Rensning av vardagskläder från ett manligt perspektiv

Det här är mitt (Herr Minimalists) andra inlägg i en serie där jag inventerar hela min garderob med avsikt att identifiera redundans samt eventuella förbisedda behov. Tanken är att arbeta igenom hela garderoben i ordningen skor, vardagskläder, träningskläder, ytterkläder och sist underkläder.

Mitt taktik är att plocka fram allt jag äger inom respektive kategori och analyserar plagg för plagg utifrån vilka tillfällen samt hur ofta jag använder dessa. Därefter rensar jag enligt de fyra s:en det vill säga spara, sälja, skänka och slänga.

 • Jeans (2). Ett par mörkblå jeans från G-star och ett par gråblå från Energie. Jag använder de mörkblå snudd på dagligen under vinterhalvåret och de gråblå mer sällan. Det är dock bra med ett par jeans att växla mellan som jag dessutom inte behöver vara lika rädd om. Jag behåller därför båda.
 • Chinos (3). Ett par beiga och ett par ljusblå från Peak Performance samt ett par grå från Boomerang. De grå från Boomerang har en lite märklig design som gör att jag använder dem sällan men de får vara kvar tills jag hittat en bra ersättare. Övriga byxor använder jag dagligen under sommarhalvåret så samtliga får vara kvar tills vidare.
 • Skortor (5). Fyra långärmade från Stenströms och en kortärmad från G-star. Jag använder alla långärmade arbetet och den kortärmade under middagar, fester och liknande tillställningar. Jag behåller samtliga.
 • Kostym (1). En diskret kritstrecksrandig från Tiger. Kostymen behövs någon gång i månaden i arbetet samt ibland på fest och liknande tillställningar så den får så klart vara kvar.
 • Slipsar (6). En blå, en mörkröd, en ljusröd, en lila, en gul och en vit begravningsslips. Jag har i praktiken en omsättningshastighet på ungefär två år vad gäller alla slipsar, det vill säga på två år har jag använt alla slipsar minst en gång, begravningsslipsen undantagen (som tur är). Samtliga får dock vara kvar.
 • Piké-tröjor (7). Fyra blå i olika nyanser, en svart, en röd och en grön. Alla mina piké-tröjor är från Peak Performance utom två som är från Boomerang. Jag använder samtliga, framförallt på sommarhalvåret, så de får vara kvar.

Garderob

 • T-shirtar (23). Dessa består av åtta svarta, sex vita, två mörkblå, två mörkröda, två ljusblå, två svarta med tryck samt en vit t-shirt med tryck. Alla mina t-shirts utom en är från Express i USA. Jag använder samtliga även om jag kanske inte behöver fullt så många som jag har idag. För att råda bot på överskottet kommer jag inte att införskaffa nya i samma tempo som de nuvarande slits ut.

T-shirts

 • Tröjor (3). En gråblå Hoodini, en grå från G-star samt två svart- och vitrandiga från MQ. En av de svart- och vitrandiga tröjorna används ytterst sällan eftersom jag egentligen inte gillar denna så den rensar jag bort.
 • Pullover (4). Tre blå i olika nyanser från Ströms, en mönstrad blå från Peak Performance och en randing från MQ. En av pulloverna från Ströms är i bomull och har tappat formen vilket gör att jag alltid väljer någon av de andra pulloverna i ull före denna. Denna rensas därför bort medan övriga fyra behålls.
 • Bälten (2). Ett svart läderbälte som jag använder dagligen samt ett ljusgrönt bälte i grov canvas. Jag använder enbart det ljusgröna bältet tillsammans med mina friluftsbyxor under vandringar men då är det dessvärre nödvändigt så det får vara kvar.

Tröjor

Sammanfattningsvis har jag enligt mina referenser inte så stor variation av vardagskläder, vilket för min del inte är något större problem. Tidigare hade jag en betydligt större garderob men använde trots det bara en mindre del av denna helt enligt Pareto-principen.

En rolig iakttagelse är att man inte behöver speciellt många plagg för att skapa många unika kombinationer. Tar man till exempel enbart mina byxor, skjortor och pullovrar så har jag 4x5x5 det vill säga totalt 100 unika kombinationer av dessa. Allt som krävs är en genomtänkt garderob där plaggen är kompatibla med varandra.

De flesta plagg jag har kvar är av god kvalitet och allt nytt jag köper in är numera alltid av bra kvalitet så att de ska hålla länge, ha intressant design och göra mig glad och nöjd under lång tid.

Det finns dock brister i garderoben. Jag skulle gärna byta ut mina grå chinos mot ett par nya gråa eller mörkblå i snyggare design samt komplettera med en cardigan som mellanplagg under våren och hösten. I övrigt är jag väldigt nöjd! 

När behovsanalyserade du dina vardagskläder senast? Kanske är det dags för en rensning och möjlighet att hitta något nytt plagg vid helgens klädbytardag?

10 tankar kring ”Rensning av vardagskläder från ett manligt perspektiv

 1. Johan

  Tack för ett inspirerande inlägg! Jag har rensat ut en del plagg under det senaste året. Det är lustigt hur jag en månad tidigare tänkte ”nä, nu kan jag nog inte rensa ut mer”, men ändå med lätthet kan rensa ur flera plagg i nästa vända. :) Rinse and repeat!

  Svara
 2. Eva

  Herr Perfektio…nej Minimalist menar jag ju, jättefin garderob du har!

  Du och Fru Minimalist har verkligen ovetande pushat mig ordentligt att rensa mer i garderoben. Trodde ju att jag var ”klar” vid nyår. Det är någon rad av Fru M som har ekat i skallen många gånger under senaste månaden, något i stil med ”man behöver inte mer än 2-3 tröjor…” Fnyste lite då åt det men det satte sig och ja jag måste ge mig. Har rensat igen förra veckan. Tio plagg har lämnats in för försäljning på kommission och ytterligare åtta + fem par skor har åkt till Myrorna och soporna förra veckan. Jeanslagret har sjunkit från fjorton par för ett år sedan till sju par idag. Det går framåt för trögrensaren!

  Ni kan inte nog upprepa vikten av rensning, om och om igen och igen… ;)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Perfektionist javisst! Det är så illa att min japanska kollega gett mig smeknamnet ”Hello Mr Pedantic Robot” direkt översatt från japanska till engelska. ;)

   Kul att du kommer framåt med rensandet, visst är det befriande!

 3. Ekorren

  Du har nog full koll! Jag önskar att min man skulle inspireras av detta, åtminstone lite grann.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Du får maila din man länken till sidan och se ifall han nappar. ;)

   En fördel som kanske lockar honom är att man inte behöver handla kläder så ofta samt att valen på morgonen knappt tar någon tid eller mental energi med en liten men genomtänkt garderob. :)

 4. Frycke

  Garderoben har ju varken kläder för klädkoden mörk kostym eller kavaj. Sedan saknar jag flanellbrallor för vintern och en klassisk ljusblå skjorta.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Om du läser blogginlägget så finns det en svart kostym (diskret kritstrecksrandig från Tiger), den hänger längst till höger i garderobsbilden. Den har funkat på såväl bröllop och nyårsfester som begravningar, men vanligtvis används den i jobbet. Bredvid den via skjortan i garderoben hänger en ljusblå dito.

   Några flanellbyxor har jag dock aldrig känt behov av. :)

Lämna ett svar