10 minimalistiska spartips – många bäckar små

Alla råkar vi ut för oplanerad dyra händelser i livet; bilen går sönder, cykeln blir stulen, man får en p-bot, tänder behöver lagas, vitvaror går sönder eller en restaurangnota springer iväg. Sånt händer såklart även minimalister och sparsamma personer. Jag tänker ofta på att det handlar om att ha ett grundläggande sunt och klokt förhållningssätt till pengar. Då gör det inte så mycket när dessa händelser inträffar. För det kommer de att göra. Det är det som kallas livet. ;)

En minimalistisk livsstil gör ofta att man sparar pengar genom diverse minskade utgifter. I det här inlägget, som jag fått önskemål om från flera personer, skriver jag om konkreta åtgärder och val som gjort att vi sparat pengar och fått en större ekonomisk trygghet.

Jag har valt att dela upp inlägget i två, i det här första blogginlägget kommer jag gå in på mindre förändringar som är enkla att förändra och applicera direkt även för dig. Effekten av dessa ”småsaker” ska inte förringas. Kanske är de till och med dessa du ska satsa på då det är lågt hängande frukter. Det vill säga de är enkla och tröskeln till att testa att genomföra dem är för de flesta låg. Nästa vecka kommer ett blogginlägg med liknande tema men om stora förändringar, vilka ofta tar längre tid och är mer komplexa, men som också ofta är det som ger stora besparingar.

Men nu kör vi; här kommer 10 små minimalistiska spartips;

Minska konsumtionen. Det här är enkelt, konkret och något de flesta minimalister applicerar. En minskad konsumtion och mer genomtänkt sådan gör att du blir mer mån om att köpa långsiktiga och kvalitativa saker, som du blir mer nöjd med över tid och som håller längre. Här kan man också ha ett köpstopp under en period för att minska konsumtionen rejält, även om vissa inköp bara skjuts upp så är det flertalet som aldrig blir av.

Laga och reparera. Idag när det är både billigt och smidigt att konsumera dygnet runt, är det lätt att tänka nyköp istället för att ta hand om och laga det du redan har. Men att laga något som gått sönder är så gott som alltid billigare än att köpa nytt, samtidigt som du minimerar belastningen på miljön.

Dela mera. Istället för att gå på den snabba och kortsiktiga lösningen – konsumtion, välj att låna och hyra det du behöver. Det kan såklart vara frestande att köpa exempelvis en slagborr för 1000 kr om det kostar 150-200 kr att hyra en dag. Men behöver du den inte mer än en gång vart tredje år, så är hyra smidigt då du slipper eventuella underhållskostnader, förvaring, kompletteringsköp mm. Än bättre är såklart om du kan låna sällananvändningssaker.

Att träna i skogen ger mig mer än enbart fysisk träning.

Skippa gymkortet. Om du istället för att skaffa gymkort väljer att träna i naturen, kanske nyttja utegym eller bara köra hemmaträning, kan du spara såväl tusenlappar som träningstid eftersom du förmodligen minskar transporttiden till gymmet. I vårt grannskap är vi flera mammor som börjat träna tillsammans 1-2 pass/vecka. Efter 15 år (!) med gymkort har jag nu varit utan gym i fyra månader och samtidigt aldrig känt mig så vältränad som jag gör nu. Och jag har fått upp ögonen för trailrunning tack vare att vi nu bor nära skog och kuperad terräng.

Ät hemlagat. Förutom det självklara med att ha med lunchlåda majoriteten av veckans arbetsdagar, så vill jag slå ett slag för att bjuda hem vänner på middag eller brunch istället för att mötas upp på en restaurang. På restaurang är ljudvolymen ofta hög, maten överprisad och drycken dyr. Och du får mycket och bra butiksmat för summan av en restaurangmiddag. :) I linje med detta ligger att ha mellanmål med till sig vid utflykter och resor, för att undvika dyra spontanköp på caféer, Pressbyrån, 7-Eleven etc.

Naturligare badrum. Genom att gå lite back to basic och minimera badrumsprodukterna samt välja mer naturliga alternativ, kan du spara en hel del pengar. Kokosolja kan exempelvis både ta bort smink och återfukta kroppen. Nagellack och parfym är något som jag helt slutat med de senaste åren. Jag använder inte längre femtioelva olika krämer etc.  När det gäller smink använder jag ett fåtal produkter. Självklart är det upp till var och en vad man anser sig behöva, men inom det här området finns det verkligen pengar att spara genom att minimera.

Second hand-köpta skjortor som är som nya.

Handla second hand. När du väl verkligen behöver något, inte villhöver, utan behöver, så börja då att leta second hand. Här finns det så mycket pengar (och miljö) att spara. Skjortorna ovan i nyskick betalade jag sammanlagt ca 250 kr för, och de hade kostat över 1500 kr nya i butik.

Sälj saker. En naturlig följd av att anamma en minimalistisk livsstil är att saker rensas ut ur hemmet. Genom att prylbanta kan du också sälja en hel del saker och på så vis få in pengar att spara. Här finns också en stor miljömässig fördel att du låter saker komma ut i användningskretsloppet igen istället för att vara hyllvärmare i ditt förrådet eller garderob.

Avprenumerera nyhetsbrev. Nyhetsbrev vill endast få dig att känna missnöjdhet med det du har och få dig att tro att du behöver något nytt eller att det är dags att uppgradera. Dess mål är att få dig att shoppa genom att locka med säljande bilder, rabatter, bonusar etc. ”Ingen reklam tack” på brevlådan och inga nyhetsbrev i mejlkorgen kommer spara dig såväl pengar, tid som miljö.

Bryt dyra (o)vanor. Alla har vi våra akilleshälar när det gäller konsumtion, och vissa av oss har dyrare sådana än andra. Oavsett om det handlar om dyra märkesväskor, skor eller en latte på väg till jobbet varje dag, så identifiera dem och räkna ut vad de faktiskt kostar dig på ett eller flera år. Det ökar din medvetenhet och kanske gör själva övningens resultat att du blir motiverad att åtminstone minska ner på utgiften.

Vilket är ditt bästa minimalistiska spartips? Ge ditt tips i kommentarsfältet! :)

21 tankar kring ”10 minimalistiska spartips – många bäckar små

 1. Sofie

  Jag läser mycket böcker och har skaffat mig en läsplatta och lånar numera e-böcker från bibliotek. Superenkelt och gratis! Tips är att det går att ha flera kommuners lånekort och därmed kunna låna fler böcker!

  Svara
  1. Daniela Elisa

   Bra tips jag gör så i stället för att springa runt och låna böcker som jag gjort den senaste tiden på olika bibliotek i hela Stockholm ;)

 2. Henrietta

  Håller med helt. Har fått upp ögonen på nytt för bibblan, second hand, sälja av saker jag inte använder mm. Och badrummet skall vi inte prata om;). Där har hänt massor, inte många produkter jag behöver numera????

  Svara
 3. Maggan

  Bra tips! Att sluta tänka konsumtion och shopping är ju det viktigaste men kanske svåraste knepet tycker jag. Det gäller att flytta fokus till det en har och uppskatta och använda det. För mig hjälpte det också att fundera ut vad jag skulle göra med tiden jag slutade ägna åt shopping, inredningstidningar som triggar köpsuget mm: gå i skogen, göra utflykter och leka med barnen, gå på konserter och annat som ger energi ????

  Svara
 4. Eva

  Ett udda spartips är att aldrig slänga halvt använda (än mindre oanvända) servetter man får i olika sammanhang, på bjudningar, kaféer och dylikt. Jag viker dem och lägger i fickan eller väskan och behöver då aldrig köpa hushållspapper. (Använder det endast till att torka ur slasken efter matlagning. Annars brukas gamla vita frottéhanddukar till händerna i köket.) Detta är en för mig helt automatiserad vana. Kom att tänka på att jag faktiskt gör detta först när jag läste inlägget och tänkte efter om jag har någon lite mer kanske ovanligt spartips. ;)

  Svara
 5. Anne

  Angående att laga och reparera; vår väggklocka gick sönder. En enkel hemsnickrad pryl med lite affektionsvärde. Det fanns många tillfällen att köpa en ny för nån hundring på IKEA, Claes Olsson eller liknande, medan klockan låg hemma och skräpade. Men jag gick till slut till urmakare och betalade 600 kr för reparation, fick återkomma efter en vecka för att hämta den. Att reparera blev alltså både dyrare just då och tog mer tid. Urmakaren sa visserligen att klockan nu kommer hålla i 10 år till, men det kan ju en ny klocka göra också. Så det finns ju inget incitament att laga, när det är dyrare och krångligare. Det blir en aktivitet för den medvetna medelklassen med tid, pengar och ork att lägga på sina prylar… och det är trist!

  Svara
  1. Eva

   Det kan ju onekligen finnas ett värde i den glädje det kan skänka att bidra till att urmakare och reparatörer kan försörja sig på sin kunskap och att den då lättare bevaras även för framtiden. Har blivit märkligt upprymd av att hämta ut skor från skomakare när jag kunnat köpa nya skor istället. Det har visserligen inte varit dyrare som för din lagning av klockan.

   Men man kan se det som att dina pengar bara flyttade från dig till urmakaren. På så sätt blir jag själv lättad över alla felköp jag gjort och onödigt dyra köp när jag upptäckt att jag skulle ha tjänat på att köpa på annat ställe osv. Pengarna slängdes ju inte i sjön, de kom bara till någon annan person eller till ett företag, något naturligt i en ekonomi. Har aldrig uppfattat att en generös inställning bestraffats. Nästa gång kan det vara min tur att göra en bra deal när företaget/den andra personen gjorde det förra gången. Alltför stort fokus på brist och sparande kan bli trångsynt och kanske hämmar det rikedomar att komma till sig, vem vet?

 6. Sandra

  Mitt bästa tips är att sluta äta godis. Är helt galen i godis och köper för mellan 50-150 kr/dag. Dessutom innehåller det mesta skräp som är dåligt för miljön, tex palmolja. Så bättre hälsa plus sparar mycket pengar. Win-win även om det är kämpigt att låta bli sockret :)

  Svara
  1. Lisa - en Lisa för själen

   Jag har också anammat det här och kan rekommendera! Köper inte godis, snacks, läsk etc. Det kan lätt springa iväg med sådana utgifter. Vill jag ha något sött på helgen får jag ställa mig och baka, eller äta en frukt. I dryckesväg dricker jag numera bara vatten eller te. Sparat ovanligt mycket på det, och då har jag aldrig sett mig som någon ”storätare” av dessa produkter.

 7. Harmagedon

  Jag köper gärna tjänster (reparationer) just för att de flyttar pengar till personer/småföretagare istället för gigantiska företag med svåruppföljda tillverkningsprocesser. Men visst kan det lätt bli dyrare än att köpa nytt.

  Annars är väl de spartips jag har att skaffa sig hobbies som kräver så lite prylar som möjligt. Jag tränar kampsport där terminsavgiften är 300 kr och påtar i trädgården. Dräkten håller lätt i 10 år och skor har man inga. Stark blir man! Trädgårdsgrejer kan lätt dra iväg om man köper allt man vill ha men jag gillar det långsamma i trädgård. Förökar mina egna växter, komposterar till egen jord och gynnar biologisk mångfald med sparsam ogräsrensning.

  Svara
 8. Linda

  Vi väntar barn nr 2 och skall använda tygblöjor i större grad denna gången. I tillägg får man bidrag till att köpa blöjorna (vi er norska) och vi köper dem begagnade och säljer dem efteråt. Så vi går faktisk i plus. I tillägg så slutar våra barn med blöjor innan de är två år.

  Svara
  1. En människa

   Kanske är detta en konstig fråga: Har tygblöjorna läckt? Eftersom vätska går igenom tyg?

 9. Linda

  Dricka vatten från kranen istället för juice, läsk, mjölk, kolsyrat vatten osv. Mycket mindre att bära hem från affären i tillägg och mindre sopor :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, väldigt enkelt sätt att spara pengar!
   Vi köper aldrig kolsyrat vatten eller läsk, men däremot blir det en del juice (till helgfrukosten), mjölk och alkoholfri öl.

  2. Linda

   Hej, blöjorna har inte läckt. Man har något som heter spärrskick på utsidan, detkan vara antingen av syntetiska material eller av ull. Ull kan smöras med lanolin om det börjar läcka (en typ av fett) så håller de ett år till. Det är jättevanligt i Norge.
   Man får också mellan 750kr och 4000kr per barn beroende på vilken kommun man bor i för att köpa tygblöjor, våtpåsar, rispapper och lanolin.
   Jag var väldig skeptisk i början, men det fungerar verkligen bra. Dagens tygblöjor är minst lika bra som engångsblöjor. Rekommenderas

 10. admistance

  Jag älskar skor, väskor och kläder, för att klara av ”villhöver” – syndromet använder jag returrätten vid konsumtion utan att blinka.

  När jag var yngre hade jag svårare att gå tillbaka och säga att saken/plagget inte passade. I dag anser jag att den hjälper mig att konsumera vettigare. Speciellt kläder och inredning tar jag hem för att kolla av med färg, stil och hur det passar.

  Oftare blir det att jag lämnar tillbaka något som inte är ändamålsenligt/ett verkligt behov, än att det blir hemma i ett skål. Win-win för mig och miljön.

  Svara
 11. Sanna

  Ang nej tack till reklam, är det någon som vet något ställe där man kan beställa klistermärken/ skylt som faktiskt håller och sitter kvar på brevlådan? Inget dyrare denna gång då brevlådan ska bytas på sikt, pga rost men jag har insett att permanentpennan inte var permanent utomhus…

  Svara
  1. K

   Jag brukar sätta en vanlig dymoremsa (om man har tillgång till sådan) med en eller två extra tejpbitar på. Texten bleks på ca tre år men känns som en okej lösning tycker jag.

 12. Sebbe

  Mitt bästa tips är: Att inte jämföra sig själv med andra. Man behöver inte vara bäst, livet är ju ingen tävling. Men det är lätt att glömma det…

  För mig när det gäller oplanerade dyra händelser, är mina fakturor från sjukvården. Jag har säkert fått fakturor totalt 2000 kr enbart för sjukvården. Under 1-2 månader, vilket är ju sjukt liksom! Det är mer än jag är van med. Min mamma får betala några av dessa, eftersom jag har annat att betala, t.ex. mina mediciner. Jag får ont i magen av tänka på detta. Är det så här pensionärer har det i samhället? Betalar massor på sjukvården. Det enda som är positivt är att högkostnadsskyddet är snart uppfyllt.
  Jag har ganska hög smärttröskel (både psykisk och fysiskt) så därför händer det ibland att jag söker hjälp sent, så det leder till akutbesök.

  Första akutbesöket var när de på vårdcentralen misstänkte det var blindtarmsinflammation, därför fick jag åka till akuten. Jag hade gått med smärta i flera dagar, en gång skrek jag pga smärtan. Men jag gick till skolan som vanligt. Tyvärr var det inte blindtarmsinflammation, men det finns misstankar om blödarsjukan.

  Andra akutbesöket var när jag inte orkade leva (jag är medveten om detta inte ska pratas om i det sociala, men detta är ju verkligheten). Jag hade gått och tänkt på döden flera dagar i streck och hade negativa tankar om livet. Det kändes som att allt var grått och svart, som att vara under ett svart/mörkt hav. Jag kunde inte äta mat, jag kunde inte sluta gråta och det slutade med att jag blev inlagd på sluten psykiatrin akutmottagning.

  Det som gör ont är att lärarna inte berättade detta för mina klasskamrater, de trodde att jag ”bara var sjuk”, ”bara försvann”..
  Jag lyckades ändå få tillräckligt med närvaro (man ska ha minst 80 %). Två ämnen blev lidande pga akutbesöken, men jag lyckades ändå få 80 % på de (på gränsen alltså). Men ingen sa ”Heja”, ”Oj, så imponerade att du lyckades kämpa trots ditt mående” och.. ja inget, som inget hade hänt.

  Att ha ”Ingen reklam tack” skylt på brevlådan, har jag haft nästan hela mitt liv. Men jag kan säga att den inte alltid funkar, eftersom ibland får man reklam ändå..

  Jag undrar: hur lagar man ett trasigt hjärta? ????
  Jag kommer nog aldrig få veta det.

  Svara
 13. Malin

  Tråkigt att höra att du mått så dåligt och att ingen i skolan kunde se det och prata med dig. Ibland när folk inte vet vad de ska säga ,så säger de inget alls tyvärr. Att låta tiden gå och att göra saker är det bästa för ett krossat hjärta… Men man kan också behöva prata med någon, en vän eller en kurator om man mår väldigt dåligt. Hoppas du snart mår bättre!

  Svara
 14. Ann-Kristin Moback

  Bra fotvårdsprodukt är vanlig såpa och en skvätt bikarbonat i fotvattnet. Fötterna blir underbart mjuka och lena. Bikarbonatet är till för att minska ev. svamp på fötter och naglar.

  Svara

Lämna ett svar