Morot eller piska

En kommentar jag ofta får och en tendens jag ibland även noterat hos mig själv, är att även om man är motiverad att prylbanta samt till slut lyckas släppa taget om vissa saker, så får man inte sakerna att ta det sista steget och lämna hemmet. Utrensade barnkläder blir kvar i en hög, prylbantade saker fastnar i en låda, några utrensade böcker hamnar i en egen hög i bokhyllan. Det är som att jag och många med mig inte mäktar med det där sista steget i rensningsprocessen. Men varför blir det så och vad kan man göra åt det? :)

I grunden beror det på att det inte finns tillräckligt stor morot eller piska. Det vill säga det finns inte tillräckligt mycket som lockar dig att slutföra rensningen, eller att det inte får särskilt stora konsekvenser att låta bli att göra det. Du kan helt enkelt låta bli att slutföra utan att det spelar så stor roll.

För att exemplifiera med oss själva; när vi bodde med båda barnen på 60 kvm, 2 r o k, så var det väldigt skönt så fort några prylar tog steget över tröskeln och lämnade hemmet. För det uppstod så gott som alltid utrymme som vi behövde (morot) när vi bodde trångt. Och allt eftersom barnen blev större och behövde mer utrymme fick vi ta oss i kragen och prylbanta saker vi faktiskt inte använde eller behövde (piska). Likaså när jag var mammaledig hade jag stor motivation att sälja saker för att få in pengar (morot). Däremot nu när vi bor i hus, har två löneinkomster och inte behöver vända på varje krona, så får det inte så stora konsekvenser om det ligger en påse utrensade grejer eller två i den annars ekande tomma klädkammaren.

Däremot nu när vi bor i hus, har två löneinkomster och inte behöver vända på varje krona, så får det inte så stora konsekvenser om det ligger en påse eller två med utrensade kläder och prylar i den annars ekande tomma klädkammaren eller i en låda i det rymliga förrådet.

Bekvämlighet är en anledning att sakerna inte tar det där sista steget ut ur hemmet. För det kortsiktigt enklaste alternativet vid rensning är nästan alltid att behålla. Det är betydligt jobbigare att fatta påbörja det sista steget som medför ytterligare aktiviteter som att fixa annons, hitta lämpligt forum eller organisation, eller åka till lämplig plats. Att det är så enkelt och bekvämt att spara, och att vi är många som har utrymmet till att göra det, är med andra ord en stor anledning till att saker fastnar i hemmet.

Men en annan anledning kan vara att det saknas konkret handlingsplan, vilket gör att saker fastnar på vägen ut under obestämd tid. Du kanske känner osäkerhet kring vad du egentligen borde göra med sakerna; är de värda att sälja, är det bara att skänka, eller är det egentligen på återvinningen de hör hemma?

Risken med att låta sakerna bli kvar i hemmet för länge är att de tenderar att leta sig tillbaka till olika platser i bostaden på något märkligt sätt. Väljer du ett försäljningssätt som tar tid behöver du hitta en tillfällig och helst lite avskild förvaringsplats för sakerna i väntan på att de ska hitta sina nya ägare. Exempelvis genom att skapa lådor för Skänka, Sälja och Slänga. Så att du när tidpunkten du satt av i kalendern är kommen, bara kan ta lådan och exekvera.

Men finns det något man kan göra åt det hela för att undvika att sakerna fastnar innanför tröskeln? Ja självklart! Först och främst kan du bli medveten om att fenomenet existerar och försöka förstå varför det händer just dig. Medvetenhet är ett första steg till förändring. :)

Kanske kan du konstatera att du inte har särskilt stor morot eller piska för att slutföra rensningen. Behöver du en tydligare målbild och konkretisera för dig själv varför du faktiskt rensar? Är du i en fas i livet när det har större positiv effekt att faktiskt skänka bort det mesta till välgörenhet istället för att lägga tid på att försöka sälja det. Om du gång på gång märker att du lyckas rensa men inte få ändan ur att få sakerna att lämna hemmet, då kanske ambitionen i hur sakerna ska lämna hemmet är för ambitiös? Alternativt har du inte avsatt tid i kalendern till de viktiga sista stegen i att slutföra rensningsprocessen, åka iväg med sakerna, fixa annonser etc.

För vissa kan det finnas en poäng med att sätta ett mål kring försäljning av saker eller antalet utrensade saker. För min del satte jag ett mål att sälja saker (främst barnsaker) för 10 000 kr under 2019. Det gav mig tillräckligt stor morot. Nu per september är jag uppe i drygt 8000 kr.

Känner du igen fenomenet att sakerna inte tar det där sista steget ut ur hemmet när det saknas tillräcklig morot eller piska att slutföra? :) Har du något tips kring det att dela med dig?

9 tankar kring ”Morot eller piska

 1. Linda

  Jag känner igen mig. Lådorna med tre av fyra S var en god ide, det ska jag också skaffa.
  Jag satte själv ett mål om att få in 25.000kr innan nästa sommar. Från 18 juli till 18 september, det vill säga två månader, har jag fått ihop 13.600kr. Och då flyttade vi ändå tidigare i år och gjorde oss av med allt vi inte ville släpa på (trodde jag i alla fall).

  Svara
 2. Sebbe

  ”Risken med att låta sakerna bli kvar i hemmet för länge är att de tenderar att leta sig tillbaka till olika platser i bostaden på något märkligt sätt.” Sakerna har inte ben!
  Om man flyttar på sakerna, så har man haft för bråttom!

  Fast samtidigt är det bra om saken råkade komma till nytta…Jag tänkte sälja en låda, men det visade sig att jag behövde ha den kvar för hälsovård-prylar (t.e.x plåster).. Så jag behöll den..

  Jag rensar lite i taget, vilket har blivit effektivt. Jag har inte sån där låda för det jag vill sälja.. Men jag lägger sakerna i en garderob (som tillhör lägenheten). Jag måste fixa passande kartonger för kunna skicka sakerna till Sellpy.

  När jag rensar, rengör sakerna och packar.. Så brukar jag lyssna på en bok, och ibland lyssna när Youtubers rensar.

  Pengarna är såklart en bonus på det hela. Men pengar är inte allt i livet. Jag har målet att rädda miljön. Jag är vegetarian.

  Att använda ”Morot eller piska”.. Nja, att använda ”piska” (inte bokstavligen, förstås) är som ett självskadebeteende. Mänskligheten har svårt med förändringar, därför kan förändringar göra ont (speciellt när det kommer många). Det blir inte bättre att vara elak mot sig själv..

  ”Morot”, nja.. Det beror på. Där är ganska individuellt.. Min ”morot” är mindre städning = mer tid, och mindre kvalster = mindre allergi (jag har kvalster-allergi)..

  Innan jag avslutar att skriva.. Komihåg: Tävla aldrig mot andra minimalister.. Det finns viktigare saker. Man kommer längst, när man är sig själv..
  Ha en bra dag! ?

  Svara
 3. Alicia Sivert.se

  Superbra och precis vad jag behöver läsa för att kicka iväg de där grejerna som flyttat in i en kasse i garderoben i väntan på nytt hem! Tack!

  Svara
 4. Carro

  När vi bodde i lägenhet närmare stan så var vi väldigt duktiga på att lämna in saker till välgörenhet och kunde ofta ta en påse och promenera dit med. Men tycker det är svårare nu när det inte är lika nära/lätt, utan måste prioriteras att åka dit och då ska det stämma med deras öppettider, småbarnsliv och arbetstider. Större saker som man dessutom kanske behöver släpkärra till är det svåraste. Men vi försöker göra lite rejälare röjningar några gånger om året i garage, förråd och utomhus och inte få in för mycket prylar.

  Svara
 5. Stina

  Instämmer helt, det där sista steget kan oftast vara det svåraste!
  Hur tänker ni kring saker ni vill rensa ut och som ni vet har ett relativt högt värde (skinnjacka tex) men som inte går att få sålt (Tradera, loppis etc.). Skänks det då trots att ni vet att ni går miste om en inkomst?

  Svara
 6. Helene

  Jag är ganska bra på att rensa ut kläder och skor. Har skickat iväg ca 6 kassar till Sellpy med sådant. Det är svårare med inredningsprylar tycker jag. Eftersom jag är ung och endast bott själv i 6 år så har jag dock inte samlat på mig så mycket inredning och detaljer. Jag skulle dock vilja bli av med en del blomkrukor som står i kallskafferiet, några brickor, ett par högtalare och ev några barndomsföremål. Behöver även gå igenom några påsar med sladdar, kontakter och skruvar. Moroten är att jag tycker om ordning. Piskan frustrationen och stressen över oordningen.

  Svara
 7. Piska sig själv för att motivera sig till att göra något?

  Är ”Jag borde” eller ”Det känns som min plikt” piskan och ”Det känns bra att få det gjort” eller ”Det känns bra att göra det här för mig själv eller/och för andra/ för miljön” morötterna?

  Svara

Lämna ett svar