Vad är rensningsplanen?

Häromdagen satt jag och pratade med en av pedagogerna på den öppna förskola vi ofta besöker med Bebis Minimalist. Hon hade precis som jag nyligen köpt en ny iPhone men saknade helt en plan för vad hon skulle göra med sin gamla, vilket gjorde att den blev liggande i en låda.

Att inaktuell teknik, kläder, möbler eller motsvarande blir liggande oanvända i lådor, garderober och förråd gör ju varken nuvarande ägare, en potentiell framtida ägare eller miljön gladare så frågan är varför det så ofta blir så? Det kan såklart handla om nostalgi, apati, ignorans eller något annat men relativt ofta tror jag anledningen är att det saknas information samt en konkret handlingsplan.

Jag blev såklart nyfiken och intervjuade vår förskolepedagog kring vad som i praktiken stod i vägen för att hon skulle kunna slutföra uppgiften att:

 1. Göra sig av med sin gamla mobil.

Det visade sig snabbt att det som verkade vara en enda uppgift i hennes huvud i praktiken var ett mindre projekt bestående av ett flertal uppgifter:

 1. Utbilda sig kring hur man laddar ned innehåll från gamla mobilen till datorn.
 2. Utbilda sig kring hur man synkar in kontakter etc från gamla mobilen till nya mobilen.
 3. Utbilda sig kring hur man återställer en iPhone till fabriksinställningar.
 4. Utbilda sig kring andrahandsvärdet på äldre iPhones.
 5. Undersöka om hennes pappa känner sig bekväm med att ta över gamla iPhonen.
 6. Ta ett beslut kring att antingen ge bort iPhonen till pappa eller sälja den.
 7. Lägga upp iPhonen på Blocket alternativt utbilda pappa kring handhavande.

När man likt henne gör tankevurpan att se ett mindre projekt som en enda vagt definierad uppgift är det inte konstigt att uppgiften känns överväldigande och resultatet ofta blir inaktivitet. Det lustiga är att all nödvändig information (precis som i fallet ovan) oftast är en googling bort. Dessutom har vår förskolepedagog garanterat ett flertal personer i sin närhet som redan har informationen och som kan hjälpa henne då hon väl identifierat en plan.

Min uppmaning till dig är därför att ta dig en funderare kring vilka gamla surdegsprylar du har liggandes kvar hemma trots att du vet med dig att du inte längre har nytta av dem. Ta därefter ytterligare en funderare kring vilka steg det kommer att krävas för att du ska kunna göra dig av med dessa, helst enligt de fyra S:en. Med stor sannolikhet kommer det visa sig att vägen till en lösning i praktiken inte är speciellt utmanande, bara oklar fram tills idag.

Har du några surdegsprylar som borde stå näst på tur för rensning men där det saknas information eller en konkret plan? :)

12 tankar kring ”Vad är rensningsplanen?

 1. malin

  Jag vet inte om min förvaring av gamla telefoner kom till i bristen på en plan, egentligen var jag nog bara nostalgisk över min första telefon som jag hade i nästan 5 och ett halvt år. Jag köpte en djup ram, ca 20×20 cm som jag lade den i. Numera finns där alla gamla telefoner jag haft dvs. 2 st (är 23) och är en påminnelse till mig själv att försöka använda mina grejer så länge det går.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Då låter det ju som att i ditt fall så fyller din gamla telefon fortfarande ett behov, dvs att påminna dig om att konsumera mindre. :)

   Min teoretiska mobillåda hade blivit rätt skrymmande. Sedan jag fick min första mobil som 16-åring har jag gått igenom hela sju mobiler; en Ericsson 688, en Nokia 3310, en Sony Ericsson T65, en Sony Ericsson W508, en ZTE Blade, en iPhone 4s och min nuvarande iPhone 6s. Galet då man tänker efter!

 2. Veronica

  Sitter här och småler. Vi köpte nya, mer endamålsenliga sängbord på IKEA idag, de gamla bestod av både låda och ett större skåp och jag trodde det var relativt tomt o mitt sängbord…. ? Kunde inte ha mer fel!

  1 gammal IPhone m div tillbehör
  2 ljuslyktor? Fråga mig inte varför…
  7 SJU pocketböcker
  43 hårnålar
  13 hårsnoddar
  4 mobilfodral till gammal mobil
  2 par örhängen -exakt likadana! ?
  4 läppglans/läppsyl
  5 olika prydnadssaker
  3 påbörjade dagböcker

  Det mesta rensades bort/ placerades på ”rätt” ställe men mobilen visste jag inte vad jag skulle göra med. Den behöver tömmas på kort, så den hamnade i… den nya lilla sängbordslådan.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, det är snudd på fascinerande hur grejor kan smyga sig in i diverse utrymmen bara för att det finns plats. Ibland tror jag stuvande och sorterande sker mer eller mindre omedvetet. :)

   För att ge dig lite motivation kan jag avslöja att min fyra år gamla iPhone 4S (visserligen i mycket bra skick och med 64GB minne) gick för 1800 kr på Blocket i mitten av oktober. Hade varit tråkigt att missa de pengarna. :)

 3. Jeanette Sandelin

  Min telefon är en vanlig kontantlur, Samsung, som jag köpte för 119 kr på Shell för 4,5 år sedan. Går att ringa samtal och sms:a. Kan ta emot mms för att se i en dator.
  Jag har en liknade på lut om/när den jag har går sönder. Sparar aldrig på nånting. Nästan så jag gör mig av med saker lite snabbt ibland.

  Svara
 4. Anna

  Detta är så klockrent!!!! Min gamla mobil kräver också utbildning för att tömma så jag kan skrota den… Ofta ofta blir tekniken ett hinder, smidigs appar måste uppdateras för att kunna användas osv. Vi skulle ringa min syster som är utomlands ett halvår på Skype, det gav sådan enorm ångest när vi inte lyckades uppdatera programmet en kväll här, det tog mer än en vecka att komma över puckeln och ordna med det.
  Nu har vi ingen väggetelefon, annars hade jag gladeligen tagit den kostnaden o ringt syster?

  Svara
 5. Ellan

  Men varför köpte pedagogen i inlägget en ny telefon när hennes gamla uppenbarligen fungerar (hon funderade ju på att sälja den)?? Är inte det en större och viktigare fråga?

  Svara
  1. minimalisterna

   Hon hittade den och lämnade in den till polisen men ingen gjorde anspråk på den så hon fick behålla den. Så enkelt kan det vara ibland. ;)

 6. Amidala

  Tips: Fotografiska museet har just nu insamling av gamla mobiltelefoner i samarbete med ett större telebolag som ska skänka smartphones till ensamkommande flyktingbarn. Info finns på deras hemsida. ?

  Svara

Kommentera