Vad jag önskar mig inför jul

I år är det arbetsdagarnas jul. Det vill säga många av oss med kontorsjobb kan få lång ledighet utan att det krävs särskilt många semesterdagar. Det gör att vi är många som kommer ha många lediga dagar och mycket ledig tid tillsammans med nära och kära under jul och nyår.

Och det pratas mycket om just mycket tid tillsammans. Äntligen ska vi få tid med varandra, tid med andra, tid med sina barn och andras barn. Tid att umgås, mysa och pyssla. Tid att göra roliga aktiviteter och kanske tid att åka bort tillsammans.

Men det finns något som jag önskar mig mer än tid tillsammans. Och det är energi.

För om du inte har energi så är den där oceanen av tid tillsammans inte så attraktiv eller stimulerande ändå. Framför allt inte om du har barn. Har du inte energi orkar du ändå inte göra något av ledigheten, vara med någon eller göra det du mår bra av. Energibrist och trötthet spiller ju ofta även över på humöret och du får sämre tålamod och blir mindre balanserad.

Därför är det viktigt för mig att veckorna innan jul börja trappa ner och vara mån om vad jag lägger min tid och energi på. När de flesta andra trappar upp och fyller kalendern till bredden med julavslutningar, firanden, fester, julklappsköp och såklart jobb (för på något sätt tycks alla deadlines samlas där veckorna innan jul). Så börjar jag trappa ner.

Jag tänker helt enkelt lite extra på alternativkostnaden (som du kan läsa mer om i vår bok). Att varje gång du tackar ja till något så tackar du automatiskt nej till mycket annat. Även om det så ”bara” är återhämtning eller mer sömn. Våra ekorrhjul och fullspäckade scheman tar sig uttryck i upplevd brist på tid och minskad energinivå. Och jag vill inte ha känslan av att springa in i julledigheten med andan i halsen.

Det är så lätt att fokusera på att försöka få mer tid och pengar i livet. För det är så konkret. Men egentligen vill jag hävda att det är ändå viktigare med mer energi. För när du har energi så blir allt roligare, du orkar styra upp saker, har mer tålamod och orkar ta tag i utmaningar som behöver lösas. Med mer energi tänker du klarare och får automatiskt mer gjort på kortare tid.

Så högst upp på min önskelista över vad jag önskar mig när jag går på julledighet om en vecka, är att känna mig fylld av energi att gå in i ledigheten med.

Vad står högst upp på din önskelista inför julledigheten? :)

5 tankar kring ”Vad jag önskar mig inför jul

 1. Irén

  På min önskelista står bättre scheman och bemanning inom vården.
  Är undersköterska och har jobbat över 20 år i yrket.
  Varje år skriver kvällstidningarna hur man kan maxa sin ledighet över jul och nyår.
  Då infinner sig en känsla av uppgivenhet och matthet, ja rent ut sagt jag blir förbannad.
  Det är då vi inom vården har det som tuffast, svårt att få semester och vikarier som
  vill jobba. Att trappa ned på tempot innan jul är inte att tala om, det är fullt ös med
  delade turer och låg bemanning.
  Sedan ska man orka vara lyhörd och ha ett bra bemötande till alla runtomkring.
  Många gamla mår dessutom dåligt inför julen, ensamheten är stor.
  Att då inte räcka till som vårdpersonal både fysiskt och psykiskt är mycket frustrerande.

  Svara
 2. Jenny

  Så sant! Hemma hos oss är vardagen tyvärr stressad även om vi båda jobbar deltid och har få/inga aktiviteter varken för oss eller barnen. Kanske beror det på att våra barn är små varav ett har en funktionsnedsättning som gör att vi ständigt är orkeslösa och trötta. Känner så igen mig när du skriver att man kanske inte längtar efter lång ledighet utan vardagens rutiner när man är energilös och det känns sååå tråkigt i mammahjärtat! Jag önskar mig definitivt energi i julklapp! ❤️

  Svara
 3. Ingela

  Så sant! Tack för att du lyfte denna viktiga sanning att utan energi är funkar ingenting. I år verkar många haft tuffa förkylningar också. Så jag önskar också mer energi. Jag ska räcka åt många: gammal förälder, barn, barnbarn och jobb. Nästa termin får bli utan fasta fritidsaktiviteter som kören som annars betyder så mycket. Men min egen hälsa och tid för återhämtning o träning är ännu viktigare. Utan energi blir hjälpen till de närmaste en plikt. Med energi blir det fina stunder.

  Svara
 4. Moa

  Vintern är en trött period för mig, och det gäller att planera julens aktiviteter så att man orkar med. Det gäller också att äta lagom med julgodis så att magen mår bra.

  Svara
 5. Maria Brenner

  Så viktigt! Jag har alltid varit den som tackar nej ofta, mycket för att min energi dalar i perioder (inte bara inför jul) och jag har lärt mig att det är helt nödvändigt att slappa ibland för att kunna göra allt det fantastiska jag gör när det är på topp. Tyvärr är det få som förstår den inställningen, ofta hittar jag på ursäkter för att slippa bli ifrågasatt. Nu upplever jag, kanske pga diskussioner kring ”introvert och extrovert”, att allt fler funderar över de här sakerna.

  Svara

Kommentera