Rensat ut mitt fantasi-jag

I helgen rensade jag ut mina sista dykgrejer; mitt dykcertifikat, min loggbok, en dyk-kurs-bok och en vattentät förvaringsväska. Jag insåg att de här grejerna var en del av mitt fantasi-jag. Jag identifierar ju mig själv med att vara en person med dykcert som som dyker. Men är jag verkligen den personen idag? Det var trots allt sex år sedan jag dök senast.

De prylar och kläder jag har ska ju spegla den person jag är idag och det liv jag faktiskt lever. Att rensa ut sitt fantasi-jag kan göra det lättare att göra plats för sitt riktiga jag. Vem är jag under de saker som köpts för att symbolisera den jag är, eller var, eller vill vara?

För många år sedan i ett annat förhållande tog jag och min dåvarande sambo dykcertifikat tillsammans och åkte på ett par dykresor. Det var egentligen aldrig något brinnande intresse från min sida, mer en kul grej att göra tillsammans. Jag tyckte snarare det var läskigt vissa gånger eftersom jag inte hade 110% kontroll på utrustningen. Detta i kombination med att Herr Minimalist inte har något dykcertifikat eller önskar ta något, gjorde att dykintresset försvann samtidigt som dåvarande förhållandet dog.  

Vid tidigare genomgångar i förrådet her mer skrymmande dykutrustning som skor och fenor rensats ut, men dessa små dykgrejer har jag hållit fast vid. För tänk om jag mot förmodan skulle vilja ta upp dykintresset i framtiden, kanske i samband med en 40-års-kris? ;) Eller tänk om något om av barnen vill lära sig dyka om 15 år.

Ja, tänk om uti fall att. Mina då mer än 20 år gamla kunskaper i en aktivitet som inte utövats under lika lång tid och som kräver stor säkerhetskunskap, skulle jag ändå inte vilja utföra utan att ha gått en ny kurs. När jag insåg det kunde jag släppa taget om de sista dykgrejerna.

Fantasi-grejer kan även vara böcker som du köpt för att du var intresserad av att specifikt område som inte längre är aktuellt, men att du fortfarande förknippar dig med ämnet. Eller kläder eller smink för en specifik stil som egentligen inte längre är du.

Har du några fantasi-jag-prylar tillhörande ett inaktuellt intresse som skulle kunna rensas ut, och kanske till och med komma någon annan till nytta?

9 tankar kring ”Rensat ut mitt fantasi-jag

 1. Malin

  Jag har ett fantasi-jag som jag inte är riktigt redo att rensa ut, för jag är osäker på om det är fantasi eller tidsbrist/ork -har två småbarn. Det får ligga på is ett tag till.
  Jag har använt mig av prylarna några gånger de senaste året, med glädje också, men mindre frekvent än önskvärt så de skapar lite ”ångest”. Men som sagt, glädjefyllt när det väl användes. Svårt!

  Svara
 2. Fröken Minimalist

  Jag tror faktiskt inte att jag har något fantasi-jag, nu när jag tänker efter. Visserligen har jag tidigare haft det, jag trodde att jag ville vara en sådan som sminkade sig. Det är jag dock inte! Nu ägde jag inte speciellt mycket smink innan heller, men det lilla jag hade fick rensas ut för något år sedan. :)

  Svara
 3. Maria

  Hantlar och ett sånt där magträningsredskap som man rullar på golvet. Eller det är nog min sambos låtsasjag. De är otympliga och tunga. Har inte använts sen vi blev sambos för sex år sen. Ska ta att övertala honom ikväll hör jag nu.

  Svara
 4. Natalie

  Jättebra inlägg! Jag slutade rida under gymnasiet för jag att jag kände att det var för tidskrävande och dyrt. Jag kände då och känner än idag (7 år senare) att jag gärna vill ha häst när jag är äldre men jag valde ändå att göra mig av med alla ridsaker. Det händer någon gång per år att jag följer med en kompis på ridtur men då fungerar det utmärkt att låna utrustning. Man kan inte hålla på att förvara saker man kanske vill använda om 5-15 år, det är inte klokt egentligen.

  Svara
 5. Ca

  Inget fantasijag att städa ut här just nu. Däremot blev jag väldigt inspirerad av er bok och den hjälpte mig igår.
  Jag gick in i vårt sovrum där jag minimaliserat och undrade varför jag fortfarande inte kände att rummet gav det lugn som jag önskade.. Jag hade använt konmari-metoden i garderoben och verkligen rensat bort saker.
  Jag insåg att när jag såg framför mig drömsovrummet så var det ljust, vitt och grönt jag såg framför mig. Med nån möbel i naturmaterial – obehandlat trä eller rotting.. istället möttes jag av gråvita gardiner, svart fönsterlampa och svart taklampa (ett hopplock av föremål från tidigare boende och/eller köpta till andra rum) . Jag måste byta ut dessa mörka föremål tänkte jag. Men som nybliven minimalist så var jag tvungen att ställa mig några frågor:

  – varför vill jag byta ut gardiner och lampskärmar?
  För att det mörka svarta får mig att känna mig nedstämd varje gång jag går in i sovrummet.

  – Varför då?
  Det är inte de harmoniska färger och det ljus jag behöver för att få återhämtning.

  Jag tyckte att detta motiverade till att byta ut föremålen. Jag frågade mig därför:

  – Kan jag se mig bo i denna bostad om 5 år?
  Nej! Vi planerar att flytta. Hade jag svarat ja på denna fråga så hade jag skänkt bort föremålen och köpt en dyrare gardin i lin som fått hänga med många år framöver. Men det sovrum vi har idag har lågt i tak och en helt annan stil än hur vi föreställer oss drömhuset. Därmed kunde jag inte motivera ett köp.

  Men så kom jag på att jag ej rensat ut en del saker som inte kommit till användning. Fann en vit fönsterlampa, vita gardiner och en taklampa med vit skärm. Gjorde om och voila – ett sovrum som gav mig precis det jag sökte utan att det kostade vare sig pengar eller miljö…

  Hade det varit mitt gamla jag hade jag säkert kunnat hitta nåt tillfälligt på rea att ha och sedan byta ut igen efter flytt.

  Svara
 6. Karlsson

  Hej. Jag har rensat ut en hel del till Röda Korset. Men nu ska jag försökta sälja tv-spel som jag har tröttnat på.. Om jag köper in något så är det bara något nödvändigt, t.ex. skolböcker..
  Har ni något tips om att sälja saker på nätet?

  Svara
 7. Elin

  Som någon som haft problem med depression är jag glad att jag inte sorterade ut mitt ”fantasijag” när jag mådde dåligt. Då hade jag inte upptäckt glädjen med min tin whistle som jag hittade igen nu för några månader sen och lyckades komma igång och faktiskt bli bättre än jag någonsin varit på att spela den. Som deppad hade jag sett den som något totalt onödigt och inget att ha men som friskare så blev jag sugen att spela igen. Nu har jag dock köpt mig en dyrare tin whistle så jag kan fortsätta och spela bättre. Om jag fortsätter att spela blir det nog ett dyrare instrument om några år. Tin whistle är tack och lov ett litet och billigt instrument att spela, även dyrare instrument kostar ofta inte mer än 2000-3000 och ett bra amatörinstrument för så lite som 300-500 kr. Min gamla tin whistle har barnen att spela med nu istället så den får stanna men skulle jag köpa något bättre än nuvarande så blir det nog att denna skänks vidare till någon som vill prova.

  Svara
 8. Hanna

  Hittade till er blogg för några dagar sedan. Detta inlägg gav mig så mycket samt ”Brutal rensning av olästa böcker”. Hade oerhört många fantasi jag. Samt mängder av sparade böcker. En snart luftigare lägenhet. Tack! Tack! Tack! För ett lättare och mer praktiskt liv. Utan saker överallt och massa tid.

  Svara

Lämna ett svar