Tre tankar från påskhelgen

Påskledigheten är över och jag tror de flesta kände en försmak på sommar och nu längtar extra mycket efter sommarsemestern. Vilken tur då att vi har ett par veckor med kortveckor framför oss. Vi spenderade större delen av ledigheten hemmavid då vi inte känner samma behov av miljöombyte nu när vi bor i hus, som när vi bodde i lägenhet mer centralt. Men ett par dagar hos barnens mormor och morfar i Dalarna blev det.

Under den varma påskledigheten har jag funderat över tre saker som jag tänkte dela med mig av nedan och även nämnt på Instagram.

Påskpresenter. Det gamla hederliga påskägget verkar ha utvecklats till påskpresenter. Det är inte längre påskägg med godis och en liten leksak. Utan det handlar om påskäggen (i plural) fyllda med kläder, leksaker, böcker, accessoarer, prylar och godis (eller något motsvarande).

Även om det är bra att inte fylla hela ägget med godis och det rör sig om behovsstyrda saker som barnen behöver, eller saker köpta second hand, så är det ändå något i mig som skaver kring det. Vad vänjer vi barnen vid om de ständigt får gåvor? Vad händer med en generation som vänjer sig vid att få en större mängd presenter vid stora som små högtider? Och varför normaliserar vi vuxna konsumtion i tid och otid?

Värmen. Visst var det härligt att termometern letade sig över 20 grader i stora delar av landet under påskhelgen. Ut och njut! Men samtidigt kan jag inte släppa att det känns märkligt att kunna gå i shorts och t-shirt redan i april. Eller att några kommuner redan har bevattningsförbud. Och att det säkert kommer råda eldningsförbud i stora delar av landet på Valborg. Det är något med det som gör att jag inte riktigt kan njuta av sommarvärmen i april. Klimatångest tror jag det kallas.

Naturen. Vi har just kommit fram till att vi vill spendera mer tid ute i naturen i sommar och framför allt på vår semester. Nog för att vi brukar vara ute i naturen, men nu tänkte vi välja något eller några resmål specifikt för den vackra naturens skull. Vi tar gärna emot tips på fina och barnvänliga naturområden att besöka såväl i Stockholm som resten av landet då vi ännu inte bestämt vart vi ska i sommar. Har du någon pärla med vacker natur värd ett besök? Dela gärna med dig i kommentarsfältet! :)

Eftersom sommaren tycktes börja redan nu, åtminstone vädermässigt, så passade vi på att besöka ett naturområde i Borlänge när vi var där. Vi besökte Frostbrunnsdalens naturreservat som ligger bara ett par minuters bilresa från mina föräldrar och dit jag själv gjort många utflykter som barn. Hit till lugnet kommer vi tillbaka och doppar fötterna i det iskalla källvattnet i sommar när omgivningarna blivit grönare och ändå vackrare.

Alla utflykter behöver fikapaus. Vi tog den vid den historiska platsen Domarringen istället för vid det mer traditionsenliga fiket som finns i Frostbrunnsdalen.

Hoppas du fått den ledighet du behövde under påsken!

Vad tänker du om ovanstående tre punkter?

9 tankar kring ”Tre tankar från påskhelgen

 1. Carro

  Med yngre barn känns naturen och äta/fika ute både mysigast och minst stressfyllt för både vuxna och barn, då det inte gör så mycket med spill och rörelse kring måltiden ?. Här funderar vi på Halmstad i sommar och fina Tylösand. Visst njuter man av värmen men jag håller med dig att det är dubbelt. Jag hoppas på en härlig vår nu och efter det sommar så man även hinner med lite i trädgården ?.
  Jag vill inte att det blir större ”saker” än vad som rymms i ett ägg. Vill gärna hålla på traditionen med påskägg men tycker det blir för mycket kring många högtider. Här blev det äggjakt med hjälp av ledtrådar sedan kom de fram till varsitt ägg med såpbubblor och russin/plopp.

  Svara
 2. M

  Mina barn är små, 4 och 1,5 år, så jag vill inte bara lägga godis i ägget, mest för den minsta skull som inte börjat äta godis men behöver få samma innehåll för rättvisans skull. I år blev det gula fotbollskläder (som de ändå skulle få) och en chokladkanin. Det kändes tomt att bara ge en kanin i ägget så därför fyllde jag ut det. Men annars så tycker jag ändå att det är charmigt i det enkla att bara få ett ägg med godis. Kom ihåg från när jag var liten och hälsade på en kompis över påsk och vi då fick varsin t-shirt i ägget, tillsammans med godis. För mig var det lite konstigt eftersom jag inte var van vid det. Men är också delad till att fylla ett ägg med godis, eftersom jag inte heller vill skapa den vanan hos dem att man ska äta den mängden bara för att det är påsk. Vanor och traditioner sätter sig.

  Svara
  1. Anna

   Det ser nog olika ut i landet, jag känner inte en enda som utvecklat påskägget på det sättet. Vi ger godis i samma plåtägg varje år och något litet, såpbubblor eller annan uteleksak, i år var det en mojäng att spruta vatten med. Vi får snart bevattningsförbud här, men spruta lite vatten måste få vara ok. Jag kan låta bli att duscha????.
   Småland är vackert, och Blekinge skärgård.

 3. Mia Hjortsten

  Stendörren mellan Trosa och Nyköping är ett fint utflyktsmål för både stora och små. Fina klippor, rent vatten och broar mellan olika små öar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tips! Blev även att jag kollade in Sankt Annas skärgård i samma veva som ovan, kanske kan bli besök till båda om sommaren ska börja redan nu. ;)

 4. Ida

  Håller delvis med om att påskpresent är ”onödigt” och bidrar till onödig konsumtion och höga förväntningar. Men tycker samtidigt att det beror lite på hur man handlar i övrigt.
  Vi ger påskpresent! Dock inte i ägg utan inpackad i papper som en vanlig present. Våra barn får inte saker annars över året utan vid födelsedag/jul, något litet till namnsdagen. Kanske ska förtydliga att de får kläder/skor efter behov men inga leksaker eller onödiga saker ( sånt som de vill ha men som vi kanske tycker är skräp)Men de fyller båda år väldigt nära jul så är väldigt länge leksakerna ska räcka. Alltså, de håller ju rent fysiskt men kanske har barnet utvecklats mentalt så då fyller vi på med något nytt som är utvecklande och passar barnet där det är just då. ( ok, helt ärligt så är det inte alls utvecklande/”nyttiga” saker. Ett år fick dottern ett par begagnade prinsesskor m klack, alltså sådana hemska i plast. Hon älskade dem och lekte ooofta med dem)
  Det behöver inte vara nya och/eller dyra saker utan något de kan ha glädje av/ önskar sig.

  I år fick storasyster krocketspel ( nytt) och lillebror småbilar till sandlådan ( begagnade)det kändes tex varken kul att ge/få i julas)

  Påskägg får de av mormor.

  Av oss får de inget godis. Däremot kommer ”påskharen ” och lämnar varsin liten chokladkanin gömd i trädgården.

  Svara
 5. Ekot

  Om ni gillar Västkusten är Öckerö kommun rätt smidigt, ni kan åka dit med vägverkets gratisfärja om ni kör bil, eller med buss från Göteborgs centralstation. Kommunen har tio öar, finns olika boendealternativ. Undvik dock 6-14 juli då frikyrkorna har en stor konferens och det är väldigt trångt. Vistelsen kan kombineras med ett besök i Göteborg på Liseberg/Universeum eller liknande. Under högsäsong går det förutom buss till Göteborg även en båt. I kommunen finns tio olika öar, hur många vill ni bada ifrån?

  https://www.vastsverige.com/visitockero/

  En del privatpersoner hyr ut boende under sommaren, jag har dock stora barn som kommer hem då så kan inte göra det. Finns möjlighet till att hyra cyklar med.

  Svara

Lämna ett svar