Akustikproblem i minimalistiska bostäder

Ett problem som kan uppstå när man skalar av, plockar bort och minimerar antalet möbler och prylar i ett hem, är att det uppstår eko i vissa rum. Helt enkelt för att det blivit allt för (?) avskalat vilket skapar problem med akustiken. Detta är något vi själva märkt av, framför allt sedan vi flyttade till hus. Kanske är ni fler som stött på detta problem, eller som ju längre ni kommer på den minimalistiska resan kommer att göra det. I detta inlägg kommer tips hur det kan åtgärdas.

När vi flyttade från vår tvåa på 60 kvm till hus för ca 1,5 år sedan, hade vi plötsligt dubbelt så många kvm och rum, men i princip samma möblemang. Pö om pö har vi köpt några mattor och möbler, men i vissa rum har det inte räckt för att dämpa ekot. Kan tilläggas att vi är sparsamma med gardiner hittills, till stor del för att vi gillar ljusinsläppet från fönstren. Det är enbart i vårt sovrum och i köket vi har gardiner, och dessa köptes loss från förra husägaren.

Störst problem med akustiken har vi i vårt stora vardagsrum. I vardagen är ekot inget som direkt stör, men så fort vi får gäster blir det tydligt att ljudet studsar och det blir otroligt svårt att konversera och höra vad någon säger.

Om jag förstått det rätt finns det framför allt två sätt att förändra akustiken i ett rum – absorption och diffusion/isolering. Generellt ger mjuka material som mattor, gardiner och andra textilier mest absorption. Medan diffusion/isolering fås genom hårda material, exempelvis böcker, möbler, tavlor etc som bryter upp ljudvågorna.

5 enkla sätt att ljuddämpa ett rum för att undvika eko och dålig akustik:

  • Häng upp gardiner eller tyger. Alla tyger ger viss ljuddämpning, men ju tjockare tyg desto mer dämpning. Och det behöver inte begränsas till fönstren.
  • Lägg ut mattor och använd kuddar. Desto tjockare och lurvigare matta liksom fluffigare kudde, desto mer dämpning.
  • Ställ in möbler med stoppning. Exempelvis är soffor, fåtöljer och sängar effektiva ljuddämpare.
  • Ha bokhyllor med böcker. Materialet och den oregelbundna formen får ljudvågorna att brytas istället för att studsa vidare.
  • Sätt upp ljuddämpande tavlor. Dels finns det speciella tavlor för detta specifika ändamål (sök på ljudabsorbenter), men det går även att göra egna tavlor (se nedan). Eller ta bara bort glasskivorna på konstverk då ljudet gärna studsar mot det.

Hitta lösningar som passar dig och din stil – är kuddar eller gardiner inte din grej, testa med mattor och ljuddämpande tavlor istället. Det finns flera sätt att lösa akustikproblematiken så ta det steg för steg tills nu är nöjd med ljudet.

Det är vad vi kommer göra i vårt vardagsrum. Vi har hittills köpt en matta och satt upp en liten bokhylla. Men vi vill fortsätta hålla rummet luftigt och sparsamt möblerat. Så den stora förändringen tror jag sker när vi sätter skummaterial (skumgummi, dynmaterial etc) på baksidan av några tavlor. Det funkar på vanliga tavlor med tjockare ram liksom på canvastavlor. På så vis skapar vi egna ljudabsorbenter. Jag hoppas att det kommer förbättra ljudet tillräckligt, och annars återstår nog att sätta upp gardiner i någon del av rummet.

Ett tips är att ljudabsorbenter oavsett typ bör placeras så nära ljudkällan som möjligt. Exempelvis om ni ofta sitter i soffan och umgås med vänner, eller barnen brukar leka i en viss del av rummet, då är det i dessa områden ni ska fokusera på att placera några av sakerna i listan ovan.

Har du haft problem med rum som ekar på grund av tomhet eller mycket rymd, och hur har du i så fall gjort för att bli av med ekot?

11 tankar kring ”Akustikproblem i minimalistiska bostäder

  1. M

    Man kanske kan hänga gardinerna bredvid fönstret (som ofta på hotell) så att de inte blockar ut något ljusinsläpp men ändå absorberar ljud? :)

    Svara
    1. Matilda

      Tänkte tipsa om detsamma – gardiner bredvid fönstren istället för framför! Vi har vita väggar & vita gardiner i samma ton, så de syns knappt.

  2. Jakob

    Ljudabsorbenter i tak är ju annars en standardlösning i kommersiella lokaler. Ett vanligt undertak hjälper mycket och man kan säkert få begagnade undertaksplattor som kan limmas upp av någon undertaksfirma då det inte finns något andrahandsvärde i dessa utan bara en tippavgift för att bli av med. /En i byggbranschen

    Svara
  3. Sara

    Ni är insatta i ämnet och inne på rätt spår! Roligt tycker jag som jobbar som akustiker. Ett tillägg är att placera ljudabsorberande material i ”prathöjd” och minst på två väggar som är vinkelräta mot varandra för att uppnå bättre effekt. Håller tummarna för att ni ska få ett mjukare ljudklimat i huset utan att behöva kompromissa med er livsstil för mycket.

    Svara
  4. Susanna L

    På tex förskolor har de ofta ljudabsorberande material fastsatt under bord/matbord, det skall tydligen vara väldigt effektivt.

    Svara
  5. Carro

    Vi hade en ljudkonsult hemma hos oss för att komma till rätta med ljudmiljön. Detta ingick om man sedan beställde plattor från dem. Vi har bla satt akustikplattor i trapphuset upp då det blev som en resonanslåda med ljud upp där. Sen har vi fäst ljudabsorbenter på väggen och hängt ett tyg som ett draperi framför, viktigt stt inte för tjockt utan man ska kunna andas igenom tyget har jag förstått det som (gillar inte heller gardiner) under bordsduken har vi en såndär vit filtmatta som tar ljudet väldigt bra.

    Svara
  6. Jenny L

    Ett enkelt tips är att köpa ett snyggt tyg och häfta fast på en stor kilram. Det skulle ni kunna ha tex över soffan.

    Svara
  7. Moa

    Ett tips för middagsbjudningar är att lägga en filt under bordsduken för att dämpa ljudet. Filten minskar klirret från fat och bestick, och skyddar bordsskivan.

    Svara
  8. Maria

    Vi har precis renoverat och just ljudmiljön var superviktigt för mig. I vårt allrum (kök-matsal-vardagsrum) installerade vi akustiktak. Först limmades plattor i taket och sedan spändes en duk upp som täckte allt och fick det att se ut som ett jämnt tak. Helt underbart skönt rum att vara i nu!

    Svara
  9. Johannes

    När man pratar om att isolera så sätter man upp väggar som får ljudet att studsa tillbaka, man kan också sätta upp små avskärmningar som får ljudet att studsa i väl valda riktningar. Tänk att alla hårda ytor är speglar och ljud kommer som en laser från ljudkällan så får man lite känsla. Vid varje reflektion tappar ljudet lite energi så reflexfällor är bra.

    Taket är ett ställe som ofta är helt kalt och ljud studsar fritt där. Taket är ett ställe där man får plats med mycket absorbenter, istället för gips eller betong skulle hela taket kunna vara en absorbent

    I ert vardagsrum skulle det vara effektivt att täcka hela väggen bakom soffan med t.ex. en matta. Och kanske även lite i taket.

    Svara

Lämna ett svar