Ta hand om det du har

Vår uppfattning är att om du har färre saker så tar du bättre hand om de få du har. När du rensat ut så att du bara har plagg och prylar kvar som du verkligen tycker om och där majoriteten är favoriter och används frekvent, så vill du såklart att de ska hålla och kunna användas länge. 

Att ta hand om det du redan har är bättre än att köpa nytt. Även om du köper fairtrade, ekologiskt och GOTS-märkt etc. Använd det du redan har i så stor utsträckning som möjligt. Se det som en hållbarhetshandling och att du gör det för miljöns skull om det motiverar dig mer.

Jag har alltid tyckt att lämna kläder och skor till kemtvätt, skomakare och skräddare varit väldigt tråkiga utgifter. Det har känts som bortkastade pengar, trots att kläderna ju blivit rena, skorna i finare skick än innan och kläderna hela igen. Sen insåg jag att det till viss del handlar om mindset och vilket fokus jag har. Nu ser jag mina besök hos kemtvätten, skräddaren och skomakaren som hållbarhetshandlingar, samt fokuserar på att jag ju kommer undan billigare än om jag skulle behövt ersätta plagget med ett nytt. För att inte tala om tiden som besparas i att slippa leta efter nya välsittande och trivsamma plagg.

Kostymbyxor för lagning, och klänning och kjol till kemtvätt. Bara tråkig utgift eller även hållbarhetshandling?

Här om veckan var det dags för just ett sådant besök, både skräddaren och kemtvätten behövde besökas och det kändes så bra att gå dit och ta hand om mina plagg på bästa sätt.

Är du duktig på att ta hand om det du har?

23 tankar kring ”Ta hand om det du har

 1. Lisa

  Håller med! Har klackat om gamla läderstövlar och lägger i nya innersulor varje år. Både ekonomiskt och bekvämt! När det gäller kemtvätt vill jag dock tipsa om att många plagg som är markerade med kemtvätt enbart – faktiskt kan handtvättas eller till och med köras i maskin. Kollar man material i plagget ser man om det är realistiskt. Har flera gånger handtvättat en kavaj min man hade, utan problem, och en finare typ kostym-klänning jag hade körde jag till och med i tvättmaskinen efter att den efter kemtvätt fortfarande inte kändes helt fräsch. Alternativet hade varit att slänga, så jag testade och den blev både ren och fräsch och lika fin som innan. Sen dess använder jag klänningen oftare och tvättar alltid i maskin (i tvättpåse).

  Svara
  1. Maria O

   Jag har långbyxor (kostymtyp) från Esprit där det står kemtvätt men eftersom jag inte har någon kemtvätt i närheten har jag alltid tvättat dem i 30 grader, funkar fint. Generellt undviker jag allt som måste kemtvättas, men missade det när det gällde byxorna.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att det gick bra med kemtvättsplagg i tvättmaskinen. Ska våga testa det nästa gång! Undviker numera att köpa sådana plagg ö h t, men har några äldre kvar sedan tidigare som jag brukar vädra och punkttvätta emellan kemtvättarna. Men nästa gång ska jag de få åka i tvättmaskinen här hemma! :)

 2. Patricia

  Håller också med! Har märkt det här till och med ifr. om plastpåsar!! Tackar konsekvent nej till plastpåsar och undviker att köpa. Får jag nu tag i en plastpåse (t.ex genom en gåva till vår familj), så viker jag den och gälder mig över att jag kan använda den vid behov. En stor skillnad mot det berg av plastpåsar som fanns i köslådan för tio år sedan!

  Svara
 3. Våfflan

  Håller med första inlägget om att kemtvätt ofta onödigt. Både siden och ylle kan tvättas i 30 grader. Ömtåliga plagg (t.ex. med brodyr eller paljetter) läggs i tvättpåse. Kavajer och klänningar med foder vänds ut-och-in och sedan i tvättpåse.

  Svara
  1. Gabriella

   Måste också instämma i inläggen om onödig kemtvätt. Efter mycket googlande och lite vånda maskintvättade jag en mockajacka med strålande resultat. En bra skomakare är guld värd – förlänger livet rejält på mina ridstövlar. Försöker skrädda lite själv vid behov men skulle vilja vara duktigare på det alternativt hitta en bra.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad bra att flera har testat positivt gällande kemtvätt. Numera undviker jag att köpa kemtvättsplagg men har ett par sådana sedan tidigare som visserligen tvättas väldigt sällan, försöker vädra och punkttvätta dem istället, men nu ska jag våga mig på maskinen istället nästa gång. Tack! :)

 4. Elin

  Får nog vara tredje som säger att kemtvätt är något jag försöker undvika. Mitt enda kemtvättsmarkerade plagg har jag handtvättat och tagit bort fläckar på med skumtvätt också. Funderar nu på att lämna in det på riktig tvätt snart då jag funderar på att försöka sälja plagget då jag gått upp i vikt och det inte längre passar så bra som jag önskar.

  Jag är ganska bra på att laga kläder och har alltid varit. Min mamma lärde mig den vanan, hon lagade det mesta som inte hade svåra skador och lärde mig hur man gör mindre och större lagningar och att stoppa strumpor. Jag lagar nog lite färre plagg än henne men har gjort en del lite svårare lagningar jag blivit väldigt nöjd med. Att lära sig laga själv är en bra kunskap.

  När det gäller skor så har jag sneda fötter som gör att jag tyvärr ofta trampar sönder skor på ett sätt som är svårt att laga bra men på den tiden jag bar skor med klackar brukade jag klacka och sula om favoriterna. Jag ska snart ta ett par kängor jag har till skomakaren då en söm baktill skaver och jag tror att det beror på att den är lite halvlös. Jag lagar dyrare skor men köper jag något billigare som jag ibland gör på sommaren så lagar jag inte utan bär dem tills de inte längre är hela nog att använda. Jag upplever att skor som används sommartid har kortare livstid även om det är dyrare märken så därför tycker jag inte alltid det är värt att betala för dyra sommarskor när de ändå inte håller mycket längre än billiga.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Precis som du är inne är det toppenbra att lära sig laga plagg, den typen av att sy borde ju vara fokus i skolans syslöjd. Min mamma lagade också jättemycket kläder, och gör fortfarande, både åt mig och min syster (och våra barn :) ). Jag har blivit så bortskämd att jag aldrig riktigt lärt mig själv, utan så snart något är svårare än att bara nysta ihop ett hål på barnens knän, mina jeans eller på strumpor, så tar jag med plagget till henne som även har symaskin (till skillnad från oss). Nästa gång ska jag hänga över axeln på henne för att lära mig! :)

 5. Sandra

  Bästa vabb-aktiviteten med piggt barn, kombinera besök i lekpark med besök hos skomakaren. =)

  Ska bege mig till skräddaren med en fin festkjol som blivit för trång i midjan. Har ni ngn koll på serviceföretaget Reparera mera (eller Repamera?) som erbjuder lagning av kläder fast man skickar grejerna på posten tror jag till dem. Smidigt om en bor långt ifrån en skräddare tänker jag.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Inte testat Repamera. Kanske går det att se betyg eller kommentarer på deras sociala medier för att få en känsla? Bra tips!

 6. Desirée

  Jag har också flera gånger hand- eller maskintvättat plagg som det står kemtvätt på. Även en ullkjol från Burberry där till och med kemsymbolen var överstruken, Kjolen är lika fin som när den köptes! Tänk bara på att använda rätt sorts tvättmedel, om det är ett ullplagg eller sidenplagg så måste man använda tvättmedel avsett för det (inte vanligt!). Gärna sidentvål (SidenSelma).
  En fråga till Gabriella, hur tvättade du mockajackan?

  Svara
  1. Gabriella

   Fintvättprogram 30 grader och med såpa i stället för vanligt tvättmedel.

 7. erba94

  Bra inlägg! I veckan lämnade jag in ett par byxor till skräddaren. Är 180 kronor fattigare men nu sitter de som en smäck och kjag änner mig pangsnygg i dem! Mitt främsta argument till att lämna in dem var alternativkostnaden. Som du skriver – vad ”kostar” tiden och energin att leta efter ett par nya? Och inte minst den verkliga utgiften att köpa ett par nya byxor – som en faktiskt inte har ett behov av! Keep up the good work med bloggen!

  Svara
 8. Ida

  Jag undviker inte bara kemtvätt. Köper heller inte plagg som måste strykas -jag äger ingen strykbräda eller strykjärn och slipper köpa, dessutom är ju stryka så fruktansvärt tråkigt. Jag köper dessutom sällan kläder som måste tvättas på något speciellt sätt så som i 30 grader. Tvättar alltid i 60 grader och då kan allt åka i samma maskin så länge färgen är någolunda lik. Detta har inte riktigt med ämnet att göra men det är så jag sparar in på min tid när det kommer till klädvård.

  Svara
  1. Birgitta

   Oj! Jag blir halvt förskräckt, halvt fnissig av ditt inlägg, Ida. Fascinerande att man kan vara så olika. Tvätta allt 60 grader? Låter hemskt för mig. Jag menar, vit bomull, som lakan till exempel? Det måste ju i min värld tvättas i 90 grader (och helst på programmet för hårt smutsad tvätt + extra förtvätt + extra sköljning) för att bli riktigt vitt. Och strumpbyxor och stayups kan jag inte tänka mig att tvätta i varmare än 30 grader för att de ska behålla lyster och form, så de kan inte gå med sånt som behöver 40 grader. Jag tvättar dessutom bara vita saker med andra vita saker (alltså inte ljusa, utan endast helt vita) och svarta saker med andra svarta saker (inte mörka utan bara helt svarta) för att de ska behålla sin färg. Riktigt fina plagg handtvättar jag bara. Och yllekjolar, dräkter, kavajer, kappor, etc. kemtvättar jag förstås. (Däremot håller jag med om att en del plagg som har kemtvättsmärkning, typ sidenklänningar, mycket väl kan handtvättas i badkaret.)

   Men – jag älskar mina kläder. Jag blev precis påmind om hur olika inställning man har då jag kollade upp med min partner om födelsedagsfesten vi ska på ikväll hos en kompis till honom – vilken tid och hur många som kommer och om det är sittande middag eller mingel. Han informerade snällt och känner mig tillräckligt väl efter nästan sju år tillsammans för att förstå att jag frågar med tanke på vad jag ska ha på mig. Men uppenbarligen inte tillräckligt väl ändå, eftersom han säger: ”Du behöver inte klä upp dig, det blir nog ganska informellt. De flesta kommer säkert i jeans.” Men jag vill ju klä upp mig! Det är det roligaste jag vet. Jag blir jättebesviken över en sån kommentar, och när han säger ”Du behöver inte klä upp dig” så hör jag ”Du får inte”. För mig är det fullständigt obegripligt att någon kan tycka att det skulle vara positivt att inte klä upp sig, att det skulle vara besvärligt på något vis. Jaja. Man är olika, och tur är väl det. :-)

  2. Ida

   Oj så olika det kan vara. Jag förstår att min kommentar måste låtit som att jg inte bryr mig om mina kläder, det för jag definitivt. Jag tar väldigt väl hand om mina kläder, dock köper jag inte sådant som inte klarar av sättet jag tar hand om dem på. Vita lakan eller stayups äger jag inte så det är inget problem. En del handtvättar jag absolut, som BH:ar och känsliga blusar. Men de flesta av mina kläder är så färgglada att de all kan åka i samma maskin.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att höra Ida och vilken imponerande garderobsstrategi att köpa plagg som inte behöver strykas. :)
   http://minimalisterna.se/valj-din-garderobsstrategi/
   Tycker inte alls det låter som du inte bryr dig om dina kläder, bara att du är strategisk och premierar enkelhet.

   Vi tvättar bara två olika sortera tvättmaskiner med kläder, en färgad 40 gradig med alla tänkbara färger (många barnkläder är ju färgstarka) och en 40 gradig med vita/ljusa plagg. Vi kör endast handdukar och lakan i 60 grader. Tror det där med hur man tvättar sina kläder beror lite på hur man är uppväxt och upplärd. Jag sorterade plagg i jättemånga högar när jag flyttade hemifrån; gult/orange, röd/rosa, blått/grönt, vitt respektive svart. Jättejobbigt var det och alltid halva maskiner. ;) Sen lärde jag mig att det i 99,9% av tillfällena numera går jättebra att tvätta alla färger tillsammans – tvättningen blev plötsligt enklare och mer miljövänlig! :)

 9. FrkM

  Jag är både och. Kvalitetsplagg och skor sköter jag relativt väl… sen har jag massa annat som jag kanske inte tar hand om lika väl. Kemtvätt har jag inget emot men de har så dåliga öppettider att jag sällan kan passa dem.

  Svara
 10. Anna

  Tänk att det kan vara så olika. Vi kemtvättar inte, det mesta går i ylleprogramnet i tvättpåse, undantaget är makens kavaj. Lagar kläder gör jag gärna själv, men klackar aldrig om mina skor, de har visserligen ingen klack iallafall?
  Vi sorterar i ljus och mörk tvätt, handdukar och lakan går självt på hög temperatur. Jag vägrar att stryka, ser stressen och pressen hos min mor över detta, därför vägrar jag, det är slöseri med människokraft. Rött tvättar jag med mörkt, det går utmärkt. Till slut är inte det vita kritvitt, men jag är inte perfekt, så varför ska mina kläder vara det…

  Svara
  1. Sofia

   Håller med dig angående tvätt och färg, jag kör två varianter (förutom lakan då): antingen är det mörkt och då är det svart, grått, blått, rött, rosa osv. Eller så är det ljust och då är det vitt, beige, ljusblå, ljusgrå osv och mina kläder har inte alls tappat färg, färgat av sig eller liknande! Då köper jag ändå mycket begagnade kläder och från kedjorna mest, så ingen ”superhög” kvalité på plaggen om vi säger så :)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi kör också färgade kläder oavsett nyans i samma tvätt och alla vita/väldigt ljusa i en annan. Lakan och handdukar körs tillsammans oavsett färg eller om de är ljusa/mörka etc (har alltid gått bra med lakan/handdukar utan att färga men är lite för feg att göra lika när det gäller vanliga kläder). Kläder i 40 grader men lakan/handdukar i 60.

   Min mamma stryker tvätt framför diverse tv-program hon ändå tittar på, men vi tittar inte på tv så här blir det väldigt sällan något som stryks. ;) Ostrukna skjortor brukar både jag och Herr Minimalist lösa med att dra över en tröja/pullover (?). :)

Lämna ett svar