Fru Minimalists capsule wardrobe våren 2016

Tiden går snabbt när man har roligt och vips var det dags att byta vintergarderoben mot vårgarderoben. I likhet med att vissa plagg i höstens capsule wardrobe hade kunnat bytas ut mot vintergarderoben tidigare än det tänkta datumet 1 december, så skulle vinterns garderob få hänga med ett tag till. Som jag skrev även i inlägget om min vintergarderob så landar jag mer och mer i att bara byta plagg i garderoben vid två tillfällen per år, inför hösten och inför våren.

Eftersom jag återigen är gravid så har jag tagit in gravidplagg snarare än vårplagg i garderoben. Till skillnad från vid förra graviditeten har jag nu fått låna en del plagg från en släkting som nyligen varit gravid. Dessa kommer inte synas på någon in-lista, men vissa av dem är med på bilder nedan. Jag ”fuskade” dessutom och bytte vintergarderoben mot gravidgarderoben redan i slutet av januari då magen snabbt blev stor denna graviditet. :)

Nedan är min capsule wardrobe för graviditetens andra häft, ca februari – juni. Stor del av garderoben kommer förmodligen vara kvar även i sommarens capsule wardrobe då det är kombinerade gravid- och amningsplagg, men det tar vi då. :)

Eftersom garderoben är tänkt att täcka såväl det sista av vintern som vårmånader får vinterjackan vara kvar. Min vårjacka är en kort kavajmodell som kräver varmare väder än vad som råder nu. Faktum är att samtliga tre ytterjackor jag äger är med i vårens capsule wardrobe. Någon speciell gravidjacka bedömer jag inte kommer behövas eftersom jag klarade mig utan det förra graviditeten trots att Bebis Minimalist är född i slutet av januari.

Jackor/kavajer
Skaljacka 1 (Norröna)
Vinterjacka 1 (Fjällräven)
Vårjacka 1 (Peak performance)
Kavaj 1 (Tiger)

Peak Performance kavaj

Min älsklingsjacka från Peak Performance, men än dröjer det ett tag innan vårjackan åker på. Bild från Peak.

Skor
Bruna höstskor 1
Sneakers 1 (Asics)
Svarta pumps 1
Svarta stövlar 1

Ytterkläder, kavajer och skor summerar därmed till 8 plagg.

Överdelar
Skjortor 2 (H&M, Happy Mum)
Koftor 2 (Gant, Esprit)
Toppar 2 (Boob)
Linnen 2 (H&M)
Blus 1 (Odd Molly)
Gravidtröja 1 (H&M)
T-shirt 1 (Boob)

Två gravidskjortor och en vanlig blus från Odd Molly.

Två gravidskjortor och en vanlig blus från Odd Molly.

Två mjuka sköna toppar från Boob. Kombinerade amnings- och gravidtoppar.

Två mjuka sköna toppar från Boob. Kombinerade amnings- och gravidtoppar. Bilder från Boob.

trojor_gg

Två vanliga koftor och en gravidtröja.

Klänningar
Klänningar 4 (Boob)

Två favoritklänningar från märket Boob. Kombinerade gravid- och amningsklänningar.

Två favoritklänningar från märket Boob. Kombinerade gravid- och amningsklänningar. Bilder från Boob.

Klanningar_Boob

Två ytterligare favoriter i gravidgarderoben. Kombinerade gravid- och amningsklänningar från Boob. Bilder från Boob.

Underdelar
Jeans 2 (H&M)
Kostymbyxor 1 (Esprit)

Två par gravidjeans och ett par kostymbyxor för gravida.

Två par gravidjeans och ett par kostymbyxor för gravida.

Överdelar, klänningar och underdelar summerar till 18 plagg. Totalt blir det alltså 26 plagg i min capsule wardrobe. Något färre än de dryga 30 som var i höstens garderob och 28 som var i vinterns garderob.

Flertalet av plaggen är kombinerade gravid- och amningsplagg som jag även kommer använda när bebisen är född. Boob blev ett favoritmärke redan under första graviditeten. Jag gillar designen, mjukheten i materialet och hur snyggt och diskret de lyckas få till kombinerade gravid- och amningsplagg. Att plaggen tillverkas i Europa och av ekologisk bomull och andra hållbara material är en stor bonus.

Fyra klänningar kan tyckas mycket, men jag älskar klänningar som gravid. Dessutom kan jag ha dem både på jobbet, på helgerna och till fest. Eftersom samtliga är kombinerade gravid- och amningsplagg kommer de även vara användbara i sommar om jag kan amma som planerat.

Jag har betydligt fler gravidanpassade plagg denna graviditet än förra, mycket tack vare att jag fått låna kläder som jag nämnde tidigare i inlägget, men också för att jag redan i vecka 25 var i princip lika stor som i vecka 42 med Bebis Minimalist. Förra graviditeten hade jag ett par lågt skurna vanliga jeans fram till förlossningen, dessa har jag redan hängt undan denna gång och känner ett större behov av mjuka sköna plagg. Dessutom kräver min nya arbetsplats lite finare kläder än det jobb jag hade vid förra graviditeten.

Har du några tankar och funderingar kring vårens capsule warderobe eller en gravid capsule wardrobe?

12 tankar kring ”Fru Minimalists capsule wardrobe våren 2016

 1. fruminimera

  Vad fint du fått ihop den här periodens plagg! Gillar oxå klänningar, passar till de mesta :) När jag blev gravid ärvde jag 8 (!!!!) papperspåsar med gravidkläder av en släkting. Vågade inte säga nej, och eftersom det var min första graviditet var jag osäker på hur mycket kläder jag kunde tänkas behöva. Det visade sig dock att jag bara använde runt fem plagg, så 7 1/2 påse blev enbart en belastning och tog en himla tid att göra sig av med. Nästa gång kommer jag göra som du, och fatta lite mer genomtänkta beslut angående gravidgarderoben. Bra jobbat!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Känner igen det där med att ärva stora mängder. Nu fick jag visserligen bara låna plaggen, men det var en full Ikea-kasse med kläder. Dock valde jag bara ut en dryg handfull plagg och gav tillbaka påsen igen, vilket nästan kändes lite fånigt eftersom det inte ens syntes att jag behållt något, men eftersom hon vet att jag varit gravid nyligen så kunde jag motivera det med att jag redan hade en del kläder kvar själv. :)

 2. Katarina

  Känner igen det där med att vara större andra gången. Jag väntar också barn nr två beräknat till juni, men har redan använt gravid-strumbbyxor och -jeans i drygt en månad. Det är lite svårt när man vill vara snyggt klädd på jobbet tycker jag. Samtidigt som det känns onödigt att handla massa nytt för en så kort period i livet. Jag använder några vanliga bomullsklänningar med stretch, från H&M och Indiska. De går inte att amma i, men jag ammade bara första barnet i två månader och nu blir det ju ett sommarbarn så jag hoppas det ska funka med linnen och skjortor. Tack för en inspirerande och välskriven blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul, då har vi bf samma månad :)

   Jag köpte ett par gravid-kostymbyxor som gör att jag känner mig välklädd på jobbet, varvar dem med de svarta par jeansen från H&M, i kombo med gravidskjorta eller topp och kofta/kavaj, alternativt klänningar. Då känner jag mig välklädd på kontoret trots stor mage. :)

 3. Elin-kristen feminist

  Jag har också köpt fler kläder denna graviditet än förra. Jag hade mycket lösa klänningar som lätt rymde en gravidmage då men jag har ändrat lite stil och har inte lika mycket i den stilen men fortfarande tillräckligt med tunikor och klänningar för att främst ha köpt några par tajts och ett par gravidjeans. Mina jeans köpte jag på Lindex och de var rätt dyra men väldigt sköna och i en modell jag gillar så det kändes OK trots att jag helt ärligt är rätt snål.

  Jag har dock köpt en gravidklänning (som går att använda när man ammar men som inte är explicit gjord för detta) som sitter som en smäck och jag känner mig fin i den och jag funderar på att köpa en till som är en kombinerad amnings- och gravidklänning som jag tänker kan funka bra i sommar under slutet av graviditeten och sedan efteråt som amningsklänning. Jag rensar lite eftersom i garderoben och nu var det ca en månad sedan då nästa utrensning blir nog i slutet av denna månad eller början av nästa. Jag ska ha i juli och känner mig redan som en spärrballong så det kommer snart inte vara mycket jag kan ha.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är kul när man hittar de där gravidplaggen som verkligen sitter bra, man känner sig fin i dem och de går att använda ofta och till mycket. Då kan jag verkligen känna att det är synd om det inte skulle bli fler barn, att jag inte får tillfälle att använda dessa kläder mer. ;) Men skulle det bli så får man hoppas att någon annan får minst lika mycket glädje av dem som gravid om man säljer dem vidare så småningom.

 4. Händelsevis

  Är så imponerad att du klarar dig med 2 linnen! Fast kanske är det för att jag ser linne som underkläder och alltid har minst ett på mig… I min kapsel finns det 6 linnen den här perioden och de är alla sådana som jag tror kommer användas mycket flitigt. Kanske har du inte alltid linne under topparna? Men om urringningen är för låg då? Det tycker jag nästan alltid den är i amningsplagg….
  Hur som helst är det intressant att ta del av din vårkapsel och jämföra. Min är, som alltid, lite större :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Av kläderna ovan använder jag bara linne under den vita gravidskjortan, ibland under den randiga gravidtröjan, samt om jag inte har någon ren finare topp under en kofta utan tar ett linne istället. Det är bara en av klänningarna jag upplever ganska urringad och den gör sig inte så bra med linne under, jag kör i så fall med kofta över för att inte känna mig så ”naken”. :)

   Dock använder jag nästan alltid linnen när jag går hemma och myser i en hoodie eller liknande, men hemma-mys-kläder ska ju inte tas med i en capsule wardrobe, så de linnena går under radarn. :)

 5. Esther

  Jag har en fråga främst till fru minimalist, nämligen hur mycket plats dina kläder tar? Garderobsyta, byrå och ev förråd eller kartonger för kläder utanför säsong och capsule? Jag rensar och rensar men verkar ändå inte få plats med mina kläder. Tacksam för information!!

  Svara
 6. Hulda

  Hej !
  Jag undrar över det där med capsulegarderob! Om det är 33 x 4 plagg som man” får ” äga ?
  Hade sett fram emot att kolla din vårgarderob för tips men jag är äldre än du och inte gravid!
  Kanske finns nån annan som har tips på capsulegarderob för alla säsonger?

  Svara
 7. NIckan

  Hej!
  Jag har hittat er blogg nu i dagarna och även om jag troligen är så långt från en minimalist man kan komma har jag blivit inspirerad till mycket!
  Jag längtar nu nästan hem till min stökiga trånga lägenhet för att kunna sätta tänderna i lite rensning. Inlägget om att man försöka lösa allt med förvaring var mkt träffande.
  Mest sugen är jag att testa att göra en capsule wardrobe! Jag ska efter en första rensning sätta ihop en höstkapsel när september närmar sig.
  Jag har problemet att jag älskar outfits och att matcha med rätt jacka och bälte och kofta och allt… Men jag hinner aldrig använda mina balla outfits för jag lever inte ett sånt liv egentligen. Har privata kläder på mig en kvart i arla morgonstund och sen några timmar efter jobbet, och på helgerna vill man gärna ha slappa kläder. Så en kapselgarderob kommer hjälpa mig att faktiskt alltid ha snygga favoriter på mig utan att behöva tänka oavsett om det är bekväma eller uppklädda sådana. Samt att jag kan njuta av alla mina jackor istället för att ha ångest över de som inte används, genom att växla vilka som ingår i kapseln över säsongerna!
  Ska även bli skönt att kanske landa lite mer i en enhetlig stil, efter en stor viktnedgång för fyra år sen villa jag ju ha alla stilar som finns, för jag kunde ju plötsligt faktiskt välja. Det ska få ta sin tid, och inga förhastade köp ska göras. Tack för all inspiration, ser fram mot att se era höstkapslar!
  Nickan

  Svara

Kommentera