Frågor om huset – barn, trygghet och förväntningar

Här kommer det sista av tre fråge-inlägg kring vårt husköp där vi besvarar alla de frågor som kommit via blogg, Instagram och stories. I det här inlägget kommer vi fokusera på frågor som rör barnen, vad får de för leksaker i trädgården, kommer de fortsätta dela rum och vad vi ser fram emot ur barnens synvinkel?

Vad kommer ni ha för sysselsättning och leksaker för barnen i trädgården?

Storassyster har sedan hon förstod att vi kommer flytta till huset sagt att hon vill ha en studsmatta, samt bollar i olika storlekar. ;) Mamman vill även ha ett fotbollsmål till bollarna, så det kommer det också att bli.

Gungställning, klätterställning, lekstuga skippar vi. Åtminstone initialt. Vi får nyttja gungställningar etc i områdets lekparker istället. 50 meter från huset finns en sandlåda, så det behöver vi inte ha själva.

Idag har vi en kommunal plaskdamm i en stor lekpark 10 minuters promenad från lägenheten. Kanske vill man ha någon form av plaskpool om sommaren blir varm nu när vi kommer spendera mer tid hemmavid om somrarna. Finns det någon plaskpool som är bättre ur kemikaliesynvinkel med tanke på att de oftast är i mjukplast? Tipsa oss gärna nedan i så fall.

Bra tomt med plats för mycket lek.

Kommer barnen få varsitt rum eller fortsätta sova tillsammans?

Vi planerar att göra ett lugnt barnsovrum med sängar, böcker och dova färger. Samt ett kombinerat lekrum och gästrum med mer färg och blandade leksaker.

De får dela rum men kommer få nya (eller bättre begagnade) sängar. Vi vill att en förälder ska kunna lägga båda barnen samtidigt och våra barn vill att vi är kvar i rummet tills de somnat, därav får de fortsätta dela rum. Vi har inte bestämt om det blir två barnsängar, två vanliga 90-madrasser eller någon form av våningssäng etc, men vi behöver byta ut spjälsängarna vi har nu då barnen vuxit ur dem. Även om barnen alltid somnar bredvid varandra så sover de i praktiken bara ett par timmar tillsammans innan lillebror vaknar och kommer över till vår säng.

Barnens dubbelspjälsäng bestående av två ikea-sängar som vi satt ihop.

Vad ser barnen mest fram emot?

Förutom studsmattan så ser de fram emot att ha en trädgård att bara springa ut på. Nu när de är 2 år respektive 3,5 år så märker vi att de har mycket spring i benen som de inte riktigt får utlopp för i vår lilla lägenhet. Och vi föräldrar är inte alltid sugna på att packa ihop oss och göra (ännu en) utflykt till lekparken på kvällen. Så lättillgängligheten till utomhuslek tror jag de ser fram emot, även om de kanske inte uttryckt det precis så själva. ;)

Sen har ett par av våra närmaste vänner med barn i samma ålder köpt bostad i samma område, endast 5 minuters promenad från vårt hus. Så barnen ser fram emot att ha nära till varandra och inte som idag, 10 minuter med bil eller 15 minuter med buss emellan.

Vad kommer barnen att sakna?

Jag tror de kommer sakna våra två stora närliggande lekparker varav en har en plaskdamm. Några förskolevänner kommer också saknas initialt, liksom förskolepedagoger. Men vi önskade flytta innan barnen blev äldre och fått nära vänner i området, vilket vi tror vi gör precis på håret nu.

Kommer ni göra färre utflykter med barnen till naturen och skogen nu när ni köpt hus?

Hmm…å ena sidan ja. Jag tror att vi kommer vara nöjdare med att ta det lugnt hemma. Inte känna att vi behöver göra en utflykt. Vilket jag verkligen ser fram emot! Och å andra sidan nej. För vi kommer nu bo på gångavstånd från skogen, vi pratar bara 200-300 meter bort från en stor svampskog. Intresset för att göra skogsutflykter kommer inte att avta och nu när tröskeln är lägre så borde det kunna bli att vi hänger där mer.

Man flyttar ju ofta till hus för barnens skull, vad ser ni fram emot mest utifrån den synvinkeln?

Ja, men visst är det så. Hade vi inte haft barn hade vi gärna bott i lägenhet mer centralt. Som vi skrev i något tidigare inlägg så skämtar vi redan om att vi kanske flyttar tillbaka till vårt lägenhetsområde när barnen flyttat hemifrån. Men nu är det en livsfas på 10-20 år som vi verkligen ser fram emot att bo i hus, mycket för barnens skull.

Jag ser mest fram emot tomten/trädgården. Att kunna öppna dörren så är helgen gjord. Vi behöver inte köra projekt utflykt till lekplats varje ledig dag. Samma sak på sommaren, att bara kunna vara ledig hemma och känna att det räcker. Att inte behöver projektleda utflykter varje dag man är hemma på sommaren.

Men också barnvänligheten i området. Jag hoppas att det finns andra barn i våra barns ålder att leka med så de får närhet till vänner. Tanken på att de kan lära känna barn i husen bredvid och i framtiden blir ett litet gäng som håller ihop, går i och till skolan tillsammans kan göra mig tårögd. Att få ge sina barn det, det ser jag fram emot.

Hur tänker ni kring val av förskola, inriktning etc?

Våra barn går på en Montessori-förskola i dagsläget, vilket passat dem båda väldigt bra. Någon sådan inrikting finns inte i vårt kommande bostadsområde. Vi har en kommunal förskola och en privat att välja på som ligger närmast vårt hus, vi får se vilken av dem det blir, men ingen av dem har någon speciell inriktning etc.

Nu sätter vi punkt för omgångarna med frågestunder kring husköpet. Vi flyttar in i huset i slutet av augusti och vi kommer säkerligen få anledning att återkomma till och skriva mer specifikt om flytten, renovering, barnrum eller kanske trädgården i andra inlägg i framtiden.

21 tankar kring ”Frågor om huset – barn, trygghet och förväntningar

 1. Åsa

  Som jag förstod det skulle ni ”bara” ha Stutsmatta till barnen. Varför inte ha sandlåda och lekstuga så att barnen kan vara ute lite själva? Eller kan dom gå själva till lekplatsen som finns i området?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Studsmatta och fotbollsmål med tillhörande bollar blir det på själva gräsmattan till att börja med, kanske liten plaskpool på sommaren. Jag tänkte ett tag lekstuga men tror det kommer bli trångt på tomten, men vi får se när övrigt kommit på plats.

   Det känns onödigt med sandlåda då det ligger en 50 meter från huset. Vi ser den från vår tomt men barnen behöver gå över en liten bilväg (som de 40 hushåll som bor i området kör för att komma till sitt hus), så nu när de bara är 2 och 3 år kommer vi nog inte låta dem gå fram och tillbaka till den utan uppsikt. Den närbelägna lekplatsen kan de nog inte heller gå till i dagsläget men kanske om 1-2 år. Dit är det ingen väg som behöver korsas men den ligger kanske 150 meter bort från huset.

  2. Engiftfribarndom

   Vi bor i dagsläget i radhus där barnen kan cykla fritt och ta sig själva till parkerna precis längst med gatan utan biltrafik . Kompisar som bor i villa berättar att de upplever att deras barn blir lite mer isolerade hemma då de har bilvägar runt omkring och således inte kan skicka ut de själva. Därav har de lekstuga, studsmatta och allt annat på tomten. Nackdelen blir dock att det blir att alla barn leker själva på sina egna tomter. Jättebra för er att vara sociala genom att mötas i en park istället tänker jag :)

 2. Jenny

  Skulle ändå rekommendera en egen sandlåda, en med lock, förutsatt att barnen tycker om det förstås. Ni behöver inte gå iväg till lekparken intill och med lock slipper ni eventuella kattlämmingar i sanden. Vi har en sandlåda på andra sidan grannhuset men den går inte att använda eftersom områdets katter använder den som toalett. Vår egen klarar sig bra iom att vi lägger på locket när vi inte är ute i trädgården, och dessutom kan barnen leka själva korta stunder medanvi går in för att fixa ex mellis eller kaffe.

  Svara
  1. Fru Lagom

   Ett tips är att lägga citronskal i sandlådan/rabatten om man inte vill ha besök av katter. Skalen är dessutom snälla mot miljön, barnen och katterna. Katterna gillar dock inte doften och går någon annanstans.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Aha, vi får se då, kanske ändrar oss med tiden. :) Är nog snäppet mer sugen på lekstuga än sandlåda i så fall, med tanke på den närbelägna sandlådan mm.

 3. Kalliope

  Hej! Vill dela med mig av ett tips jag fick av en kollega när mina barn höll på att växa ur sina spjälsängar och det var att köpa riktiga sängar från början för dom växer så fort o vips är dom stora, dessutom kunde man själv sova där om ett barn blev sjukt och behövde sova hos en av föräldrarna. Lösningen för oss blev 90 sängar med ett löstagbart ’ inte ramla ut skydd’. Om man har möjlighet med yta, kostnad mm kan man kanske slå på stort och skaffa 120 sängar på en gång så kan kompisar sova över ( när den dagen kommer) eller lägga sig brevid en liten ledsen om så behövs.På detta sätt blir det dessutom kostnadseffektivt och minimalistiskt då man slipper byta säng efter ålder.
  Tack för en bra blogg, det ni delar med er av väcker många tankar om hur konsumtionen kan ta över. Lycka till med flytten!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag är väldigt sugen på lösningen med två 90 sängar (två 120 sängar får tyvärr inte plats och de ska dela rum), men Herr Minimalist tycker det blir för ”omysigt” för barnen. Att rummet bara kommer bestå av en enda stor säng (eller två beroende på hur vi ställer dem). Vi får se hur det blir…
   Men jag tycker som du att det vore smidigt eftersom de då kan ha sängarna väldigt länge.

 4. Engiftfribarndom

  Vårt äldsta barn är 7 år och har många nära vänner på gatan och i klassen. Trots att vi ska flytta till ny stad så är hon enbart positiv till detta. Vi umgås mycket med kompisar som bor längre ifrån oss och jag tror att hon vet att det går att ses även efter flytt.
  Så jag tror att det får att flytta med äldre barn också, men om ett par år hade vi nog fått det svårare ur barnsynpunkt.

  Svara
  1. Magdalena

   Studsmatta, sandlåda med lock är bra och bollar. Men jag skippar poolen pga vattenbristen.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror också det kan gå jättebra när som helst i uppväxten, men också inte alls bra. Och att det beror lika mycket på barnens personlighet, föräldrarnas inställning och trygghet mm. Alla har sina anledningar till att man flyttar vid en viss ålder, och så får man göra det bästa utifrån det. :)

 5. Monika

  Rekommenderar också 90-säng till barnen! Vissa nätter är det hela havet stormar med barn och sängar – och när det är för trångt i föräldrarnas säng (där barnen har tendens att hamna vissa nätter) är det bara att ta en av barnens sängar och fortsätta sova gott.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är verkligen en fördel. Har hört samma historia från många andra småbarnsföräldrar, man vet var i hemmet man somnar men aldrig var man vaknar =D

 6. Sebbe

  Hej.
  Kom ihåg att skaffa en skyddnät/säkerhetsnät till studsmattan. Jag har själv haft studsmatta i min barndom, men det kan finnas hårda kanter på studsmattan. Så jag rekommderar starkt att skaffa något skydd på studsmattan. Jag hade också mycket spring i benen när jag var liten och olyckligsvis gjorde mig ofta illa mig på hårda kanterna på studsmattan.

  Svara
 7. Malin

  När jag var gravid så köpte vi en 120 säng till dotterns rum. Tänkte att jag kommer ju aldrig kunna natta henne i hennes juniorsäng under hela graviditeten så vi byter hennes säng. Det visade sig att vår dotter hade inga planer på att byta säng, hon var tydligen så fäst vid sin! Så det slutade med att hon har två sängar i sitt rum. Den stora används som gästsäng till mormor framför allt (vi bor i en trea och sängen kallas numera för mommos säng) eller till den av oss som behöver flytta från sovrummet. Och jag kan meddela att vi fortfarande ryms i juniorsängen vid nattning om vi måste: en mamma, en treåring och sjumånaders-bebisen. Ser rätt tokigt ut när båda barnen somnat och vi ligger där och trängs :)

  Svara
 8. Anna

  Vi köpte 105cm sängar till båda barnen, där ligger en vuxen bra bredvid. Vi hade under en stökig sovperiod en 105cm bred säng tätt intill vår 180cm säng. Sängen gick nästan från vägg till vägg i sovrummet. Då sov vi gott 2 vuxna och 2 barn som kom tassande tidigt på natten.

  Svara
 9. Mona

  Vi köpte en 120 säng med övervåning på. Barnen (som era i ålder) låg först på tvärsen på varsin sida av sängen och vi föräldrar i mitten medan vi läste. När de blev större låg de skavfötters och sedan flyttade storasyster upp till det blev varsina rum. Då tog lillasyster våningssängen som var perfekt för kojor och mysig att sova i. Det har hittills varit den bästa lösningen för både kvällsläsning och nattsömn för alla då det har gått jättebra att sova med barnet om flera barn har kommit samtidigt, vilket varfallet under en lång period. Hoppas att ni hittar bra lösningar!
  PS en sandlåda kan vara en rundel med fina stenar runt en sandhög. Det går bra att odla potatis senare i sandlådan, eller göra om till rabatt eller sätta krukor med blommor där eller annat. Det är fantastiskt enkelt att ha sandlådan precis utanför fönstret, och är den liten vill de ändå gå till den större om något år när de är självständiga nog att gå dit.

  Svara
 10. Evelina

  En liten plaskpool/sandlåda som är av hårdplast (ska ju vara lite bättre än mjukplast) finns bla på Biltema. Den har fungerat för våra barn under varma dagar för att sitta och svalka sig. Den är dessutom relativt enkel att ställa undan i ett förråd när sommaren är över. Eller om man då vill omvandla den till liten sandlåda funkar det också.

  Svara
 11. Ullebulleh

  Hej! Jag misstänker ni är på väg till vår kommun enligt vad jag kan tro mig förstå genom tidigare inlägg. Om jag inte helt missminner mig så finns det montessorie förskola här. :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det stämmer att det finns i kommunen (det finns nog i de flesta större kommuner, framför allt i Sthlm) men inte i den delen av kommunen vi flyttar till (södra Vallentuna). Vi har haft 15 minuters promenad ”åt fel håll” för att gå till förskolan i två års tid, vilket har fungerat när vi haft så kort restid till jobben. Men nu måste logistiken flyta bättre när vi båda kommer ha mellan 45 min – 1 timmes restid efter lämningen på förskola. ;)

Lämna ett svar