Minimalistiska apptips – Moment (iOS)

Det här är det sjunde inlägget i serien Minimalistiska apptips där jag går igenom appar för iOS som tillför mycket nytta i våra liv och på ett eller annat sätt passar in i vår minimalistiska livsstil.

Den app jag tänkte recensera denna gång är appen Moment. Den finns både i en något begränsad gratisversion som gör det möjligt att se hur ofta och länge du använder din smartphone samt en komplett betalversion för 49 kr som gör det möjligt att i viss mån begränsa din användning.

Anledningen till att jag laddade ned Moment är att jag märkte att jag spenderade mer och mer tid framför mobilen efter att vi nyligen tagit en paus från iPaden. Jag bytte med andra ord bara en skärm mot en annan, vilket fick mig att fundera på om det fanns något smart verktyg för att begränsa min användning.

Det som gör gratisversionen av Moment intressant är att få svart på vitt hur mycket tid och fokus som läggs vid mobilskärmen. Jag har i skrivande stund haft appen i fem dagar med följande resultat:

 • Dag 1: 78 minuter
 • Dag 2: 133 minuter
 • Dag 3: 113 minuter
 • Dag 4: 88 minuter
 • Dag 5: 95 minuter

Verkligheten är dock inte fullt så hemsk då en delförklaring till de höga siffrorna är att appen fortsätter räkna tid fram tills att kodlåset slår på, vilket min smartphone (fram tills idag) gjorde först fem minuter efter att jag låst skärmen. Det räckte med andra ord att jag låste upp telefonen en sekund tolv gånger per dag för att nå upp i en timmens användning. Något som för övrigt helt klart kan förbättras eftersom jag nu måste ha ett kodlås som går på i samma stund jag låser telefonen för att få rättvisa siffror framöver.

Idag fick jag hur som helst under ett mycket ineffektivt och mobilstört gympass nog och slog till på betalversionen som visade sig göra mobilen mer eller mindre oanvändbar när du nått din på egen hand definierade maxtid för dagen. Kanonbra faktiskt!

Jag har numera begränsat min användning till 60 minuter per dag och jag hoppas att appen ska göra mig medveten om mitt användande inte bara efter att tiden gått ut för dagen utan även långt innan eftersom att tiden numera är begränsad. Den tid jag sparar hoppas jag i sedvanlig ordning kunna lägga på mer prioriterade aktiviter som träning, meditation, yoga, böcker, roligare matlagning och vara mer närvarande med vänner och familjen.

Försöker även du begränsa den tid du ”leker” med mobilen och i så fall hur?

26 tankar kring ”Minimalistiska apptips – Moment (iOS)

 1. Sara

  Intressant! Hur använder du din timme? Helt spontant eller mer planerat och koncentrerat?

  Jag införde för ett tag sen 15 minuters användning 5 ggr utspritt under dagen. Ställde alarmet och sen fick jag kolla tills klockan ringde. Funkade bra. Men tyvärr räcker det ju att man kommer ur gängorna en enda dag för att man ska tappa det och hamna i gamla ovanor igen :-/ Vore bra med en sådan funktion som stänger av möjligheten att använda mobilen helt efter en viss tid…

  Efter din timme kan du fortfarande skicka och ta emot privata meddelanden och så eller? För just den biten vill inte jag tappa då jag kommunicerar mkt med familj och vänner så då jag inte gillar att prata i telefon.

  Jag har Android och laddade ner ett liknande program, men var inte riktigt nöjd då den räknade in program som liksom gick av sig själv, som inte jag aktivt använde liksom. Måste undersöka vidare.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Timmen används lite utspridd över dagen.

   Appen räknade som tidigare nämnt för mycket tid precis som i ditt fall men efter att det är åtgärdat med ändringar i låsning-inställningarna så räcker 60 minuter väl för hela dagens användning.

   Jag kan såklart ta emot privata meddelanden, telefonsamtal osv efter de 60 minuterna. Enda skillnaden är att telefonen låter störande och skickar upp en varningsruta en gång var tredje sekund. Som tur var kan man stänga ned varningarna och hela appen om det krisar, tex om man behöver ringa 112 eller motsvarande. :)

 2. Sara

  Använder ni båda den? Eller vem av er är det som gör det? Och hur ser användningen ut för den andre? :-)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Både jag och Fru Minimalist använder appen även om jag garanterat är den som tycker det är intressantast att följa upp resultatet. :)

 3. Sara

  Om du ändå behöver kolla lite extra en dag pga av info om en utflykt, efterforskningar om en produkt ni tänker köpa/sälja eller liknande, hur gör/tänker du med tiden på telefonen då?

  Svara
  1. Sara

   Eller titta på till exempel en dokumentär /video som passar och ger inspiration till ert minimalistiska leverne?

  2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Då sätter jag mig framför datorn istället alternativt ”streamar” upp dokumentären på TVn via vår Apple TV. ;)

   Och om exemplet ovan uppstår utan tillgång till datorn så går som tur var att stänga av varningarna, vilket är bra om jag mot alla odds måste ringa tex 112.

 4. J

  Har inte med ämnet att göra, men jag undrar om ni någonsin får ett sug efter att rensa, men att det helt enkelt inte finns någonting kvar att rensa? Vad hittar ni på då för att stilla rensnings-suget?

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det händer ganska ofta att vi blir rensningssugna och lustigt nog finns det nästan alltid något att rensa bort, antingen fysiskt eller digitalt, om man tänker efter. Hittar vi inget för tillfället kan vi alltid roa oss med att städa eller plocka undan lite. :)

 5. Sara

  Stör det inte dig att på statistiken syns även appar för privata meddelanden och dylikt? Att de ändå finns med i den sammanlagda tiden gast de inte behöver ingå i bara de 60 minuterna? Räknar du bort dom apparna när du räknar hur mkt tid som du använt under dagen och räknar bara de begränsade apparna liksom?

  Jag tycker det liksom stör att allt står med och att det ser ut som om jag använt mer tid än jag gjort då appar för typ privata meddelanden också syns. Svårt att få bra statistisk liksom…

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Moment räknar bara den tid som mobilen varit upplåst. Den struntar i vilka appar som varit igång och vad man pysslat med mer specifikt. :)

  1. Karin

   Jag har funderat på att logga tiden på internet under en veckas tid, men det har inte blivit av.

 6. M

  Det är väl ändå bra att tiden för privata meddelanden syns, om målet är att spendera mindre tid med mobilen i handen, och mer med familjen, att vara närvarande osv. Att skicka privata meddelanden är också skärmtid och personligen så kan jag tycka att det är det som tar fokus från att vara närvarande i stunden. Ofta svarar man på något som faktiskt lika gärna kan vänta till flera timmar senare. Jag försöker inte begränsa tiden längre utan nu surfar jag som avkoppling och läser då helst bloggar och tycker att jag har en lämplig nivå på det. Däremot för ca ett år sedan tog jag bort min Facebook-app och slutade spela Wordfeud. Speciellt Wordfeud kände jag mig låst vid när det var min tur. Och det tog tid både från min vilotid när jag pendlade på tåget, och från min bloggläsning ;)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med, helt rätt att Moment mäter all form av skärmtid.

   Ja, ofta har man några specifika appar som man använder mer än andra. Jag har precis som du tex tagit bort min Facebook-app. :)

 7. camilla

  Det här låter som en app i min smak. Men jag har Android. Någon som vet om någon motsvarighet finns även om man inte är Apple-användare?

  Svara
 8. Josefin

  Laddade ner den nu, ska bli spännande. Men måste man ha platstjänster på? Känns som det drar mycket batteri?

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Mobilen drar helt klart lite mer batteri med denna app aktiverad men det går säkert jämt ut med tanke på att man samtidigt använder mobilen betydligt mindre. ;)

 9. Sara

  En fråga till Fru minimalist, hur ser din ”amningsgarderob” ut? Vilka plagg och hur många? Vet att du gillar Boob, vilka amningsplagg därifrån rekommenderar du och hur är storleken?

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag kanske kan skriva ett inlägg om detta nu när amningsperioden är i slutfasen. Jag gillar Boob:s t-shirtar med amningsficka samt deras klänningar och hade två av varje. De förstnämnda är mina mest använda plagg, de sistnämnda använde jag dock mer när jag var gravid, men det beror också på att jag aldrig varit riktigt bekväm med att amma offentligt samt att Bebis Minimalist ändå behövt äta ersättning för att gå upp som hon ska i vikt. Bebis Minimalist är ju också född på vintern så klänningarna var inte riktigt aktuella under de första månadernas barnvagnspromenader ;)

 10. ekomorsan

  Detta har inte alls med moment att göra men vi använder oss av budgeteringsappen Tink (CFOn i mig hoppar jämnfota och klappar händerna :D) har ni testat denna?

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Har använt Tink från det att tjänsten/appen lanserades och tycker den är otroligt bra.

   Ett inlägg om Tink står sedan länge på todo-listan och nu blev jag lite extra inspirerad till att skriva om den. :)

 11. Pingback: Den minimalistiska telefonen – en smartphone detox – MAXIMERA LIVET

Lämna ett svar