Distraktionsburken

Precis som de flesta andra kämpar vi dagligen med att inte hamna i soffan dumt stirrandes på och irrandes i smartphonen rika flora av appar i jakt på bekräftelse, underhållning och distraktion. Det senaste året har vi vidtagit flera konkreta åtgärder för att minska skärmtiden, vilket du kunde läsa om tidigare i veckan i inlägget Minska digitala tidsfördriv.

Och precis som de flesta andra som mäter hur mycket de använder telefonen dagligen så chockas vi gång på gång över hur många gånger vi låser upp telefonen samt hur många minuter vi spenderar framför den en vanlig dag.

Därför har jag, Herr Minimalist, den senaste tiden lekt med tanken att skapa en tröskel mellan impuls och handling. En idé var att använda ett litet kassaskrin som jag av någon outgrundlig anledning har kvar sedan barndomen och låsa in telefonerna i denna samt förvara nyckeln i andra änden av lägenheten. En annan idé var att ha två lås till en låda, där var och en av oss har varsin nyckel och behöver båda nycklarna för att låsa upp den.

Vi insåg dock rätt snabbt att båda dessa alternativ skulle vara jättejobbiga när det bland annat ringer, vilket i sin tur gör risken stor att vi avbryter experimentet. Vi behövde en mildare lösning, men var såklart inte speciellt sugna på att införskaffa något nytt med följden att experimentet legat på is sista dagarna.

Men så i veckan damp det ned en reklamgrej från Semper i brevlådan i form av en röd vällingburk. Normalt sett hade vi suckat åt marknadsavdelningens oskick att sprida onödig plast omkring sig och uppgivet slängt den i återvinningen. Men denna gång blev vi faktiskt lite glada för burken är nämligen precis lagom jobbig att öppna samt tillräckligt snygg för att få stå framme i lägenheten förvarandes våra mobiltelefoner. Så från och med idag startar experimentet ”distraktionsburken”. :)

Distraktionsburken

Öppen distraktionsburk med praktisk stötdämpande strumpa i botten. :)

För att göra experimentet lite extra roligt överväger vi att klistra på en varningsetikett likt dem på cigarettpaketen fast med en text som passar just denna form av missbruk, men vi får se hur långt vi orkar ta nördigheterna denna gång.

Distraktionsburken

Vad är dina knep för att eliminera eller iallafall minimera smartphoneklådan och därmed undvika dagligt onödigt pekskärmskliande?

28 tankar kring ”Distraktionsburken

 1. Annica

  Jag måste erkänna att jag blev lite nostalgisk när jag såg vällingburken. Mina barn var riktiga vällingtunnor och vi tyckte burken var väldigt praktiskt. Lätt att ta med och enkel att använda med ett barn på armen. Fast på den tiden fick man beställa burken och var ingen påtvingad plast ☺

  Och vad uppfinningsrikt av er att hitta ett nytt användningsområde för er burk! Bra idé!

  Svara
 2. Form

  Den burken fick vi beställa gratis i början av 2000-talet. Praktisk till välling!

  Det som slog mig var att ni verkar få adresserad reklam. Har ni aldrig funderat på att tacka nej till den? Vi har tackat nej till adresserad reklam (företag där vi ej är kunder) samt mailat de företagen där vi är kunder och lagt in reklamspärr. Den spärren fungerar utmärkt!

  Svara
 3. crimsonanna

  Ni brukar vara en inspirerande blogg. Senast idag så åker hela barskåpet utom 2 st ut. Mycket skönt.

  Det jag ställer mig frågande till är hur ni, nu när bloggen gått in i en mer mental fas, tänker kring att ”minska produktiviteten” som ni skriver på er varningstext. I mitt huvud så åker varningsflaggen upp, eftersom det är väldigt lätt att köra sig själv in i psykisk ohälsa om en hela tiden ska vara upptagen och nyttig.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Härligt med barskåpet, vad blev kvar? :)

   Japp, det finns precis som du säger en stor risk att köra sig själv i psykisk ohälsa om man hela tiden ska vara upptagen eller duktig. Möjligen var texten klumpigt formulerad. Vi menar att vi gärna byter zombiesurfande på mobilen i soffan mot till exempel träning, meditation, bokläsning eller ett trevligt samtal över en kopp te. Dvs inte nödvändigtvis något som hjärnan klassar som ”jobb” men fortfarande jäkligt mycket bättre än alternativet. Enligt oss iallafall. :)

  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter faktiskt riktigt skönt på sätt och vis.

   Men det bästa vore enligt mig att ha tillgång till alla smarta verktyg en smartphone erbjuder, för de är ju faktiskt rätt många, men använda dessa med måtta och efter konkreta behov. :)

 4. Carina

  Ja hur minimerar man detta? Alltid finns det något att kolla upp: busstider, väder, sociala medier, recept, bloggar. Jag blev också chockad över hur mycket tid jag faktiskt lägger på telefonen. Jag gjorde ett tidsschema för några veckor sedan där jag bestämde vissa tider under dagen som var tillåtet att använda telefonen. Det fungerade bra tyckte jag. Men sedan blev jag sjuk och då föll det tyvärr. Tror jag ska återuppta det igen! För mig skulle inte burken fungera. Förresten, hur gör jag då med sms som kommer kl 10 om jag använder telefonen morgon, lunch och kväll? :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har kört samma upplägg som du fast på jobbmail dvs att bara kolla den 2-3 gånger per dag. Oerhört skönt sätt att frigöra tid och fokus för ”deep work”. :)

   http://www.amazon.com/Deep-Work-Focused-Success-Distracted/dp/1455586692/

   Angående ditt SMS som anländer mellan dina schemalagda nyttjandetider så beror det väl lite på vilken typ av SMS du brukar få. Är de på liv och död eller kan de vänta någon timme? Eller finns det kanske anledning att göra undantag för inkommande SMS och telefonsamtal? :)

 5. Emelie

  En helt annan fråga. Men jag undrar vad Herr Minimalist tycker om aktivitetsbandet han köpte innan jul, så här någon månad senare?

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att någon inte bara läser våra in-och-ut-listor utan även följer upp. :)

   Jag är super-duper-nöjd med aktivitetsarmbandet och har haft det på mig dygnet runt sedan jag fick det. Jag använder den till följande:

   – Diskret och sömnrytmanpassad väckarklocka (skönt att inte väckas under djupsömn).
   – Vardagsmotionsmotivation (mål på minst 8000 steg per dag).
   – Pulsmätare då jag springer och gymmar (kul att följa hur konditionen förbättras).
   – Loggning av sömnkvalite och tid (intressant att se/känna effekten).

   Med tanke på priset på under 200 kronor, batteritid på 30 dagar, snygg design, vattentät nog att bada med samt att den är så lätt och nätt att man inte tänker på det varken under dagen eller då man sover så är jag extremt nöjd. Rekommenderas!

   Här köpte jag armbandet för strax över 20 USD med leverans till Sverige på ca 5 vardagar. :)

   http://www.aliexpress.com/item/Pre-sale-100-Original-2015-Newest-Xiaomi-MiBand-1S-Smart-Xiaomi-Mi-band-Bracelet-1S-for/32529004671.html

  2. Emelie

   Tack för utförligt svar! Ska bli spännande att se om jag kan få igång vardagsmotionen lite mer med den.
   Har förstått att det är kinesiska instruktioner. Men är det lätt att veta vilken app man ska ladda ner?

  3. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Sök bara på ”Mi Fit” på Googles eller Apples appstore, beroende på vilken typ av smartphone du har.

   Har du Android så kan jag rekommendera appen ”Mi Band Tools” som kompletterar originalappen ”Mi Fit” och ger bandet extra funktionalitet.

  4. Emelie

   Tack, läste nämligen om någon ”extra app”, men då funkar inte den till min iphone då, Så jag får köra på utan extrafunktionerna, men det räcker nog mer än väl för mig!

 6. Gunilla

  Den burken gillar jag! Vi fick också beställa den på vår tid. Superbra vällingburk som dessutom var bra att ha med på resor, den läckte aldrig :-). Nu har den fått ett nytt användningsområde vid resor som förvaring av otymplig astmainhalator + mediciner.

  Svara
 7. Anja

  Jag brukar sällan ta upp min telefon från jackfickan när jag kommer hem, fören jag ska lägga mig och tar med den till sovrummet som väckarklocka. Dessutom brukar jag glömma sätta på ljudet efter arbetsdagen.. Å andra sidan är min distraktion datorn, tack och lov har det blivit lite mindre av det då jag hittat en ny ”hobby” – att brodera (nu låter det som att jag är pensionär men jag är faktiskt bara 29!)..

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Well, det är ju trendigt just nu med klassiska målarböcker för vuxna (sägs öka mindfulnessen) så du behöver nog inte skämmas speciellt mycket över ditt broderande. ;)

 8. K

  Burken, jodå, den finns även här. Vi fick den av bekanta vars barn vuxit ur vällingtiden. Alltså arvegods.
  Själv suckade jag lite inombords eftersom jag ju försöker minska på prylar.
  Men, jag måste säga, burken är kanonbra. Vad som är så skönt är att måttet sitter fast på insidan av locket. Man vet alltid var det är. Dessutom är det smalt vilket gör att man minskar sannolikheten att spilla när man ska blanda välling och häller ner i en flaskhals.
  Jag kommer nog skicka den vidare till nästa småbarnsfamilj när vi är förbi vällingtiden…

  Ser fram emot att höra hur ert experiment går med burken.

  Svara
 9. Evelina

  Hihi! Jag blev också nostalgisk. Alla dessa vällingflaskor man blandat med en hand fri med en unge på armen :-)

  Svara
 10. whitemaskgirl

  Smart ide. Själv är jag en notorisk dålig människa att nå då jag oftast lämnar telefonen hemma. Men slösurfandet måste jag bli bättre på däremot, på kvällen efter yogan gör jag det alltför mycket.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Testa appen ”Moment” för iOS eller motsvarande för Android. Det är rätt motiverande att försöka hitta sätt att dra ned på slösurfandet då man får svart på vitt hur mycket telefonen används. :)

 11. Sara

  Ja, det blir en hel del tid vid mobilen på dagarna.
  Jag har funderat lite på en annan sak, någon av köpte en sån där ”sele” eller vad man kallar det, för att få bättre hållning. Hur går det med den?

  Jag har funderat på att köpa en själv så är lite nyfiken.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Den fungerar bra men är inte speciellt bekväm så vi är dåliga på att använda den dessvärre. Kanske är anledningen till att den är så obekväm att vi drar fram axlarna för mycket. ;)

 12. Anna

  Privat har jag en gammal Nokia dvs ingen smart phone – så den är inte mycket distraktion precis =)
  Har en iPhone som jobbtelefon – men vill inte blanda in privata grejor på den för mycket så jag använder bara den i arbetet och kollar mailen kanske en gång på kvällen och sen på tåget på väg till jobbet på morgonen. Har en app installerad för att boka träningspass men annars inget privat surfande eller ringande på den direkt. Låter den ligga i handväskan när jag kommer hem tills den åker med väskan till jobb nästa dag.
  Skitbra tips om att slippa adresserad reklam – visste inte det gick =)
  Tack för att ni skriver er blogg – uppskattar den.

  Svara

Lämna ett svar