5 bortglömda rensningsställen

Regnig dag på semestern eller behöver du bara en paus från sol och bad? Då kan du passa på att ta dig an något av följande 5 rensningsställen som ofta är bortglömda sådana och därför förmodligen har rensningspotential hos de flesta. :)

Bilen. Gå igenom bilen och rensa allt som ligger och skräpar eller sm inte längre används där. Ta med två påsar, i den ena påsen lägger du skräp och saker som ska slängas, och i den andra lägger du saker som skall sparas men som egentligen inte hör hemma i bilen. Efteråt slänger du ena påsen och sorterar in andra påsens innehåll på dess rätta plats.

Har du också ett cd-fodral till cd-skivor som aldrig spelas i bilen?

Datorns skrivbord. Även elektronisk röra räknas även om det kanske inte är det första du tänker på när du vill rensa. Har du programvaror du använder sällan och filer som sedan länge varit inaktuella så hör de inte längre hemma på datorns skrivbord. Avinstallera och kasta.

Under sängen. Lägger du saker under sängen för att sedan glömma bort att du faktiskt lagt och förvarar något där? Det är lätt hänt eftersom varken du eller någon annan har för vana att kika under sängen. Även om du förvarar saker i lådor under sängen bör du inte ha saker här som istället skulle kunna rensas ut. Och enligt feng shui bör du ha helt tomt under sängen…

Vår säng är väldigt låg så under den får det inte plats något mer än några dammråttor då och då. :)

Smycken. Det är inte bara klädstil som kan bytas ut, även vilka smycken du tycker om att bära kan ändras över tid. Vi menar inte att du ska göra dig av med dina mest uppskattade och dyra smycken, bara de smycken som du numera aldrig använder och inte ser framför dig att du kommer använda under överskådlig framtid. Kika en vända i ditt smyckeskrin om det inte finns både det ena och andra som kan rensas ut, kanske säljas eller smältas ner till nya smycken.

Underkläder. Trots att du förmodligen kikar in i lådan med behåar, trosor och kalsonger nästan dagligen, så ligger de där urtvättade varianterna som tappat stretchen eller kanske till och med är i fel storlek kvar. Om vi använder oss av olika kategorier som fintrosor, stringtrosor, vardagstrosor, ledsna trosor (och motsvarande för kalsonger) så  tenderar missfärgade eller slitna varianter bara att byta kategori, men får fortfarande vara kvar. De har blivit uttänjda, missfärgade och slitna, men inte utslängda. Förrän nu. :)

Vilken bortglömd plats hos dig förtjänar att rensas i? Om det inte finns tid just idag så planera in i kalendern när det ska göras så att det blir av. :)

12 tankar kring ”5 bortglömda rensningsställen

  1. Hilda

    Vi har vår smutstvätt i IKEA-påsar under sängen. Det gör det lite omständligare att städa, men jag ser inte var vi annars skulle göra av den. Hur gör ni med er smutstvätt?

    Svara
    1. Marina

      Ni har inte plats för tvättkorg?? Vi har med lock i sovrummen och i badrummet. Typ Ikeas plåt med lock. Lätt att bära med sig till tvättstugan.

    2. Fröken Minimalist

      Jag har så pass lite kläder att jag brukar lägga all min tvätt direkt i tvättmaskinen. Jag har således ingen tvättkorg. Detta fungerar bra för mig, då alla mina kläder är i liknande färger.

    3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi har smutstvätten i en tvättkorg i badrummet. Den står ”bakom”/bredvid tvättmaskinen under vår torkställning, den syns knappt och tar inget extra utrymme i anspråk. Skulle gärna ha en snyggare variant, den här är en enkel variant i plast som jag fick av mina föräldrar när jag flyttade hemifrån när jag var 20 år, men den får vara kvar så länge den är hyfsat hel och så länge vi bor kvar. Den syns som sagt ändå knappt.
      Handdukar och lakan åker direkt från sängarna in i tvättmaskinen och mellanlandar aldrig i någon tvättkorg.

  2. Gratisvavvan

    Jag har rensat överallt, förutom verktygslådan. Den är helig och inget får slängas enligt en viss, envis person. Åhh, vad jag skulle vilja ta tag i den och slänga åtminstone 95% av innehållet!

    Svara
  3. Bo

    Ett ställe de flesta som äger ett hus förmodligen förfasar sig att rensa är i förrådet av byggmaterial som inte är direkt överblivet men inte heller i drift.

    De flesta känner igen de där nio meterna list som inte räcker till ett rum och just nu inte behöves för att ersätta ett skadat hörn någonstans. Eller färgburkarna med en och en halv liter kvar som aldrig någonsin hamnar i återvinningen efter att tre deciliter sparats för bättringar.

    En dag når jag dit.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Haha, klockrent, verkligen! Trots att vi inte bor i hus var det väldigt nyligen vi gjorde oss av med den där färgburken med lite kvar i och som stått oanvänd i 5 års tid i förrådet… ;)

  4. Anna

    Finns det något tidigare inlägg om smycken annars får ni gärna skriva ett med tips på vad man kan göra av dem. Silver- och guldsmycken vill man ju inte gärna gå till återvinningen med.

    Svara
    1. Eva

      Anna: Vad gäller silversmycken, som ju har relativt lågt värde, kan man lämna in dem på second handbutiker som säljer dem på kommission. Då får man i alla fall ca 45% av värdet. En silversmed kanske betalar mer, vet inte. Däremot finns det många guldsmeder som köper guld. Man bör ha koll på dagsaktuellt guldpris och i förväg ha kollat med köpare, om de går efter dagspris eller sätter egna. Man bör också ha vägt guldet själv först. Men att, enligt viss reklam och med löfte om högre guldpriser, skicka guld med posten och få pengar på kontot, skulle jag inte göra! ;)

  5. Shopaholic

    Såg bilden på sängen som tar upp hela rummet? Mer minimalistiskt att ha ett sängskåp och kunna använda rummet till annat, alternativt ha en mindre (dvs. mer minimal) bostad? Tittade på nätet på installationer hos Bäddsoffexperten (ett företag) då man kan kombinera sovrum med andra funktioner som arbetsrum eller vardagsrum.

    Svara
  6. Elin

    Hur tänker du om fördelningen mellan de kategorier du nämner: fintrosor, stringtrosor, vardagstrosor. När du begränsar antalet underkläder ser du då till att ha en viss mängd inom var kategori eller kombinerar du dem tex string under tights vid träning eller vissa plagg för att undvika troskanter så att varje kategori får flera användningsområden?

    Svara

Lämna ett svar