Tre minimalistiska julklappar

Julen närmar sig och vad kan då passa bättre än tips på minimalistiska julklappar. För även om dina nära och kära idag inte är minimalister, så hindrar det inte dig från att vara en inspiration och förebild i att leva mer hållbart och minimalistiskt. Därför kommer här tre minimalistiska julklappstips:

1. Förbrukningsvaror. Gåvor av förbrukningskaraktär är utmärkta eftersom dessa gör det enkelt att oavsett budget ge något vettigt även till dem som ”redan har allt”. Det kan vara allt från en korg med trevliga teer, lyxig choklad och charkuterivaror till champagne och dessertostar. Även fina ljus och servetter kan vara något som går åt i vissa hushåll. Anpassa gåvorna efter mottagarens faktiska behov och personliga preferenser.

Punkt 2 nedan är ett samarbete med Nextory.

2. Prenumeration på ljud- och e-böcker. För bokälskaren som föredrar att inte köpa eller äga böcker finns såklart alltid biblioteket, men om du vill göra det ändå enklare för dig eller någon i din omgivning så kan du ge bort en prenumeration på Nextory i julklapp. Och använder du denna länk så får mottagaren dessutom prova på tjänsten gratis i 30 dagar. Perfekt för den som kommer spendera mycket tid i bilen, tåget, bussen eller flyget kring jul och nyår eller bara i vardagen.

Själv har jag (Fru Minimalist) till stor del tappat bort bokläsningen i samband med att vi fick barn och mängden egentid minskade samtidigt som utbudet av intressanta podcasts ökade. Fram tills nu. De senaste månaderna har podcast-lyssnandet legat på is till förmån för ljudböcker. Till och från jobbet, på gymmet eller vilandes i soffan innan läggdags.

En personlig favorit jag kan tipsa om är Hjärnstark av Anders Hansen, den fångade mitt intresse redan under förordet. Herr Minimalist ser fram emot att läsa om boken Omgiven av idioter av Thomas Erikson fast denna gång i ljudformat, kanske även författarens uppföljare Omgiven av psykopater. Och med barnen har vi testat e-bokskonceptet med Alla tre-böckerna av Marie Nilsson Thore, som är mysiga och fint illustrerade.

Vill du ge bort eller själva använda Nextory gratis i en månad så gör du det genom länken här. Erbjudandet gäller nya kunder och du kan säga upp prenumerationen när som helst.
Ovannämnda text är ett samarbete med Nextory, boktipsen dock våra egna.

3. Vår bok Prylbanta. Om du trots allt vill köpa något fysiskt i julklapp till dig eller någon annan så kan vi såklart inte låta bli att tipsa om vår bok Prylbanta – Färre saker, större frihet. Perfekt som inspiration för den aspirerande minimalisten, ögonöppnare för den omedvetna shopaholicen eller som spark i baken till någon i din omgivning som troligen skulle må bra av lite prylbantning och ett enklare och friare liv.

Vad kommer du att ge dina nära och kära i julklapp i år?

16 tankar kring ”Tre minimalistiska julklappar

 1. Distansare

  Den första punkten fick mig att tänka på en person i min närhet. Det är inte så att jag kan säga att personen har allt, men det är jättesvårt ibland att hitta någonting som personen kan uppskatta. Det ska verkligen vara en förbrukningsvara som jag vet att personen har ett behov av och glöm att försöka hitta på någon kul grej… Då får det bli en ”tråkig grej” men personen får iaf nåt… För annars får jag höra att ”det blir bara mer skit att släpa på när jag flyttar”.

  Svara
 2. Sandra Junhammar

  Bra tips! ♡ Ytterligare minimalistiska julklappar skulle kunna vara någon form av upplevelse, ett gåvobevis från en välgörenhetsorganisation eller kanske en digital tjänst – på tex yoga ❄️

  Svara
 3. Sannis

  Teaterbiljertter brukar vara uppskattat hos flera i vår familj, gärna med lite tvistad humor.

  Barnen kommer i år att få ett besök på en typ av museum som är rätt dyrt men uppskattat.

  Lotter brukar också vara en bra förbrukningsvara. :-)

  Sedan något som många gillar men jag själv faktiskt inte gillar är dessa gåvobevis på att man räddar isbjörnar, pandor, köper vaccin osv. Det är jättefina gåvor men om ”du” nu ändå tänkt köpa nåt till mig, ge mig antingen pengar eller presentkort i så fall.

  Vill man köpa gåvobevis – gör det för dina egna pengar. Det är inte det att jag inte tycker organisationerna är bra utan det att precis som mycket annat skickar de ut så mycket tiggande köp-våra-kit-reklam för dyra pengar de kunde använt aktivt i sin egna organisation själva. Jag har andra behjärtansvärda ändamål jag frivilligt kan ge en slant till som inte är så reklamfixerade.

  Svara
 4. Eva

  Min mamma kommer bland annat att få boken Omgiven av idioter som jag såg på bilden att ni läste/lyssnade på. Skrattade när jag såg det, den är bra! /Blå(grönröda) Eva

  Svara
 5. Karlsson

  Hej. Jag vet inte om detta är en bra idé, men jag tänkte om man vill ge sig själv julklapp och samtidigt hjälpa andra.. Förutom att skänka pengar till gåvobevis. Så kan man skänka bort sina överflödiga prylar till t.ex. Röda Korset. Då får man mer utrymme i hemmet, mer frihet, mer glädje över det man har, mer livsglädje,samtidigt så hjälper man andra, det gör att folk inte behöver köpa nytt och detta leder till bättre miljö?

  Svara
 6. Josefin Oskarsson

  Till mamma ska jag ge en massa grejer, det var inte meningen men nu faller det sig så: Hunterstövlar (köpta på Tradera) eftersom hennes andra inte håller måttet vid kräftfiske, svamp- och bärplockning mm. Ställer dock ett motkrav att hon ska skänka bort de typ 4-5 paren halvdana stövlarna hon samlat på sig. Hon (och pappa) får även biljetter till fotbollsmatchen Sverige-Chile på Friends i mars, mamma kommer från Chile + de får åka upp till Stockholm (bor i Småland) och passa på att umgås med barnbarnen :-) Sedan ska hon möta oss i Las Vegas i ferbuari (vi är föräldralediga tillsammans och kör långresa) och då ska hon få gå på Elton John, något hon drömt och så länge jag kan minnas.
  Ett tips på en minimalistisk present till både vuxna och barn är ballonger! Inte direkt miljövänligt (men det kanske finns också?) men i alla fall en förbrukningsgrej som livar upp kalas eller fest, och bara tar plats i hemmet någon vecka. Till barn kan man köpa en rolig figur/djur och till vuxna kanske siffror (vid födelsedag), hjärta eller något som speglar intresse/jobb/dröm. Pinata är också ett roligt inslag vid födelsedagskalas, fylls ofta med godis och så får födelsedagsbarnet slå sönder den med en pinne. Mycket uppskattat både när vuxna fyller jämt (det är roligt även för andra festdeltagare att titta på en tipsy vuxen som kanske även har ögonbindel och försöker hitta pinatan) och på barnkalas!

  Svara
 7. Fröken Minimalist

  Jag köper inga julklappar alls faktiskt. Kan bero på att jag enbart har vuxna i min närhet, som alla är överens om att det är skönare att inte köpa julklappar. På julafton har jag valt att volontärarbete istället, någonting som hela min familj har valt att hänga på. Så det blir både en fin gest, men även en trevlig grej vi gör tillsammans.

  Svara
 8. Jenny

  Jag är jättenyfiken på vad ni menar med att dessa julklappar är minimalistiska. Tänkte också på denna användning av begreppet minimalism när ni hade bokrelease och fick gåvor eller gav bort ett dekorerat pepparkakshjärta. Så berätta gärna hur ni tänker.

  Svara
  1. Sandra

   Klappar som går att äta eller dricka upp är ju klockrent. Är småbarnsförälder och jublade precis högt när min man i födelsedagspresent fick en övernattning på hotell (för två) och givaren är barnvakt. H u r r a! Sovmorgon = bästa klappen till folk med småbarn!

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Gåvor som inte ”är bestående” ser vi som minimalistiska, det vill säga de kan förtäras relativt enkelt och behöver inte bli varaktiga i hemmet särskilt länge. Som ett pepparkakshjärta eller alla ätbara saker vi fick vid bokreleasen.

   Eller gåvor som inte är en pryl, och som då inte tar någon plats. Exempelvis tjänster, allt från Nextory till att få massage.

 9. M

  I år vill jag verkligen njuta av god mat och julmys, och inte ge bort tröjor och annat som egentligen blir helt överflödigt till garderoben, iaf i min familj.

  Till min man kommer jag slå in: ett inbjudningskort till middag hemma, menykortet (tre rätter + avslutning med te och lyxchoklad), och dryckerna kommer ligga i paketet (en flaska alkoholfritt vin, ett dessertvin, och te). Jag kommer satsa på inslagningen så att det ser riktigt fint och inbjudande ut., och ska laga musslor bland annat. Något vi gärna äter ute men inte provat hemma.

  Min man har verkligen allt han behöver, och är det något han saknar så funderar han ordentligt innan han gör inköp. Med situationen ett barn på sju veckor, en på 2 år 9 månader och våra föräldrar två flyg bort så bjuder jag på hemmakväll istället för utekväll. Tyvärr inte barnfri sådan :)

  Eventuellt så blir det ett par riktigt sköna handskar också, för det behövs! :)

  Våra föräldrar uppskattar verkligen fotokalendrar så det har vi ordnat, och barnen får ett paket var av oss. Skulle gissa på fyra totalt. Eftersom de är så små än så känner jag att det blir för mycket om det blir mer. Den äldre kommet bland annat få doktorsväska som verkar vara väldigt populärt i den här åldern, docka med hemstickade kläder, pussel eller bok och det blir nog precis lagom hoppas vi. Det känns dumt att ge för många så att vissa hamnar i skymundan och bara läggs undan, men det här är ju första året som den äldre är mer medveten om vad som händer så blir spännande att se :)

  Själv så önskar jag mig en sak: vardagslyx (med fri tolkning). Det brukar innebära produkter från rituals som jag verkligen älskar. Just nu behövs inte just dem men jag hoppas på te, choklad och mysiga strumpor går alltid hem hos mig.

  Svara
 10. Sara

  Vad oärligt av en ”minimalistisk” blogg att uppmuntra mer konsumtion med hjälp av dold reklam. Se till att reklammärka era inlägg som lagen kräver, för nu åker en anmälan till konsumentverket och reklamnämnden.

  Svara

Lämna ett svar