När kom allt över tröskeln?

Att flytta kan vara en inkörsport till minimalism. Inte för att man prompt flyttar till mindre bostad, utan för att man blir överväldigad över den stora mängd prylar som plötsligt blir väldigt påtaglig när varje sak ska plockas ut ur sin ordinarie plats, eventuellt emballeras och sedan packas ner i en flyttlåda och därefter packas upp på ett nytt ställe.

Legitima frågor som många ställer sig i den här processen är; hur kom allt det här in i mitt hem? När tog det sig över tröskeln och varför har jag inte stoppat det?

En anledning är adaption, vi vänjer oss sakta men säkert till vår nya tillvaro. Oavsett om den betydde ytterligare en förvaringsmöbel, lite trängre i garderoben eller rörigare i kökslådan.

Oftast sker det över lång tid. Även om det kan finnas peakar under perioder när inflödet är högre. Kanske vid en flytt då du tillåter dig att köpa massa nytt till den nya bostaden men glömmer eller struntar i att rensa ut det gamla. Eller vid julafton eller barnens födelsedagskalas, liksom om någon släkting går bort och du ärver en större mängd prylar.

Men utöver dessa tillfällen smyger sig prylarna mer eller mindre på. En fyndad pryl på loppis, en souvenir vid semesterresan, en födelsedagspresent och en flytta-in-present. Och plötsligt låg där onödigt många köksprylar i kökslådan, dukar som aldrig används eller skålar i alla tänkbara former och storlekar. Eller varför inte hela möbler som egentligen bara förvarar saker du sällan eller aldrig använder? En liten sak är ingen sak, men flera små saker kan tillsammans generera ett massivt prylberg.

Eftersom inflödet sker över tid är det okej att även låta utflödet och prylbantandet ta tid. Minimalism är en resa som sker över tid, som att skala en lök lager för lager som vi brukar säga. Plötsligt kan du släppa taget om saker du tidigare trodde var oumbärliga. Men tillslut har du bara favoritprylarna kvar i kökslådan, de dukar och skålar du verkligen gillar och använder, liksom bara de möbler du faktiskt har behov av. De övriga har förhoppningsvis fått bli favoriter och komma till användning hemma hos någon annan.

Har du själv ställt dig frågan; när kom alla dessa prylar egentligen in i mitt hem?

17 tankar kring ”När kom allt över tröskeln?

 1. Annalena Rahm

  Jag rensar vår och höst, tyvärr älskar jag loppis så det ”kliver” in en del saker och kläder över tröskeln. Har dock tack vare dig blivit ett stopp på det!! Lär mig att verkligen utvärdera köpen bättre och jag har börjat säljs undan prylar.

  Svara
 2. Charlotte

  Så träffande och mitt i prick. Exakt den frågan ställde jag min man i helgen. Hur ”hamnade” vi med så mycket prylar? Helt enig med er lista om händer som sker i livet (2 lgh blir en och senare hus, bröllopspresenter, barn)

  Men också i mitt fall ett högt impulsstyrt shoppande som jag länge har sagt att jag måste ta tag i men bara skjuter framför mig. I samband med den livsförändring jag gjort denna höst där jag påbörjat en universitetsutbildning på ”gamla dar” så blir frågan oundviklig då ekonomin framöver komma kräva mer disciplin.
  Ska bli så spännande att höra om det shoppingfria året och kanske få ännu fler tips om att stå emot impulsen att vilja ha en ny inredningspryl, leksak, klädesplagg som dyker upp i ens flöde.

  Stort tack för all inspiration ni ger!!

  Svara
  1. MD

   Tips: följ inte sidor som ger shoppingtips i flödet. Gå inte i affärer utan inköpslista. Går förvånansvärt fort att glömma av att man brukade ha ett shoppingsug.

 3. Eva

  En orsak till att mängden saker som köps är större nu än tidigare är utan tvekan de låga priserna på allt möjligt. Är numera också extra bra på att nosa fram fynd på second hand och loppisar. Handlar utan tvekan mer överhuvudtaget inom de flesta produktkategorier nu än för 25 år sedan. Bättre ekonomi leder också till mer köp. Egentligen gör jag mig inte av med så mycket mer pengar än förr men får så mycket mer/fler saker för dem nu. Är dock nöjd med köpen men behöver jag verkligen inte ett åttonde par byxor eller ett sjunde par skor. Enough! ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, tröskeln till konsumtion har verkligen sänkts, i kombination med att shopping numera aldrig ”stänger” utan det kan konsumeras dygnet runt varifrån som helst (typ) och det går att locka till konsumtion genom väldigt många kanaler.

 4. Josefin

  Jag tycker det är lite fascinerande hur vissa saker lättare flyttar in än andra. Jag och min sambo har bott ihop i mer än 10 år, sedan vi flyttade hemifrån, ändå äger vi bara ex en skärbräda och två kastruller. Där skulle vi behöva ex en till skärbräda, rent praktiskt då det ofta är något vi saknar… men… det blir ALDRIG av att vi köper det? däremot ex tekoppar, det har det däremot fyllts på genom åren även fast vi inte ens behövt nya …. haha. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det kan säkert fler personer relatera till. Att garderoben fylls på regelbundet medan ”tråkigare” köp som man faktiskt saknar då och då, ändå inte kommer in i hemmet. ;)

 5. Patricia

  Jag brukar fundera på hur sakerna kommit över tröskeln i samband med att jag rensar ut dem. Har märkt, att klart största delen utrensat är prylar vi antingen fått i present eller som våra föräldrar ”givit oss” (med syfte att bli av med prylen själv…). Slutsatsen är att vi måste bli duktigare på att kommunicera vad vi vill ha i prensent samt tydligare tacka nej till att bli mottagare för andras prylbanting.

  Svara
 6. Sebbe

  Denna text känns som att handla mer i början eller/och ska börja med minimalist.. Jag har inga tankar och funderingar ”när kom alla dessa prylar egentligen in i mitt hem?”.. Jag har inte haft såna tankar över ett år. Jag började med minimalist för ett år sen, det kanske förklarar saken.

  Jag måste chilla lite med prylbantningen. Eftersom jag räknade alla ägodelar (som är mina). Vet ni vad? Resultatet är nära till extrem minimalist.

  Svara
 7. Engiftfribarndom

  Vi har inför kommande flytt rensat på vinden och i klädkammaren. Det känns övermäktigt bara med de prylarna som ska bäras runt och packas ner, flyttas och åkas med till Stadsmissionen/återvinningen/säljas.

  Tänker på hur mycket saker vi ändå har som ska packas med i flytten… Även fast vi säljer och skänker i massvis nu både saker och möbler.

  Inget vi inte vill ha ska med i denna flytt är tanken. Vi går igenom en våning i taget och samlar allt längst ner. Så får vi en bra överblick över det vi vill ha kvar.

  Städade äldsta barnets rum idag och fick ihop en hel kasse med pyssel och trasiga saker. Det är verkligen många prylar överallt som kommer.med från skola, kalas osv osv

  Svara
 8. Flipp

  Nu när jag försöker rensa är väldigt mkt av prylarna med uppenbar rensningspotential makens. Dvd-filmer som aldrig tittas på, massa böcker som han fått men som aldrig hamnar på läslistan, en miljon udda ölglas som han får vid olika tillfällen… Så varje utrymme jag rensar och får fint och luftigt fylls snabbt upp med hans skit. Inte riktigt så jag tänkte mig slutresultatet :(

  Svara
  1. Hanna

   Känner igen mig. Jag är bättre på att rensa(mest mina saker men vissa gemensamma). Min sambo spar på det mesta, just nu så konsumerar han inte så mkt iaf så mängden är den samma. Vi har bara bott ihop i ett år men det är ngt att jobba med.

   Minimalistena har skrivit ett inlägg om detta, kommer inte ihåg vilket bara.

 9. Plina

  Jag har ställt den frågan vid varje flytt och jag har flyttat med 2-3 års mellanrum. Det som är intressant att det för varje flytt blir lättare att släppa i från sig saker. Mycket av det är saker som jag fått från släktingar men inte gillar eller använder. Jag gör mig av med saker varje flytt men ändå känns det som man har ytterligare saker att göra av med.

  Svara
 10. Jim K

  I en värld där många verkar köpa in saker i en allt högre hastighet är det rätt uppfriskande att läsa om att det är ok att göra sig av med prylar i en långsammare takt. Någonstans känns det som att det tar längre tid och tar mer energi att faktiskt göra sig av med prylar på ett ansvarsfullt sätt än att införskaffa prylar. Kanske är det en orsak till att det finns för mycket prylar i hemmen runt om. Men precis som ni skriver är det nog bra att reflektera över när man faktiskt gjorde valet att skaffa något. Bara det borde vara en lärdom till nästa gång man köper något. Vad tror ni?

  Svara
 11. Jenny L

  Jag har märkt att min flytt faktiskt gett upphov till TVÅ rensningar. Först en innan packningen, för att slippa onödigt bärande och för att jag skulle flytta till mindre. Sedan ytterligare en när jag öppnade kartongerna och insåg att vissa saker ville jag faktiskt inte packa upp i mitt nya hem.

  Svara

Lämna ett svar