Solen lyser hos minimalisterna

Bor du i Växjö, Stockholm eller Borlänge har du säkert noterat att november månad varit ovanligt solfattig. Endast 1, 2 respektive 3 soltimmar har dessa tre städer skrapat ihop hittills under hela november.

Hemma hos minimalisterna lyser dock ”solen” varje morgon vid frukostbordet. För lite drygt ett år sedan berättade vi i ett blogginlägg om Herr Minimalist ljusterapilampa som då fungerade som vår väckarklocka om morgnarna genom att gå igång 20 minuter innan vår vanliga väckarklocka. Nu när det varit ovanligt solfattigt och mörkt har vi börjat använda lampan på samma sätt som när Herr Minimalist införskaffade den för flera år sedan, det vill säga som ljusterapi vid frukostbordet.

Förutom att äta frukost med lampan på köksbordet, skriver Herr Minimalist även journal framför lampan vissa morgnar och Fru Minimalist läser en tidning och får samtidigt tillräckligt mycket starkt ljus för att kroppens ska sluta tokproducera melatonin under den vakna delen av dagen. Vi inbillar oss att vi känner oss piggare de morgnar vi börjar på detta sätt även om resten av dagen förblir novembergrå.

Vad är ditt bästa tips för att undvika att drabbas av vintertrötthet under den gråare och mörkare tiden av året?

4 tankar kring ”Solen lyser hos minimalisterna

  1. Sophie

    Om jag inte äter lunch ute utan har matlåda och äter på kontoret så försöker jag alltid ta en promenad i samband med lunchen. Det räcker ofta med en kort promenad på 5-15 minuter runt kvarterat för att känna sig piggare på eftermiddagen. Det är skönt att få frisk luft och lite dagsljus, även om det inte varit så mycket till ”ljus” ens mitt på dagen den senaste månaden.

    Annars är mitt bästa tips mot vintertrötthet och höstdeppighet att ha många roliga saker att se fram emot och kunna fokusera på när det känns lite motigt eller tröttheten kommer! Allt från större saker som en weekendresa eller en spa-helg som den ni var på, till mindre som AW med vänner, parmiddagar, långa helgpromenader med fikastopp, biobesök etc.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag borde också bli betydligt bättre på att ta mig tid för en kort promenad på lunchen, det är oerhört underskattat. Nu känns det som jag fick en liten spark i baken att ha det i åtanke kommande veckor alla dagar då det inte regnar åtminstone, det är trots allt inte så många veckor kvar att jobba innan bebis och föräldraledighet för min del… :)

  2. Karin

    Oavsett om ljusterapilampan funkar ”på riktigt” eller om det är placebo är det ju toppen eftersom det fungerar för er! Det är bra att se till att göra sådant som ger energi såsom att röra på sig, ta promenader i ljuset och träffa sina vänner. Ofta är det lätt att använda shopping som ett sätt att pigga upp oss, men det skapar inga långsiktiga lösningar. Jag har skrivit ett inlägg just om hur man hanterar höstdepressionen i min blogg om du skulle vara nyfiken att läsa mer.

    Svara
    1. Herr Minimalist

      Japp, jag tycker verkligen att lampan fungerar för vår del. Det är en enorm skillnad på energin då dagar jag använt respektive glömt att använda den.

      Bra tips kring S.A.D på din blogg, tack för dem! :)

Lämna ett svar