En lugn plats.

Investeringar och hållbarhet

En vanlig följdfråga när jag skriver något om sparande i aktier och fonder är hur jag tänker ur ett hållbarhetsperspektiv. Vilket inte är så konstigt för de allra flesta minimalister har eller får med tiden ett miljöintresse.

Jag tänkte dela upp temat hållbarhet och investeringar i två olika blogginlägg; ett inlägg idag med mina tankar kring hållbarhet och sparande, och ett mer konkret inlägg om någon vecka med konkreta tips för hur du aktivt kan göra för att spara mer hållbart.

Vi är många som vill spara i fonder och aktier med fokus på hållbarhet. Tyvärr finns i mina ögon ingen tydlig enhetlig märkning som det exempelvis gör för kravmärkt och rättvisemärkt mat. Vilka investeringar som är hållbara eller ”gröna” är svårtolkat, vilket förmodligen beror på att gränsdragningen över vad som är hållbart till viss del är subjektiv. Är banker, spelbolag och matvarubolag okej? Eller ska det vara vindkraftsbolag, värmepumpar och el-bilar? Eller får det inte ens vara bolag som tillverkar produkter och tjänar pengar på andras konsumtion?

Mitt intresse för sparande och investeringar kom före mitt intresse för minimalism och före miljöintresset som växt fram under vår minimalistiska resa. Alla har vi olika inkörsportar till minimalism och mitt kom inte från miljöhållet även om det med tiden blivit en av de största drivkrafterna. Miljö och hållbarhet var tyvärr inte en viktig hörnsten när jag började spara i aktier och fonder, vilket gör att jag historiskt inte haft det i åtanke. Jag har hållit mig borta från ”värsting-aktier” som olja, tobak, vapen, gruvindustri m.fl. Men jag har inte koll på om fonder jag ägt sedan länge har ägarandelar i den typen av bolag.

Att spara mer hållbart är ett snällare alternativ. Snällare mot samvetet och snällare mot miljön. Och förhoppningsvis är det också långsiktigt smart. När man pratar brett om vilka områden individen kan göra skillnad ur miljöhänseende brukar man prata om de fem b:na; bilen, biffen, bostaden, butiken och sist, men förmodligen störst rent ekonomiskt, börsen. Vilka bolag du väljer att placera dina pengar i påverkar vår framtid. Företagen som finansieras via börsen orsakar nämligen majoriteten av de utsläpp som finns runt om i världen.

Värt att ha med sig när det gäller hållbart sparande tycker jag personligen är att det inte behöver vara ”fult” att spara pengar i bolag på börsen. Ibland får jag intrycket att vissa avstår att investera på börsen av etiska och miljömässiga skäl, att det känns fel. Och visst, känns det helt fel så avstå. Men att få sina pengar att arbeta dygnet runt varje dag i mer hållbara alternativ, tycker inte jag man ska behöva ha dåligt samvete över. Lite som att man handlar miljövänliga kläder och prylar vid behov, istället för att sluta shoppa eller konsumera helt och hållet.

Om alternativet är att du låter pengarna stå stilla på något bankkonto så kan du vara säker på att bankerna i sin tur investerar dem i högst oklara bolag och branscher. Där har du rentav ändå sämre kontroll över vad dina pengar går till och vad de arbetar för dygnet runt, även om de ser ut att vara passiva när de står där på sparkontot dag ut och dag in. Bättre då att göra aktiva val och placera dem i bolag eller branscher du kan stå för. Det tycker i alla fall jag.

Jag investerar mina pengar i aktier och fonder hos Avanza, jag tycker deras sida är enkel att använda och lätt att hitta mer hållbara investeringsalternativ (aktier/fonder).

I nästa blogginlägg på temat sparande och investeringar kommer jag berätta om konkreta exempel på hur du kan hitta mer hållbara investeringar att spara pengarna i. Stay tuned. :)

Är hållbarhet en aspekt du har i åtanke när du investerar dina pengar?

Kom ihåg att investeringar i värdepapper alltid är förenade med risk och därför kan satsade pengar gå förlorade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

9 tankar kring ”Investeringar och hållbarhet

 1. Sebbe

  Jag förstår inte själva grejen med spara i aktier och fonder.
  1. Det tar tid (och tid är mer värt än pengar)
  2. Hög skatt (specielt om man är fattig student)
  3. Jag tycker det är tråkigt
  4. Jag har en livsfarlig sjukdom och måste gå på läkar besök och sånt. Därför blir oftast inga pengar kvar att spara.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   För vissa är, eller blir det, ett intresse som t o m kan bli ens ”jobb” som inte behöver utföras på heltid.

   Men har man inga pengar kvar att spara är det förstås svårare, men de flesta med ett vanligt jobb brukar kunna avvara en liten del till sparande, dock endast ett fåtal under just studietiden. ;)

 2. Joel

  Intressant ämne! Jag försöker investera hållbart genom att successivt bygga upp en aktieportfölj med bolag som jag anser har en hyfsat miljömässigt hållbar verksamhet och därmed förmodligen är bra positionerade inför framtiden. Jag har också en del fonder och försöker välja hållbara sådana. Men miljöfrågor är bredare än koldioxidutsläpp vilket fonder ibland glömmer bort tycker jag. Sist vill jag bara nämna att jag läst att det finns Svanenmärkta fonder för den som vill fördjupa sig (http://www.svanen.se/I-fokus/Fonder/For-spararen/)

  Svara
 3. Monika

  Intressant att ni tar med gruvindustrin som en av värstingarna, jag har på senare tid verkligen ändrat min syn på den svenska delen iaf så tänkte bidra med lite perspektiv :) självklart blir det mycket avfall från utvinningen, men i t.ex slagg som kommer från tillverkningen är i princip alla farliga ämnen så hårt bundna att de inte kan urlakas (jämför med rostfritt stål- det är legerat med krom som är giftigt, men det är så hårt bundet till järnatomerna att vi äter med våra gafflar varje dag utan att oroa oss), Höganäs har nu vattenreningsprojekt med sitt slagg vilket är sjukt intressant (inte börsnoterade tyvärr). Vindkraft kan inte ut byggas utan koppar, och metaller kan återvinnas hur många gånger som helst i princip! I Sverige har vi extremt stränga krav på hur gruvorna ska hanteras numera, och kollar man på areal så är det så att Sveriges golfbanor tar upp mer plats än gruvorna i Norrland (information från Bolidens gamla vd, vet inte hur aktuell den är idag). Så det finns en del även gruvföretag som man kan investera i utan att ha alltför dåligt samvete.
  (Mer intressanta grejer: SSAB, LKAB och vattenfall har dragit igång ett projekt för att reducera järnmalm med vätgas istället för kol, lyckas det kan vi bli av med 10% av Sveriges totala koldioxidutsläpp, håll tummarna!)

  Svara
 4. Jenny

  Ja tack för att ni tar upp detta ämne! Själv tycker jag att detta med minimalism och ägande av pengar och vettig placering av pengar inte är lätt att få ordning på varken värderingsmässiga eller reellt.
  Ett tips på hjälpsam information bl.a. om detta med bankerna och sparpengar: https://www.naturskyddsforeningen.se/finanstips

  Svara
 5. Jenny L

  Jag funderar på att spara i gröna obligationer. Då lånas pengarna ut till tex kommuner som gör miljöåtgärder för dem. Finns hos tex SEB.

  Svara

Lämna ett svar