Använd second hand-marknaden som förråd

Här om dagen när jag vabbade passade jag på att rensa ut barnkläder som lillebror växt ur. Eftersom det är oklart huruvida vi kommer försöka skaffa fler barn i framtiden känns det bättre om dessa kläder kommer till användning hos någon annan nu, än att de ska ligga i en låda hos oss på obestämd tid. Skulle vi få ett tredje barn i framtiden kan vi köpa kläderna second hand.

Det här tillvägagångssättet kallar vi att använda second hand-marknaden som externt förråd. När du inte behöver något under en längre tid eller på obestämd framtid, så säljer du helt enkelt sakerna direkt. Skulle behov uppstå igen i framtiden så införskaffar du en begagnad men fullgod lösning igen. Detta fungerar såklart allra bäst för saker som du inte är så noga med, men gör också att saker kommer i omlopp medan de fortfarande är aktuella.

Hur många har inte fått lådor av mor- och farföräldrar med gamla leksaker och kläder från sin egen barndom, där stor del av det som sparats, av olika anledningar inte kunnat användas? Kanske för att kläder tappat i elasticitet, blivit förstörda av fukt, att man numera vet att vissa plastleksaker är giftiga och därför inte vill att ens barn ska leka med dem, med mera.

Tänk om alla dessa saker som förvarats i ibland 30-års tid, hade fått komma till användning medan de fortfarande var aktuella och fräscha. Då hade andra familjer sluppit köpa nyproducerade varor (för dina hyllvärmare kan ju orsaka andras nykonsumtion). Istället för att vänta och vänta på att det någon dag ska komma ett lämpligt barnbarn som kanske, eventuellt kan ha eller leka med vissa av sakerna.

Är det värt att förvara något i flera decennium för att få uppleva några enstaka tillfällen då ens barn eller barnbarn bär något jag själv en gång burit? Eller för att de ska få åka samma barnvagn, samma pulka eller leka med samma dockhus. Är det inte bättre att saker kommer till användning här och nu tills de slitits ut?

Behöver jag säga att våra eventuella framtida barnbarn inte kommer bära plagg som deras föräldrar (dvs våra barn) hade när de var små. Eller få åka samma cykel etc. ;)

Hur tänker du kring det ovanstående och kan du tänka dig att använda second hand-marknaden som externt förråd?

Storasyster i samma pulka som jag åkte i som barn och som mina föräldrar sparat.

11 tankar kring ”Använd second hand-marknaden som förråd

 1. Mari

  Sparar vissa grejer i en ”nostalgilåda” som barnen ska få när de blir vuxna. Tex bodyn de hade när de åkte hem från BB, favoritskallran, fotobok från första året…
  Resten åker ut när yngsta barnet har växt ur eller slutat leka med. Här är det dock bestämt att sista barnet är fött, så det är bara skönt att bli av med grejerna!

  Svara
 2. A

  Tycker det är alldeles för jobbigt och tråkigt att köpa och sälja och greja så skulle inte använda andrahandsmarknaden som förråd. Men skulle inte heller spara sådant som cyklar till barnbarnen, några enstaka kläder däremot.

  Svara
 3. MD

  Tänker att det funkar för sådant man själv också köper secondhand. Det är annars lätt att hamna i att man köper nytt hela tiden och inbillar sig att man har ”ok” konsumtion bara för att man säljer vidare den förra perfekt fungerande varan till någon annan. Särskilt inom capsule wardrobe-världen ser jag många som väsentligen använder secondhand som fördold soptunna.

  Svara
  1. Gabriella

   Funderar i samma banor. Det är nog alltför lätt att hiva saker vidare i tron att man därigenom gör gott. Har förstått att bara en bråkdel av alla prylar som hamnar på second hand-ställen faktiskt säljs vidare. Inte så konstigt kanske med tanke på hur bedrövligt skick mycket av kläderna är i. Mindre slit och släng-mentalitet och mer kvalitetstänk både i produktionen och konsumtionen vore önskvärt, tycker jag.

 4. Emma

  Är så nostalgisk att jag blev jätteglad och tacksam för de saker som sparats från min och sambons barndom ? Dessutom upplever jag att de sparade leksakerna gör att vi hyfsad ett sett leksaker i sommarstugan och hemma hos föräldrarna. Det hade varit otroligt krångligt att behöva stuva in tex pulkor i bilen varje gång vi åker dit!

  Svara
 5. Sanna

  Fast de sparade sakerna är ju ändå ett steg i nutidens tänk om återvinning. Förr sparade man ju saker och lappade och lagade på ett helt annat sätt. Då tänkte man ju på framtiden genom att spara till kommande barnbarn. Så att förkasta deras tänk är lite tokigt. För 20-30 år sedan var secondhand ofta ganska slitna saker och det luktade inte så fräscht ( iaf de gånger jag var på någon secondhand). Det är en enorm skillnad på dagens secondhand och dåtidens.

  Sedan ärvde vi mycket mer kläder mellan syskon, släktingar och kusiner i den mån det gick och var möjligt. Idag ska det säljas och tjänas pengar på allt begagnat som går på den privata secondhandmarknaden. Sedan vårt första barn föddes har jag fått begagnade kläder av 3 personer. Tyvärr har vi inte kunnat skänka dem vidare till någon i närheten då det varit väldigt tjejiga saker och typ bara killar som varit yngre.

  Jag är glad att mina barn redan nu fått med sig tänket att man kan handla på second hand. För dem är det inte konstigt. När jag var liten var det bara konstiga personer som gjorde det.

  Större saker som pulkor har faktiskt varit till glädje hos far- och morföräldrar som bor på annan ort. Och gamla serietidningar! Vilken lycka det är för ungarna!

  Svara
 6. H

  Jag sparar nästan ingenting och tänker som ni att blir det flera barn, köper jag nya, begagnade kläder. Däremot tycker jag att det är relativt svårt att sälja just begagnade barnkläder, ibland även fina märkeskläder. Har försökt sälja billigt, typ 5 kr per plagg men har till slut fått lämna mycket hos Emmaus och liknande. Eventuellt för mycket utbud eller att de flesta vill ha nya kläder.

  Svara
 7. Elin Hagberg

  Både och. Sparar och ger vidare. Jag säljer ganska få saker, har inte orken till detta men ger direkt till olika människor eller till second hand. Jag tycker att det är en balans. En hel del saker har ett reellt värde begagnade men det mesta tycker jag passar bäst att bara ge vidare.

  Svara
 8. Camilla

  Jag har sparat mellan barnen men vi skaffade alla tätt och är nu nöjda. Så nu när minsta har växt ur så bestämmer jag vad som ska sparas och resten ger jag till vänner med småbarn. Jag har en 65-liters Smart Store-låda där jag lägger sparade kläder. Jag tycker själv det varit väldigt kul att det finns kvar kläder från när jag var liten. Min man tycker också det hade varit kul men hans föräldrar sparade inget. Så jag vill spara en del för att låta barnen själv välja i stället för att jag väljer åt dem nu. Jag sparar dock främst sådant som jag tror håller formen (alltså inte byxor med resår).

  När det gäller teckningarna och andra alster från barnen så har de vars en 32-liters Smart Store-låda där vi lägger dem. Så vi sållar bort en hel del som slängs men sparar sådant vi tycker är värt att spara. Jag utgår från mig själv att jag hellre hade velat ha de fysiska alstrerna kvar än digitaliserade bilder på dem. Det är skillnad på att kunna TA på grejerna. Och att barnen får vars en 32-literslåda tycker jag inte är för stor belastning i förrådet :)

  Svara
 9. Louise

  Har ni något tips på ställen att sälja böcker, förutom loppmarknader, t.ex en bra app? Jag har rensat ut två kassar här hemma med böcker, och skulle gärna få lite pengar för dem, även om det blir en mindre summa.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kanske finns någon specifik FB-grupp för just böcker eller inom olika teman beroende på vilken typ av böcker det är? Alternativ chansa i en lokal köp- och sälj-grupp på FB kanske? Har inte koll på någon specifik app men kan säkert finnas!

Kommentera