Första klädbytardagen

I helgen var jag på mitt första klädbytarevent. Jag har velat testa konceptet tidigare men det har aldrig riktigt passat med tid och plats. Helt enkelt prioriterats bort. ;) Men nu när det var i lokala Kulturhuset där vi nu bor så var det nära och bra.

Jag hade egentligen inga större förväntningar på att hitta något riktigt bra, men jag hoppades på att hitta något plagg till lillebror då han har viss klädbrist. Vi ärver mest kläder från två tjejiga tjejkusiner så det kan vara kul för honom att ha något annat än kjol och klänning ibland. Sen hade det såklart varit kul att hitta något till mig själv eftersom jag har shoppingfritt 2018, men samtidigt är jag väldigt kräsen när det gäller kläder till mig själv.

Jag lämnade själv in fyra barnplagg och fick då fyra kort som ”betalning” mot eventuella fynd. Det var mycket folk i alla åldrar på klädbytet. Och alla verkade tycka det var så roligt att leta, botanisera och få fynda. Helt gratis. Tonåringar som fick fynda, mammor (likt jag själv) som lyckades hitta plagg till barnen, och äldre som fick med sig några ”nya” plagg till garderoben.

Jag vet inte hur noga organiserade kläderna brukar vara på klädbyten. Här hängde en del plagg på klädstänger men de flesta låg i högar på bord. Jag fick aldrig någon riktig kläm på om det var uppdelat i barnkläder, vuxenkläder, ytterkläder eller olika storlekar etc på olika bord. Jag upplevde att det var ganska blandat.

Det hade gärna fått finnas skyltar för då tror jag färre hade ”rivit” runt på måfå i jakten på de där fynden i klädhögarna, vilket ju bara gjorde oordningen än värre efter ett tag. Ni som varit på klädbytardagar tidigare, hur pass uppdelat i storlekar, plaggtyp mm kan eller hinner man göra? Ofta tycks det vara tajt om tid mellan inlämning och klädbyte.

Det slutade med att jag kom hem med lika många barnplagg som jag lämnat in tidigare på dagen nämligen fyra stycken. Så en in en ut. Eller snarare fyra. :)

 • Överdragsbyxor från PoP i storasysters storlek. Väldigt bra timing då hon inte äger några och morgnarna ute på förskolan börjar bli kyligare. Fothällorna behöver bytas men i övrigt i fint använt skick.
 • Strumpbyxor till storasyster. Ej med på bilden då hon ville använda dem direkt. Gott tecken på ett bra fynd! :)
 • T-shirt lillebror. Han behöver ”nya” plagg så detta var rent behovsstyrt val. Har sett flera killar på förskolan ha liknande t-shirts så detta blir säkert toppen.
 • Tröja långärmad till lillebror i en kommande storlek. Den får vänta något år i förrådet. Faktum är att han hade en exakt likadan tröja från samma butik fast i en mindre storlek i våras.

Kläderna som fyndades på klädbytardagen, saknas på bild gör storasysters strumpbyxor.

Spontant tänker jag att det inte är de finaste kläderna som lämnas till klädbytardagar, utan de man tänker att man ändå inte kan sälja. Men bland barnkläderna fanns det åtminstone flera PoP-plagg på borden. Och överdragsbyxorna ovan kändes som ett riktigt fynd.

Jag tyckte evenemanget med sin positiva stämning gav mycket energi och blev sugen på att besöka fler liknande event. Eller kanske vara med och orda. :) Finns det klädbytardagar med fokus på barn med inslag av barnleksaker? Eller med inriktning kvalitativa märkeskläder? Tror nämligen många ”fegar” lite i vad de lämnar in. Man vill kanske inte lämna in fina Odd Molly-koftan om man bara kan få med sig halvslitna plagg från H&M tillbaka…

Vad är din upplevelse från klädbyten? Och har du gjort något riktigt fynd på en klädbytardag?

14 tankar kring ”Första klädbytardagen

 1. Lilla S

  Hos oss på småländska höglandet går klädbytardagarna till så att det är ett visst antal säljare (på vissa populära bytardagar tar säljplatserna slut snabbt, så det gäller att hålla koll på när de släpps) som får varsitt säljarnummer. Sedan märker man upp sina plagg/leksaker/babyprylar med sitt nummer och vilket pris man vill ta. Kläderna sorteras sedan ut på olika bord för olika storlekar, samt särskilda platser för ytterkläder, badkläder, mammakläder, luciakläder m.m. På de större är det olika rum för till exempel leksaker, sportartiklar och skor. När sedan själva klädbytardagen äger rum så får vem som helst komma och handla, de flesta köparna säljer alltså inte något själva. Säljarna får sedan det mesta av sin vinst, men de som ordnar bytardagen tar en viss procent (20?) som sedan oftast går till välgörenhet eftersom det för det mesta ordnas i nån av alla frikyrkor som finns här.
  Själv skickar jag för det mesta vidare urväxta kläder till vänner med mindre barn, men jag har däremot handlat nästan allt vi behövt till barnen på dessa klädbytardagar. Dessutom är det väldigt uppskattat av mina barn som själva kan få välja ett visst antal tröjor/byxor vid borden med deras storlek. När plaggen kostar mellan 5-30 kr så spelar det liksom ingen jättestor roll om de väljer en urtvättad tröja bara för att det är en gullig häst på eller att det är en fin färg, oftast är det just dessa plagg som sedan används mest flitigt!

  Svara
 2. Lollo

  Jag tycker att själva poängen med klädbytardag är att man ska rensa garderoben och se vad man använder och inte använder. Om man hittat ett plagg man inte använt på ett tag eller som man inte passar i längre så tar man med det till klädbytardagen.

  Sen när man kommer dit och börjar kolla efter kläder så ska man ju leta efter något man vill ha. Man ska ju inte tänka ”vad lämnade jag in? För jag vill få något liknande tillbaka” man lämnade ju in plaggen av en anledning. Sen måste man ju vara lite generös också och inte bli besviken när man inte hittar lika många plagg som man lämnat in. Man får ju tänka på att man faktiskt inte ville ha de där plaggen man lämnade in.

  Sen tycker jag att en del av det roliga var att få se ens egna plagg vandra iväg med andra människor! Det var faktiskt flera personer som ville ha mina ”gamla” kläder! Det är ju jättekul att tänka på! Tycker jag iaf :D lite som att vara en hemlig tomte. Haha

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller helt klart med om att det var kul att se ens egna plagg bli ”fyndade” av någon annan. Såg när ett av plaggen plockades upp, synades och bars iväg. Det kändes väldigt roligt. :)

 3. Em

  Har varit på en stor klädbytardag i Göteborg för några år sedan. Kom hem med en stor herrskjorta som jag har till vardags på sommaren över ett linne och shorts, så det var kul att fynda och ännu använda. Men min upplevelse över lag var ungefär ”just det, en sån där kjol från Lindex hade jag också för några år sedan”. Många plagg från kedjorna som kändes lite daterade. Synd att folk ”fegar” lite med vad man lämnar in. När kompisar haft klädbyten blir det mycket enklare, man blir generös på ett annat sätt.

  Svara
 4. Karin

  Kolla in länken nedan, lite annat koncept. Du lämnar in det du vill sälja på fredagskvällen och på lördagen handlar alla, lördag eftermiddag vet du vad du sålt och får dina pengar för försäljningen. Upplever alltid att jag gör och gjort fynd på dessa Bytardagar.
  https://bytardagarna.wordpress.com

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack så jättemycket för tips!
   Så det är mer av försäljning än rena byten om jag förstår det rätt? Sätter man pris själv eller bestämmer de som jobbar med bytardagarna?

  2. Karin

   Man sätter priset själv. Brukar vara låga priser eftersom de flesta vill bli av med sina kläder och istället ex köpa en storlek större till sina barn som växer :).
   Är ju inte precis nästgårds för dig/er, men tänkte att det kunde vara kul att sprida idén.

 5. Flipp

  Jag var på en klädbytardag jag också och blev lite besviken. Jag hade nog trott att det skulle vara lite finare kläder, jag tog med plagg som blivit liggande som mellanfina, de som jag inte vill skänka men som jag inte fått tummen ur att försöka sälja. Bättre än billiga kedjorna även om det kanske inte var superdyra kläder. Jag upplevde samma som du, inte så spännande kläder i en himla röra. Det är väl naturskyddsföreningens lokala grupper som anordnar det el om man får göra det i deras namn så de som annordnar är kanske mest glada amatörer och hela grejen har kanske inte hunnit bli helt genomarbetad? Jag kommer nog inte att gå på ett sådant igen om det inte förändras på något sätt, har dessutom några mil att köra så det kändes inte värt att lägga en dag på.

  Svara
 6. Johanna

  Jag har varit på många klädbytardagar, vissa mer lyckade än andra. Min mamma var på det du var på i helgen tror jag! :) Hon hittade ett plagg. Jag har lyckats hitta riktigt bra plagg på klädbyten, t.ex. märkesjeans och fina blusar mm. Bland annat en fin sidenblus från Zara :)

  Jag har upplevt att det brukar vara uppdelat i vuxenkläder/barnkläder och även ordnat gällande typ av kläder, som jackor/byxor osv. På vissa byten är det mer rörigt. Jag brukar ha med mig väldigt fina och knappt använda plagg faktiskt, då det blivit en del felköp… De har ofta rykt på en gång! ;) Då är det lite störande om det bara finns noppriga linnen och slitna barnkläder att välja på…men det är inte alltid så. Beror mycket på området som klädbytet hålls i. Tycker att det är en jättekul grej dock! Nästa helg är det ett klädbyte i Nacka! :)

  Svara
 7. Hanna wilson

  Jag var på mitt första klädbyte i våras för naturskyddsföreningen. Ska dit bästa år igen, gillade det mkt. Visst det var kö innan insläpp, lite trängsel, rörigt, men ändå hanterbart.
  Jag lämnade in 10 plagg och hittade 9 plagg plus en sjal (som användes som morsdagsinslagning kombinerat m present). Vissa av plaggen har inte blivit favoriter så det kan tänkas så att de åker tillbaka till klädbytet nästa år.

  Tips för mig själv till nästa gång, att tänka på vad för kläder jag har på mig så att en kan prova kläder lätt samt att ha med sig en kompis eller tVå. Tänker att en kan hjälpas åt att leta plagg, vara smakråd o så roligare.

  Svara
 8. Sanna

  Ang barn så finns det väldigt många barnmarknader/barnloppis på västkusten som ordnas av privatpersoner i samma situation. Tycker de brukar vara välorganiserade som fixar det, däremot kaos bland köparna. Att hänga upp kläder med 100-150 säljare som kanske i snitt säljer 50 -100 plagg/styck (det går fort upp dit med ett par tre ungar i familjen, allt från badkläder, vanliga kläder och ytterkläder). Då blir det stora klädhögar i vissa storlekar.

  I bland fyndar man från familjer som mest vill bli av med saker, ibland hittar man saker som är urtvättat till ett pris som motsvarar nästan nypris. Väldigt varierande.

  På de jag varit finns allt från kläder till leksaker, spel, filmer, böcker, cyklar, skridskor, barnrumsinredning, skor mm. Typ allt för barn.

  Det som finns kvar när det är slut får man antingen hämta eller skänka till en organisation som tar emot det.

  Svara
 9. Maria

  Jag tar med mig fina kläder men som inte används till klädbyte. Fulare kläder säljer jag billigt på bakluckeloppis o det som inte säljs går till textilåtervinningen på tippen. Jag tänker att om klädbytardagar skall vara värda att gå till måste alla bidra till att andra får göra riktigt bra fynd.

  Svara
 10. isabel

  Tips är att dra ihop sitt tjejgäng och byta med varandra. Då blir kanske kvaliteten jämnare och man får chans att umgås samtidigt som man fyndar. Jag har anordnat en klädbytarkväll själv och varit på två. Försökte organisera olika stationer med byxor, klänningar osv. Det gjorde det lättare att hitta och fynda.
  Vi begränsade oss så man fick max ta med 10 saker. Det blev säckvis med kläder över ändå när alla gick men då skänkte vi bort det.

  Svara

Lämna ett svar