Medvetenhet kring behöva eller villhöva

Så här års lockar butikerna med sommarens färger, material och mönster inför den varma årstiden. De använder säljande budskap och bilder, liksom spelar på dina vårkänslor, för att försöka få dig att tro att du behöver något nytt. Men det är stor skillnad på att vilja ha något och på att verkligen behöva det. Att lära sig se skillnaden och inte agera på den första impulsen eller känslan är A och O för att spara såväl pengar, som din tid och göra snällare val för miljön.

En viktig pusselbit kallas medvetenhet. Att bli medveten om butikernas knep, dina egna känslor och att agera ansvarsfullt och medvetet.

Men vi är ju inga robotar utan människor med känslor och impulser, så ett tips är att även minimera antalet frestelser du utsätter dig för. Om du väl har bestämt dig för att minimera nykonsumtion så gör du rätt i att inte besöka butiker där du vet att frestelser finns, samt att avprenumerera dig från nyhetsbrev eftersom deras enda mål är att få dig att känna dig missnöjd med det du har och locka till konsumtion.

Men hur vet man egentligen om det är något man bara villhöver eller något man faktiskt behöver? Ett bra sätt att ta reda på det brukar vara att ställa dig själv ett par frågor innan du trycker på köpknappen eller öppnar plånboken:

 • Behöver jag verkligen det här? Och svara ärligt mot dig själv, tvekar du är det förmodligen något du bara villhöver.
 • Var, när och hur ofta ser jag mig själv använda det? Här kan du även räkna ut sakens PPT (Pris Per Tillfälle).
 • Passar det ihop med något jag redan äger? Om inte betyder det förmodligen att det kommer behövas ytterligare kompletterande konsumtion…
 • Kan jag låna eller hyra det vid behov? Det vill säga använda delningsekonomi för att lösa behovet. Detta passar extra bra när det är något du kommer använda sällan.
 • Hur skulle mitt liv ser ut utan det? Förmodligen skulle det inte förändras så pass radikalt att du måste konsumera det, men någon gång ibland leder svaret till ett långsiktigt bra köp.

En vanlig missuppfattning är att minimalister aldrig känner köpsug eller lockas av butikernas erbjudanden eller lömska knep. Självklart gör även vi det, men vi har övat frekvent på att stå emot, tagit bort frestelser och lärt känna oss själva, våra beteenden och akilleshälar. Kort och gott blivit mer medvetna kring våra konsumtionsbeteenden. Därför gör vi allt mer sällan kortsiktiga eller dåliga köp.

Hur gör du för att motstå butikernas knep att locka dig att konsumera inför vår och sommar?

11 tankar kring ”Medvetenhet kring behöva eller villhöva

 1. "Innanför Utanförskapet"/Cecilia

  Som fattigarbetslös har jag snarare motsatt problem; jag kan inte ens köpa sådant jag verkligen behöver, inte heller gå till läkaren eller tandläkaren. Det talas mycket om fattigpensionärer, men ingen talar om fattigarbetslösa och då kan vi ändå ha en ännu lägre inkomst.

  Så vill man leva garanterat minimalistiskt rekommenderar jag att leva under existensminimum!

  (Båda mina bloggar är låsta för närvarande.)

  Svara
 2. Karin Svensson

  När jag ser något jag villöver så tänker jag: hur många timmar eller hur mycket måste jag jobba för att köpa det här. Oftast segrar förnuftet och jag går ifrån affären tomhänt.

  Svara
 3. Carina

  Bra att tänka så, hur mycket man måste jobba! Vore intressant om ni ville ta upp examenspresenter/-fest också. Det börjar krypa längre ner i åldrarna (årskurs 6) alla sådana här tillbehör. Förutom då examenskläder och present till pedagogen. Har ni tankar kring detta?

  Svara
 4. Sebbe

  Jag tycker att sakens PPT (Pris Per Tillfälle) är inte helt sant. Alltså, det är svårt att förklara. Men det är lätt ju att köpa massa billiga saker som man inte behöver, då blir ju PPT ganska lågt jämfört med att köpa något dyrt som man använder ofta eftersom PPT blir då högre.

  Jag tycker en del reklam är sjuka. Vem sjutton är glad hela tiden, skrattar, ler och är social och är aldrig ledsen varje sekund av livet? En del reklam (och även sociala medier) verkar försöka hjärntvätta folk att ”så här lever en normal människa”. Vilket inte är verkligt. ”Jag njuter av solgången”, ”Jag njuter av det lilla”, ”Jag tycker det är viktigt att ha tid med familjen”, ”Jag ska vara i nuet”, och ”Jag tycker det är lyx att sitta på en solstol, dricka kaffe och läsa en härlig bok”. Blää, så falskt. Jag har därför slutat med facebook.
  Verkligheten är så här: Folk (ej minimalister) tittar på skärmen varje sekund, tillbringar extremt lite med familjen, köper mycket för att de har brist med tid och ”köper fler kattungar än att minska antalet krokodiler”.

  Jag har märkt sen jag blev minimalist, så minskade antalet mardrömmar och gränsen-till-en-mardröm(mar). Jag tar sällan allergitabletter (har björk och kvalster allergi). Jag får sällan allergibesvär pga minskade antalet prylar.
  Jag fick en gång allergisk-chock pga en dammigt förråd och kunde inte andas (det var några år sen, innan jag blev minimalist).
  Men samtidigt har jag varit på akuten två gånger, och många vårdbesök. Så det blev mycket utgifter (räkningar från vården). Så lever jag på pengar från försäkringskassan då jag inte klarar av att jobba. Det är så sjukt, men jag är 21 år och deklarationen stod det ”Tjänstepension, pension och mm”.
  Som vanligt skriver jag för mycket, men lärarna har berömt mig att jag skriver mycket. Jag är yngst i klassen och var en av de som blev klar först med skriva en essä i svenskan.
  När jag var yngre (10-13 år) så blev jag kallad för ”tönt” pga mitt sätt att skriva känslor online. Men visa personer blev typ ”fans” och ville lyssna mer.

  Svara
  1. Eva

   Jag har skrivit det förut men vet inte om du missat att läsa det. Du borde skriva ännu mer, kanske ha en blogg och/eller skriva en essäbok. Ditt ärliga sätt att skriva berör! Du verkar vara en sådan fin och klok person Sebbe! /En av dina fans

  2. Anna

   Starta en blogg Sebbe! Jag klickar in mig här bland kommentarerna flera gånger i veckan för att se om Sebbe kommenterat. :)

 5. Moa

  Ett problem med villhöver är ju att det är så mycket roligare med nya sandaler än något som man verkligen behöver, som medicin eller diskmedel. Mina knep är att gå ifrån TVn i reklampauserna och istället diska lite eller koka te, att när jag ser nåt kul tänka ”Behöver jag verkligen det här?” eller ”Har jag redan en sån hemma?”. Jag tänker också att det finns nya fina grejer i affären nästa vecka, så jag behöver inte köpa precis nu. Ibland leder det till att jag köper grejen nästa dag istället, ibland inser jag att jag inte behöver köpa nåt.

  Det värsta är att gå i stan när jag är trött eller ledsen, då har jag låg motståndskraft mot villhöver.

  Svara

Lämna ett svar