Ta vara på det du har

Vem har inte drömt om slänga ut alla kläder och bygga upp en optimerad garderob från grunden? Eller fantiserat om den perfekta uppsättningen glas och porslin i köksskåpen? Om man inte är på sin vakt är det lätt att använda minimalism som en anledning till att konsumera.

För det måste väl vara bättre att kunna rensa ut 20 plagg där majoriteten inte matchar och köpa 10 nya som matchar perfekt? Eller att kunna byta ut elvispen och mixerstaven mot den perfekta multi-funktions-prylen som löser båda behoven och därmed en pryl mindre att äga. Nja, man måste även inse att det aldrig kommer att bli perfekt på något plan. Det perfekta setet eller den perfekta garderoben existerar inte. Så det är bättre att öva sig i att vara nöjd med det man har.

Även om vår inkörsport till minimalism inte kom från miljöhållet, så har miljön blivit en allt viktigare parameter att ta hänsyn till. Och så upplever vi att det är för många minimalister. Och att ta vara på det du har är alltid bättre än att köpa nytt.

När jag höll en föreläsning i våras för Naturskyddsföreningen på ReTuna i Eskilstuna, så var temat just ”Ta vara på det du har”. Och den sortens minimalistiska livsstil som vi förespråkar handlar inte enbart om att göra sig av med överflödiga saker och att skala bort. Det handlar även om att ta väl hand om de ca 20% som du väljer att spara, som du kan läsa mer om i blogginlägget Paretoprincipen rätt applicerad är minimalism.

Fokusera på det du har och att göra så bra som möjligt av det, men att ändå inte ha mer än du behöver. Se till att det du inte behöver kommer ut i användningskretsloppet igen. För saker som du äger men i praktiken inte behöver riskerar att indirekt leda till någon annans nykonsumtion. Vilket resulterar i onödig miljöpåverkan. Som vi ser det måste det alltså inte vara du som tar till vara på det du har, utan någon som har ett större behov. Att få ut prylen i användningskretsloppet igen är också ett sätt att ta till vara på det du har.

För att ta vara på det du har så kan man behöva förlänga livslängden genom att laga och reparera. Man kan såklart också laga själv eller använda sig av repareringstjänster som exempelvis Repamera. Det går inte längre att skylla på att man inte har någon symaskin, har långt till en skräddare eller föredrog träslöjd i skolan. ;)

Går du ofta i fällan att köpa nytt, få till det snygga setet eller den optimerade garderoben, istället för att ta vara på det du har?

13 tankar kring ”Ta vara på det du har

 1. Sebbe

  Jag har ibland dagdrömmit att skänka och sälja nästan allt jag har. Och bara behåller sånt som verkligen behövs..

  Just nu rensar jag och planerar att fixa en ”Harry Potter sovrum”. Jag har redan Harry Potter böcker och prylar (inte så många, men ändå). Så jag tänkte om jag rensade på onödiga prylar så skulle dessa Harry Potter saker synas och lysa fram mer.

  Kan man bli beroende av att prylbanta hemma? I så fall, har jag blivit det. Ibland har jag svårt att ta paus och kan rensa i flera timmar(!). Jag blir glad av att rensa.

  Svara
 2. Kalliope

  OMG! Detta inlägg var gudasänd eller något. Jag fick mig en knäpp häromdagen där jag var på väg att slänga alla matlådor jag har och gå köpa nya i glas. Detta hade kostat mig pengar jag inte har…detta går inte ihop med mitt planerande köpstopp och tanken gjorde mig stressad. Fick ta några djupa andetag och tänka att allt kan ske men succesivt, 1 burk eller 1 slev i taget. Göra upp en plan på vad som är viktigast och börja där. Så lätt det är att fastna i iver…detta inlägg kommer att läsas fler gånger! Tack?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, vad kul att höra! :)
   Vi har ju också gjort den resan, minskat ner plasten i köket och bytt mot rostfritt och glas. Men ta det pö om pö är mitt tips. Vi har bara hälften så många matlådor i glas som vi hade i plast. Vi bytte ut några i taget under ett par år för att känna efter hur många vi faktiskt behövde. Likaså använder vi barnmatsburkar i glas vid småförvaring av mindre matrester i kylen, behövde inte köpa några speciella glasmatlådor/förvaringslådor för det.
   Låter man det ta tid kan man ju även hitta saker second hand, som rostfria matlådor eller slevar etc.

 3. Vivi

  Jag kom till insikt att jag behövde lite kläder. :-) Hade nog inte prioriterat mig Själv på ett tag. Försöker välja noga (tar lång tid) sådant som jag kan ha en längre tid.

  Svara
 4. David

  Har sedan mönga år varit flitig att laga saker, framförallt kläder. Hål går att sy, knappar enkelt att laga, slitage går att lappa. Vid svårare situationer hjälper mamma till :) (jag föredrog träslöjden:)). Det jag dock upplevt är att jag tycker kvaliteten på många kläder är ganska dåliga. De håller inte så länge som jag förväntar mig utan behlver lagas ganska tidigt i livscykeln. Hur upplever ni det?

  Det fina med att laga är att livslängden kan förlängas otroligt mycket, och sparar pengar, miljö och skänker (iaf mig) en stolthet när jobbet är gjort.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med om att vissa kläder inte håller särskilt länge. Upplever det vara ett större problem från billiga märken och plagg som rent materiellt är ganska tunna som linnen, t-shirts etc. Kan även tänka mig att jeans är betydligt tunnare och sämre kvalitet nu än för några år sedan, men det baserar jag mer på vad jag hör från andra, tycker nämligen mina jeans brukar hålla 4-5 år utan hål och så ytterligare några år lagningar ;) (får se om det gäller ff, köpte nya jeans i höstas).

 5. Josefin

  Jag har skänkt och sålt jättemycket kläder som blivit för små och slitna (hade kläder kvar sen jag va tonåring blir 30år nästa år) och plus en graviditet sen hade jag inte mycket kläder kvar. Så kroppen har ändrats. Under 6mån har jag byggt upp en ny garderob, köpt på rea, beg och fått i present. Nu har jag köpstopp på kläder. Jag tycker inte att det blivit så dyrt lever på föräldrapenning är inte i skuld och min bebis har det bra, är lyckligt gift och vi sköter ekonomin så jag ville unna mig det, nu är jag nöjd och kan slita på kläderna tills dom går sönder,använder alla kläder ? och har rensat hela hemmet och sålt och skänkt jättemycket saker under drygt två års tid?

  Svara
 6. Veronica

  Om ni visste hur mycket vi ha rensat ut de senaste åren. Blir matt bara jag tänker på det! När vi flyttade in i huset 2002 klagade våra flytthjälpande vänner något enormt på alla tunga lådor med böcker, filmer, prylar och kläder. Vi skrattar åt det nu, men senast igår hittade jag en låda porslin på vinden. Samma blå Höganäs serie som på er bild…. Kan inte minnas att jag haft det framme sedan millennieskiftet och på onsdag blir det inlämnat på Röda Korset om ingen nappar på Köp & Sälj annonsen på Facebook …

  Svara
 7. Sara

  Klockrent inlägg! Detta ser jag ofta i facebook-grupper ang minimalism; att folk gör sig av med det dom har och skaffar ”den perfekta uppsättningen” istället. Det är synd, för det innebär nykonsumtion istället för hållbarhet.

  Jag vill rekommendera en fantastiskt bra bok av Ida Magntorn: ”Ett hem med omtanke- Harmoniskt, personligt och hållbart i längden”. Läsvärd bok med vackra bilder och kloka tankar om inredning och hem, miljö och hållbarhet. Men låna den på biblioteket :).

  Svara
 8. Matilda

  Ett hållbart och miljövänligt sätt att byta ut t.ex. porslin eller kläder är att köpa det begagnat. Det bidrar inte till nyproduktion men man kan få något ”nytt” och ens gamla grejer kan komma till glädje för någon annan. Ett hållbart kretslopp. Lite som ett bibliotek, när du känner dig färdig med din pryl lämnar du den där någon annan kan njuta av den och ”lånar” en ny så länge du behöver den/har glädje av den.

  Svara

Kommentera