Så rensar jag bland skorna

Som en fortsättning på inlägget om mina skor här om veckan kommer här en kort redogörelse för hur jag brukar gå tillväga när jag rensar bland mina skor. Tidigare när min skogarderob var betydligt större var detta tillvägagångssätt mer frekvent. Numera sker oftast rensning när ett par skor går sönder, men då och då används denna strategi fortfarande.

Så här kommer min strategi för att veta om skor förtjänar att få vara kvar i skogarderoben:

1. Analysera. Jag gör en kort analys kring varför jag inte använder skorna. Är de osköna? Passar de inte till något i min garderob? Är de redundanta, det vill säga har jag liknande skor jag hellre använder? Om jag inte får något självklart svar som gör beslutet om skornas framtid enkel, går jag vidare till nästa steg.

Själv har jag haft två par skor som jag tyckt var otroligt fina, där jag insett att anledningen till att de inte kommer till användning är för att de är så osköna. Kanske kunde jag tycka det var värt att gå i osköna men snygga skor som tonåring, men inte numera.

2. Använda. Att använda skorna frekvent sätter dem på prov. Detta för att gamla föreställningar om skorna kan vara förlegade och inte längre gälla. Jag har kanske en bild av att vissa skor används ofta och är sköna, men när jag måste använda dem märker jag ibland att jag hellre skulle välja ett par andra.

Ibland har jag tvingat mig att använda ett par skor flera gånger i veckan under ett par veckor. Utifrån denna intensiva användningsperiod kan jag oftast fatta bättre beslut.

3. Saknad. Som sista steg funderar jag över hur livet skulle se ut utan skorna. Skulle jag sakna dem? Eller inte ens märka om de rensades ut? Kanske finns det substitut som är lika bra eller till och med bättre och därför alltid väljs istället. Då kan de ständigt ratade skorna lämna hemmet och få chansen att bli någon annans favoritskor.

Det tredje och sista steget är ett bra sätt för att kunna släppa taget om överflödiga skor där man har många skor som fyller samma funktion. Exempelvis flera par sneakers, joggingskor eller festskor.

Och så en liten brasklapp att om man har mängder med skor i garderoben som man tycker om, så kan man såklart ”använda upp dem” innan man rensar ut dem. Ett förslag då är att ställa undan vissa skor som kompletterar varandra, och slita ut ett av paren i taget. Så kan man plocka fram ett par ”nya” skor när de andra slitits ut.

Vad har du för strategi för att veta när det är dags att släppa taget om ett par skor? :)

3 tankar kring ”Så rensar jag bland skorna

 1. M

  Nu blev jag sugen på att gå igenom mina skor! Det är några av mina sneakers som inte kommit till användning senaste året. De är för smutsiga för att ha på jobbet så jag tänker att jag ska ha dem på helgen när jag är med barnen i sandlådan, men i verkligheten väljer jag alltid något av mina andra fräschare par då. Kan vara så att det är dags för dem att gå. I garderoben gör de ingen nytta för någon!

  Svara
 2. Sebbe

  Ett strategi som jag använder är att kolla hur innesulorna i skorna är. Om de är hårda och har ingen ”stuss” då hamnar de i sopporna. Fast om de bara är lite smutsiga, då tvättar jag de.

  Men jag kollar även hur skicket är och tar även hänsyn till vilket årstid det är. Mina skor slits ut fort (jag går mycket), så det är inte värt att spara t.ex. vinterskorna till nästa vinter.

  Denna vinter som har varit hade jag förbrukat 2 par vinterskor (fler än vanligt). De första gick sönder, en av sulorna fick hål så att min ena fot blev blöt och iskall! Min mamma sa ”Ska du inte spara de som reserv?” Nä tack, inte dessa skorna. De hamnade i sopporna och jag köpte nya.

  Dags att slänga mina vinterskor, de är så slitna! Jag har redan köpt nya vår/sommarskor.

  Däremot har mina regnstövlar hållit länge, ca 1,5 år(!). Men det är snart dags för nya, då (yttre) sulorna har blivit så slitna.

  Svara
 3. Harmagedon

  Jag sliter ut skor. Så det är en ganska självrensande kategori tycker jag. Har fler än ett par sneakers och vardagsskor för den slaskiga årstiden som kallas vinter. För jag tycker att skorna blir osköna om jag har samma flera dagar i följd. Men annars har jag ett par för varje behov. Vandringskängor, löparskor, sandaler, finskor etc. När de inte går att laga längre åker de i soporna helt enkelt. Finns behovet kvar köper jag ett par nya.

  Svara

Lämna ett svar