En hållbar garderob är inte perfekt

Under vår- och sommar är det många som rensar i garderoben. Ett projekt som är högst lämpligt de semesterdagar då regnet smattrar mot fönsterrutorna. När du väl rensat garderoben och tagit något eller flera steg mot en mer minimalistisk garderob så kommer en ny utmaning. Nämligen att förvalta nystarten och behålla garderoben minimalistisk.

Det gäller att vara på sin vakt för att inte falla tillbaka i gamla hjulspår, slentrianshoppa och konsumera kortsiktigt, slå till på reaplagg bara för att de är billiga eller på annat sätt komma hem med kläder som får spendera större delen av sin livstid instängda i en garderob eller byrålåda.

Många förknippar hållbarhet när det gäller kläder med skuldkänslor och dåligt samvete. Kanske har man sett filmen ”The true cost”, läst boken ”Modeslavar” eller något tidningsartikel på ämnet som öppnat ögonen för att någon annan betalar väldigt dyrt för att du ska kunna köpa billiga kläder.

Fundera kring vad du redan gör bra på området. Kanske brukar du laga plagg istället för att köpa nytt utan att du tänker att det är en hållbarhetshandling. Kanske har ett par gamla jeans blivit shorts eller en jeansväska. Kanske ärver eller köper du barnkläder second hand. Hur kan nästa steg se ut för att ta det ett steg längre?

Lappade och lagade barnkläder och byxor omsydda till shorts.

Var snäll mot dig själv även om du faller tillbaka in i gamla konsumtionsmönster. Mångas konsumtionsmönster och shoppingvanorna har tagit tid att forma och kan behöva tid att bytas ut mot ett nya beteenden och vanor. Dra lärdom när du gör mindre bra val och se det positiva i att du nu blivit medveten och uppmärksam på ditt beteende. En hållbar garderob bygger på medvetenhet, eftertanke och långsiktighet. Kvalitet bör gå före kvantitet, och hållbarhet och minskad miljöpåverkan bör gå före prislapp och en kortvarig dopaminkick.

En viktig aspekt för att skapa dig en långsiktigt hållbar garderob är att ha med sig är att det inte handlar om att skaffa dig den perfekta garderoben. Det finns inget recept att följa till punkt och pricka för att det ska bli optimalt och få bästa möjliga resultat. Självklart beror det på vem du är och vilket liv du lever. Som med minimalism generellt ska garderoben vara behovsstyrd och hjälpa dig i din vardag.

Att minimera inköpen av nya kläder, skor och accessoarer besparar dig tid, energi, fokus och inte minst pengar, men kanske framför allt belastas miljön mindre. Förr eller senare kommer förmodligen behov uppstå av att köpa kläder och fylla på i garderoben. Oavsett när, var eller hur ett behov av att köpa ett specifikt plagg uppstår, så är det bra att då ha värderingar och krav för den nya garderoben klara.

Hitta dina ”krav” som ett plagg behöver uppnå för att rättfärdiga köp och förtjäna en plats i just din garderob. Kanske kikar du på andrahandsmarknadens utbud först? Har krav på färger, material, prisnivå eller klädmärkets transparens gällande produktion och kemikalier? Fundera på om du kan se dig själv bära plagget även om 5 år?

Mer om en hållbar garderob och utrensning av kläder kommer du kunna läsa i vår bok ”Prylbanta – Färre saker, större frihet” som kommer ut 2017-09-29.

Vad gör du för att göra din eller dina barns garderob mer hållbar?

15 tankar kring ”En hållbar garderob är inte perfekt

 1. Kaizenliv

  Jag försöker se till att hålla garderoben så liten som möjligt. Nya kläder kostar pengar och oftast blir det billigare i längden att köpa kläder som håller länge. Om alla tänkte mer på att använda vad de redan har istället för att köpa nytt tror jag världen skulle bli bättre.

  En underskattad är att ta hand om kläderna ordentligt: Inte torktumla i onödan, hänga upp dem på vädring för att inte behöva tvätta mer än man måste, tvätta inte i hög temperatur av gammal vana osv.

  Tack för ett bra inlägg!

  Svara
 2. Josefin

  Något som är lite intressant tycker jag, är hur omgivningen uppfattar en om man har en mindre garderob. Har en släkting vars pojkvän alltid har samma tröja. Det är en fin tröja, och han har haft samma varje gång vi träffats i ett år (flera gånger i månaden) och både jag själv, och släkten har reagerat på det. Han ser inte smutsig ut, tröjan är ren osv, men i hans fall tror jag man reagerar för att det är en tröja som ”sticker ut” div en tröja man minns.

  Har också en kollega som ofta har samma kläder flera dagar i rad. Där tror jag man reagerar på att det just är flera dagar i sträck som personen har samma kläder.

  Är detta något ni funderat på? Omgivningens förväntingar på att man ska köpa nytt/ha nytt på sig?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Har kollegan berättat att han har samma kläder på sig flera dagar i rad, eller är det omgivningens tolkning? Han kan ju ha en uppsättning med exakt likadana skjortor/tröjor etc som han byter mellan. :) Som Bill Gates och Mark Zuckerberg. Han skankse bara är minimalist och vill förenkla sin morgonrutin? :)

   Herr Minimalist gjorde ju ett klädexperiment när han var föräldraledig med Storasyster och hade då samma kläder på sig varje dag och han spenderade nästan varje dag på Öppna förskolan och ville se om folk reagerade. :) Du kan läsa om experimentet här:
   http://minimalisterna.se/ett-oppet-kladexperiment/

  2. Shopaholic

   Kommentaren om att ’bära samma kläder varje dag’ fick mig att tänka på en artikel jag läst, men också tänka på två personer som jag träffade omkring 1983 när jag just börjat på högskola. det var en lärare respektive en elev som jag båda minns än idag just för att denne bar samma kläder varje dag, trots att det är 35 år sedan. Artikeln, däremot, handlar om en affärskvinna som tröttnade på att behöva välja tjusiga kläder varje dag, utan likt killarna önskade en enkel men professionell ’outfit’ att sätta på sig – vit blus och svarta byxor, och till det en kostymjacka eller liknande. Personen köpte upp en uppsättning exakt likadana kläder för att kunna byta varje dag. Det påminner mig om hur det var när man arbetade på Systembolaget – en uppsättning kläder men nästan likadan ’outfit’ bars varje dag, och det var mycket praktiskt. Man kan läsa om kvinnans experiment med garderoben här: http://www.harpersbazaar.com/culture/features/a10441/why-i-wear-the-same-thing-to-work-everday/

 3. Anna

  Köper färre kläder sedan flera år. Det brukar bli 1-3 plagg per/år och 1-2 accessoarer i form av någon sjal eller scarf. Skor brukar jag köpa ännu mer sällan då jag har storlek 35/mindre 36:or och skor i den storleken växer inte på träd. Jag brukar mestadels köpa kläder från Gant, Boomerang eller Filippa K. Har dock sedan länge inte köpt något av dessa märken till fullt pris utan inväntar alltid någon rabattkod eller säsongrea. Det jag inte använder lägger jag upp på Tradera och får sålt varje gång. Jag har ofta kört på en in och en ut men på senare år har det blivit flera ut och mindre in. Känns så bra! Har märkt att jag stör mig på att ha för många galgar när jag letar plagg i garderoben så jag har rensat ut massa i och med Traderaförsäljningar. Älskar känslan när jag ska packa in ett sålt Traderaplagg och får slänga ut galgen det hängde på!

  Svara
 4. ANDREA

  Vår familj har infört en regel om att i första hand köpa kläder second hand och i andra hand Gots och i tredje hand övriga ekologiska märkningar. Konventionellt odlad bomull hoppas vi aldrig behöva köpa igen. I övrigt har jag återupptagit mina skills från syslöjden i skolan och lagar de plagg som går sönder. Känns bra, både i hjärtat och plånboken.

  Svara
 5. Anna

  Glömde nämna att jag också lagar diverse skavanker som kan uppstå. Här om dagen var det ett litet hål på sidan av en Boomerangskjorta jag älskar sedan flera år så då åkte nål och tråd fram. Blev perfekt, kommer kunna ha den ytterligare några år. Använder den mestadels på sommaren då det är en sommarskjorta i mitt tycke.

  Svara
 6. Sandra

  Bra inlägg! För min egen del försöker jag köpa material som tål att lagas och håller länge och så arrar jag klädbytardagar med väninnorna. Ett klimatneutralt sätt att förnya garderoben. För barnens del köper vi främst begagnat från Jobulins barnbutik i Kärrtorp i Stockholm eller ärver från andra. Köper GOTS när vi köper nytt. Är sugen på att testa klädbibliotek för mer udda plagg som festklänning o liknande.

  Svara
 7. the minimaless

  Ja kvalitet före kvantitet är superviktigt. Jag ser till att de kläder jag faktiskt köper passar med allt annat jag har och att det inte sticker ut. Jag brukar mest ha svart på mig, tråkigt kanske, men det blir svårare för omgivningen att lägga märke till att det är samma tröja. Själv bryr jag mig inte om andra har på sig samma kläder så länge de har hygien. Om jag lägger märke till något särskilt plagg är jag glad för dem. Jag vet hur mysigt det är att ha plagg som man trivs i.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Visst kan svart kännas tråkigt, men om man trivs i den färgen så är det otroligt smidigt! Som du säger det är mindre chans att omgivningen lägger märke till att det är samma tröja. :)

 8. Sabbe

  Tack för en bra blogg! Jag hittade till er när jag började rensa ut hemma och behövde inspiration till vart jag skulle börja. Funderar på hur ni resonerar kring val av inköp av kläder till de gånger ni behöver ersätta något. Vilka märken väljer ni då? Hur resonerar ni kring ekologiska kläder?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Till barnen ärver vi de flesta kläder från släktingar och i de fall de behöver något specifikt ”nytt” så brukar vi kunna hitta det second hand om vi har lite framförhållning. Och i de få fall något köps nytt försöker vi tänka på att köpa Gots-märkt.

   Till oss vuxna tänker vi i första hand på att plagget ska vara kvalitativt, kompatibelt med mycket i den befintliga garderoben och kunna användas under lång tid framåt (såväl i stil som kvalitet). Vi har även börjat leta kläder till oss själva på Tradera och liknande. När det gäller specifika märken är det blandat men en hel del Filippa K, Gant, Peak Performance finns i våra garderoer. Nästa gång det finns behov av jeansköp har vi tänkt kika på Nudie Jeans utbud då de har ett i våra ögon bra hållbarhetstänk samt lagar byxorna mm.

Lämna ett svar