Bekännelser från garderobens inre

Så liten min garderob plötsligt blivit genom projektet capsule wardrobe. 25 plagg utgör den om jag bortser från ytterkläder och träningskläder. Jag har heller inte shoppat kläder på snart tre månader, undantaget två träningslinnen. Det gör mig stolt. Vi såg filmen The true cost här om veckan och efter det blev jag än mindre shoppingsugen.

Men det har inte alltid varit så. För bara ett par år sedan var jag en riktig ”shopaholic”. Det visste jag inte då, men jag kan se det nu i efterhand. Jag hade gått från fyra år med studiemedel och lite sidoinkomster från extrajobb i en svensk småstad, till heltidsjobb med månadslön i en storstad. Det var inga jätteinkomster, men från att ha fått ut kring 8 000 per månad fick jag nu ut det dubbla, med i princip samma fasta kostnader då jag började min storstadstid med att bo inneboende.

Även om jag lade undan till sparande varje månad hade jag flera tusenlappar att spendera. Som nyinflyttad var dessutom det sociala umgänget högst begränsat, så tid att strosa i butiker fanns det överflöd av om kvällar och helger. Att jag dessutom bodde ett stenkast från en av landets största gallerior med generösa öppettider, gjorde shoppingen ändå mer lättillgänglig och pengarna rullade snabbt. I takt med att inkomsten ökade, gjorde även garderoben och märkeskläderna så.

Den härliga känslan i kroppen när du hittar det fina plagget som bara är så ”du”. Tillfredsställelsen när du märker att det sitter bra på kroppen. Och glädjen du känner när du lämnar butiken med plagget prydligt ihopvikt i en fin påse. Min dåvarande pojkvän kunde ibland erbjuda sig att bära en påse eller två åt mig, men jag ville bära alla påsar själv och riktigt insupa shoppingkänslan.

Jag har köpt flera par skor som aldrig använts för att de varit för osköna att gå i någon längre sträcka. Flera klänningar som kostat 2000-3000 kr styck och som endast använts 1-2 gånger på något bröllop och som jag idag skulle behöva både en heltidsanställd personlig tränare och viktcoach för att någonsin komma i. Priset per användningstillfälle är högt och det är inte utan att jag får lite retroaktiv shoppingångest när jag tänker vad jag kunnat göra med pengarna istället.

Jag kan inte riktigt svara på när exakt jag ändrade uppfattning om min garderob och bytte shoppingvanor. Insikten har nog smugit sig på, i samband med resor då vi klarat oss med väldigt få plagg, saker jag läst och kommit till insikt i. Liksom att praktiskt våga testa att rensa ut kläder och leva med färre plagg. Det har fått mig att inse att en mindre garderob inte är likställt med tråkigare garderob, eller att det ens behöver innebära en känsla av färre plagg att välja på, utan att det faktiskt kan vara tvärtom med rätt plagg i garderoben.

Med färre plagg har jag lättare att välja kläder på morgonen, lägger mindre tid och energi på att vela och prova kläder inför en middag eller fest, garderoben är luftigare och finare att titta in i och byrån har bättre ordning. Eftersom garderoben numera innehåller nästan enbart favoriter, känner jag mig fin, stark och som den bästa versionen av mig själv i nästan vad jag än sätter på mig.

Min garderob är inte ”klar”, det blir den nog aldrig. Men den är på rätt väg med mitt nuvarande tankesätt kring kläder, konsumtion och shopping.

Är eller har du varit en shopaholic eller känner du någon som shoppar alldeles för mycket?

20 tankar kring ”Bekännelser från garderobens inre

 1. Minimalisten

  Klart intressant, kolla även Zeitgeist filmerna om ni har tillgång till Netflix (mycket sevärda).

  Minimalist som man e har man ingen tv bara en liten låda med netflixappen + halvstor dataskärm (27″) vilket e så mycket trevligare än dumburk o tillhörande tv-licens med allt ointelligent material som hör där till?

  Man kan se det man vill, inte det man blir halft påtvingad? och slipper dessutom all reklam!

  Spännande o följa eran resa, från en som kanske är något år före på ”minimalistfronten”..?
  Dator nej, tv nej osv.. smartphone ja?? trevlig ekonomi yes? Spenderar nope, bekymmer nix?

  Ha de fint på er resa!

  Svara
  1. lars

   spännande. vad har du för telefon och vad är det för liten låda du har med netflix ?

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för filmtipset! Vi har visserligen inte Netflix men de finns kanske att köpa?

   Vi överväger också att göra oss av med tv:n då och då, men än så länge har den fått vara kvar. Det är dock otroligt sällan vi kikar på något som går på just tv, snarare filmer och serier vi köpt till vår apple-tv.

 2. CrimsonAnna-vardagslyckans sköldmö

  Jag har varit en sådan som shoppar för att pigga upp mig. En av de saker som hjälpt mig mest att ändra tankesätt var en kommentar i ett s.k. ”hoarding-program” där psykologen sade till hoardaren, ”Vilken känsla försöker du egentligen köpa när du handlar saker?”

  Svara
 3. frukatt

  Jag handlar alldeles för mycket (dock mest begagnat, men fortfarande en hel del på ”halva rean”). Dock är min inkomst (jobbar/pluggar/föräldraledig) lägre än vad den var när jag pluggade på heltid, så det handlar inte om några stora summor som jag shoppar upp. Jag försöker skärpa mig och gå mot att handla färre saker, men av bra kvalitet. Tyvärr går det ibland så där. Det finns så mycket som man vill ha till barnen! Tyvärr bidrar ju bloggarna (även de med miljöfokus), med en hel del shoppinginspiration.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag kan förstå att det är lätt att köpa barnkläder och att det på något sätt känns mer legitimt då det ofta inte rör sig om stora summor pengar per gång och det ju inte är till en själv. Vi har köpt en del nya plagg till vår dotter men det är många gånger jag fått hålla hårt i plånboken för att inte köpa mer då vi ärvt en hel del fina kläder som fungerar väldigt bra. Till första barnet känns det nästan ändå mer legitimt att köpa på sig lite barnkläder om man som vi hoppas på ett par barn till i framtiden som då också kan använda och vara med och slita ut plaggen. :)

 4. Anna

  Vi plastbantar, ändå tycker jag att mer och mer plastsaker hittar hem… Det finns mycket att jobba med på den här shoppingfronten! Det finns en önskan att byta ut allt till miljövänliga, bra och hållbara alternativ, men samtidigt vill jag slita ut det som finns hemma först.
  Jag tror att sakta men säkert så byts saker ut om man är medveten om frågan.
  Jag har fortfarande svårt med hur vi ska göra med all den plast barnen får i gåvor, i form av leksaker eller tröjor med tryck. Någon som har ett bra tips?

  Svara
 5. Marperette

  Det här inlägget kom läskigt nog precis när jag behövde det…
  Gjorde ett ryck igår och rensade för första gången bland mina kläder, aldrig gjort tidigare då mamma tog hand om den saken när jag bodde hemma och när jag sedan flyttade för 4 år sedan packade jag bara med det jag brukade använda och lät resten ligga kvar i flickrummet. En dammsugarkartong full, både med kläder jag inte använder samt med typiska sommarplagg. Den kommer få bo i mitt förråd fram till sommaren och så får jag se vilka av plaggen som får komma tillbaka till garderoben. Så grymt läskigt att öppna garderoben nu och kunna se bottnen på åtminstone en av draglådorna, ännu läskigare är tanken att jag nog kan rensa ut lika mycket till och ändå inte drabbas av klädbrist.
  Det enda jag lyckats rensa ut tidigare är stenciler till avklarade kurser, allt annat är ju sånt som kan vara bra att ha… Men nu är jag på väg, ett litet steg i taget mot en något mer minimalistisk tillvaro!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att inlägget kom lägligt och kanske sattes några nya tankar i rullning för det låter helt klart som att du har kloka tankar och en motivation att rensa såväl kläder som saker där hemma. :)

 6. Susanna L

  Jag har aldrig shoppat så mycket kläder, men däremot har jag varit en sån där som sparat allt möjligt som ”kan vara bra att ha”. Inga samlingar av slaget äggkoppar eller porslinsfigurer eller så, utan massvis med prylar som ”säkert” skulle komma till användning någon dag. Jag tror att jag har det efter min pappa, som är likadan. Dock har jag det senaste året, och sedan jag, min man och vår dotter flyttade till hus, kommit fram till att man ju faktisktbara behöver det man använder och tycker om. Så mycket grejer vi har rensat ut… Till och med min pappa verkar ha blivit inspirerad och börjar göra sig av med trasiga saker och sådant som legat i garaget i 20-30 år! Min lillasyster kan nog kanske ha ett shopaholic-problem på riktigt. Hon rensade ur 5 papperskassar med kläder som hon tog med hit sist så jag kunde titta på det och då kröp det dessutom fram att de kläderna var sånt som hon inte fick plats med sina (väldigt många och stora) garderober. Men hon verkar faktiskt ha börjat fundera på om hon har lite väl mycket kläder, och det är ju alltid en början.

  Svara
 7. ninja

  Känner väl igen mig i inlägget, efter studierna kunde jag plötsligt köpa utan att behöva hushålla, och fick ändå pengar över. Men jag tror på något sätt jag behövde gå igenom den perioden för att komma dit jag är nu. Är uppväxt med att inte nöjesshoppa, tror tyvärr jag behövde göra en liten revolt där, för att sen hitta tillbaka igen :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Så där med ”revolt” tänker jag också ibland. Eller åtminstone att jag behöver få göra mina egna misstag och fel för att lära mig på djupet. Jag får vara glad att jag hittat ”minimalism” och de nya sunda tankesätten och prioriteringarna nu och inte om 10-20 år. ;)

  2. MD

   Jamen precis, kände också ett uppdämt behov av att få slippa hålla i slantarna hela hela tiden efter examen. Men jag tror också att det var för att jag fick ge utlopp för det som det nu är så mycket lättare att hushålla än det var när jag faktiskt hade ont om pengar.
   Plus att under studietiden samlar man ju lätt på sig en bunt dyra men nödvändiga inköp som man skjuter på för att man vet att man snart kommer ha råd, och när man då sedan köper allt så blir det mycket pengar på en gång. Jag behövde t.ex verkligen en ny vinterjacka de sista tre åren på studierna men köpte den först när lönen kom. Då är det inte så mycket uppdämt nöjesshoppingbehov som… ja, ihopsamlat faktiskt behov.

 8. Händelsevis

  Håller med dig om mycket i ditt välformulerade inlägg. Dock ligger jag fortfarande ett par steg efter er på den minimalistiska resan… Jag känner det som att jag måste hitta min egen jämnvikt mellan att äga saker och vara ”fri” från ägodelarna. Kanske passar inte miniminivån för mig ändå?
  Kapselgarderoben är jag mycket nöjd med! Faktiskt var det mycket lättare än jag trodde. Hoppas det kommer ett sammanfattande inlägg om din kapsel när perioden tar slut? Eller ett med den nya kapseln och hur du kom fram till den?
  Ser fram emot vidare garderobsläsning, det är ju ändå det mest intressanta ämnet i den materialistiska djungeln :-)

  Svara
 9. johannanswe

  Nu vet jag ju att detta är en blogg om just minimalism =) – men jag kan ändå inte låta bli att fundera på att det här med den perfekta garderoben inte alltid behöver handla om så få plagg som möjligt. Jag lovade mig själv som nyårslöfte 2013/2014, o har det även i år, att endast konsumera kläder hållbart. Men jag är ju en person som älskar att byta plagg ofta samt ha mycket att välja på. Dvs det lyfts ofta att en hållbar garderob handlar om att skapa den perfekta basgarderoben, men det passar ju faktiskt inte alla. Utan att det kanske mer handlar om att ändra sitt befintliga beteende till något bättre, ex hållbart och genomtänkt. Dvs klädbyten, lånegarderob och Second hand är ju bra för mig som vill byta lite då och då. Och med det sagt: om man mår bra av en mindre garderob är det ju såklart underbart bra att satsa på kvalitet och plagg som håller länge också designmässigt. Men det kan för andra kännas begränsande o extra klurigt?! Svårt att förklara exakt vad jag menar, men hoppas ni fattar! =) (har skrivit lite längre om det här iaf: http://www.johanna-n.com/blogg/att-tanka-nytt-och-annorlunda/)

  Svara
 10. Eva Maria

  Jag har varit en shopaholic men har de senaste två åren minskat mina inköp avsevärt. Det känns skönt. Dels genom olika köpstoppsperioder och den här senaste Four Fit challenge som verkligen gav mersmak att utmana sig till att ha färre plagg. Nu när jag handlar kläder tänker jag efter noga och undviker impulsköp, plaggen som jag köper nu vet jag att jag kommer att använda! Det svåraste nu är med barnen som är lite äldre att få dem att inte vilja köpa allt! När vi ska åka och handla skor så är vi inriktade på det och ”råkar” inte köpa en massa annat… 2016 har jag som idé att försöka dra ner ytterligare på konsumtionen, vi får se hur det går!

  Svara
 11. Hilda

  Blogginläggen om din garderob har gjort mig väldigt inspirerad att minimera min. Jag äger 340 plagg (inräknat friluftskläder, träningskläder, underkläder, badkläder och ytterkläder), och då har jag ändå rensat ganska mycket det senaste året, och inte köpt mer än 2 par leggings. Ändå (eller kanske just därför) tycker jag ofta att jag inte har något att ha på mig. Jag ser framför mig att jag en dag kommer att kunna plocka vilka två plagg som helst (en tröja och ett par byxor/en kjol), ta på mig och gå till jobbet och känna mig som den snyggaste versionen av mig. Jag har en bit dit, men att gå tillbaka och läsa dina inlägg kommer att göra det mycket lättare.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att du inspireras av inläggen kring garderoben. När som helst kommer ytterligare ett garderobsinlägg upp med några lärdomar från de första månaderna med konceptet capsule warderobe och vad garderoben skulle behöva kompletteras med för att vintergarderoben ska kännas mer komplett än i dagsläget.

Lämna ett svar