Butiker jag inte längre besöker

För några år sedan hade jag, Fru Minimalist, ett stort inredningsintresse som tog sig uttryck i frekventa besök i diverse inredningsbutiker. Eftersom denna typ av butiker ständigt ändrar sitt utbud fanns det alltid något nytt att kika på och sukta efter.

Village, Designtorget, Granit samt små lokala inredningsbutiker fick regelbundna besök av mig. Jag upplevde att jag fick en härlig känsla när jag gick in i dessa och botaniserade bland snygga inredningsprylar och smarta förvaringslösningar. Jag drömde om prylar jag skulle köpa när jag fick mer pengar, köpte min första bostad, när vi bodde större, när vi fick barn, etc. Detta var även butiker jag besökte när jag letade julklappar och presenter till familj och vänner.

Allt för ofta kom jag hem med något som gav en tillfällig och kortvarig tillfredsställelse och konsumtionskick. Exempelvis ett fint ljus, en vas, fat, ljusstake eller någon annan onödig och överflödig inredningsdetalj som jag egentligen inte behövde. Att gå runt i denna typ av butiker och se alla fina nya inredningsprylar gjorde att jag blev mer missnöjd med det jag redan hade hemma. Jag ville ständigt förnya, komplettera och ändra om.

Ljustlykta Village

Nu kan jag inte ens dra mig till minnes när jag satte min fot i denna typ av butik eller besökte deras nätbutiker. Det var förmodligen 3-4 år sedan sist och när jag nu passerar dem känner jag inte det minsta sug att gå in och botanisera och förstrött kika efter något som skulle kunna vara bra att ha, snyggt eller ge mig en kortvarig dopaminkick och göra mig lite gladare för stunden. Numera är konsumtionen helt behovsstyrd och behov av inredningsprylar finns inte.

Det är som att ett stort behov plötsligt har blivit tillfredsställt och försvunnit. Fast egentligen fanns det ju inget behov där från början. Bara en illusion om att lyckan och tillfredsställelsen fanns där bland alla fina inredningssaker. Liksom det härliga i att drömma om den perfekta bostaden där butikernas alla fina inredningsprylar skulle passa perfekt. För i framtiden är det ju ofta så mycket bättre och ljusare, som det skrivs om i boken Nextopia.

Har du butiker som du tidigare brukade gå in i men som du slutat besöka eller som till och med försvunnit från din radar?

22 tankar kring ”Butiker jag inte längre besöker

 1. Jenny

  Så sant det du skriver! Det är lite skrämmande hur vår upplevelse av vad vi behöver påverkas av hur mycket vi utsätter oss för saker som är möjliga att köpa. Själv har jag också gått i både inredningsbutiker och klädbutiker som en fritidsaktivitet typ, vilket jag idag inte gör. Att jag slutade berodde på att annat prioriterades när familjen växte och efterhand märkte jag att behovet att köpa försvann när jag inte vistades i butiker. Samma sak när jag som nu är utomlands. För 5-10 år sedan utgjorde shopping en viktig aktivitet när jag var utomlands. Jag sydde upp mängder av kläder i Vietnam, fraktade hem flätade korgar, Mah jong-spel, termosar och jag vet inte allt. Fina saker i och för sig, det är prioriteringarna som ändrats. Nu letar vi oftast bara upp det vi behöver och försöker undvika affärer eftersom barnen då så klart vill ha en massa onödiga grejer. Ibland får de förstås köpa nåt men det är definitivt samma för dem – ju mer de ser desto mer vill de ha!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som ni också har passerat en liknande ”väg” som ovan men landat i ett helt annat tänk nu. Härligt att höra! :)

 2. Karin Svensson

  Stans utbud av affärer minskar, affärerna slår igen så snart kan jag
  gå Storgatan fram och enbart se tomma affärslokaler och då
  slipper jag ju alla frestelser. Men som det är nu så besöker jag enbart
  mataffärerna, vi har 4 att välja på varav Ica går bort och då blev det
  bara 3 kvar, alldeles lagom.

  Svara
  1. Ida

   Nu blev jag nyfiken, varför går Ica bort? Vad har jag, som alltid handlar på Ica, missat?:)

 3. Mariana

  Tack för en oerhört bra och inspirerande blogg! Jag har nu följt er i CA 2 Års tid och er blogg har verkligen hjälpt mig att ändra mitt beteende och hjälpt mig att rensa massor.
  Intressant detta med inredningsbutiker och inredning överhuvudtaget. För ca 1 år sedan satte jag stopp för att köpa inredningstidningar och mitt behov av att ständigt ha nya prylar minskade markant. Har även nu satt stopp för att gå in i inredningsaffärer och kan med gott samvete säga att jag inte saknar det. Har upptäckt som ni att det inte finns ett behov av att ständigt förnya sitt hem och gör det det så tar vi det efter det behovet. Besöker väldigt sällan butiker i lag mer än matbutiker och känner mig så tillfreds och lättad över det. En intressant grej som jag märkt iom mitt beslut att ej besöka butiker är att vissa av mina vänner försvunnit litegrann då de anser att det är konstigt att ej gå i affärer. Det kan man ju inte påverka så mycket tyvärr. Tur att jag har några vänner som har samma värderingar om konsumtionssamhället som stannat kvar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att höra! Både att vi inspirerat med bloggen :) och att ditt stopp att köpa inredningstidningar minskade ditt behov av nya prylar.

   Gällande att vissa vänner försvunnit litegrann i och med att du inte konsumerar på samma sätt längre, du har väl läst vårt blogginlägg ”Shoppingkatalysatorn”, måste annars tipsa om det då det handlar om just det! :)

   http://minimalisterna.se/shoppingkatalysatorn/

 4. Eva

  Undrar detsamma Karin. På sista tiden har jag läst flera som ratar Ica men får ingen förklaring.

  Fru Minimalist. vad göra med en svägerska som liknar hur du agerade förr? ;) Hon har god ekonomi och verkar inte lida det minsta av sin shoppingiver. Generös är hon också, tycker att man ska unna både sig själv och andra fina saker. Tänker faktiskt mest på barnen som skolas in i en (globalt sett) ohållbar livsstil som inte heller skänker så långvarig glädje. Hennes man, min bror alltså, är inte direkt överförtjust… Det är ju knepigt dock när de ju arbetar med inredning. Grejen är också att hon gärna vill få andra att handla mer. Mig är hon ofta på med vad jag ”måste ha”. Hon vill verkligen väl men hela tiden råder inställningen att hennes tänk är det normala och andra är snåla. Som sagt, vad säga/göra som verkligen når fram?

  Svara
  1. Elin

   Tror att det har något med att de pressar priserna så mycket på sina egna produkter och väljer bort flera andra märken att de gör så att de mindre (kanske bättre) matproducenterna försvinner tillslut.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror tyvärr bara på att föregå med gott exempel och prata om hur bra du mår av mindre konsumtion och av att fokusera på andra saker än nästa köp. Vi har skrivit en del om det i blogginlägget ”Att leva med en icke-minimalist”:

   http://minimalisterna.se/att-leva-med-en-icke-minimalist/

   Det brukar inte gå att förändra någon som inte är mottaglig och/eller som inte vill förändras. Personen behöver på något sätt själv komma till insikt och vilja agera annorlunda. Men man kan alltid försöka så ett frö. :)

 5. Kaizenliv

  Så sant. Man behöver inte 99 % av allt krimskrams som säljs i inredningsbutiker. Själv blir jag bara stressad av att vara inne där men ibland vill sambon gå och titta på allting och då följer jag med för att göra henne glad. Hon brukar nästan aldrig vilja köpa någonting så det löser sig ändå.

  Svara
 6. Fröken Minimalist

  Jag känner verkligen igen mig i detta. Besöker inte heller butiker längre, om jag inte har behov av någonting specifikt. Just inredning tycker jag har varit väldigt enkelt att sluta handla, då jag trivs med tomma ytor som är lätta att städa.

  Svara
 7. Anni

  Jag känner också igen mig. Ibland då jag går förbi någon affär kan jag tänka att det kanske skulle kunna vara roligt att gå på en shoppingrunda. Sen inser jag att jag verkligen inte behöver något och faktiskt inte vill ha nåt. Så då är det ju meningslöst att gå in i nån butik.

  Svara
 8. Gunilla

  Vad jag känner igen mig! Fast jag besöker butikerna då och då och kan njuta av att kolla på designen, men är befriad från behovet av att äga prylen och ta med den hem. Inredning var min svaga punkt förut.

  Svara
 9. Ingrid

  Tack för en härlig blogg! Jag snubblade in för några veckor sedan och har nu läst mig igenom arkivet, totalrensat mitt rum i föräldrahemmet och nu gjort en stor rensning i min egen lägenhet. Det har blivit en rejäl mängd kursanteckningar till återvinning (sparade i 8 år som längst), ett antal påsar till Stadsmissionen och ett försök på Sellpy med en påse som hämtas imorgon. Ni kom verkligen in i mitt liv precis när jag var redo, inflödet har trappat ner sedan länge men orken att rensa ut och avsluta kapitlet med tex. kläder som inte passar har varit svårare.

  Jag har fortfarande ett visst inredningssug, men avgränsar det nuförtiden till att det måsta vara något användbart, inte bara fint. Skålar, ljusstake, dekor har jag vad jag ska, däremot botaniserade jag häromdagen en ny förvaringslösning till skafferiet och inhandlade i samband med det en härlig spaghetti burk (övriga torrvaror ska få bo i glasburkar, många från förbrukning och några nyköpta på Ikea).

  Svara
 10. Lisa

  Mycket intressant blogg!
  Jag kommer att ha stor användning för alla tips.
  Har länge funderat på köpstopp i 1år och nu när jag hittat den här bloggen så känner jag mig redo att påbörja resan.
  Det är så kul att det finns så mycket inspiration att ta till, för det är ingen lätt utmaning även fast det låter som det.
  Anledningen är som för många andra att man aldrig känner att man får ro för det ska plockas hela tiden.
  Har man sen barn så är det samtidigt någon annan som blir inspirerad att plocka fram.
  Slutligen: ja, jag är en hamster haha!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du hittat hit, hoppas du hittar matnyttiga tips kring minimalism, rensning och frivillig enkelhet. Alla hittar sitt område där man kan börja minimera och sedan brukar det sprida sig till många andra områden, såväl fysiska som mentala och digitala. Lycka till!

 11. Anonym

  Har också slutat att gå in på butiker och sånt. Alla dessa inredningsbloggar och instagram följer jag inte heller. Tycker inte att det blir så personligt när femtioelva hem ser likadana ut. Det ska vara marmor o mässing i köken, flos lampor hit och dit samt gråa, blåa och petrolmålade väggar. Mässingprylar av alla möjliga märken svenskt tenn, tom dixon, skultuna etc, you name it. Det är klart att jag vill ha ett fint hem men när alla dessa medier ständigt konsumerar och förnyar sina hem så blir det ohållbart. Det är omöjligt att hänga med dessa trender, man kan inte köpa en ny soffa eller ett nytt vardagsrumsbord varje år. Alla dessa perfekta bilder som ser ut som att de är tagna ur en inredningsmagasin samt ger känslan att här bor en lycklig familj/person/par lurar bara en till att köpa samma saker. Verkligheten ser ju inte ut så på riktigt.

  Jag är glad att jag upptäckte inredning sent och glad att jag faktiskt upptäckte minimalism tidigt. För mig är det viktigt att mina saker fyller en eller två funktioner. Saker man använder kan vara inredning för mig, böcker, LP skivor, snygg retro radio etc. Jag gillar inte när krimskrams bara ligger där bara för att det ska se snyggt ut, för då köper man på sig fler sånna pryttlar. Det innebär också mer yta som damm kan lägga sig på, alltså mera städ och tork då min lägenhet dammar som attan samt mer saker att behöva förvara = större lägenhet = kostar mer i hyra. Jag gör det enkelt för mig, för saker går sönder och saker är inte förevigt. Man kan inte ta med sig sina ljusstakar när man dör så lika bra att göra det enkelt för mig och för alla andra, det blir mindre att städa. Jag vill dessutom flytta utomlands, och att flytta saker är dyrt. Lika bra att rensa och sälja det som går så att jag slipper bära med mig det vid nästa flytt.

  Svara
 12. Carro

  Jag och min sambo har nyligen flyttat till vår första riktiga lägenhet (studentlägenhet innan) och här tänker vi bo länge. Då vill vi ju även att det ska vara fint och praktiskt runt om kring en, och därför kommer vi ligga på plus det närmsta taget, även om vi försöker rensa så gott det går. Jag letar just nu efter tidlös inredning, när vi köper ett soffbord etc får det gärna kosta och vara kvalitativt, men det måste vara rätt! Vi försöker leta en hel del på auktionssajter på nätet, just för att hitta designklassiker som har ett bra andrahandsvärde.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter klokt att leta på auktionssajter etc. Låt inredandet få ta sin tid. Tålamod är en dygd när det gäller att hitta saker på andrahandsmarknaden och inte bara gå in på de stora kedjorna och köpa första bästa.

 13. Ellen

  Jag har gått igenom samma shopping-detox, skriver om det här: http://www.clearspace.se/2017/04/10/mitt-ar-med-second-hand/. Det jag gjorde för att bryta mitt beteende att traska in i affärer på slentrian och ibland komma ut med något var att bestämma mig för att köpa allt second hand under ett år. Det var otroligt skönt att kunna gå genom staden utan att titta i skyltfönster eller gå in i affärer, jag fick ju ändå inte köpa något. Jag märkte hur stor skillnad det gjorde för välbefinnandet att slå av den där shopping-radarn! Och när tröskeln att köpa något blev högre minskade det jag trodde var ”nödvändigt” drastiskt he he. En ögonöppnare. Tack för bra blogg!

  Svara
 14. Jennie

  Jag har faktiskt aldrig riktigt förstått det där med att gå i butiker. Men kanske har det att göra med intressen, jag är inte intresserad av kläder eller ljusstakar utan av exempelvis naturen och handarbete. Då det inte finns speciellt många butiker med garner och pyssel, iaf inte där jag bor och har bott, så har det inte varit möjligt att ha shopping som intresse. Och så är jag ganska snål ;) (eller ekonomisk).

  Jag brukade gå i butiker mer förut dock, för kläder måste man ju ha, exempelvis. Men det går mot att ha en mindre garderob för min del, och dessutom har de kommersiella kedjorna rätt usel kvalité på det mesta de säljer så det är bättre att köpa en hållbar blus på exempelvis Rabalder i stället för tre-fyra st på Lindex. Myrorna finns ju också. Har kläderna hållit dit så håller de nog ett bra tag på mig också. :)

  Svara

Lämna ett svar