Flytten – På plats och i ordning eller?

Vi tänkte avsluta serien med flyttinlägg med en statusuppdatering så här en vecka efter flytten. Hur går det egentligen och har vi kommit på plats? Du som följde flytten på Instastories förra helgen såg kanske att i princip alla flyttkartonger var uppackade dagen efter flytten. Väldigt skönt och en härlig start!

Under flytthelgen hann vi även med att måla en vägg i det som var tänkt som barnen sovrum och ta ner en tapet i hallen nere (med en lånad tapetborttagare med ångplatta). Ytterligare två väggar skulle vi vilja måla om närmsta veckorna och vissa väggar behöver snyggas till efter att förra ägaren tagit ner sina vägghängda tv apparater, hyllor, skåp etc.

Däremot är vi inte på det klara med hur vi vill möblera hemmet vilket gör det svårt att komma på plats. Liksom svårt att se vilka eventuella behov vi har av andra möbler än de vi hade i lägenheten. Men trots att vi inte är i ordning kan vi ju visa lite hur det ser ut och outa våra förvirrade tankar för att få hjälp med lösningar och nya tankar av er kloka läsare. :)

Efter en vecka ser det ut som ovan i vårt sovrum, barnen ville inte alls sova i ett eget rum. De har ju alltid sovit med oss tidigare och så ville de fortsätta ha det. Men det vill inte vi på sikt, men låt gå för första veckorna efter en stor förändring och när allt är nytt för dem. Innan vår egna nya säng kommer om ett par veckor vill vi även måla sovrumsväggen i samma mörkgråa nyans som vi målade i lägenhetens motsvarande vägg i vintras. Och vi vill även ta bort den tapet som är i köket för att göra matplatsen lugnare som du ser på bild nedan.

Bild från visningen, dvs möblerna på bilden är inte våra, men vill visa tapeten.

Men utöver dessa konkreta planer är vi mer veliga. Ska barnens lekrum vara i ett av sovrummen på övre plan eller i det öppna allrummet uppe? Eller ska alla leksaker vara på nedre plan för att barnen just nu ändå mest vill leka där vi är? Ska vi ha ett arbetsrum där man kan stänga dörren om sig när man jobbar? Kan lekrum och arbetsrum kombineras? 

Ska vi ha tv:n i vardagsrummet på nedervåningen så den får en central plats i hemmet, eller ska den vara i allrummet på övervåningen? Här är vi oense om hur vi vill ha det och det påverkar ju möbleringen i båda rummen mycket. Hon vill ha en fåtölj i det tomma hörnet på bilden nedan och tv:n i allrummet uppe. Han vill ha en tv-möbel och tv:n bredvid kakelugnen nere. ;)

Tv på väggen i vardagsrummet eller en mysig fåtölj istället.

Vi är väl medvetna om att hur vi väljer att möblera nu inte behöver vara permanent. Om bara något år kanske barnen gladeligen leker själva i ett rum på övervåningen och på sikt kommer de säkert vilja ha varsitt sovrum. Det är också en av sakerna vi gillade med husets planlösning, att den är dynamisk och det finns möjligheter att ändra över tid. Ett arbetsrum hemma behövs just nu, men kanske inte alls om ett år. Likaså med gästrum. Och om familjen mot förmodan utökas i framtiden finns möjlighet att göra ytterligare ett sovrum på övre plan.

Min första känsla när jag insåg att vi behöver köpa en hel del småsaker till huset var: Nej, inte fler saker bara för att vi flyttar till hus! Men så insåg jag att oavsett om vi hade flyttat till en lite större lägenhet, så hade majoriteten av våra inköp behövts göras. Barnen hade behövt byta ut spjälsängarna, vi hade behövt anpassa förvaringen utifrån nya skåp och garderober, fler lampor behövs när rummen är fler och vissa saker som passade i lägenheten hade kanske inte passat i en annan bostad oavsett vilken. Den insikten var på något sätt en lättnad. :)

Vi har även hunnit med att röja lite i förrådet du ser på bilden ovan. Förra ägaren lämnade nämligen kvar en del skrymmande grejer; arbetsbänk, hyllor, gamla skåp mm som vi nu gjort oss av med. Utöver det lämnade de småburkar med diverse färgslattar, husrengöring, oljor mm (det du ser på hyllan ovanför cyklarna). När flyttfirman hämtat flyttkartongerna vi lånade kommer förrådet kännas mer strukturerat, luftigt och i ordning. Men än finns saker kvar att prylbanta och strukturera här, men det är inte prio just nu.

Vad tycker ni om möbleringen, lekrum uppe eller nere i vardagsrummet? Tv:n centralt i hemmet i vardagsrummet nere eller uppe i allrummet? Behövs ens en arbetsplats med skrivbord för hemmajobb? Erfarenheter och tips mottages tacksamt i kommentarsfältet! :)

35 tankar kring ”Flytten – På plats och i ordning eller?

 1. Engiftfribarndom

  Tycker att tv bredvid kakelugn lite förstör den mysiga känslan i rummet. En distraktion även när den är avstängd eftersom de hamnar på samma vägg.

  Svara
 2. Katja

  Först o främst – grattis till ett trevligt hus!

  Vi har äldre barn o jag tänker så här:

  – Mycket tid tillbringas i kök o vardagsrum, små barn vill vara där föräldrarna är, låt lekrummet vara på nedre våningen så länge barnen är rätt små.
  – Om en förälder vill sova ut är det smart att lekrummet är på nedre våningen.
  – Tv på nedre våningen när barnen är små o familjen vill vara samlad.
  – Tv på övre våningen när barnen är större. Då är det skönt med tvfri zon på nedre våningen. Så har vi nu med äldre barn.
  – Låt barnen sova tillsammans, tryggt.
  – När barnen blivit lite större kan lekrummet flyttas upp.
  – Kombinera inte lekrum o arbetsrum.
  – Om någon jobbar då resten av familjen är vaken kan ett arbetsrum vara bra, annars funkar köksbordet helt ok.

  O jösses vilken inspiration att kolla ert förråd. Måste snarast fixa till vårt!

  Ha en fortsatt trevlig helg!

  Svara
  1. LottaJ

   Håller helt med Katja! Så har vi gjort, även om jag var väldigt trött på leksaker i kök och vardagsrum efter några år… Men de ville ju vara där vi var!

 3. Anna F

  När barnen är små är det skönt att ha allting nära. Tv och leksaker. Det blir lite stökigt och rörigt några år, men barnen är ju också del av familjen. Snabbare än man förstår vad som hände vill de ha ett eget rum och stänga in sig i med sina kompisar. Så utifrån mina erfarenheter, allt i närheten av kök och matplats nu och möblera om till mer vuxenpraktiskt om några år.

  Svara
 4. Karolina

  Ser fint ut och det ser ut som ni kommit bra i ordning!! Intressant att läsa om er flytt o tankar!

  Jag skulle ha tvn i allrum på annat plan, om jag hade den möjligheten. Det är lättare att man slår i gång den av gammal vana när den är på det plan där man vistas mest. Gäller både barn och vuxna.

  Jag jobbar som chef sedan nästan 9 år med en hel del hemarbete. Jag har ff aldrig ruktigt känt behovet av en arbetsplats men tanken har slagit mig många gånger… Jag har suttit vid köksbordet . Nackdelen är de gånger som jag har behövt jobba när barnen är vakna och aktiva :). I dessa lägen hade arbetsplats varit bra men i så fall hade arbetsplatsen behövt vara i somvrummet, vilket jag bedömer som mer stressande o negativt än fördelarna.

  Det är en kamin. ;)

  Vi har en 11-åring o en 5-åring och det är först senaste året som femåringen börjat leka på sitt rum. De vill vara där vi vuxna är och det finns även vissa fördelar med att ha koll på vad de gör. Vi hade länge en lekkorg på nedervåningen.

  Svara
 5. iajia

  Jag skulle faktiskt ha tv:n där nere, iaf när barnen är små. Det mesta kommer att ske där nere, och barnen kommer vilja vara där. Ibland kan det vara skönt att se en stund på barnkanalen medan mamma och pappa lagar mat….
  Kan ni inte kombinera gästrum och arbetsrum?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, just nu är rutinen att barnen enbart får se på tv sista ca 45 minutrarna innan läggdags, inte tidigare på dagen/kvällen. Och då skulle tv uppe fungera då vi ändå sover där uppe. Men en det kan ju ändras med tiden också.
   Vi har tänkt tanken på att kombinera gästrum och arbetsrum tills barnen önskar varsitt sovrum. Det skulle även passa bra att man kan stänga om sig i gästrummet. Men samtidigt köpte vi loss en bäddsoffa som gästsäng av tidigare ägarna och den gör sig bättre i allrummet på övre plan än i det som skulle vara arbetsrum (oklart om den ens skulle få plats på bar sätt). Hmm…inte helt självklart.

 6. Emilia

  Lite random fråga, men ryms storasyster fortfarande bra att sova i spjälsängen? H: en mamma som försöker klura ut ifall båda barnen (2,5år och 7mån) kunde ha varsin spjälsäng eller ifall det vore smartast att byta ut till växasäng åt storasyster.

  Tacksam för svar :)

  Svara
  1. Jenny

   Jag tror också på lekrum nere, lätt städa in saker dit när de lekt färdigt i kök o vardagsrum. Har själv inte tv men skulle sätta den uppe om ni inte själva vill ha den på i bakgrunden, gissar att ni mer vill kolla fokuserat. Jag tror inte arbetsrum används så mycket. Det är ju skönt att få eget rum som gäst. Om barnen har ett sovrum kanske det även kan vara gästrum – eller kanske ha en madrass i lekrummet där gäster kan sova?

 7. Sofia

  Kul inlägg och kul att få följa er flytt. Hos oss är arbetsrum viktigt då vi har möjlighet att arbeta hemifrån vissa dagar. Vi har faktiskt valt att ha två arbetsrum pga detta. Tror det beror helt på behov och hur ni arbetar (för oss är det tex svårt att städa bort arbetet om vi är inne i en intensiv period, då vill man kunna stänga dörren)

  Svara
 8. Helle

  Utgå från barnen! De är ännu små och ni är viktigast. Om jag har lärt mig efter 4 barn är att det är vi vuxna som skyndar på barn och trot att det behöver eget men det är inte förrän de blir mycket äldre, oftast. Sov tillsammans, den här tiden är kort och barnen kommer vilja vara och leka där ni är i många år till. Jag bor med 4 barn I en trerummare och 13 och 12 åringen har behov att eget men 6 åringarna vill fortfarande vara med mig så deras leksaker är i vardagsrummet dock i lådor i en hylla så det inte ska bli plottrigt och en del i klädkammaren där de även leker.

  Svara
 9. Anna

  Får soffan plats mot kortväggen istället? I så fall kan ni vrida på den så öppnas rummet upp mer.

  Jag har precis också flyttat till hus från lägenhet och vi valde TV i allrum på ovanvåningen. Vi tänker att vardagsrummet på bottenvåningen ska vara en plats där man umgås, leker, äter.

  Vår dotter är bara 5 månader än så länge nen tanken är en lekhöra i vardagsrummet på bottenvåningen längre fram. Sen kommer det vara hennes rum som hyser de flesta av leksakerna men jag tänker att man byter runt sakerna.

  Lycka till!

  Svara
  1. Anni

   Jag skulle också försöka ha soffan mot kortväggen. Personligen uppskattar jag verkligen att kunna gå helt fram till fönster och titta ut. Ljusinsläppet påverkas också märkbart med ett stort mörkt område (=soffan) direkt vid fönstret. En eller ett par nätta fåtöljer hade jag hellre haft där framför kaminen. Men då blir det ingen plats för TVn!

  2. Louise

   Fint! :) Ett förslag är att ha soffan mot kortväggen. Rummet kommer nog upplevas större. :)

   Bra blogg!

 10. Anna

  Jag tycker att soffan och mattan ser överdimensionerade ut i utrymmet där de står nu. Går det att flytta upp även soffan till allrummet? Jag tror att det skulle passa bra med en nättare soffa och en eller två fåtöljer vid kaminen.

  Om ni har kvar soffan där den står tycker jag att ni ska sätta en större tavla än den som är eftersom jag tror att det skulle skapa en bättre balans och att soffan inte ser så stor ut :)

  Superfint hus och det ska bli spännande att följa när ni möblerar och hittar till rätta!

  Svara
 11. Ekot

  Fint hem ni har! Arbetsrum och gästrum kan vara bra kombo. Sängar till barnen känns väl motiverat. Ge dem var sitt rum där upp så kommer de nog hitta dit. En delbar våningssäng ger frihet för ommöblering. Att hoppa över barnstorlek på säng och ta 90×200 direkt ger flexibilitet. Leksaker hamnar nog överallt ett tag…. teve uppe och nere har sin poäng; så slipper man lägga tid på konflikt, och man håller ner tittandet i sovrum. Så tänker jag.
  / trebarnsmamma med stora barn

  Svara
 12. Fia

  Ha ldkrummet nere tills barnen är större, de vill vara runt er och ställa frågor och visa saker. Sen skulle jag sätta tvn på övervåningen om det går, så att det blir separat från ert mysiga rum med öppen spis. Bara att en tv finns i rummet gör en distraherad! För oss hade det även fördelen att barnen glömde bort att vi hade en tv och tjatade mycket mindre om det!

  Svara
 13. Jenny L

  Alltså ursäkta påpekandet men ni har ingen kakelugn, och inte öppen spis som nån skrev, det är en modern braskamin! Hälsar energiingenjör tillika språkpolis :-)
  Jättetrevligt hus i övrigt! Grattis! Har själv inga barn så kan inte ge möbleringstips. Men håller med nån ovanstående om att soffan känns lite stor i rummet.

  Svara
 14. FruEfficientBadass

  Håller med de som tycker att soffan ska ställas mot kortväggen, det blir snyggare och mer praktiskt pga fönsteraspekten någon nämnde. Jag måste bara få ur mig detta: Vad ÄR det på TAPETEN? Kor mot spygröngul bakgrund? Säkert en jättefin märkestapet med fyyy…I övrigt SÅ fint hus, stort grattis. Det kommer att sitta som en smäck sen när trean kommer.

  Svara
  1. Sofia

   Vilken nedlåtande kommentar om tapeten. Tänk på att folk som bott där tidigare kanske valde den med omsorg. Själv tycker jag den ser fantastisk ut. Den är inbjudande och ger signalen att detta är ett hem med humor och glädje.

  2. Jenny

   Sofia: jag hoppas verkligen att förra ägarna valde tapeten med omsorg för det känns som en tapet man antingen älskar eller hatar. Jag själv tillhör den senare gruppen.

 15. Elin

  Våra barn är samma som storasyster men lite yngre lillebror och vi har valt att göra följande:
  Lekrum på nedervåning med tvn
  Gästrum/arbetsrum på övervåning.
  Allrum övervåning med möjlighet att placera tv i framtiden.

  Vi ser bara positiv med denna lösning då vi kan stänga lekrummet och leksakerna stannar där. Övervåningen är en lugn plats utan leksaker och onödig elektronik. Vi har endast Apple-tv så om vi vuxna ser på tv gör vi det ändå oftast ifrån dator/iPad.

  Jag som behöver jobba en del hemma har ett ställe som är lugnt och städat och har möjlighet att stänga in mig om det behövs när barnen är vakna.

  Har vi gäster så blir det också att man umgås mer med dem och ev spelar spel eller liknande istället för att hamna framför tvn, vilket jag upplever att man gör hos andra.

  Inte säkert att vår lösning fungerar för er men vi upplever att vi har bra lösning nu som går att anpassa med takt att familjens behov ändras.

  Svara
 16. Eva

  Fint och trevligt hus! Jag skulle ha tvn på övervåningen, men så är jag ingen tv-människa heller och placera soffan på kortsidan så att man kan se ut genom fönstren när man sitter i den. Lycka till!

  Svara
 17. Elin Hagberg

  Jag hade haft TV:n uppe just pga av barnen så de kan kolla på TV och jag får vara i fred när de kollar men att den ändå är ur fokus större delen av tiden så de inte vill titta på den hela tiden. Det som inte ses frågas sällan efter. Lekrummet hade jag dock haft nere så barnen har det lättillgängligt och så de blir mer sugna att välja det rummet än att dra runt sakerna överallt i huset.

  Älskar ko-tapeten, hade aldrig tagit bort den.

  Svara
 18. Sara

  Vi har valt att ha TV:n på en undansskymd plats i källaren, och barnen har i princip glömt att vi äger den. Placering av TVn beror alltså på hur central plats en vill att den ska ha i familjens liv. Undanskymd plats = undanskymd roll, så fungerar det i alla fall hemma hos oss. I vardagsrummet har vi spel, färger och penslar, samt böcker. Fölaktligen målar vi, spelar spel eller läser böcker i vardagsrummet.

  Barnen vill ofta leka precis där föräldrarna befinner sig. Våra barn har alla sina saker på sina rum, men hämtar ut dem från rummen och leker/pysslar centralt i huset. Dock har vi kök, vardagsrum och allas sovrum på samma plan.

  Kontor, arbetsplats och gästrum kan vara samma rum?

  Lycka till! Jättefint vardagsrum!

  Svara
 19. Anna

  Grattis till nya huset! Jag suger in allt ni skriver kring flytten och även alla kommentarer eftersom jag kommer att vara i precis samma sits snart. Lite inspirerad av er faktiskt (för att ni öppnade mina ögon för att man faktiskt kan ha en timmes pendlingstid). Jag har just köpt hus i min gamla hemstad en timme från Stockholm och flyttar från Solna, ett stenkast från där ni bodde, i december. Har precis samma funderingar kring vad som ska vara var. Ni har fått så många bra tips och jag har ju inte flyttat än så jag kan inte bidra, jag vill bara tacka för inspirationen ?. Men en sak ändå – arbetsrum/plats vill jag ha för att det är så obekvämt att sitta med datorn vid köksbordet. Det är fel avstånd mellan bord och stol. Och med det långa pendlingsavståndet blir det definitivt mer hemarbete.

  Svara
 20. Linn

  Tycker dom många andra att soffan skulle passa bättre på kortväggen. Tänk också på att inte ha mattan för nära kaminen så det kan hoppa gnistor ut på mattan (när man tex fyller på ved osv). Jag hade kombinerat arbetsrum och gästrum. Leksakerna på det plan ni vistas mest. Tvn uppe om ni vill minska tv-tittandet.

  Svara
 21. Gunilla

  Vi hade från början en tanke att arbetsrum och lekrum kunde kombineras när barnen var små, men den gav vi upp :-). När barnen har en förälder inom synhåll så vill de ofta ha uppmärksamhet även om den andre föräldern är med barnen. Jag har jobbat mycket hemifrån och det var en lättnad när jag flyttade skrivbordet till källaren. Det gav mig bara dåligt samvete att ignorera barnen när jag satt vid skrivbordet.

  Så länge barnen är små har vi haft det de leker med mest på samma plan där köket är. Jag har bara mina egna barn att utgå ifrån, och de har inte lekt själva på rummet förrän efter kanske 4 års ålder. Sovrummet har mest varit lager av extra leksaker. Vågar knappt nämna det här på en minimalistsida ;-).

  Även om barnen sover hos er kommer det vara en jätteskillnad nu när ni ändå kan dela på er om någon är sjuk, eller behöver sova ostört.

  Vi har tv:n bredvid kaminen och gillar att ha det så :-).

  Svara
  1. Cattis

   Fint hus. Jag skulle ha TV på övervåningen och flytta upp soffan eller flytta den till kortväggen. Det upplevs lite trångt möblerat. Om ni vill ha kvar soffan där den är, då skulle jag byta till två mindre satsbord och flytta mattan. Nu kommer den alldeles för nära kaminen.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nu har vi vänt soffan så den står och tittar ut i rummet istället. Blev på sätt och vis bättre.
   Och en mindre matta önskas liksom just ett satsbord, men har bevakning på det på Blocket så det kanske dröjer ett tag innan det nuvarande byts ut.
   Tv:n håller sig på övervåningen än så länge och där blir den förhoppningsvis kvar. :)

Lämna ett svar