Så gör du mobilen mindre lockande

Bättre sömn, bättre fokus och större intresse för din omgivning. Det är några av fördelarna med att inte ha mobilen i närheten, men ändå är det så svårt att bryta vanor och låta bli den. Varför är det egentligen så och vad finns det för knep för bättre mobildisciplin?

Vi har genom åren skrivit om många tips hur du gör mobilen mindre attraktiv. Som att logga hur mycket tid du lägger på mobilen eftersom medvetenhet är ett första steg till förändring, det som numera är inbyggt i iPhone där du får en veckorapport över din skärmtid. Likaså att ta bort notifikationer, sociala medier-appar, använda mobilparkering, spärra sociala medier-sidor i webbläsaren eller varför inte tipset om att gömma undan ALLA appar i mobilen så att du behöver öva in ett helt nytt beteende och inte ens ser de lockande färgklickarna till app-ikoner.

För de där godisfärgade apparna på din telefon triggar hjärnan att använda dem oftare. Ser man historiskt så betyder starka färger i naturen, saker av intresse. Alla färgglada ikoner på mobilskärmen betyder därför många saker av intresse. Hela tiden. Varje gång du tar upp mobilen frigörs lite dopamin i hjärnan och du får en kick. Mobilerna är programmerade för att locka till sin din uppmärksamhet visuellt, gå rakt in i ditt belöningssystem och hålla kvar dig så länge som möjligt.

Därför har jag testat att istället göra mobilens gränssnitt i gråskala. Helt enkelt för att göra den tråkigare och mindre lockande att använda som tidsfördriv.

Så här kan mobilen se ut när den är i gråskala. Startskärm + skärmdump från vårt Instagramkonto.

Detta är ett knep som många digitala minimalister gjort, och jag kände att jag var tvungen att testa. Fredag till söndag bestämde jag mig för att ha mobilen i gråskala. Och ärligt talat blir mobilen direkt väldigt tråkig. Bilder blir tråkigare att titta på i gråskala, Instagram blir tråkigare att scrolla igenom (och svårare att publicera bilder i ;) ). Till och med sms eller meddelanden på Messenger känns lite tråkigare. Mobilen känns generellt lite mindre levande och mindre som den leksak jag använder den som. Så jag tyckte det fungerade för att göra mobilen tråkigare.

Dessutom blev det tydligt hur lätt hjärnan gör kopplingar mellan färg och färgglada mönster med olika appar. Nu när jag inte såg några färger behövde jag titta noga och leta efter symboler och namnet på appen för att hitta rätt app.

Det var dock svårt att publicera bilder på Instagram och ha koll på hur de såg ut för andra (har jag mobilen i gråskala ser de alltså svart-vit ut när jag fotar, men i verkligheten blir fotona som vanligt i färg). Så inför publicering av bilder ändrade jag till färg igen. Och då kom jag på att det optimala varianten för mig nog är en kombination av gråskala och färg. Att ha mobilen i gråskala som default, men snabbt kunna ändra till färg vid behov. Och det går att lösa enkelt, mer om det längre ner i blogginlägget.

Vår gata i gråskala. :)

Hur gör man då om man vill testa att göra mobilen i gråskala:
Samsung: Inställningar – Tillgänglighet – Syn – Färgjustering – Gråskala.
iPhone: Inställningar – Allmänt – Hjälpmedel – Skärmhjälpmedel – Färgfilter – Gråskala.
Nej, de har inte gjort det lätt att hitta utan gömt det långt in bland inställningarna. Med största sannolikhet för att din mobil nu inte blir lika attraktiv att använda mer än för det nödvändiga.

Är man som jag och känner att man behöver ”fuska” och då och då under dagen och ha färg och inte orkar leta sig in djupt bland inställningarna varje gång, så kan du göra en snabbknapp. På iPhones hemknapp kan du lägga till kortkommando vad som ska hända när du trippelklickar. Där har jag lagt till att den nu ändrar till gråskala, eller färg (beroende på utgångsläget). Men risken är såklart att det blir för enkelt att byta till färg. ;)

För att skapa ett kortkommande kopplat till hemknappen gör du så här:
iPhone: Inställningar – Allmänt – Hjälpmedel – Hjälpmedelsgenvägar (längst ner) – Färgfilter.
(Oklart hur du gör på Samsung, kanske någon av er läsare kan berätta i kommentarerna. Har du en iPhone som saknar hemknapp kan du lägga till liknande kortkommando för sidoknappen.)

Sammanfattningsvis är tekniken såklart inte ondskefull i sig, men vi behöver lära oss hantera den och inte låta oss bli styrda av den. Likt att prylarna i hemmet inte ska äga dig, ska du inte vara en slav under mobilen. Vilket är otroligt svårt eftersom den är programmerad för det motsatta och stimulerar din hjärna på ett obehagligt sätt, vare sig du vill eller inte.

Kan du tänka dig att att testa att ha mobilen i gråskala? Har du något annat tips som fått dig att använda mobilen mindre?

11 tankar kring ”Så gör du mobilen mindre lockande

  1. Henrik

    På Samsung är det Inställningar – Tillgänglighet – Direktåtkomst – Färgjustering

    Första kommentaren efter år av läsning, tack för en toppenblogg (den enda jag fortfarande läser)

    Svara
  2. Jonna

    Testar genast gråskala och har sedan tidigare lagt alla appar i en mapp så att jag behöver söka. Känns skönt och mindre stressande för mig som är högkänslig också.

    Svara
  3. Karin Svensson

    Jag tycker att vuxna människor kan fortsätta som förut, en titt då och då är helt ok. vi har redan sett livet utanför mobilsfären …. men ungdomarna som vareviga rast, ledig sekund sitter och glor ner i sina mobiler. De ser inte livet, de har ingen verklighetsuppfattning, de saknar förankring i verkligheten, livet går förbi dem och de märker inget alls.
    Så mycket har förändrats att det skrämmer mig. Efter sex-sju år på en högstadieskola ser jag resultatet av digitaliseringen och det är inte till det positiva.
    Nä, jag önskar mig ett rejält strömavbrott, gärna i ett par veckor … då blir det andra bullar.

    Svara
    1. Linda

      Och jag som inte är i skolans värld utan i konferensrummet ser kollegor 55+ som totalt saknar mobilvett. Att i pågående möte sitta och scrolla Instagram under bordsskivan för att sedan ställa frågor som avslöjar hur lite de hängt med i vad mötet handlar om.

      Digitaliseringens baksidor är tyvärr inte ålders- eller generationsbetingat.

  4. Jenny L

    Hihi, testar gråskala efter ditt tips, mobilen blir verkligen extremt ful och tråkig!
    Vet inte om jag fortsätter så. Storstädade dock mobilapparna ifjol efter ert tips så jag har en tom startsida, verkligen lugnande.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Kul att höra att du vågar testa våra idéer! Och testa kan man ju alltid och ta med sig de bästa vidare framåt och strunta i de som inte passar ens egen person eller livsstil. ;)

  5. Lovisa

    Fick leta lite, men på OnePlus (Android) ligger det under skärm –> läsläge. Intressant upplevelse ;)

    Svara
  6. Sebbe

    Jag har märkt att mobilen blir en flykt från verkligheten. Jag vet att jag själv gör det ibland, men jag har inget val eftersom (det är svårt att förklara) om man har ont så vill man inte vara ”närvarande” då inte ens receptfria smärtstillande värktabletter hjälper.
    Jag har några möten på vårdcentralen angående detta, och får väl se vilken behandling det blir för smärtan.

    Svara
  7. Emma

    Testar genast! Känns spontant lugnt och skönt! Jag tycker själv att det är som svårast att låta bli telefonen när jag sitter på kontoret och börjar bli trött på eftermiddagen. Då är mobilen så nära till hands (även om jag försöker gömma den i väskan).

    Svara
  8. Jakob

    Försöker ändra till gråskala på min Huawei men verkar inte finnas, någon som vet?

    Svara

Lämna ett svar