10 saker att göra istället för att plocka upp mobilen

Jag tror vi är många som känner en hatkärlek till mobilen. Det är ju så smidigt att alltid ha ”allt” med sig i en liten manick i fickan eller väskan, samtidigt som den slukar våra liv. Vad lade vi liksom 2-3 timmar på per dag (!) innan mobilen fanns? Ja inte vet jag, men jag vet i alla fall att vi är många som tenderar att plocka upp den så fort vi får ett par sekunders oplanerad paus eller väntan. Samtidigt kommer fler och fler rapporter om hur negativt det är för hjärnan att ständigt ge efter för mobilens stimulans.

Därför kommer här 10 saker du kan göra istället för att plocka upp mobilen. Våga testa någon av dem nästa gång och tipsa gärna om något du brukar göra när det kliar i fingrarna att plocka upp mobilen utan att det egentligen är motiverat:

 1. Titta på människor runtomkring dig. Finns det ingen där, vad ser du istället? Träd, djur, inredning? Med andra ord, gör ingenting, bara se dig omkring där du är just nu.
 2. Blunda och ta ett par djupa andetag. Fundera över hur kroppen känns just nu uppifrån och ner. Spänner du pannan? Kisar med ögonen? Hur känns överkroppen samt underkroppen? Det blir nästan som en minimeditation och kroppsgenomgång.
 3. Öppna garderoben och ta ut tre plagg du inte använt på länge och fundera på vad det beror på, samt om de verkligen förtjänar en plats i din garderob?
 4. Förbered morgondagen genom att packa väskan och hänga fram kläderna du ska ha på dig imorgon.
 5. Gå och lägg dig (om det är sent) alternativt res dig upp och gå ett varv för att röra på dig och få nya tankar.
 6. Rotera axlarna bakåt 10 gånger och stretcha sedan bröstmusklerna på vardera sida genom att sätta armen mot en vägg, stolpe eller liknande.
 7. Titta upp mot himlen och notera hur molnen rör sig. Om det är lämpligt, lägg dig ner på marken eller golvet när du gör det.
 8. Gör ett par yogapositionen, exempelvis stående hund eller några solhälsningar.
 9. Gå ett varv i hemmet och plocka undan saker som ligger utspritt och som inte hittat tillbaka till sin bestämda plats.
 10. Bläddra i en av dina fysiska kokböcker och välj ut ett recept att laga under närmsta veckan.

Vilket av tipsen ovan gör du helst nästa gång det kliar i fingrarna att omotiverat plocka upp mobilen? :) Har du själv något som du brukar göra för att motstå impulsen i fingrarna?

15 tankar kring ”10 saker att göra istället för att plocka upp mobilen

 1. Distansare

  Jag kan bli tokig på mig själv ibland hur ofta jag kan titta på mobilen. Jag kör med att stänga av ljudet och/eller stoppa undan mobilen utom synhåll. Sedan försöker jag distrahera mig på något sätt som gör att jag glömmer bort mobilen.

  Svara
 2. Karin Svensson

  Min mobil har kontaktförbud, får inte vistas närmare mig än 20 meter.
  Bästa platsen är ett bord intill sängen dagtid och nattetid ligger den på
  en bänk i köket.

  Svara
 3. Anne Eriksson

  Förr fick man höra ”du sitter alltid med näsan i en bok! Lägg undan den och var lite trevlig istället”
  Det kanske inte är så stor skillnad?

  Svara
  1. Maria

   Största skillnaden på en papperspublikation (bok/tidning/magasin) och mobil/platta/dator är enligt min mening att med pappersvarianten har omgivningen ett hum om vad man försjunker i, medan den digitala världen är oändligt (kanske partnern smygflörtar med någon? barnen umgås med olämpliga personer?etc.).

 4. camilla

  Jag har mobilen i ett annat rum alltsomoftast, för att inte lockas av den. Har köpt en analog väckarklocka så att jag inte har mobilen i sovrummet. Tycker att jag sover mycket bättre!

  Svara
  1. Hilda

   Jag har mobilen liggande i ett annat rum på natten, och använder den som väckarklocka. Då måste jag dessutom gå upp för att kunna snooza, och hinner vakna till lite så att risken att jag snoozar mer eller mindre i sömnen och inte kommer upp ur sängen minskar!

 5. Annika

  Jag rekommenderar att fundera över vad man egentligen skulle vilja göra eller lära sig om man bara hade mer tid. Någon kanske alltid velat lära sig teckna, spela gitarr eller lära sig ett nytt språk, en annan kanske skulle vilja ha mer tid att handarbeta, läsa eller röra på sig. Sedan satsar man på att göra det så enkelt som möjligt att göra just det genom att minska startsträckan. Det kan t.ex. betyda att tecknaren alltid har med sig skissblock och pennor, stickaren har med sig ett pågående projekt, den som vill lära sig språk har med sig en övningsbok och gitarristen låter gitarren hänga inom räckhåll hemma och har noter med sig på språng för mental spelövning (inte att förakta enligt såväl forskning som egen erfarenhet). Ofta är det ju just att komma igång som tar emot så om man underlättar det och helst bestämmer redan när man slutar en session exakt vad man ska börja med nästa gång så upplever åtminstone jag att det är lättare att faktiskt få något gjort. Även om det bara blir fem minuter om dagen så kan det göra otrolig skillnad mot att inte börja alls.

  (Skrivet på mobilen :-/ )

  Svara
 6. Tobias

  Har precis beställt en smartklocka med e-sim, så nu blir det till att lämna mobilen vid sängen hela dagarna, och endast ha den vid utvalda tillfällen. Kan ta emot ringa och smsa via klockan, samt sköta det enklaste som t.ex sätta på en spotifylåt ett podcast. Men kommer inte lägga in facebook, twitter osv.

  Svara

Lämna ett svar