kopplade till det digitala.
Här är 5 digitala minimalistiska rutiner som vi funnit hjälper oss i vardagen och som vi gärna delar med oss av till dig:
- Informationssmejl. Avanmäl dig från alla former av nyhetsbrev och informationsmejl. Oftast räcker det inte att göra denna procedur en gång, utan plötsligt har du handlat i en ny webbshop, bokat en resa eller blivit prenumerant på en tidning som gör att du får nya informationsmejl. Ta för vana att omedelbart avregistrera dig när första nyhetsbrevet eller informationsmejlet kommer, inte bara radera det. Det spelar ingen roll om utskicken i grunden har ett intressant innehåll, om det tar fokus och tid från viktigare saker i din vardag så är rådet att avregistrera dig. Det mesta går att googla fram om du plötligt behöver informationen. Är du osäker kan du leka med tanken vad som skulle hända om du inte tog del av informationen, det vill säga i de flesta fall ingenting alls. :) Eller prova att avregistrera dig och se om du saknar informationen efter ett par veckor.
- Mejlknarkning. Läs mejlen enbart vid ett bestämt och begränsat antal tillfällen per dag. De flesta är inte medvetna om att de är mejlknarkare, de tabbar in i sitt mejlsystem upp mot hundra gånger per arbetsdag. Ofta sker det så fort det finns någon form av väntetid under en arbetsuppgift eller mellan två olika arbetsuppgifter, men ibland också mitt i en arbetsuppgift. Kanske dyker det även upp en notis när ett nytt mejl inkommer? En stor nackdel med detta är att du låter mejlkorgen styra din dag. Istället för att fokusera på det som är viktigast, blir det lätt att du behandlar det som nyss kom in i mejlkorgen. Dessutom avbryts du från uppgiften du höll på med innan och tappar fokus och effektivitet. Genom att mejlknarka lurar du dig själv att du är produktiv.
- Appanvändning. Vi kallar denna förändring för ”mer medveten app-användning” eller ”obligatorisk sökning efter appar”. Alla appar ligger gömda i våra mobiltelefone i en folder som ligger längst ner i menyraden. I den foldern ligger appar huller om buller, endast appen Inställningar är synlig. Det här tvingar oss att söka efter apparna istället för att snabbt och enkelt identifiera dem visuellt eller med muskelminnet. Detta kan ses som en liten förändring men har ändrat hela vårt mobilanvändande och vår relation till mobiltelefonen. Dels använder vi den mindre frekvent och mindre tid. Dels använder vi den utifrån behov. Många mindre viktiga appar förblir oanvända och bortglömda eftersom vi aldrig ser dem. Gör du dessutom skärmen svart-vit minskar användandet ytterligare, läs mer om det här.
- Molntjänster. Att spara saker i molnet känns otroligt smidigt och minimalistiskt när du väl börjat. Vi använder exempelvis Google Drive till många olika dokument, allt från packningslistor till semesterplanering eller sätta mål för året. Tjänsten gör det även enkelt att dela dokument med andra. Foton sparar vi för tillfället i en molntjänsten iCloud. Vissa är skeptiska till att spara saker i molnet, men vi är övertygade om att detta inte är ett moln som kommer dra förbi, utan ett moln som är här för att stanna. :)
- Lösenord. Mer än ett lösenord behöver du inte för att logga in på alla dina program, appar, onlinekonton etc. Lösenord kan få den mest tålmodige att gå i taket, ibland måste du ha fyra siffror, ofta krävs dock både siffror och specialtecken, men ibland får dessa inte alls ingå. Och på vilken sajt gällde vilka lösenordsregler och vad valde jag för lösenord där? Vissa använder samma eller liknande lösenord överallt, det är allt annat än optimalt ur säkerhetssynpunkt samt fungerar inte på inloggningar där du behöver byta lösenord regelbundet. Googla ”Password Manager” så hittar du flera liknande tjänster som hjälper dig att skapa starka, unika lösenord för varje sida, samtidigt som du bara behöver ett huvudlösenord för att sedan per automatik logga in med rätt lösenord i det aktuella programmet, appen eller onlinekontot.
Vilka av ovannämnda applicerar du redan? Och har du någon annan digital vana som hjälper dig i vardagen? Kommentera och dela med dig i kommentarsfältet.
Vill börja med att tacka för er fantastiskt inspirerande blogg! Har följt er i smyg i flera år, läst Prylbanta, osv, men det här är faktiskt första gången jag kommenterar :)
Jag har exakt samma rutin för informationsmejl och nyhetsbrev – avregistrera direkt! När det känns som om jag kaaanske kommer sakna något brukar jag ta bort det ändå och tänka att jag alltid kan lägga till det om jag saknar det senare. Det har hänt en (1) gång på drygt två år.
Mejlen och molnet använder jag på ett sätt som känns funktionellt för mig, men appanvändingen… Där ska jag verkligen testa ert system. Jag har gjort en halvkompromiss tidigare med flera appar, men det blir för lätt att hitta åt då. Nu ska de samlas i en!
För lösenord hittade jag ett system som funkar super för mig: jag har fyra slumpvis utvalda ord (slog upp dem på måfå i en tysk ordbok) där jag byter ut vissa bokstäver till siffror, gör en bokstav till versaler och ytterligare en till specialtecken. Det här är samma för alla lösenord, och sedan lägger jag in tre bokstäver i den här raddan som är unika för varje tjänst. På så sätt har jag ett unikt lösenord för alla tjänster, men egentligen bara ett lösenord som jag behöver komma ihåg. Det funkar gentemot alla tjänster (än i alla fall) och är inget som någon kan luska ut. Grymt nöjd över detta, och det känns nästan för enkelt att komma ihåg :)
Härligt inlägg! Inser att jag följer alla dessa, förutom att söka efter apparna i telefonen, men har väldigt begränsat med appar istället.
En annan digital vana vi har är att förvara telefon och andra digitala tillbehör i vår klädkammare. Vi fick tag i en tavelhylla och smidigt USB-grenkontakt (IKEA) och har gjort hyllan till en ladd- och viloplats i hemmet för skärmar. Skall man använda sin telefon så är det där man får hålla till, dvs man gör det man precis måste (svara på samtal och ett och annats SMS) Vanan har hjälpt oss få massvis med tid över och när vi snart får tillökning i familjen hoppas vi bli bra skärm-minimalistiska förebilder med blicken framåt istället för nedåt.
Ang informationsmail så ska vi inte tala om vad vår skola ska prångla ut meddelande via mailen. Min mamma såg helt oförstående ut när jag berättade om mängden information som dyker upp, när jag gick i skolan var det typ 3 papper per termin.
Veckobrev från klasserna, info från skolan, gärna lite föräldrarelaterad kommuninfo. Lägg till att vi har 2 barn, som dessutom inbytt tillhör samma del på skolan så allt utom klass-specifika mail kommer x2. Det kan bli 6 mail per vecka.
Jag är glad att skolan informerar, men jag hade varit nöjd med ett månadsmail eller terminsmail på sin höjd där klassföreståndarna inkluderar skolans info.
…och så undrar de varför föräldrar lägger sig i verksamheten…
Annars, bland värstingarna i reklamspam är Lager 157, tror det var 3-4, PER DAG! BLEV TOKIG! Mailade dem, och de såg inte det som något problem…. Tvärtemot vad jag läste på deras Facebooksida, flera som var irriterade på spammandet! Lustigt sätt för ett företag att behandla sina kunder….
Du och övriga föräldrar kanske kan ta upp att ni inte har behov av veckovisa mail. Lärarna borde också uppskatta att inte behöva lägga tid på författandet.
Lärare lever ofta i sin egen värld och skolan blir lätt centrum i världen och ses som det viktigaste i livet. Det sociala och kontakten med föräldrar är en stor del av skolvardagen numera, förmodligen lite på grund av vilka som nu jobbar där motför tidigare och den allmänna tidsandan att livet levs i det för ögonen synliga mer än inom människor i det privata. Kraven rent socialt är mycket större idag än tidigare, även för lärarna och hur de förväntas förhålla sig till barn, kollegor och föräldrar. Föräldrar ska informeras, övertygas (om det rätta) övertalas/avkrävas engagemang i sina barns skolgång på ett ibland väl långtgående sätt. Tycker själv det är kraftigt överdrivet, har jobbat i skolan av och till sedan 90-talet.
Det talas numera rätt sällan om kunskap märkligt nog (förutom det repetitiva upprapandet av kunskapskraven i betygen då), det sociala är grunden. Att uttrycka sig muntligt inför grupp och ta plats, inta en mask av självsäkerhet, uttala åsikter, vara säljande och entreprenöriell, lära sig och acceptera det för tillfället politiskt korrekta och kunna frottera sig ytligt med allt och alla har företräde före att bygga karaktär, utveckla dygder och kunskap.
För övrigt gillar jag nyhetsbrev och information när jag väl medvetet valt att ta emot det. Reklam stör mig inte heller, gillar att ha koll, har lärt mig ett mönster vad gäller extrapriser på mat. Erbjudanden återkommer och det blir lätt att räkna ut nästa gång det blir extra billigt toapapper, ketchup, tandkräm, ost osv. Sådant återkommer i fasta perioder på matkedjorna. Bygger sålunda matlager billigt. Det digitala är annars så liten del av mitt liv eftersom jag aldrig haft smartphone och FB o dylikt. Vissa människor har jag enbart kontakt med via mail dessutom.
Jag önskar! Men ”det ingår i lärarnas uppgift” säger de bara.