Vardagsgåvor och överraskningar

Även som minimalist vill man såklart visa omtanke, kärlek och ge sin partner små gåvor och presenter då och då. Blommor och finare ätbara godsaker är ofta uppskattat, men när man varit tillsammans ett par år och det redan blivit ett stort antal blombuketter och chokladpraliner, kan fantasin lätt tryta. Upplevelsepresenter tenderar att bli dyra och känns kanske mer aktuellt vid födelsedag eller annan större högtidsdag än som en vardagsromantisk gest. Detta kan faktiskt göra det problematiskt för oss minimalister att hitta en lämplig gåva till varandra, vilket vi skrivit om tidigare:

Här om veckan när Herr Minimalist ville visa sin uppskattning och hade köpt en present till mig, förvarnade han att det var något som var ”nice to have” och inte ”need to have”, att det var en ”sak” som gick att lämna tillbaka utan problem om jag inte trodde att de skulle komma till användning. Paketet innehöll ett par härliga fårskinnstofflor från Shepherd, liknande de som Herr Minimalist själv äger sedan flera år och som jag brukar passa på att låna så fort han inte är hemma eller inte fryser om fötterna. Även om hans fötter är fem storlekar större än mina. Som ni kan se på in-listan för oktober så sparades tofflorna och de har använts i princip dagligen sedan jag fick dem. Och Herr Minimalist får numera ha sina egna fårskinnstofflor för sig själv.

Och idag är det fars dag och även om vår bebis ännu inte är född, så är bebisen så pass ”verklig” för oss nu när det inte är så långt kvar, att jag ändå ville uppmärksamma den blivande fadern, det vill säga Herr Minimalist, med en liten present. Ett tag var jag inne på att köpa kalsonger i hans favoritmärke men jag ville gärna köpa något som han själv inte unnar sig. Det slutade med att jag köpte en duschtvål från Weleda samt en ekologisk tvätt- och skrubbsvamp. Den förstnämnda har Herr Minimalist haft en gång tidigare och den sistnämnda påminner om en härlig tvättsvamp vi hade under vår sommarsemester i Västindien, vilken vi lämnade kvar på sista hotellet, och som Herr Minimalist har pratat om flera gånger sedan dess.

I båda fallen exemplen ovan lyckades vi i vardagen fånga upp små tecken eller indikationer på saker som saknas i vår partners liv utan att den andra själv kanske var fullt medveten om det hela.

Hur som helst är viktigt att utgå från ett behov när du ska ge något till en minimalist, och generellt sett fungerar förbrukningsvaror bra så länge det är något hen använder eller tycker om att äta eller dricka. Andra förslag på små vardagsöverraskningar till sin respektive kan vara att överraska med att äta frukost eller brunch på hotell, café, restaurang eller varför inte bara köpa hem ingredienserna till en finare middag och stå för kvällens matlagning.

Vad är ditt bästa tips i minimalistisk anda för att visa uppskattning gentemot din partner?

14 tankar kring ”Vardagsgåvor och överraskningar

 1. Anna

  Tack för en intressant blogg!
  Nyfiken på hur det går/gick med balsammetoden! Dela också gärna med dig vilket/vilka balsam du använder och hur ofta du använder balsamet/n.
  Själv nyfiken på att testa!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det går bra med balsammetoden, jag kör den fortfarande. Jag tvättar håret ca två gånger i veckan med balsammetoden och sedan en ungefär en gång i månaden med det schampo som Herr Minimalist använder eller så passar jag på när jag är hos frisören och låter henne tvätta håret åt mig. :)

   Som ”tvätt-balsam” använder jag ett balsam som heter Neutral och som bara har sex ingredienser, ingen parfym, inga parabener etc:
   http://www.neutral.se/product/detail/656327/balsam
   Efter det använder jag ett balsam från Fructis som mjukgörare i längderna och topparna.

   Våga testa! :) Så stor förändring är det inte när man väl kommit in i det, jag tänker inte ens på det längre, och med dessa billiga balsam kostar det inte mycket att testa under en period heller. Om jag minns rätt hade jag korta perioder när jag upplevde att håret snabbt blev fett, men det kan bero på vilken tid på året man provar metoden också och nu har mitt hår vant sig vid balsammetoden.

 2. ekomammaistan

  Jag brukar nog köpa min make något som han ändå behöver, men antingen satsa på ett alternativ som är lite lyxigare än det han skulle köpa till sig själv, eller något av de sakerna han skulle behöva men som inte är kris. (T ex att han egentligen har en datorväska, men den är inte alls bra för ändamålet).

  Ganska ofta köper jag också förbrukningsvaror/upplevelser. T ex är min make ölintresserad så då brukar jag köpa lite begränsad upplagasorter, eller som nu när min man fyller år om två veckor så har jag fixat barnvakt i hemlighet och bokat bord på en lyxig restaurang.

  Svara
 3. Ullis

  Presenter man har användning för i vardagen eller nåt utöver den vanliga vardagen som hotellfukost/lunch är sånt som får mig som minimalist glad. Känner ingen annan minimalist men är väldigt fint och uppskattat snappa upp sånt den andra pratat om, det visar att man är lyhörd och närvarande i sin partners närhet.

  Något som är svårt tycker jag är när jag får krukblommor vid middagar. Jag har gett bort alla krukor jag har eftersom att de blommor jag har framme är de enda jag vill ha. Buketter uppskattar jag men känns taskigt säga innan att ”om ni måste ge något för att det ska kännas bättre så ge en bukett”.

  Jag har aldrig skrivit här förut, läser dock alltid era inlägg och är jätteglad för er blogg!!! Jag har en fundering. Har rensat i flera år nu och har sånt kvar som jag använder. Det jobbiga med det är när rensarskoven kommer och jag letar frenetiskt efter något att rensa för att tillfredställa behovet. Sedan ett gäng år är det lite av en drog för mig att rensa. Min undran är: är det onormalt att leta i varje redan rensad vrå bara för att få rensa bort och få känna eufori? Nu hittar jag ibland inget och får lägga ner sökandet.
  Ni har ju in och ut-listor; hur gick processen till innan ut-listan kom till? Var det av letande eller kom det sig naturligt att detta behövs inte?

  Tack för att ni finns och delar med er!! Inspirerande som bara den!!!

  Vänliga hälsningar,
  Ullis

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för dina positiva och uppmuntrande ord, och kul att du vågar dig på att kommentera på bloggen! :)

   Jag förstår vad du menar gällande problematiken kring krukväxter. Vi har vanligtvis en ”ledig” kruka, men just nu står det en orkidé i den som vi fick vid en middag för någon månad sedan. Till buketter har vi tre vaser i olika storlekar om jag minns rätt, men det utgör sällan ett problem eftersom man oftast inte få så många åt gången och de står sig inte lika länge som krukväxter kan göra.

   Du kan vara lugn, det är helt normalt att känna som du gör gällande rensningen. :) Jag känner igen mig i din beskrivning och brukar exempelvis någon gång varje månad stå och kika i bokhyllan om det inte är någon bok jag kan rensa ut, trots att jag bara äger ca 25 böcker vid det här laget och ingen av dessa är skönlitterära utan mer av fakta-karaktär som jag har för avsikt att läsa igen och i vissa fall så även har gjort.

   Förrådet är en akilles häl för oss och där skulle vi kunna bli bättre på att rensa, någon helg framöver tänkte vi gå ner och kika om det inte är något vi kan rensa ut där. När livet är i förändring får man ofta tillfälle att rensa och hitta saker man kanske inte tänkt på, som nu när vi ska in med en bebis i lägenheten, då får vissa saker som tidigare kändes viktiga att behålla ge vika för mer plats. Men även mindre förändringar som att byta ”sommargarderoben” mot ”vintergarderob”, flytta till ny bostad eller bara möblera om i hemmet kan ge upphov till nya saker att rensa.
   Kanske har du annars någon släkting eller vän som skulle uppskatta att få hjälp med rensningen och att du därigenom kan få utlopp för din rensningsiver? :)

  2. Maria

   Ullis, du kanske kan föra krukväxter respektive buketter på tal i något sammanhang, inte som en beställning utan bara för att lufta vad du tycker. En del kommer komma ihåg det nästa gång de är bjudna hem till dig. Till dina närmaste kan du förhoppningsvis säga det rätt ut när du bjuder in, något i stil med att du har svårt att ta hand om krukväxter. Ska man följa god etikett ska man ge buketter och inte krukväxter, just för att inte ställa till problem för mottagaren.

 4. FrökenSpara

  Jag har problem med presenter till min man (det känns som att han har allt) så det här inlägget hjälpte mig, vad jag fick inspiration och idéer. Tack!

  Svara
 5. ninja

  Vi köper sällan saker till varandra här hemma, och nästan aldrig på högtidsdagar som födelsedagar eller jul. Undantaget att jag får blommbuketer ibland, och då alltid på en helt vanlig dag vilket jag uppskattar mycket :)
  Däremot är vi rätt bra på att ge varandra ryggkli, fotmassage, eller bara en slapp dag efter jobbet utan hushållsarbete om man ser att den andra skulle behöva det. Eller att få lagad finmiddag OCH slippa disken efteråt :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Roligt att höra att ni också ger varandra fotmassage. Det brukar nämligen vi göra när vi ser någon film eller liknande tillsammans i tv-soffan, vi sitter mitt emot varandra och masserar en varsin fot. :)

   Till jul för två år sedan köpte vi en gemensam present till oss båda, en hotellövernattning på spa några dagar senare, och jag tror vi kommer göra något liknande i år. Förra året var vi på semester i form av safari i Afrika mm under julhelgen så då skippade vi presenter helt, jag överraskade dock med att ha smugglat med hemmagjorda pepparkakor till julaftonsmorgonen där nere i Afrika :)

 6. Ullis

  Tack för fint svar!!! Och va skönt det var att veta att jag inte är ensam om att vilja hitta något att rensa. Jag kan känna mig rätt ensam som minimalist ibland. Kanske är även det vanligt. Visst att man kan prata med dom i sin närhet men det blir inte riktigt samma sak. Folk tycker jag har snyggt, rent och ordning hemma men dom kan inte hjälpa mig förbättra ännu mer, jag vill ju veta vad jag kan rensa/förbättra :-)
  Därför har er sida varit en väldigt stor hjälp, nya infallsvinklar och tips. Hehe brukar kolla era utlistor också för att se om jag har något där att rensa. Och som nu när jag fick jag tips att det kan va bra ha en kruka i reserv, så jag var lite för snabb ge till Kupan när jag flyttade.

  När jag läser att ni ska gå igenom förrådet och det är lite av en akilleshäl så tänker jag att månadens utlista är räddad och att ni kommer ha det så bra där nere. :-) Det är lite härligt att man behöver gå igenom sina förvaringsställen vid fler tillfällen eftersom att man inte alltid är mogen att rensa ut vid första omgången.
  Ja förändringar förändrar behovet av prylar hemma. Och något som är så himla gott att känna och som jag upplever i er blogg med är att ”jag är inte mina ägodelar”.
  Jag har rensat näst intill allt från min barndom (inte fotoalbum dock) men minnet sitter inte i grejerna utan i skallen.

  Roligt du nämner om det finns någon jag kan hjälpa. Jag har hjälpt en vän som har ett hem som är rena motsatsen till mitt, jag har hjälpt vid flertal tillfällen, denna har jättesvårt rensa och tycker det blir enklare med min hjälp så vi kan prata om grejerna istället för att allt hamnar i lådorna igen som ”det kan vara bra att ha”.

  Oj, skulle bara svara lite kort men blev en hel massa. Blir lite uppeldad av att prata/skriva om rensning ;)

  Avslutar med att säga att det också ska bli spännande med kommande läsning; minimalism med barn. Hitills som jag läst har ni tänkt väldigt sunt, miljövänligt och praktiskt så ser fram emot fortsatt go läsning :-)

  Svara
 7. Anette

  Hur ser du/ni på den citronsyra som finns i den här produkten och andra som rek i denna blog? Citronsyra framställs ju oftast genom en mögelsvamp och har aldrig varit i närheten av en citron. Eller?

  Svara

Lämna ett svar