Prylbanta steg för steg

I helgen fick jag för mig att gå igenom träningsgarderoben då jag märkt att jag har vissa träningsplagg som aldrig används längre och vissa som efter år av frekvent användning luktar konstans svett (trots diverse husmorsknep som blötläggning i ättika mm).

Så sagt och gjort fick sig träningsgarderoben en omgång och jag tänkte jag kunde berätta hur jag rent praktiskt gjorde när jag rensade, som inspiration för er. Detta är så som jag brukar gå tillväga när jag ger mig på att prylbanta ett visst utrymme och inte bara spontanrensar någon enstaka pryl som identifierats som överflödig eller onödig. Så här kommer tips hur du steg för steg kan gå tillväga när du rensar där hemma:

  1. Hitta lämpligt arbetsutrymme. Jag valde vår stora matta på övervåningen framför en bäddsoffa och flyttade ut det som skulle rensas ur dess naturliga förvaringsutrymmen. Detta gör att det blir lättare att få överblick.
  2. Ta fram alla. Oavsett var plaggen eller sakerna förvaras i hemmet. Detta för att ge en komplett bild av allt som ägs inom den aktuella kategorin, i detta fall träningskläder. Vissa plagg låg på sin plats, andra hängde på torkställningen och något låg kvar i träningsväskan. Men vid rensningen fick alla komma fram.
  3. Rensa enligt 4S-modellen; Sälja, Skänka, Spara, Slänga (återvinna). Jag funderade kring var och ett av plaggen. Gillar jag det? Hur ofta används det? Liksom hur många exemplar behövs egentligen? Pö om pö börjar fyra olika högar växa fram.
  4. Organisera om. Skapa ordning och reda i utrymmet igen för de plagg som ska tillbaka. Både för de som ska tillbaka till samma plats och de som ska till ett nytt mer lämpat utrymme i hemmet.
  5. Gör en handlingsplan. För att inte sakerna som ska säljas, skänkas respektive slängas stannar kvar i hemmet och på något mystiskt vis börjar leta sig tillbaka till olika platser i bostaden, bör du boka in i kalendern när och hur du bäst gör dig av med dem. Detta sista steg är lätt att glömma eller hoppa över, men är viktigt för en fulländad prylbantar-process. :)

Vad blev det då som rensades ut från träningsgarderoben? Jo högen nere till höger i bilden ovan, två träningströjor och en strumpa med hål i. Stockholm Marathon-tröjan har jag så svårt att släppa taget om, trots att den sällan används. Den hamnade i en kanske-hög. Jag tränar 2-4 gånger i veckan och vi tvättar träningskläder 1-2 gånger i veckan, så det behöver finnas ett par ombyten och kläder för olika väder då jag numera enbart tränar utomhus året runt.

Kanske blir det träningsgarderoben som får sig en omgång hemma hos dig under långledigheten kommande vecka? Eller har du något annat område du planerar ska få sig en genomlysning? Oavsett så passar denna steg för steg-process att använda. Lycka till!

En tanke kring ”Prylbanta steg för steg

  1. Caroline

    Idag rensade jag ut massor av kläder och gav till välgörenhet. Det kändes jättebra!! Jag brukar rensa ut kläder och prylar och om jag inte kan släppa taget om dom än lägger jag dom på ett annat ställe och tar dom i en senare omgång! Tips om träningskläderna luktar är att lägga dom i en hink vatten med VÄTEPEROXID typ tio min!!!

    Svara

Lämna ett svar