Immunförsvar mot konsumtion

Ett immunförsvar har enligt Wikipedia till uppgift att skydda en multicellulär organism från angrepp av patogena mikroorganismer, som bakterier, virus, svampar, protozoer med mera. Utan det skulle vår omvärld snabbt skada eller i värsta fall ta död på oss.

Immunförsvaret är med andra ord något som vi bör vara väldigt tacksamma över och göra vårt bästa för att stärka genom att undvika uppenbara smitthärdar, äta och sova bra samt undvika diverse stresskällor.

Lek nu med tanken att du dagligen utsätts för tusentals andra typer av angrepp från patogena marknadsföringsorganisationer som via reklam i webbläsaren, mobilappar, TV, radio och diverse andra kanaler snabbt bryter ned ditt mentala försvar mot onödig konsumtion i alla dess former. Då vore det väl en god idé att göra sitt bästa för att undvika uppenbara smitthärdar, värdera och prioritera bra och undvika diverse stresskällor?

Min erfarenhet är att fokus på minimalism fungerar lite som ett vaccin och bygger upp ditt mentala immunförsvar mot onödig konsumtion i alla dess former. Jag älskade tidigare i livet att åka in till stan på helgerna och vandra runt i butiker och kunde spendera hela kvällar med att undersöka prylar jag var sugen på att köpa.

Numera är jag i stort sett blind för reklam i tidningar, busskurer och på webben. Jag besöker enbart butiker, oavsett form, om det finns ett nytt konkret behov eller om något existerande behöver bytas ut. Oftast tycker jag dessutom att processen främst är tidsödande och jobbig. När jag väl shoppar är ambitionen alltid kvalitet eftersom min avsikt är att använda sakerna länge och uppskatta dem hela vägen. Jag är med andra ord friskare och har ett starkare immunförsvar än någonsin tidigare. ;)

9 tankar kring ”Immunförsvar mot konsumtion

 1. whitemaskgirl

  Bra skrivet. Har själv en aversion mot reklam så brukar aldrig bli lockad av det, men det jag har svårare för är när jag får saker. Har svårt att göra av mig med det även om det inte tillför mig något. Är nu mitt uppe i mitt livs största utrensning och jag är grymt förvånad över hur mycket saker jag ändå har, trots att jag sporadiskt har haft utrensningar de senaste tre åren. Nu har jag nog rensat ut 70% och det finns massa kvar som jag vet att jag inte kommer vilja ha kvar. Kommer nog upp i 80-90 % av mitt totala hem innan jag har nåt min gräns.

  Svara
 2. FarbrorFri (@Frivid42)

  Minimalism och sparsamhet vänder som livsåskådning på de invanda begreppen. Jag brukar tänka i perspektivet att vi som sparsamma och minimalistiska lever något mindre löjligt ineffektivt (http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/att-leva-något-mindre-löjligt-ineffektivt). Att se saker från ett annat perspektiv nämligen utifrån det faktiska överflödet inte den upplevda och marknadsförda avsaknaden av prylar och annan konsumtion. På mormors tid så var man tvungen att motivera varför man skulle köpa någonting men idag är det snarare är så att bevisbördan är på den som inte köper….det är det tydligaste tecknet på att vi lever i en konsumistisk tid.

  Svara
  1. Patricia

   Detta var en bra kommentar! Jag tycker till exempel att jag ofta måste motivera varför jag inte har gått på butiksrea, medan det ju faktiskt borde vara tvärtom. Sedan tycker jag att ju mindre jag konsumerar, desto mindre känns ha-behovet (med undantag av mat)

  2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, ”något mindre löjligt ineffektivt” var ett roligt men bra sätt att beskriva det på. :)

   Håller med om att det är ganska sjuk att man måste motivera varför man inte ska shoppa något. Råkade ut för det senast för några veckor sedan då det var bokrea och mina föräldrar, som jag lunchade med, tyckte det var superkonstigt att jag inte ville följa med till närmsta bokhandel och ”fynda”. :)

 3. Camilla

  Igenkänning! Ju mindre man går i affärer desto mindre behov har man av saker- för man ”får” ju inte en massa (inbillade) ”behov” när man inte ser sakerna. Värst dock att jag numera knappt kan motivera mig till att gå till affären för att handla det jag verkligen behöver! Eftersom det är så himla trist att gå in på en affär! Något jag tidigare älskade att göra

  Svara
 4. cl

  Kul skrivet!
  Var inom Ikea igår, inte varit där på fem år. Kunde inte köpa en enda sak. Hela besöket äcklade mig. Låter kanske konstigt, men så var det.
  Älskar minimalism! Det har förvandlat mitt liv.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag vet precis hur du känner, även om jag fortfarande kan uppskatta ett IKEA-besök om det finns ett konkret behov. Har betydligt svårare för att glida runt i stökiga gallerior. ;)

Lämna ett svar