8 böcker som förändrat våra liv

I samarbete med Nextory.

Det är sällan böcker gör sådant intryck att man från en dag till en annan förändrar något i sin livsstil, eller börjar agera eller tänka helt annorlunda. Men ett par sådana böcker tror jag de flesta av oss har läst genom åren. I detta inlägg tänkte vi dela med oss av 8 böcker som förändrat våra liv. Och i kommentarsfältet tar vi gärna del av dina motsvarande böcker. :)

Nedan finner du 8 böcker inom fyra olika kategorier, som har förändrat Herr eller Fru Minimalists liv. De flesta av böckerna finns hos Nextory och med koden Minimalisterna får du nu 30 dagars gratis läsning och lyssning (gäller nya kunder).

Populärpsykologi

Tänka snabbt och långsamt – Daniel Kahneman. Boken beskriver hur hjärnan har två olika sätt att ta beslut via system 1 respektive system 2. Samt hur viktigt det är att känna till dessa systems styrkor respektive svagheter för att undvika att ta dåliga och kostsamma beslut i smått och stort. Genom att bli medveten om hur hjärnan fungerar, kan du bli klokare kring när och hur du fattar beslut.

Your brain at work – David Rock. En bok om hur hjärnan fungerar eller kanske inte fungerar på grund av de utmaningar den ställs inför på en modern arbetsplats. Samt massor av knep för hantera stress, få bättre fokus, arbeta energieffektivare, samarbeta bättre osv. Alla exempel kretsar kring ett gift par mitt i karriären, vilket gör innehållet lättare att relatera till och ta till sig.

Hälsa

Sömngåtan – Matthew Walker. Sedan Herr Minimalist läste denna i somras, delvis högläste för Fru Minimalist, har sömnen fått högre prioritet i våra liv. Inte bara för att människor som sover mindre dör i förtid (även de som envisas med att de bara behöver 6 timmar), utan också för att nattsömnen påverkar kreativitet, stresstålighet, tålamod, sjukdomar och prestation. Många områden som gör livet betydligt jobbigare och tråkigare när de inte är på topp.

Hjärnstark – Anders Hansen. Hjärnstark handlar i grunden om hur motion och träning stärker din hjärna. Vad behöver du göra, hur ofta och varför? Den här har fått oss båda att se på träning med helt nya ögon. Att vara noga med att köra 30 minuter löpning för hjärnans skull, även om styrketräningen efteråt är det som lockar mest. Liksom att se promenaderna till och från tågstationen som hälsa och välbefinnande, istället för tråkig transportsträcka.

Ekonomi

Your Money or Your Life – Joe Dominguez, Vicki Robin och Monique Tilford. Har du tänkt på att den lön du får för ditt arbete är ersättning för att du byter bort det dyrbaraste du har, det vill säga din begränsade (livs)tid? Skulle ditt shoppingbeteende se annorlunda ut om du vägde alla dina inköp mot livstid istället för kronor? Det är frågor du kommer fundera över om du läser den här boken :) som förändrade vår syn på pengar när vi läste den för några år sedan.

Vägen till din första miljon – Tobias Schildfat. Den första bok jag (Fru Minimalist) läste på ämnet investeringar och som fick mig att öppna en aktiedepå hos Avanza och börja köpa mina första aktier och fonder. Boken fick mig att inse att jag på sikt skulle kunna skapa en egen pengamaskin och spara ihop min första miljon, och därigenom också få större frihet i livet.

Meditation / Mindfulness

Eight mindful steps to happiness – Henepola Gunaratana. En bok som sammanfattar Buddhas budskap och livsfilosofi på ett sekulariserat och modernt sätt. Herr Minimalist läste denna under sin första föräldraledighet 2015 och förundras dagligen över hur den fortfarande påverkar hur han interagerar med andra människor, på ett positivt sätt.

The Mind Illuminated – John Yates. En bok skriven av en forskare i neurovetenskap som även ägnat stor del av sitt liv åt meditation. I denna bok väver han samman dessa två kompetensområden på ett sätt som gör det lätt att förstå hur och varför det är en bra idé att meditera. Det var denna bok som fick Herr Minimalist att komma igång med meditation på allvar.

Kanske blev du sugen på någon av böckerna ovan? De flesta av dessa finns hos Nextory och med koden Minimalisterna får du nu 30 dagars gratis läsning och lyssning hos Nextory (gäller nya kunder). Kanske kommer även ditt liv att förändras efter att ha läst någon av böckerna? :)

Varför inte ge en prenumeration på Nextory i julklapp till någon? Börja med 30 dagars gratis lyssning och läsning och gillar hen konceptet så betalar du för ett halvår. Det blir en julklapp som kan nyttjas dagligen och som räcker ända till sommaren!

Men nu är vi nyfikna på vilka böcker du har läst eller lyssnat på, och som fått dig att agera eller tänka annorlunda mot innan, det vill säga böcker som förändrat någon del av ditt liv! Kommentera gärna nedan så blir det en toppenbra samling med boktips i kommentarsfältet så här inför julledigheten.

19 tankar kring ”8 böcker som förändrat våra liv

 1. Alexandra

  Hejdå saker av Fumio Sasaki. Kan läsa den om och om igen. Sen hjärnstark ligger på topplistan.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du också har Hjärnstark som en favorit, och Hejdå saker har jag också läst men tyckte språket var sådär stora delar av boken (kan ju bero på översättningen).

 2. Jennifer

  Jag vill rekommendera The year of less av Cait Flanders. En himla lättsam bok om minimalism som jag tror kan vara lätt att relatera till för de flesta. Den bok som fick mig intresserad av området!

  Sen är The Name of the Wind en fantastisk skönlitterär bok som alla som gillar fantasy borde läsa. Fanatiskt språk, ren njutning.

  Svara
 3. Sophie E

  Jag skulle nog vilja säga er bok Prylbanta, men det kan också vara för att det var den första konkreta bok jag läste kring ämnena minimalism och hållbarhet. Men den satte verkligen igång både tankar och ledde till praktisk handling för mig.

  Tycker även The Year of Less var väldigt bra som jag läst i hyfsad närtid och som jag bär med mig tankar från.

  Har hört att 4 hour work week / 4 timmars arbetsvecka ska vara väldigt bra och förändrat synsätt för många som läst den.

  Svara
 4. Henke

  Kostrevolutionen av Andreas Eenfeldt förändrade mitt liv radikalt för 4,5 år sedan. Sömnrevolutionen av Arianna Huffington gjorde att kvällsrutinerna ändrades, mindre elektriskt lyse och mer stearinljus. Och så eran bok då förstås, efter jag läst den tog prylbantadet fart på allvar.

  Svara
 5. Eva

  Blev lite paff över att ni hade Daniel Kahnemans bok på listan. Minns att jag skrev till er om den för länge sedan och tyckte den var så astråkig att jag inte orkade ta mig igenom den. Kanske ska jag ge den en ny chans, har den trots allt kvar i hyllan där den tjänar som arkiv för vissa sparade papper… Böcker kan användas för annat än att läsas.

  Ska kanske ge Hjärnstark en chans också. Har dömt ut den på förhand då den handlar om hjärnan, är less på vår tids hjärnfokus. Kanske ska jag dock ge system 2 ett större utrymme… ;) Kanske kommer det jobbsubventionerade gymkortet användas mer flitigt också.

  Har faktiskt inte läst så många böcker detta år, färre än tio tror jag och bara teologi/filosofiböcker då. Annars har 2019 varit poddens år för mig. Lyssnar på ”allt” från Kvartal, Läsarpodden, Bokpodden med Erika & Johan (borde intressera läsare här), NAV Sweden, Staden, Signumpodden, Myter och mysterier, Kornhall & Skogstad och några till bra poddar. Tänk om ni skulle börja podda, skulle vara riktigt kul att lyssna på! :D

  Svara
  1. Plina

   Jag tyckte också att Kahnemans bok var astråkig. Jag gjorde två försök med några års mellanrum att läsa den men gav upp båda gångerna.

 6. Fanny

  Hjärtstark har jag läst och gillar den också mycket, försöker tänka på att få in mina löppass till det som han anser optimalt med 45 minuter tre gånger i veckan :)

  Svara
 7. Veronica

  Gillar från frustration till flow med lean@home av Eva jarlsdotter som handlar om att få bättre flyt i vardagen.
  Även boken badskumt av Katarina Johansson har lämnat avtryck.
  Har läst en mängd ekonomiböcker men gillar gör ditt barn rikt och bygg din egen förmögenhet

  Svara
 8. Maria

  En bok jag varmt kan rekommendera är Flow av Mihaly Csiksentmihalyi. Den är en av mina favoriter.

  Svara
 9. Kristina

  Förutom Kahnemans ”THINKING FAST AND SLOW” som ni tar upp och ”FLOW” som tas upp bland kommentarerna, är ”THE BLACK SWAN” av Taleb en bok som betytt mycket för mig och mitt sätt att analysera.

  Apropå minimalism, är klassikern ”INFLUENCE” av Cialdini en bok som gjort mig mer eftertänksam i kontakt med försäljare (och generellt när folk vill ha något av mig) och när det kommer till att förstå varför jag känner begär efter en viss sak.

  Jag uppskattar att ni delar med er av titlar om tankesätt, sömnens betydelse och vad man själv kan påverka. Jag ser fram emot att börja med den utmanande titeln ”Your Money or Your Life”. Tack för rekommendationerna!

  Svara
 10. Kristina

  Jag kom på ytterligare en betydelsefull bok. ”ÖDLAN I HUVUDET” av Katz. Den är väldigt aktuell i frågan om att styra sitt eget liv; du är inte ett offer. Författaren är KBT-terapeut som både föreläser på universitet och har egen praktik (att det finns en förankring i aktuell forskning var en förutsättning för att jag skulle läsa en mer populärvetenskaplig bok).

  Ett helt briljant uppslag är en bild med en filmaffisch: The story of your life (starring: everybody else). Den fick mig att tänka till; det är ju JAG som är huvudpersonen i boken/filmen om mig. Jag kan ju inte låta vissa energitjuvar få ta så mycket plats att de riskerar att vinna för bästa kvinnliga biroll i den här delen av mitt liv! Boken får en att agera (skriva om manuset så att det blir bra för huvudpersonen).

  Svara

Lämna ett svar