Inreda med slow consumption

När man flyttar till ny bostad är det lätt att plötsligt rättfärdiga stor andel konsumtion på kort tid. Dels för att man vill komma i ordning, göra hemmet till sitt och kunna bjuda över folk med stolthet över hemmet. Men också för att man i de allra flesta fall betalat en väldigt stor summa pengar för sin bostad. Och i jämförelse med den stora summan så ter sig inköp av några möbler och nya textiler för tiotusen kronor (kanske till och med hundratusen) som små.

I den här situationen är det lätt att gå lös och shoppa på sig saker snabbt. För vår del som nyligen gått igenom detta har det blivit väldigt tydligt hur hjärnan och situationen kan ”lura” en. Kanske extra mycket om man som vi, flyttar från en liten bostad (2 r o k på 60 kvm) till ett hus på dubbelt så många kvm, eftersom vissa rum då ekar tomma.

Här tror jag på att backa några årtionden och köra slow consumption. Kanske till och med helt stoppa sig själv från konsumtion till hemmet en period och fokusera på något annat. Och därefter försöka konsumera medvetet med samma respekt för pengar och miljön som du hade innan det dyra bostadsköpet. Som många brukar säga i samband med flytten; att först bo in sig.

Under de första månaderna i huset möblerade vi om flera gånger i samtliga husets rum. Jag tror den enda möbel som står på samma ställe som det första dagarna i huset, är köksbordet. :) Soffa, bokhyllor, byråer, skrivbord, alla sängar har flyttat på sig och fortfarande vet vi inte riktigt hur vi vill ha alla möbler. Och då är det såklart svårt att köpa nya möbler liksom att komplettera med mattor, gardiner, lampor etc om sånt behövs.

Sen när man väl landat i ungefär vad man tror sig vilja ha, kan man börja sätta bevakningar på Blocket, hålla utkik efter erbjudanden i butiker etc. Låt hemmets prägel sättas med tålamod så blir det bättre för miljön och långsiktigt bättre för dig själv. Och låt det ta tid – applicera slow consumption.

Känner du igen känslan, hur summor som tidigare kändes stora plötsligt efter ett bostadsköp känns minimala? Eller viljan att konsumera ovanligt mycket strax efter flytten till ny en bostad?

8 tankar kring ”Inreda med slow consumption

 1. em

  Det svåra är när man flyttar till sin första egna bostad. Jag och min man har bott andra hand under ett par år och i höstas köpte vi bostadsrätt. Vi ägde då nästan inga möbler och köpte köksbord, säng, sängbord, tv-bord och tv-bänk nytt. Stolar och soffa ärvde vi från familjen. Även lampor och gardiner köpte vi nytt. Vi upplevde att det var svårt att hitta vissa saker second hand och vi kunde ju inte leva helt utan möbler. Vi hade även begränsad ork tiden under och efter flytten att leta på blocket, stadsmissionen etc.. Men visst sved miljösamvetet lite av all denna nykonsumtion :(

  Vår bostad är långt ifrån färdig men just nu tillåter inte plånboken fler inköp och vi klarar oss med det vi har tills vidare. Kanske enklare att tillämpa slow consumption när man har en basuppsättning av möbler?

  Svara
 2. Engiftfribarndom

  Inför vår flytt sålde och skänkte vi bort för stora möbler osv vilket efter flytt såklart lett till att vi hamnat i inköp av nytt.

  Vi hittade äldsta barnets nya loftsäng med skrivbord, bokhylla och garderob integrerat, på blocket.

  Även köksbordet var blocketköp. Lampor blev två nyköp i taket och vi saknar ytterligare en men det får komma med tiden.

  Inredning till garderoberna måste vi köpa eftersom vi annars inte har någon klädförvaring… tv bänk och säng till mellanbarnet blev nyköp men då i massivt trä. Sängramen är helt obehandlad och sänglådorna i naturmaterial. Bättre nyköp tänker vi ur miljösynpunkt. Även soffan blev nyköp pga den gamla var för stor. Valde en med helt avtagbar klädsel som kan bytas ut och som kan köras i tvättmaskinen.

  Saknar även toapappershållare och krokar för badrummet. Köpt begagnade krokar till bygge av hatthylla.

  Vi försöker tänkta att varje inköp till huset ska hålla i 15-20 år framåt utan att vi tröttnar och ska förnya. Soffor har väl inte den livslängden kanske men resten av möblerna ska vi nu leva med.
  Inga inredningsprylar inköps utan det som är nödvändigt.

  Tapeter och nästan allt golv är inlagt med tanken att inte renovera igen på samma tid som ovan. Köket har ett extra sovrum intill idag och där kommer vi när vi har övervåningen klar att ta ner en vägg så då blir det byte av golv.

  Önskar vi köpt mer second hand men finns inte samma utbud här där vi bor nu men kollar blocket först. Köpte ett jätteretro skrivbord till mellanbarnet i helgen.

  Svara
 3. Johannes Carlsson

  Dagen efter att vi flyttade in i huset köptes 2 soffor. Allt i planerad position och är glad att det gjordes direkt
  37m2 -> 135+56

  Svara
 4. Ia

  Intressant inlägg, men varför inte skriva om långsam konsumtion istället? Det blir inte bättre för att man slänger in engelska ord, blir snarare krystat.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   För att långsam konsumtion inte är ett vedertaget begrepp till skillnad från slow consumption? ;) Men den svenska varianten kanske kan bli om vi börjar använda det, så ska ha det i åtanke nästa gång.

 5. Cilla

  Jag känner verkligen igen mig!
  VI flyttade till hus i januari förra året. Min lista på saker jag vill eller ”behöver” köpa växer för varje dag. Däremot är jag lite nöjd med att vi faktiskt bara har köpt en enda möbel ny. En designhylla som jag haft på bevakning på Blocket i nio månader tills jag ledsnade och köpte en kopia på Mio. I övrigt har vi köpt ett soffbord på second hand och fått ta över ett hallbord från min familj som hade ett på vinden.

  Det har verkligen inte gått någon nöd på oss, men jag har ändå suktat efter nya grejer på ett sätt som inte alls liknat mitt tidigare beteende. Till trädgården har det dock blivit lite mer nytt. Gräsklippare, verktyg, pallkragar och en hel del plantor och frön.

  Svara
 6. Evelina

  Jag undrar hur ni tänker med garage grejer? Alla saker som blir över efter ikea möbler t.ex. och verktyg osv. Och har ni något bra tips på källsortering?

  Svara
 7. Ani

  Känner igen mig! Jag flyttade från en liten 2:a till ett enplanshus med tre sovrum. Det var för 7 år sedan. Ett av rummen har jag fortfarande ingen klar bild av hur jag vill att det ska vara. Men resten är färdigt, och mycket nöjd med.

  Alla inköpskostnader är små jämfört med summan du just betalat (i mitt fall kontant!) för huset…. så det är lätt att det springer iväg och inte ser så mycket ut.

  Svara

Kommentera