Besök på ReTuna Återbruksgalleria

I söndags höll jag (Fru Minimalist) en föreläsning för Naturskyddsföreningen på Retuna Återbruksgalleria i Eskilstuna. Jag har velat besöka gallerian länge, vilket var ett trevligt sammanträffande, så jag passade såklart på att gå runt i den efter föreläsningen. ReTuna är ett så otroligt bra initiativ att jag vill lyfta fram och sprida information om det här i bloggen.

Självklart kan du äta och fika ekologiskt på Retuna.

De flesta förknippar nog gallerior och köpcentrum med konsumtion som på ett eller annat sätt inte är bra för miljön. I ReTuna Återbruksgalleria har de tänkt annorlunda, hit kommer kunder med prylar de inte längre behöver eller vill ha. När varor tas emot görs en första gallring och därefter fördelas sakerna ut till de olika återbrukande butikerna i gallerian. Butikspersonalen gör sedan en egen gallring och väljer ut vad de vill reparera, fixa till, omvandla, förädla och sedan sälja vidare till nya ägare.

Gallerian har funnits sedan 2015 och är den första i sitt slag i Sverige (Världen?). Gallerian har i dagsläget ca 12 butiker med olika inriktning; Stadsmissionen, Rebuyke som säljer begagnade trädgårdsredskap och diverse sportartiklar (allt från styrkemaskiner och kläder, till skidor och cyklar), fixade teknikprylar hos Re:Compute-IT men också flera butiker som säljer återbrukade möbler och inredningsdetaljer, och självklart finns även barnbutik. Med mera.

Ett hållbarare sätt att skapa ett unikt hem.

Sådana här kluster av flera olika återbruksbutiker och second hand-affärer på samma ställe skulle jag vilja se fler initiativ till runt om i landet. Jag upplever själv att det tar tid att köpa saker second hand när butiker ligger utspridda som i Stockholm. De flesta second hand-butiker har ju olika inriktning (sportutrustning, kläder, inredning, barnsaker etc) och det underlättar enormt när alla dessa butiker finns samlade på ett ställe. Som i vilken galleria som helst, men mer hållbart och klimatsmart! :)

Fynda skidor, cyklar och träningsgrejer second hand på ReBuyke.

ReTuna är en plats där det gamla blir det nya. Och jag tror det är lite så vi behöver tänka framöver för att konsumera mer hållbart. Görs det dessutom lättillgängligt för kunderna så minskar tröskeln till att välja den vägen.

Efter föreläsningen fick jag en jättefin blomsterbukett. Inslagen i gammalt notpapper. Köpt på den ekologiska blombutik som finns i ReTuna Återbruksgalleria. Minimalistisk och hållbar gåva. :) Har du vägarna förbi Eskilstuna kan jag varmt rekommendera ett besök!

Har du varit på ReTuna och vad tyckte du i så fall?

Fin vårbukett inslagen i gamla notpapper – otroligt vackert!

14 tankar kring ”Besök på ReTuna Återbruksgalleria

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Skyller helt på autocorrect ;) Stod Eskilstuna tills jag skulle ändra en detalj i meningen och då blev det Enköping utan att jag märkte det. Nu har jag uppdaterat! Tack för påpekandet.

 1. Sara

  Det låter ju fantastiskt! Fler sådana ställen tack!

  Jag besökte stadsmissionen i veckan. Inköpen: Påskfjädrar, gult snöre och flörtkulor till barnens påskpyssel, pastaslev, sax och soppslev i rostfritt, äggkopp, en present till en kär vän, ett spel till barnen. Allt detta var planerade inköp/behov utom spelet till barnen, men de har spelat varje dag sedan de fick det :). Älskar second hand!!!

  Svara
 2. Fru Lagom

  Det lät som ett härligt ställe och verkligen ett eminent alternativ. Vi får verkligen hoppas på mer sånt :) Lite långt till Eskilstuna från Bästkusten ;)

  Svara
 3. Ulrika Sofia

  Jag bor i Eskilstuna och har ca 10 min till ReTuna med cykel. Har varit där ett antal gånger både för att handla och att skänka. Trodde faktiskt att sådana ställen fanns lite överallt i landet, men där hade jag tydligen fel. Men då får jag väl vara glad och tacksam att jag bor här i Älsklingtuna då :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad bra det hade varit om det fanns överallt! Särskilt i storstäderna där det kan handla om långa sträckor (och därmed lång tid att transportera sig) mellan second hand-butiker/återbruksbutiker med olika inriktningar.

 4. Siv.Å.Bäckman

  Skulle önska att ett sådant ställe fanns här i Norrköping i stället för alla Gallerior av andra slag dyker upp här och var.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Den skulle jag anta går till respektive butik som drivs där. Vissa är lokala butiker som enbart finns på Retuna, men även exempelvis Stadsmissionen finns där.

 5. Kristina

  Köpte en kupe’värmare till bilen i somras. Betalade 60-: en ny kostar närmare tusenlappen. Mycket nöjd. Hittade även lite snyggt på stadsmissionen +åt bakad potatis på resturangen som smakade väldigt bra.
  Tack för en jätte bra blogg/instagram konto😊

  Svara

Lämna ett svar