Medvetenhet skapar förändring

Medvetenhet är ett första steg till förändring. En viktig sak att bli medveten om för att minska sin konsumtion, är att det finns personer där ute som har som jobb att få dig att konsumera saker du inte behöver. Personer som vet alla trick kring när, var och hur de enklast får precis dig på fall.

 • Det är inte ett sammanträffande när en pryl du pratat om eller googlat på dyker upp på rea.
 • Det är inte ett tecken på att du måste shoppa när ett plagg du funderat lite löst på att köpa, plötsligt är med i en reklamannons eller dyker upp på förstasidan i webbutiken du besöker.
 • Och det är inte av ren välvilja som du får ett mejl som påminner dig om att du lagt saker i kundkorgen i webbutiken, men sedan lämnat sidan.

Allt detta är bara tecken på medveten och utstuderad marknadsföring baserad på insamlad data om dig. Skapad av personer och företag som har studerat dina shoppingvanor på många olika plattformar och sparat data kring dig under flera års tid.

Om du kan se det för vad det är och bli medveten om hur arbetet bakom att fånga din uppmärksamhet och dina pengar ser ut, kanske det blir lite lättare att stå emot erbjudanden och strategiskt utplacerade saker i webbutiker.

Stå emot impulsen och bli medveten om ditt eget och företagens beteende. Men också, bli medveten om dina konkreta, verkliga behov. Att inte köpa det som någon marknadsföringsperson använder diverse knep för att locka dig att konsumera i onödan, en tid på dygnet när du har som minst motstånd.

Är du medveten om det ovanstående och har det i åtanke innan du trycker på köp-knappen? :)

8 tankar kring ”Medvetenhet skapar förändring

 1. erohT

  Det går att utnyttja deras kartläggande oxå. Man spanar in det man önskar sig, lägg in att Prisjakt ska skicka meddelande vid prissänkning. När man till slut efter något år tycker det börjar bli dags att slå till gör man på nytt sökningar på google och med hjälp av prisjämförelsesiter. Sedan är det bara att vänta på alla erbjudanden som väller in och välj från en leverantör du gillar och litar på.

  Svara
 2. Manne

  ”Det finns personer där ute som har som jobb att få dig att konsumera saker du inte behöver.”
  Ja, det stämmer. Men det finns oerhört många fler runt om i världen som deltar i själva produktionsprocessen, och som är beroende av andras konsumtion för att kunna betala hyra och ställa mat på bordet. Annars riskerar man arbetslöshet
  Bara e n aspekt av en mer komplicerad fråga än man först kan tro.

  Svara
 3. Eva

  ”Det är inte ett sammanträffande när en pryl du pratat om eller googlat på dyker upp på rea”

  Precis! Några tonårstjejer pratade på tåget om att de var förvånade över att de ofta fick reklam för det som de just pratat med kompisar om. Jag nämnde då detta att telefonen lyssnar på dem och ger dem erbjudanden utifrån det som de talat om. De spärrade upp ögonen och hade svårt att tro det. Men jag stod på mig och bad dem testa detta mer och inse att de gav företag information genom att tala i telefonens närvaro. (Folk är väl sällan en meter från sin telefon…) Vi pratade en del och man får hoppas att de lärt sig något viktigt och blivit mer medvetna om sin roll som konsument när de steg av tåget.

  Svara
  1. Susanna L

   Fast det är faktiskt en myt. Det handlar inte om att telefonen lyssnar på dig, det handlar om att den tex känner av att en person du varit på samma plats som söker på något man pratat om. Då tänker algoritmerna att personer som varit på samma plats som den personen också kan vara intresserade av det. Alternativt helt enkelt hur vår hjärna fungerar, när man själv köpt en Volvo ser man en massa Volvo-bilar överallt, köper man en Toyota ser man en massa Toyota-bilar. Algoritmerna är såpass bra på det de är till för att telefonen inte behöver lyssna på dig (dessutom skulle det inte vara praktiskt möjligt på det sätt som menas här). Däremot om man har tex någon variant av Smart home kopplat till tex Alexa/Google, så är de till för att de skall lyssna på dig för att kunna uppfatta dina kommandon, så där kan möjligen finnas utrymme för det du pratar om.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hmm…vad har du för källa på att den inte lyssnar? :) Jag skulle vilja hävda att telefonerna visst lyssnar. När man laddar ner appar ger man dem behörigheter och många av apparna har mikrofonbehörighet. Om man inte aktivt stänger av det så har apparna tillgång till mikrofonen i bakgrunden. Och eftersom det är en aktiv mikrofon om inte telefonen är helt avstängd, kan appen lyssna på samtal etc.

   Det är iaf information jag fått från personer som jobbar med avancerad it-säkerhet (Säpo, MSB, militären mm). Och varför många inom säkerhetsklassade tjänster inte får ha varken privata eller jobbtelefoner med sig in på vissa möten.

Lämna ett svar