Tre minimalistiska boktips

I samarbete med Nextory

Så här första våren i hus ser jag fram emot att sitta på altanen och läsa eller lyssna på ljudböcker i vårsolen! Med Nextory har du alltid biblioteket med dig och kan lyssna när och var som helst. Varför inte i bilen om du åker iväg över påsk? :)

Nedan får du tre tips på minimalistiska böcker som jag verkligen kan rekommendera, samtliga finns hos Nextory där du just nu får 30 dagars gratis lyssning med koden Minimalisterna.

Skärmhjärnan – Anders Hansen. Den här boken blev jag nyfiken på första gången jag hörde talas om den och nu har jag läst ut den. Samhällets höga tempo, informationsöverflöd, stress och ständig uppkoppling, börjar få konsekvenser för vår hjärna. Hur mycket vi än gillar att sjunka ner i soffan och scrolla bildflödet på Instagram, ha kontakt med vänner via Facebook eller kika på nyhetsflödet i mobilen, så är inte vår hjärna anpassad för detta. Vår hjärna är fortfarande konstruerad för ett jägar-samlarsamhälle, vilket gör att den hamnar i osynk med dagens digitala värld. Har mobilen blivit vår nya drog? Vad är det som lockar oss att plocka upp mobilen ca var 10:e minut? Och hur påverkar skärmar barns, tonåringars och vuxnas psykiska hälsa och sömn? Detta och mycket mer får du svar på i boken Skärmhjärnan.

Jag lämnar ekorrhjulet – Åsa Axelsson. Denna bok läste jag ut på en vecka, något jag inte kan minnas när det hände med en bok senast. Rolig och underfundigt skriven och samtidigt tydlig och konkret med vilka förändringar familjen med mamman och författaren Åsa i spetsen genomför, varför de gör det och hur mycket pengar de sparar. En bok för alla som varit nyfikna på ett alternativ till ekorrhjulet och vill ha konkreta tips på vilka förändringar en familj faktiskt kan genomföra. Jag bjuder på två citat nedan som jag tycker exemplifierar boken bra:

”Ja, inte kan de gå ner i tjänst, snarare måste de gå upp. Gå upp tidigare, gå och lägga sig senare, gå fler kurser, jobba övertid, eller kanske doktorera?” … ”Livet går knappt ihop. Istället går livet mer och mer isär.”

”Var den semestern värd sina 60 000 kr?” frågar jag.
”Perra tycker inte man kan slappna av ordentligt om man inte kommer bort från vardagen”, säger Anett.
”Måste vardagen vara så o-avslappnad?” säger jag. ”Tänk om man slutade längta bort för att man var så nöjd med sin vardag?”

Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less – Greg McKeown. Det tredje boktipset är en engelsk bok som jag på förhand hade hört mycket gott om, att den helt har förändrat synsättet för många kring prioriteringar och produktivitet. Har du hört talesättet; ”If it isn’t a clear yes, then it’s a clear no” (?), det kommer från boken Essentialism. Jag har läst ungefär halvvägs, och so far so good. Jag har redan identifierat ett par saker som liknar det vi skrivit om i vår bok Prylbanta. Exempelvis att identifiera och fokusera på det som skapar mest värde i ditt liv, och eliminera resten. Jag ser fram emot att lyssna klart boken under påsken!

Nu inför påskledigheten får du 30 dagar gratis lyssning och läsning hos Nextory med koden Minimalisterna. Erbjudandet gäller för nya medlemmar (nya e-postadresser) fram till den 31 maj 2019, klicka här för att ta del av erbjudandet.

Har du nyligen läst eller lyssnat på någon bok kring minimalism som du kan tipsa om? Eller har du läst någon av böckerna vi tipsar om ovan?

10 tankar kring ”Tre minimalistiska boktips

  1. Minimalisterna

   Nja…det gäller så länge det är en ny e-postadress som registreras. Så har du tidigare nappat på ett liknande erbjudande eller varit kund hos Nextory med din vanliga e-postadress. Behöver du använda en annan denna gång (din reserv-epost-adress, jobbets, sambons, eller skapa en ny :) ). Då fungerar koden att använda.
   Lycka till!

 1. Sebbe

  Jag kan lyssna ljudböcker och läsa e-böcker gratis för evigt. Eftersom jag har läs-svårigheter (funktionsnedsättning).

  Jag tycker att boken ”Jag lämnar ekorrhjulet” påminner om boken ”Ut ur ekorrhjulet”.

  I båda böckerna finns att kunna höra och se texten, vilket är nice.
  Men jag har en annan app (för de med funktionsnedsättning som gör att svårare läsa en text), så jag vet inte hur det är för användarna i Nextory.

  Svara
  1. Sebbe

   Obs, skrev fel. Menade den app är för de som har svårt läsa text. Det är svårt att skriva när bokstäverna vägrar stå stilla.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med om att böckerna påminner om varandra, men tycker författarna har helt olika sätt att skriva och förmedla budskapet på. Jag tror de kan locka både samma men också skilda målgrupper med sina respektive böcker.

 2. Petra

  Joshua Beckers The Minimalist Home. Bra tips för nybörjare och hur börjar man rensa med barn som är lite större. Tack för boktips!

  Svara
  1. Maria

   Jag håller på att läsa Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas världsherravälde av Jonna Bornemark. Den handlar om den tilltro vi sätter till det mätbara och det yttre och att det finns ett motstånd mot denna utveckling. Med hjälp av tre renässansfilosofer jämför hon renässansens syn på livet och vår tid.

Lämna ett svar