Därför följer jag bara 40 konton på instagram

Jag har medvetet valt att bara följa 40 konton på instagram. När jag kollar runt märker jag att det är lite i jämförelse med vad många andra följer. Om jag hittar någon ny inspirerande person eller företag att följa tar jag bort någon mindre inspirerande, inte oispirerande, utan jag tvingar mig själv att prioritera och välja bort. Lite som att ha ”en in – en ut” bland klädesplagg i garderoben.

Det här är en vana som spillt över på flera fronter när det gäller att begränsa mitt intag av och engagemang i diverse sociala medier. Överflödet av möjligheter, inspiration jag inte hann agera på och ”måsten” började stressa mig.

Så här började det:

Bloggar. Jag har använt RSS-läsaren Feedly för att följa bloggar i flera år. Det var toppen att ha alla mina inspirerande bloggar samlade på ett och samma ställe med omedelbar tillgång när nya inlägg publicerades. Det funkade tills vi fick vårt första barn för snart 3 år sedan. I samma takt som antalet inspirerande bloggar jag ville följa växte, minskade min tid att läsa dem. Tillslut gav det mig bara en stress att hinna ”läsa ikapp”, som om mitt bloggläsande blivit ett betungande jobb istället för ett nöje.

Det är så lätt att lägga till nya spännande bloggar och rätt som det är sitter du med fler än du någonsin hinner läsa och med allt för många intresseområden och kategorier. Det blir ingen tid över till fokus, fördjupning eller eftertanke. Jag tog bort feedly-appen och deleatade mitt konto hos Feedly, och har inte saknat det en dag.

Men betyder det att jag som själv driver en blogg inte läser andra bloggar? Nej, men när jag vill läsa någon blogg så går jag in i webbläsaren. Glömmer man inte bort att läsa vissa bloggar då? Jo, självklart, och det känns bra, då var de väl inte så viktiga att följa just nu. :) Lite som vi skrivit i inlägget ”Annorlunda etablerad mobilvana” så det som inte syns för ögat finns inte för hjärna när det gäller mindre viktiga saker.

Poddar. Bland poddar kände jag i våras en liknande stress över att hinna lyssna på alla intressanta poddar med spännande rubriker och innehåll. Nya avsnitt genererades i snabbare takt än jag hann lyssna. Jag kom på mig själv med att se alla tillfällen till lyssning och klämde in lyssning när jag gick till förskolan, när jag skulle diska, när jag lade barnen. Tillslut kändes det bara så otroligt icke-mindful och stressande.

Nu har jag tagit bort nästan alla poddar du ser nedan, utom tre stycken. Ibland laddar jag även ner enskilda avsnitt från andra poddar.

Mängder med bra podcasts, hur många hinner man lyssna på?

Instagram. På instagram har jag aldrig flöjt särskilt många personer för att slippa ovanstående stress, jag satte från början en gräns på att följa 30 konton som senare höjdes till 40. Där har jag hållit mig de senaste två åren. Kanske blir upp till 50 konton någon dag, men inte mer.

Det handlar inte om ointresse för andras liv och leverne, det handlar om min egen tid, stressnivå och hälsa.

Facebook. Facebook-appen tog jag bort för ett par år sedan och vi har även spärrat sidan i vår webbrowser. För mig räcker detta för att stoppa frekventa besök och det är ytterst sällan jag hamnar i någon Facebook-loop där 15-20 minuter plötsligt fördrivits på i princip inget av värde. Messenger-appen använder jag dock för att hålla kontakt med flertalet vänner.

En lärdom jag fått genom det här är att jag inte behöver få all inspiration nu utan att det mesta faktiskt finns kvar att lyssna på eller läsa om senare i livet, om jag verkligen skulle behöva eller vilja. Jag har landat i att livet har olika faser där vissa intressen eller engagemang kan få stå tillbaka till förmån för andra nya som är högre prioriterade här och nu.

Kan du känna en stress över att hinna läsa, lyssna eller titta ikapp på diverse sociala medier?

28 tankar kring ”Därför följer jag bara 40 konton på instagram

 1. Linda

  Oj, jag tycker 40 konton på instagram låter som jättemånga. Själv har jag aldrig haft instagram, och har heller inte facebook, twitter, snap chat…
  Har ni provat att inte använda några sociala medier, för exempel i en månad? Jag blev lite nyfiken på vad det är för slags konton du följer när det blir så många som 40?

  Svara
  1. Fredrik

   Håller med. Skrattade lite för mig själv när jag läste rubriken. För en som heller aldrig haft dessa grejer som instagram, twitter osv så låter 40 helt otroligt mycket. Tar inte det upp en väldans massa tid att följa 40 konton som postar grejer? Också nyfiken vad det är för konton. Vad är det för någonting som, vi som ej har dessa grejer, går miste om?

  2. Sara Cecilia

   Hade samma grundläggande känsla men eftersom jag ännu inte läst samtliga inlägg tänkte jag att jag kan ha missat något: yrke, föreningsliv eller så. Själv valde jag bort Facebook innan jag registrerat konto – efter att ha hört hur många vindsnurror servern krävde (var det i Lule-trakten man byggde den?).

   Blev bara väldigt nyfiken på gamla, nu välkända vänner (som blivit lärare) och registrerat två olika tillfälliga, rätt anonyma användare på Twitter men har inte loggat in på snart ett år.

   Otippat konkurrerade istället youtubeklippen ut allt det där jag tänkt hinna av informella studier. Det började med komprimerade föreläsningar jag hittade för ganska precis ett år sedan och inkluderade sedan debatter. Och jag som tänkt ’aldrig’…Aldrig någonsin. Liknar teve för mycket!

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, ja det kanske låter som mycket men kan berätta att jag hittills inte sett någon som följer färre konton ;)
   Under ett års tid körde jag många ”En månad utan…”-utmaningar och testade bland annat att vara utan Facebook en månad och bloggade om det, efter halva månaden skrev jag ett inlägg som du kan läsa här:
   http://minimalisterna.se/en-halv-manad-utan-facebook/
   På den tiden använde jag Facebook mer frekvent, nu kan det ibland gå en månad mellan att jag loggar in utan att jag tänker på det, men på den tiden var jag in en kortis i princip dagligen.
   Har även varit utan internet i knappt 2 veckor en gång.

 2. Linn

  Jag har kommit ner i 100 som jag följer (plockar fortfarande bort efter hand).

  Till er ovan som undrar om 40 är mycket… om man räknar familj+några nära släktingar+vänner+ några bekanta+några inspirationskonton (bl.a. Andra minimalister) så kommer många ganska snabbt upp i 40 st:) Men har man inte denna typ av konton så kan det nog låta mycket:)

  Ett annat rensningsområde i mobilen som ni nog inte nämnt är telefonboken… personer man inte längre har kontakt med och tillfälliga nummer man bara behövde en kort tid ligger ofta kvar och tar plats.

  Svara
  1. Hanna

   Tack för tips om tfnboKen. Rensade snabbt o enkelt bort 130kontakter. Evigheter sen jag rensat o då jag är med i en ombytlig stor förening samt student så blir det mycket nummer.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej, har nog inte nämnt telefonboken, men brukar faktiskt rensa där lite då och då. Ta bort alla som jag inte skulle känna mig bekväma att ringa upp. :)

  3. Hanna

   Hej. En fråga. Det går inte att svara på era (minimalsiternas) kommentatorssvar. Mitt tac var menat till Linn som nämnde telefonboken.

   Men även tack för ert inlägg också för rensade i instagram och är nu nere på strax under 100.

 3. Ekomamma i stan

  Intressant läsning. Jag har två akilleshäls-områden och det är Facebook och Instagram. Bloggar och poddar har jag hyfsat slimmat och tog nyligen bort mitt twitter-konto.

  Instagram för att jag har svårt att avfölja vänner och bekanta även om deras konton inte ger mig så mycket, då jag är rädd att de ska ta illa upp. Hur har ni tänkt där? Eller använder ni Instagram helt ”professionellt”?

  I Facebook är det vår superbra lokala köp- och säljgrupp som lockar. Jag har ständigt en annons ute här och eftersom det är ett barntätt område vi bor i finns möjlighet att köpa bra beg till barnen när vi behöver saker. Tidigare använde jag groups-appen och hade då inte Facebook installerat men sen tog de bort den, och då har jag märkt att det blir mkt mer att jag ”bara kollar” fast jag egentligen skulle in och lägga upp en annons.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Förstår verkligen problematiken med vänner och bekanta.
   Jag började följa några vänner etc på instagram men tog ganska snabbt ett aktivt val att inte göra det utan bara använda kontot ”professionellt”. Ibland får jag kommentarer som ”du såg väl bilden jag upp igår?” men då får jag alltid säga att ”nej, det missade jag”, typ.
   Vi har varit anonyma så länga också att jag fortfarande blir förvånad om någon på jobbet eller vän pratar om något som vi bara skrivit/visat på instagram/bloggen. ;)

 4. Denni

  Jag följer 15 konton på Instagram. Hade er också men tog bort (skämms), men tyvärr gav ert konto mig inte så mycket. Ofta upprepningar och länkar till gamla blogginlägg. Vad jag uppskattade dock var era vardagsinlägg, typ middag med bild och kanske recept. Jag läser er blogg och ser därför “det viktigaste” och är nöjd så.

  Svara
 5. Fröken Minimalist

  Jag tänker likadant. Att försöka hinna med är inte lätt om man vill ägna tid till annat. Följer inte så många bloggar och inte heller många konton på Instagram. Facebook använder jag oftast bara i sådana sammanhang där jag måste, exempelvis inbjudningar till middagar, fester och föreläsningar. Känner mig inte alls stressad över att hänga med idag :)

  Svara
 6. elsa

  Jag läser några bloggar men för övrigt följer jag inga sociala medier. Jag är absolut ingen eremit utan umgås en hel del. Föredrar att träffa folk i verkliga livet och använder t
  mobilen till att prata i och om behov finns något kort meddelande. 40 konton det låter mycket, men det kanske är så att jag helt enkelt inte förstår grejen.

  Svara
 7. Ca

  Jag följer 45 konton på Instagram. Har ej Facebook eller annat. Brukar besöka tre bloggar då o då men inga poddar eller liknande.

  Svara
 8. Jennie

  Jag känner igen mig väldigt mycket! Jag själv har ju ett ganska så stort konto här på instagram men funderar just nu på vad det ger mig egentligen. Jag har lagt oerhört mycket tid på mitt konto och tycker det är roligt att inspirera. Men det är ett alldeles för stort ideéllt arbete för att det ska vara värt att använda min privata tid till. Jag vill inte ens tänka på all tid jag lagt på ett konto istället för på mina barn. Jag rensar på alla digitala plan just nu. Min hälsa har försämrats avsevärt sedan sociala medier kom in i mitt liv för ca 10 år sedan. Samtidigt är det ju så otroligt beroendeframkallande. Läskigt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad intressant men tråkigt att du upplever att hälsan har försämrats sedan sociala medier kom in i livet. Tror tyvärr inte du är ensam även om många inte gör kopplingen att det är därför de mår dåligt. Vore jätteintressant att läsa om du mäktade med att skriva mer om det på bloggen/instagram etc.

 9. Gunvald L.

  Haha underbar rubrik :)
  Själv följer jag 3bloggar (varav eran såklart) och prenummererar på en handfull vettiga youtube-kanaler och diverse mindre ”vettiga” men som ger humor o glädje när man är trött och sliten.

  Aldrig riktigt förstått grejjen med instagram, snapchat, facebook o allt vad det heter, har haft flickr och 500px men det gav bara stress, så la ned det efter 6-12 månaders testande, var inte värt det, visst jättekul när en post hamnade på top 3 på men det var då jag skrotade mitt test och har inte trillat tillbaks igen efter ca 3år :)

  Svara
 10. Sara

  Er blogg är den enda jag följer :)! Just detta inlägg kunde jag inte relatera till, eftersom jag aldrig skaffat instagram. Jag använder FB för loppis-sidor, och ibland strötittar jag, men vill undvika alla typer av skärmaktiviteter så mycket som möjligt eftersom jag känner att jag inte mår bra av det. Jag hörde talas om att det finns en app som mäter ens mobilanvändade, hur mycket tid man lägger på mobilen? Någon som vet vad denna heter? Kram

  Svara
  1. Sara

   Tack så mycket! Jag har laddat ned den nu. Jag läste i det inlägget att appen mäter all tid som mobilen är upplåst, och att det blir missvisande om kodlåset dröjer med att låsas. Kanske ni vill dela med er gällande hur jag ser vilken inställning jag har för kodlåset (iphone). Tack på förhand och tack för en bra blogg!

   Ni gör verkligen en god insats för miljön och för människors välmående! En eloge till er!

 11. Cattis

  Har inte Facebook, gör just nu ett test där jag loggat ut från instagram för första gången för några dagar sen. Det är superskönt! Har massa tid till läsning och annat som jag inte ”hinner” med annars när jag fastnar i scrollandet. Jag har tidigare testat att avfölja konton på instagram (försökt begränsa antal) men när jag har instagram VILL jag ju se inspirerande bilder och vad som händer i vänners och släkts liv. Jag följer många som postar ytterst sällan. Det min instagrampaus gett hittills är att behovet att alltid scrolla igenom allt nytt (klassisk FOMO) totalt försvunnit. Imorse loggade jag in på instagram i ca 5 minuter, svarade på DM och grattade min kusin till hennes nyfödda dotter och sen loggade jag ur igen. Så skönt! Hade inget behov alls av att scrolla vidare och se allt som hänt sedan jag loggat ut. En annan intressant sak är ju alla bilder man tar enbart för att lägga upp på instagram, jag märker att jag liksom tänker utifrån att ”det här kan jag posta på insta”. Men nu är det slut på det :)

  Svara
 12. Alva

  Tycker det är svårt just pga det som Ekomamma i stan skriver. I min åldersgrupp (21) är det vanligt hyfs att man följer bekanta pga ”goodwill” för att visa att man är intresserad av att vara vän med personen. Det är även vanlig hyfs enligt sociala koder att följa tillbaka. Följer man inte tillbaka anses man vara otrevlig, eller bara allmänt lite konstig. Därför har jag svårt att hålla följarantalet nere, trots att jag egentligen vill minimera där också. Vill egentligen följa endast familj och vänner men detta nämnt ovan gör att jag ändå ligger runt 200 just nu(vilket är vääldigt lite i mina kretsar och åldersgrupp!). Följer många mest pga att jag vet att de skulle ta illa upp om jag inte gjorde det. Klurigt detta..

  Svara
 13. Karlsson

  Hej.
  Jag följer inte sociala medier, slutat med Facebook för flera månader sedan. Om denna räknas så är det 1 blogg som jag tittar på.

  Men just nu vill jag verkligen att min tid ska räcka till familjens älsta katt, som tyvärr blivit döende…(Han är 17 år) Det krossar mitt hjärta brutalt.

  Imorgon kommer han tyvärr avlidas pga hans dåliga njurar.
  Jag vet att detta inte riktigt är med ämnet att göra, men om man mår så här så orkar man inte kolla på sociala medier längre..

  Svara
 14. Elin

  Jag gillar att ha min egna bilder på ett lättöverskådligt ställe jag lätt kan komma åt och visa folk på IRL men jag måste erkänna att jag nog faktiskt inte är så intresserad av andras konton även om jag följer dem… Hemska mig! Kollar igenom vissa i familjen då och då men resten kollar jag som snabbast max en gång i veckan. Upplever instagram som väldigt liten påverkan för mig för det år så ointressant för det mesta. Gillar facebook bättre. Där kan jag spendera lite för mycket tid och där har minskning av grupper varit en bra grej för att dra ned aktiviteten men några favoriter har jag kvar.

  Svara

Lämna ett svar