Minimalisterna lyser upp tillvaron

Minimalism i all ära men det finns en sak som vi valt att ha mycket av och ”slösa” med under den här årstiden när dagarna känns kortare och kortare och mörkret tar över allt mer. Den ”saken” är levande ljus.

Vid varje middag vi äter tillsammans tänder vi levande ljus. Vi tycker detta ökar livskvaliteten och tillför väldigt mycket för myskänslan i hemmet. Vi gillar att släcka ner i köket och låta middagen lysas upp av endast levande ljus. Då använder vi med fördel höga kronljus som ger betydligt bättre ljussken jämfört med värmeljus.

Efter måltiden tar vi in ljusen i vardagsrummet där vi låter dem brinna tills det är dags att sova. Tidigare använde vi mest värmeljus men nu har vi allt mer gått över till kronljus och blockljus, vilket även känns bättre ur miljösynpunkt då vi aldrig var riktigt duktiga på att ta bort vekeshållaren som ofta fastnar i botten på värmeljuset. För du vet väl om att du måste separera värmeljusets två beståndsdelar när du lämnar dem som metallförpackning på en återvinningsstation?

Ur miljösynvinkel finns det en hel del att tänka på när det kommer till ljus. Förutom sorteringen av värmeljusets olika komponenter så är materialvalet viktigt. I dagligt tal brukar många kalla alla ljus som brinner med en låga för stearinljus, trots att majoriteten i själva verket är tillverkade av den betydligt billigare och sämre oljeprodukten paraffin som orsakar både växthuseffekt och andra klimatproblem.

Tyvärr är paraffinljus trots miljöbelastningen vanligast i våra ljusstakar i Sverige. Tänk på att läsa på förpackningen vad ljusen innehåller, i likhet med att läsa innehållsförteckningen på vissa matvaror. Stearin är till skillnad från paraffin en förnybar råvara som har minimal belastning på miljön. Svanenmärkta stearinljus är alltid tillverkade av stearin, även ljus tillverkade av bivax eller soja är bra ur miljöhänseende.

Snart är det dags för traditionen att tända kalenderljus inför advent och räkna ner dagarna inför jul. Kanske tänder vi i år ytterligare ett kalenderljus parallellt och räknar ner dagarna till bebisen beräknas komma. :)

Använder du mycket ljus under vår mörkare del av året och tänker du på dess innehåll?

18 tankar kring ”Minimalisterna lyser upp tillvaron

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag läste också den nyheten men var ganska skeptisk och tycker det behöver forskas mer på området. Tidigare har jag bara läst forskning på att paraffinljus skulle vara farliga, men stearinljus okej, men nu tycks forskarna inte eniga om att det är så enkelt.
   Som väl är tänder vi oftast ett eller två ljus per kväll och i relativt stora utrymmen som kök och vardagsrum.

 1. Christina

  Tack, för ett bra inlägg. Jag eldar en hel del ljus, främst värmeljus och blockljus. Har aldrig tänkt på att de oftast innehåller paraffin istället för stearin. Försöker samtidigt va nog med att separera veken från aluminiumhöljet när jag slänger de utbrunna värmeljusen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att höra att du är duktig på att separera veckan från aluminiumhöljet, det tycks vara ganska många som inte vet om det och andra som bara inte orkar.
   Framöver kommer du även bli bra på att välja ”rätt” ljussort, man lär sig något nytt varje dag ;)

 2. ekomammaistan

  Vi har precis börjat tända ljus här hemma. Det blir mest värmeljus (det känns säkrare med små barn) men jag är noga med att välja sådana som bara innehåller stearin och tar bort vekesfästet innan jag återvinner dem. Har också läst det som Johan skriver, men skulle gärna läsa mer innan jag slutar tända ljus alls.

  Svara
  1. Johan

   Absolut, att helt sluta använda levande ljus är nog att överreagera, och det står också i artikeln jag länkade till att det behövs mer forskning för att avgöra om dessa partiklar är hälsofarliga eller inte. Men att ljusen släpper ifrån sig stora mängder partiklar är något man måste vara medveten om, och om man ofta tänder många ljus så kanske man bör överväga att minska ner på antalet ljus man använder.

 3. Beatrice

  Vi använder enbart stearinljus och då oftast Liljeholmen eftersom vi upplever att de brinner bäst och osar minst ;). De säljer även värmeljus av ren stearin, med blå veke. Försöker använda mestadels höga ljus i stake för att minska på användandet av värmeljusen men så har vi ju två favoritlyktor som kräver värmeljus och dem är jag inte mogen att göra mig av med än :). Utöver det har vi några led-blockljus som får stå där vi inte har uppsikt hela tiden, som i trappen upp till övervåningen. Det känns tryggast så.

  Mys på i höstrusket!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för specifika ljustips, ska kolla upp båda sorterna av Liljeholmens ljus.
   Ja, ofta har man ju någon/några ljusstakar som man gillar mer än andra och som kräver det ena eller andra ljussorten (höga ljus/värmeljus). Vid middagar när vi i princip använder ljus som lampor på bordet, tycker vi dock att de höga ljusen ger ett avsevärt bättre ljus än värmeljusen.

 4. Karin

  Det är verkligen mysigt att tända ljus så här års. Jag köper alltid stearin och aldrig paraffin. Dels för miljöns skull, men även för att paraffin ger mig allergiska besvär i ögonen, Men man kan ju undra hur hälsosamma sotpartiklarna, som det skrivs om i Johans länk, är. Kanske ska jag dra ned på ljuständandet. Tack för info om hur man ska hantera värmeljusets kopp och veke! Jag visste inte att man ska separera dessa, men ska genast börja göra det så att aluminiumet återvinns och inte brinner upp när järnet återvinns (nu har jag läst på:-)).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, som att det inte är redan är mycket att tänka på och vara försiktig med som gravid ;)
   Nu senast har jag börjat noja över allt WiFi som finns överallt och att man går med mobilen i handväskan/jackfickan nära kroppen. Jag försöker i alla fall låta bli att sitta med iPaden eller mobilen i knät och läsa, och vi har aldrig någon av dessa apparater i sovrummet under natten.
   Man kan ju se till att inte ha så många levande ljus åt gången samt ha dem i stora rum. Man får lägga det på en nivå man känner sig bekväm med som med alla andra ”gravid-rekommendationer”.

 5. I

  Varför ska man separera vekeshållare från hölje? Själv river jag sönder hölje, vaxet använder jag när jag tänder brasan och hölje skrynklar jag ihop och stoppar i en ölburk som jag sen pantar. Då hamnar aluminium i aluminiumverket direkt.

  Svara
 6. piah

  hoops! sitter här o myser med tre tända värmeljus. Har några kvar , men vid inköp SKA jag köpa med stearin. l ljuskronan och sen i adventsljustaken har jag ica home stearinljus. Pjuh! ;)

  Svara
 7. Freezeman

  Varför inte skaffa stumpastakar? Då sätter man ljuset i och vrider lite på hållaren så att ljuset kommer högre upp och inte bränner på stakens utsidor. När ljuset inte har något mer att bränna upp slocknar det själv. Inget aluminium man behöver sortera bort. Miljövänligt till max!

  Svara
 8. Susanna

  Claes Ohlson har börjat sälja Svanen-märkta värmeljus med glaskoppar och refill, och Indiska har Svanen-märkta blockljus. :-)

  Svara

Lämna ett svar