Prylbanta förrådet inför flytt

Igår fick jag ett ryck och gick ner i vårt förråd för att rensa. För även om vi är minimalister och bor litet så blir det mycket saker som förvaras där. Eller kanske just därför blir det mycket som förvaras där.

Vi bor 4 personer i en tvåa på 60 kvm som vi gillar att ha luftig. Då måste en hel del sällan-användningsprylar förvaras i förrådet; resväskor, friluftsprylar, gästsäng med tillbehör, liksom ärvda kläder som barnen inte kan ha i storlek eller inte är i säsong. Och så saker vi tror oss vilja ha när vi bor i huset vi köpt, och det är här jag upplever det svårast att rensa i förrådet just nu.

Kommer vi använda saker vi sparat som inte får plats i nuvarande lilla lägenhet, när vi bor på dubbelt så många kvm som idag? Eller gör vi bara romantiserade behovsanalyser och borde släppa taget redan nu? Kommer lamporna vi av utrymmesskäl inte har användning för idag komma till sin rätt i huset? Kommer vi spela kubb när vi har en egen trädgård? Kommer vi vilja använda tavelramarna? Kommer vi bjuda över vänner och spela sällskapsspel i större utsträckning för att vi har hus och barnen blivit äldre?

Dukarna på bilden ovan kunde jag släppa taget om liksom ljuslyktorna du ser längst upp i inlägget. De används inte idag och jag ser inte framför mig att de kommer användas i huset. Ramarna nedan hittade jag också i en av lådorna. När vi flyttade ihop hade jag flera ramar med egendesignade citat som nedan, vi tröttnade på dem med tiden och vi vill inte ha citaten i huset men kanske kan ramarna komma till användning när vi har fler väggar?

Kommer ramarna användas i ett framtida större hem?

Idag förvarar vi det mesta i vårt förråd i flyttkartonger som är enkla att stapla på varandra. En flyttkartong med julsaker, en med barnens ärvda ytterkläder, en med kommande barnkläder i kommande storlekar, en varsin med nostalgisaker, vår gemensamma framtidslåda, en med friluftsprylar osv. Och sakta men säkert närmar sig staplarna med flyttkartonger förrådstaket. ;)

Vi har inte full samsyn inom minimalistfamiljen hur vi ska hantera de sparade sakerna inför flytten. Jag (Fru Minimalist) vill rensa inför flytten och endast flytta med det vi med säkerhet behöver. Och Herr Minimalist tycker att saker vi ändå av olika anledningar sparat dessa år, kan sparas tills vi kommer på plats i huset och hinner bo in oss. För att med tiden märka om vi behöver och använder sakerna och med fakta då kunna fatta slutligt beslut.

Om du är sugen på att rensa förråd, källare eller vind som ofta är stora utrymmen innehållandes vilt skilda saker, så är ett tips att ta sig an en låda eller kategori av saker i taget. För att inte ta sig vatten över huvudet och behöva ge upp när det är som mest kaos. ;)

Har du gjort flytten från lägenhet till hus och hur resonerade du kring ovanstående och ur blev det i praktiken? Kommentera gärna nedan och hjälp oss! :)

34 tankar kring ”Prylbanta förrådet inför flytt

 1. max100saker

  Vår erfarenhet är att det mesta som förvarades i lägenhetens förråd även hamnade på villans vind och aldrig kommit till användning. Mycket flyttar från förråd till förråd, från vind till vind. Dessa saker prylbantar vi nu efter 3 år i villa. Mitt råd är att göra det direkt.

  Svara
 2. Malin

  Vi är tre personer på 60 kvm just nu men ska flytta till hus i oktober. Ni har inspirerat mig något oerhört och jag har gått loss fullkomligt i lägenheten, förrådet och garderoben och rensat obarmhärtigt! Idag blev jag klar med min garderob och det var en sån frihet att plocka bort plagg som inte använts på evigheter men som ”kan vara bra att ha”. Varje gång jag rensar ut en sak känner jag mig lättare, gladare och liksom fri.
  Så för att svara på din fråga så har vi valt att inte spara något som vi inte med säkerhet vet var eller hur vi kommer att använda i huset i höst.
  Tack igen för all inspiration!

  Svara
 3. Malin

  Off topic, gällande barnsäng. Vi har en familjesäng till våra två pojkar. Nu är de 5 och 7 år men vi köpte den när de var 2 och 4 år (ev. lite tidigare). Nere är det en 1,20-säng där vi läser bok, båda barnen och en vuxen. Efter boken lägger sig stora killen uppe i 90-sängen. Det har hänt att båda barnen somnar i sängen därnere men eftersom den är så bred sover de bra där båda två.
  Ni ville ha likadana sängar till båda för att undvika konflikt. Det blir inte likadana sängar med en familjesäng men för oss har det funkat superbra så jag vill ändå tipsa om alternativet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, tack för tips! :) Vi är fortfarande väldigt kluvna till vad vi vill ha för sängar. Dessutom är rummet som blir deras delade sovrum ganska litet (ca 8-10 kvm) så tveksamt vilka sängar vi får plats med om vi skulle ha två likadana. Den du nämner är ett väldigt bra alternativ. Vi har dessutom väldigt olika barn. En som ligger still som en pinne och sover hela nätter (storasyster) och en som aldrig i hela sitt liv sovit en hel natt eller legat still och gärna vill ha en vuxen bredvid sig (lillebror). :) Så utifrån det skulle en sådan säng kunna funka väldigt bra.
   Vi har iaf bestämt oss för att komma på plats och kunna mäta mm innan vi bestämmer slutligt. Tack än en gång för tips!

 4. Engiftfribarndom

  När vi flyttade från lägenhet till radhus så sålde vi av massor av möbler och skänkte massvis med prylar till Röda korset. Det var en så skön och enkel flytt sen. I början upplevdes dock radhuset rätt tomt på saker… Vi ska flytta till vårt nybyggda hus under nästa år och håller på gör precis samma sak nu med att sälja och skänka allt vi inte ser oss ha nytta av i huset.

  Intressant denna gång är att vi flyttar från 3 våningar till en våning (+oinredd ovanvåning). Minus vind och förråd men plus garage. Detta innebär att vi kommer bo ganska trångt den första tiden och det tycker jag ska bli skönt för då måste vi verkligen tänka till ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Gillar inställningen att tycka det är positivt med att bo trångt. För det är verkligen positivt på väldigt många sätt, man måste utvärdera sina saker mer noggrant, både det som redan finns och det som gör anspråk på att komma in. :)

 5. Camilla

  Jag rensade så gott jag kunde och hann inför vår flytt till radhus för drygt ett halvår sedan. Mycket gick att sälja så vi fick ihop en slant till flytten, resten hamnade på återvinningsstationen. Det var framför allt sportutrustning och kläder som inte användes som kom till nya personer. När vi bodde i lägenhet hade vi två förråd och stort garage, nu är förrådet mindre och garaget likaså. Det behöver fortfarande rensas men maken städade åtminstone förrådet för några dagar sedan så nu kan man gå in där och t.ex. öppna frysen utan att behöva ta bort snöskyffeln.?

  Svara
 6. Åsa Wahlberg

  Vi håller just på att installera oss efter andra flytten på knappt fyra år. Två vuxna och två barn. Vi har rensat hårt inför båda flyttarna och jag är helt enig med fru minimalist. Rensa innan flytt! Det är rörigt nog att landa i det nya och varför släpa på de där ”extraprylarna” som man inte egentligen känner någon större lust inför?
  Åsa

  Svara
 7. Anna Ellinor

  Jag har aldrig flyttat till större, bara till mindre och mindre. Men jag tänker att ni faktiskt kommer behöva shoppa nu. Vattenslang, en del verktyg, gräsklippare och sånt. Men allt finns att köpa den dagen. Eftersom ni redan har lite saker skulle jag nog vänta med att rensa på plats i det nya ändå. Det är skillnad för den som inte rensar regelbundet.

  Hos mig ska förråden renoveras i sommar. De måste tömmas helt. Stackars vissa grannar… Jag får upp mina saker lätt till lägenheten. Förrutom en stor fåtölj och en matta som är skräp. De står kvar eftersom jag behöver skjuts och släpvagn för att få bort dem. De har stått där i flera veckor, men nu ska jag äntligen ta tag i det

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, det blir mängder med saker som ska shoppas. Både sådana där praktiskt grejer men också det som behövs till ett barnrum (eller två barnrum), gästrum etc. Men vi ska göra det behovsstyrt och pö om pö.

   Kanske är bra att förråden ska renoveras så folk får anledning att tömma och rannsaka vad de förvarar där, om de nu ser det så och passar på att prylbanta. :)

 8. Plina

  Rensa innan skulle jag säga. Jag har flyttat ganska ofta och jag börjat rensningen alltid när det är bestämt att jag ska flytta. Det gör packningen lättare och då behöver man inte heller släpa och betala för grejer som man ändå inte vill ha eller använder. Det kräver också färre flyttkartonger.

  Svara
 9. Carro

  Vi rensade gick igenom vinden och klädkammaren i lägenheten ordentligt innan vi flyttade. Men sedan gjorde vi likadant när vi bott i huset ett tag. Vi renoverade faktiskt förrådet i huset vi flyttade till och det var jätte bra för efter det har vi blivit väldigt noga med vad som förvaras där eftersom det blev så fint ?. Sedan är ett tips som vi tycker funkat jätte bra att förvaring av kommande kläder förvaras i barnens rum istället (utom ytterkläder). Handdukar har vi i badrummet och extra sängkläder har alla i sitt respektive sovrum och därför behöver vi inget särskilt linneskåp osv. Lycka till!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tips med förvaringen av sängkläder och handdukar, låter klokt, mycket annat i hemmet tycker man ju är givet att förvara just där det används. Men inte detta av någon märklig anledning, gammal vana och uppfinningen linneskåp kanske. ;)

 10. Maria

  Känner att jag går lite mot strömmen här och säger spara! Saker får nytt användningsområde när man flyttar, som man inte förutser innan. Plus att det är rätt irriterande att ha gjort sig av med grejer för att sedan inse att nu hade de varit bra att ha… tror inte heller att ni har sådana galna mängder med saker att de är ett problem vid flytt. Jag låter kanske som en motsats till minimalist här, men ger sakerna någon form av ångest/dåliga minnen ska de bort direkt, annars brukar jag tänka ett varv till. Flyttade själv till större i februari och talar ändå utifrån egen erfarenhet, och min inställning är att vara kreativ med sakerna innan jag kastar ut dem. Tex senast igår blev en kökshandduk vi fått som vi normalt inte använder till silduk, och balkonglådorna vi hade i lägenheten gjorde vi oss av med men nu hade jag velat bygga om dem till odlingslådor på altanen, slitna t-shirts blir till trasor i garaget istället för att slängas osv :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, du och Herr Minimalist pratar lite samma språk. :) Dels att vi inte sådant överflöd av massa saker, men också att det är svårt att förutse vad vi behöver eftersom vi aldrig bort stort eller i hus. Och som du är inne på, det är alltid surt att behöva lägga tid, energi och pengar på att köpa något man faktiskt hade i sina ägor bara några veckor tidigare.

 11. Maria

  Vi håller på att göra om lite i vårt förråd, nya hyllor, och därmed rensa. Vi bor fem personer i ett stort radhus och barnens kläder tar upp mycket plats eftersom de ärver av varandra så sparar vi. Våra barn är mycket ute och leker så dubbla uppsättningar skor tex är praktiskt. En del slits ut men en del växer de ur snabbt och de är inte så slitna och kan ärvas av nästa barn. Cyklar ärvs också och vi har bara ett mycket litet förråd för grejer utomhus, så de minsta cyklarna får flytta in i förrådet inomhus i väntan på att nästa barn växer i.

  Svara
 12. M

  Rensa efter flytt! Som någon skrev ovan kan saker få nytt live i ett annat boende + att det kan ge trygghet till barnen. Vi har flyttat extremt ofta under de senaste 8 åren och kan säga att mycket av det vi sparar är för barnen. De hamnar i en ny kontext och kan till en början känna trygghet i saker de känner igen.

  Svara
 13. Gabriella

  Jag rensade efter flytten vilket jag i efterhand ser var rätt beslut. Det var en hel del som kom till användning och samtidigt rensade jag bort annat som jag trodde att jag skulle ha använt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, låter klokt. Det är ju inte värre än att vi rensar om några månader igen. Då har vi fakta och kan verkligen ta ett enkelt slutligt beslut (hoppas jag :) ).

 14. Sebbe

  Jag har aldrig bott i villa. Men jag tycker det är bäst att använda källare eller vind så lite som möjligt. Och ha så lite prylar så möjligt där. Om man ska ta ner något i källaren/vinden, så tänk om, varför ska den åka dit och bara vara där, medan det kan finnas någon som verkligen behöver den?

  Jag själv har bara en sparkcykel i källaren och bor i en 2:a med min mamma. Jag planerar att flytta hemifrån till en 1:a vid 2020.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller helt med dig att använda källare och vind så lite som möjligt, därför köpte vi ett hus utan just detta ;) Eller det finns en vind men inte inredd eller golv på den, kan nog lägga upp några tomkartonger etc i värsta fall. Men ett litet förråd har huset, men inget garage heller, det var också ett önskemål för att minimera risken att spara saker i onödan. :)

 15. Emanuel

  Jag skulle slänga/donera det mesta redan nu. Min erfarenhet är att med nytt boende vill man oftast också börja från scratch med helt nya möblemang och saker. Att använda gammalt tar emot. Förvånar mig litet att ni sparat. Det som kostar mindre än 150-200 kr kan man skaffa på nytt när det väl behövs. En annan sak är det förstås med memorabilia (nostalgilådor). Blev trött på de senare och slängde på tippen utan att gå igenom först. Skönt för stunden men ångrar det så här i efterhand.

  Svara
  1. Natalie

   Det är ju ganska omiljövänligt att köpa nytt bara för att en flyttar, då tycker jag det är vettigare att motarbeta den känslan som säger ”emot” att använda gamla saker.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag förstår känslan av att vilja börja från scratch, men vi är nog för miljövänliga för det. Och vi är i en livsfas med små barn där mycket slits av dem och då känns det ändå mer onödigt att ha nya möbler etc.

   Det kommer ändå bli en hel del ”nya” (ev. second hand) möbler eftersom vi flyttar till dubbelt så stort hus och barnen nu ska få eget rum med nya sängar och förvaringsmöbler etc som de inte behövt här hemma. Liksom gästrum mm. Det räcker gott både ekonomiskt och ur miljöperspektiv.

 16. Sebbe

  Man måste inte köpa just ”nya” saker vid flytt. Man kan också köpa begagnat. Om man har nåt man inte behöver så ska man inte ”tvinga sig själv använda det”. Man kan även byta med någon.

  Svara
 17. Sanna

  Skulle säga som Herr Minimalist; vänta.

  Möjligen rensa i dina saker men gemensamt kan du vänta med.

  Svara
 18. Anna

  Vi flyttade med tre barn från lägenhet till villa. Det var lite lite rensat men vi orkade inte med någon större mängd. Vi flyttade över två dagar, och sov i lägenheten, trots att den var nästan tom, det var skönt, att inte behöva sova i kaoset och inte hitta tandborsten. Nästa dag åkte vi med resten och blev klara ganska snabbt. Det är mitt bästa tips. Spara var skönt, det kom till användning, det blir mer fönster och mer rum. Det var skönt att sätta en lampa i taket och i fönstret även omvi inte älskade dem. Så kan man ev byta ut i lugn och ro sedan. Det samma gällde gardiner och de få mattor vi hade.

  Svara
 19. Sara Larsson

  Jag bor själv i lägenhet med två barn men hyr förråd hos Pelican (https://pelicanselfstorage.se/) eftersom vi inte har något bra förråd här. Jag har följt er blogg senaste månaden och bestämde mig för att rensa ut mitt förråd för någon vecka sedan och kunde direkt byta ner mig till två (!!!) storlekar mindre… helt sjukt. Visst, det var inte så dyrt innan men det sparar mig 400kr i månaden nu tack vare detta och jag känner mig mer fri än någonsin! Tack tack tack!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad kul att höra! Verkligen konkret exempel där prylbantningen gör skillnad både i känsla och ekonomi! :)

 20. Fatima

  Vi flyttade från lägenhet till radhus i november och även om vi är långt ifrån att kalla oss minimalister så såg vi detta som ett gyllene tillfälle rensa. Eftersom vi endast bott i lägenheten ett år körde jag mycket med ”Har vi använt denna under tiden vi bott i denna lägenhet?” eftersom det var lätt att minnas huruvida en använt en grej i nya bostaden. Men tiden blev knapp och i slutet av packningen rådde mer ”packa allt vi får rensa sen!”. Men när det gått ett år här så får vi väl köra samma slags utrensning igen ”har vi använt detta när vi bott här?”.

  Något som blev härligare och mer lättillgängligt att förvara i hus är cyklar, sparkcyklar, skridskor, längdskidor, slalom m.m Vet att ni skrivit om hur en kan låna/hyra. Men allt sådant är otroligt lättillgängligt här (flyttade även från Sthlm till mindre stad) och skulle medföra krångel om vi skulle behöva låna etc men nu har var sak sin plats och vi slipper vi även att böka ner i ett källarförråd för att åka skridskor.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ser verkligen fram emot det där du nämner med cyklar lättillgängliga! Vi tog fram våra cyklar här om veckan efter att ha stått i cykelförrådet oanvända flera år! Och det är inte för att vi inte velat använda dem, utan mest för att det varit så otroligt krångligt. De står i en annan byggnad än den vi bor i, långt in i en källare där det är knökfullt med andra cyklar så man knappt kommer in. För varje år som gått har projektet växt (pga måste pumpa, rengöra, smörja mm), men nu så. Nu är vi igång med åtminstone en av de två cyklarna.

   Gällande att hyra etc så beror det mycket på hur mkt man använder dem, och är de mer lättillgängliga att förvara i hus kanske de används mer och då är ju det toppen! :)

Lämna ett svar