När hen äntligen släpper taget

Har du också någon pryl eller plagg som du ser fram emot att din partner eller kanske dina föräldrar ska våga släppa taget om och äntligen rensa ut? Du är nog knappast ensam. ;)

Vi brukar rekommendera att man ska hålla tassarna borta från sin partners och även föräldrars prylar, även om man kan bli otroligt rensningssugen bland andras saker. Om de inte själva ber om hjälp såklart. Generellt är det bättre att föregå med gott exempel, prata kring de positiva sidor man upplever med prylbantning och minimalism, och att den vägen försöka inspirera andra att själva börja. Förhoppningsvis sår du ett frö som med tiden växer till handling.

För oss har båda varit med på den minimalistiska resan från början, men inspirerat varandra till rensning inom olika områden. Herr Minimalist lilla garderob har inspirerat Fru Minimalist att rensa bland kläderna. Och Fru Minimalists lilla rad med böcker som minskat för varje år, har inspirerat boksamlande Herr Minimalist att våga släppa taget om böcker i större utsträckning.

En bok Herr Minimalist hållit hårt i är drinkboken ”Skakade upplevelser” som du ser på bilden till blogginlägget och som innehåller diverse olika drinkrecept. Trots att vi inte druckit den typen av alkohol på flera år och snarare minimerat vårt spritskåp för varje år som gått genom att skänka bort eller hälla ut innehållet i flaskorna. Men, plötslig händer det!

Herr Minimalist vågade släppa taget och rensade ut boken. :) Det var ju verkligen en liten pryl men varje gång vi gått igenom och rensat i bokhyllan eller jag kikat i den, har just den boken stört mig. Den har aldrig kommit till användning under våra snart 6 år tillsammans och den har heller ingen ljus framtid hos oss. Andra böcker som i jämförelse använts betydligt mer har vi/han ändå kunnat släppa taget om. Och nu även om denna – äntligen!

Herr Minimalist har i det tysta känt liknande känslor gentemot mig gällande vissa plagg i min garderob eller min gamla dator som växte sig till ett större och större projekt ju längre den var kvar, något du kan läsa om i inlägget En utrensad surdeg. Men minimalism och rensning är som att skala en lök lager för lager, som vi brukar säga, så misströsta inte om din partner har något som du gärna skulle se att det rensades ut – plötsligt händer det! :)

Vad ser du fram emot att din partner eller dina föräldrar ska våga släppa taget om?

Min gamla surdeg och dator som höll sig kvar i hemmet onödigt länge.

10 tankar kring ”När hen äntligen släpper taget

 1. Hanna

  Japp. Min partner har en del prylar som jag tycker han borde rensa ut. Ex så har han fått för sig att om det har kommit ut en triologi av filmer så måste han ha den triologin, tänk typ samlarvärde. Tror dock inte att han har köpt ngn ny på ett tag så det är iaf inget flöde in. Men han tar till sig en del av mina idéer och tankar om stort o smått så jag har mina förhoppningar om att dvd samlingen kommer minska på sikt. Iaf att den minskas med de dvd som en inte vill titta på ( o vissa filmer finns ju att streama/visas på tv titt som tätt)

  Svara
 2. Fröken Minimalist

  Min partner har många tröjor som är både urtvättade, fulla med hål och liknande. Men ändå vill han inte rensa ut dem, fastän han redan har så himla mycket kläder. Det är dock helt upp till honom, jag hade aldrig tvingat honom att rensa (om vi inte valde att flytta ihop).

  Svara
 3. Sara

  Hej! Jag har följt er ett tag och gillar verkligen hur ni hjälper oss andra att övergå till ett mer minimaliskt och hållbart liv genom enkla medel. Jag lånade nyligen er bok på bibblan och har sedan dess genomgått en hel del förändringar här hemma. Årets julklappar kommer bli lite annorlunda (men kanske bättre?) än vanligt från min sida. Däremot tampas jag med årets stora fasa – årets samlarobjekt. Varje jul får jag ett nytt samlarobjekt i julklapp av en släkting, trots försök till att stoppa denna julklapp som ganska motvilligt tas emot. Hur ska jag agera här? Jag vill inte samla på något men vet hur mycket min släkting kämpar för att få till varsin ”årets samlarobjekt” till alla fem kusiner (måste kosta en förmögenhet?!). Med mina 25 vårar har jag dessutom ett gäng från tidigare jular… Hjälp! Behöver lite tips och råd :)

  Svara
 4. Sara Cecilia

  Lycka :) Använde ordet minimalistisk för att beskriva en satsning inom grundskolan, var tvungen att söka upp en definition av ordet – och hittade er. Jag har länge tänkt att jag var den enda som löpt risk att ha för liten garderob.

  Jag har dessvärre sårat släkt och vänner när jag rensat div. födelsedagspresenter och dylikt. Har visserligen lärt mig att göra det med mer taktkänsla – och numera är alla förvarnade!

  Svara
 5. Malin

  Jag la en reservation på er bok på biblioteket och i torsdags fick jag hämta upp den. Love it! Har en VAB-eftermiddag och har lyckats rensa ut två tidskriftssamlare med mattidningar. Jag har rivit ur ett 20 tal recept men resten åker i pappersinsamlingen. Jag älskar att rensa :-)

  Svara
 6. Mica

  Jag har sett fram emot att min sambo börjar rensa bland alla sina kläder och för någon månad sedan tog han ett första steg och började med några lådor! Vilken lycka jag kände inombords! Jag hoppas att mitt sätt att tänka kring att släppa taget om saker smittar av sig mer och mer.

  Svara
 7. Mia

  Jag har böcker om surdegsbakande som jag använde flitigt när jag hakade på surdegstrenden. Bröden blev jättegoda och det var superkul. Tills jag insåg hur dåligt gluten är och till och med spannmål och kolhydrater. Så nu bakas det varken glutenbröd eller glutenfritt här hemma och jag tror inte det kommer göras det i framtiden heller. Men jag har så svårt att släppa de där böckerna, 2-3 stycken då det blev så himla gott och gjorde bakandet så enkelt. Jag tänker att OM jag ska baka så ska jag baka något från de böckerna. Men då kan jag säkert hitta nåt på nätet som duger. Eller man kunde kopiera några sidor av boken och spara bland recepten. Som för den delen också borde rensas.

  Svara
 8. Mia

  Sambon spar nog ännu mer än jag. Vi har släktgods: silver och servis som jag inte har några känslor för men som har något affektivt värde för honom. Sen har vi på tok för många gjutjärnspannor som vi har svårt att göra oss av med för de är ju så BRA! Sen är det barnets leksaker. Han är INTE minimalist i alla fall. Jag försöker övertala honom att släppa en del grejer till bebisar vi känner. Det går ibland. Men de grejer han har kommer ju med tiden avvecklas. Gäller nu bara att hela tiden tänka minimalistiskt. Föregå med gott exempel. Man rycks så lätt med.

  Svara

Lämna ett svar