Behovsstyrd förvaring i hallen

Hallen är det första rum du och dina gäster möts av på väg in i ett hem. Drömmen är att det ska kännas ljust och välkomnande att öppna dörren och kliva in. Men samtidigt är hallen en sluss mellan inne och ute, är det lätt hänt att hallen blir en avstjälpningsyta för allt från kläder, skor, väskor och barnvagn, till nycklar, mobil och post. Men försök att skapa förutsättningar för ordning och reda även här så att du och dina gäster möts av ett lugn när du kliver in i hemmet.

I förbifarten nämnde jag att vi gjort om i vår hall i sommar, men det förtjänar ett eget inlägg för denna förändring är något som glädjer oss varje dag.

Om vi börjar med bakgrunden så har vi i grunden en välplanerad och rymlig hall med en skjutgarderob längs ena väggen. Dock bestod drygt 1/3 av garderoben tidigare av ett städskåp vilket gjorde själva garderobsutrymmet och klädförvaringen liten och trång. Särskilt då utrymmet inte var välplanerat utan enbart innehöll en klädstång och två skohyllor.

Vi började renoveringen med att riva ut städskåpet och måla garderobsväggen med grå färg som vi hade kvar från att ha målat vårt sovrum. Nästa steg var att installera Elfa förvarings-system i hela utrymmet som nu öppnade upp sig. Här var ledorden behovsstyrd och smart förvaring. Var och en i familjen ska veta var saker hör hemma och själva kunna ta kläderna dit och därifrån. Ungefär så hade vi som målbild.

Utifrån dessa krav skapade vi bland annat krokar i en höjd som barnen kan nå för deras ytterkläder. Likaså fick de den nedersta utdragbara lådan för mössor, vantar, halsduk etc. Barnen når precis upp så de kan lägga i accessoarerna i lådorna men har än så länge svårt att nå att ta ur dem. Lådavdelare är en detalj som gör det enklare att hålla reda på sina accessoarer. När barnen sen blir större och kan hänga jackor på samma ställe som oss vuxna, sätter vi kanske förvaringslådor ända ner (längst till höger på högra bilden ovan). Eller skoförvaring. Det är fördelen med system som Elfa, att de är modellära utifrån rådande behov.

Vi har ingen spegel i hallen i dagsläget och skulle egentligen vilja ha skjutdörrar som ar spegeldörrar. Vi håller sporadiskt utkik på Blocket, men det som kändes som ett ”need to have” i somras, har nu när vi vant oss utan spegel i hallen, istället blivit ett ”nice to have”. Skjutdörrarna är alltså detsamma som var till garderoben innan, och likaså återanvände vi skoställen då de passade med Elfa-systemet.

När man kliver in i vår hall möts man av två saker. På ena väggen sitter budskaps-tavlan nedan i bild. Så att man ska veta att man kommit hem till Minimalisterna. :) Nej, skämt åsido, vi gillar att påminna oss själva om våra värderingar på olika sätt. På en annan vägg sitter en brokig tapetvåd med stadsnamn. Egentligen är vi inte särskilt förtjusta i den men kan inte bestämma oss för vad vi vill ha där istället. En annan lugnare tapetvåd? Måla vitt, färg? Många grannar har en byrå stående på den platsen, men vi har inget behov av ytterligare förvaring i hallen utöver garderoben. Har ni läsare några tips?

Och så avslutar vi med tre korta tips för dig som har svårt att få eller hålla ordning i hallen:

 • Behovsstyrt. Behovsstyrd förvaring är a och o, och eftersom behoven ändras med åren, i alla fall om man har barn, behöver hallen anpassas då och då.
 • Dold förvaring. Skor, jackor, vantar, mössor, nycklar skapar ett rörigt intryck och oreda, försök dölja dessa med dörrar eller tyg för ett lugnare intryck.
 • Aktuella saker. Låt bara skor, jackor, sjalar etc som är i säsong få ta plats i hallen. Övrigt bör förvaras på annan plats för att inte ta utrymme från det aktuella.

När det gäller just skor har de ju en tendens att svämma över i hallen som barnfamilj. Här finns ofta rensningspotential och det gäller att inventera hur många skor var och en i familjen egentligen har framme samtidigt, och vilka som faktiskt används regelbundet i nuvarande säsong. Övriga kan förvaras på annan plats och behöver inte bidra till oreda i det utrymme (hallen) som du nyttjar dagligen.

Vad är ditt bästa tips när det gäller förvaring i just hallen?

8 tankar kring ”Behovsstyrd förvaring i hallen

 1. Yasmine

  Har ni några övriga dörrar i hallen? Ikea har en dörrhängd helkroppsspegel ? (tänker istället för nya dörrar) denna har vi på insidan av vår sovrumsdörr. Jag gillar inte speglar i sovrummet men har garderoberna och klär mig oftast där så vill kunna se. Perfekt lösning då dörren alltid står öppen så spegeln syns inte ?

  Svara
 2. Carro

  Så fint och smarta lösningar för barnen. Tycker Elfa systemet är så bra vi har en sådan garderob i vårt sovrum med spegeldörr och gillar att man kan ändra efter behov. Vi har en hög byrå i vår hall där alla har varsin låda till vantar, mössor osv. Vi vuxna har oxå en liten låda där vi kan lägga alla lösa prylar som laddare, nycklar osv. Vi satte upp en trävägg som fondvägg i vår hall som vi är väldigt nöjda med. Inga tavlor eller något att behövs och ändå ”händer” det något i hallen.

  Svara
 3. Jannica

  Så fint ni har ordnat förvaringen av kläder i hallen. ?

  Jag tycker att om tapetväggen inte är så stor, kan tapeten i en hall vara lite extra och sticka ut. En välkomnande mysig tapet med blommor. I en harmonisk lugn färg. Som möbel skulle jag välja en stol eller pinnsoffa. Ser trevligt ut och kan användas för att sitta och knyta skor eller när man väntar på att de andra i familjen ska bli klara. En större grön växt ger också en ombonad känsla. Hellre ett par större fina saker än smått och rörigt är mitt tips. ?

  Svara
 4. Sofia

  Behåll garderobsdörrarna ni har, måla över tapeten med samma färg som väggfärgen och sätt upp en spegel där istället! En rund spegel utan eller med tunn metallram ger ett mjukt och samtidigt minimalistiskt intryck.

  Svara
  1. Sofia

   Ett litet tillägg. Under den runda spegeln kan man ha en sittbänk/pall, vilket kan vara skönt att ha för vissa (barn/äldre gäster/etc) när man ska ta på skorna. T ex som i Hanna Wessmans hall, vg se bifogad länk. (Man kan ju skippa att ha vaser eller annan dekoration stående på bänken).

   https://pin.it/heild6bogemybs

 5. Linda

  Så bra skrivet. Vi renoverade huset i våras och passade på att slå ner två väggar så att hallen blev mer än dubbelt så stor. Satte in garderober med skjutdörrar. Och som ni satte vi in hängare också på barnhöjd. Alla fick varsin låda till vantar, solglasögon osv. Vi passade också på att bredda på sidan så att barnvagnen kan köras rätt in, tidigare fick den inte plats (gammalt hus). Hela hallen målades ljus, och vi satte in en bänk och en rund spegel. Verkar som vi gjorde allt riktigt, ha ha. Tidigare avskydde jag hallen men nu tycker jag det är jättefint att komma in. Allt är så lugnt. Barnen hänger in sina kläder själv och inga skor står framme.

  Ett tips (om man har plats, eller väljer att städa ur lite) är att låta det vara en del tomrum i garderoben så att gäster lätt kan få plats med sina saker också. Kanske kan man ta bort tre jackor och skor som inte är i säsong. Kan vara trevligt att känna att det är plats till en när man kommer, och så ger det ett lugnare intryck.

  Ska bara avsluta med att säga att vi passade på att rensa ur garderoben också när vi renoverade. Det är väl det enklaste och billigaste sättet att få mera plats och ordning?

  Svara
 6. Sanna

  Säger som andra sagt ovan, istället för grannarnas byrå skulle jag verkligen slå ett slag för någon typ av sittmöjlighet. Finns ju många olika sorter att välja smak och tyckte. Vi skaffade det i första hand för att kunna sätta barnen på när de var små och behövde hjälp med stövlar och liknande.

  Nu är det mer äldre generationen som nyttjar det eller då och då någon väntande kompis.

  Svara
 7. Jenny

  Hej!
  En del av texten i era inlägg försvinner bakom bilderna. Är detta något fler har problem med eller är det bara jag?
  Mvh/Jenny

  Svara

Kommentera