Biblioteket konkurrerar ut läsplattan

I våras köpte jag en Kindle, det vill säga en digital läsplatta. Jag hade tidigare vid ett par tillfällen lånat Herr Minimalists Kindle och gillat storleken, skärmen och möjligheten att ha tillgång till hundratals böcker i ett format likt en mindre pocketbok. Jag hade en mental bild av att läsplattan skulle fyllas till bredden med spännande och inspirerande läsning, vara min minimalistiska följeslagare på semesterresor jorden runt likväl som vid lugna stunder hemma i soffan.

Ganska snart upptäckte jag hur lätt det var att köpa böcker med Kindlen, både på gott och ont. Efter några sekunder och ett par klick har jag en ny bok tillgänglig för läsning. Visst går det hyfsat snabbt att beställa och få hem böcker via nätet idag, men inte jämfört med detta. Det farliga är att det snabbt kan rinna iväg mycket pengar, du märker knappt att du shoppar eftersom du inte ens behöver ta fram ditt bankkort.

Dock har Kindlen inte fyllts med böcker till den bredd jag förväntat mig. Det beror till liten del på ren sparsamhet eller snålhet från min sida, men också på att majoriteten av böckerna som går att köpa till Kindlen är på engelska och jag har dålig koll på utbudet. Amazon är visserligen duktiga på att hålla koll på vilken typ av böcker jag läst och ger mig regelbundet förslag på nya böcker utifrån läshistoriken, dock behöver jag ofta mer på fötterna än så för att betala för en bok.

Ytterligare en anledning att jag och Kindlen inte kamperat mer ihop, är att jag tidigt i somras fick för mig att besöka biblioteket, något jag inte gjort regelbundet på flera år. Sedan dess är jag fast och har gått dit var och varannan vecka för att låna nya böcker. I kombination med mitt minskade användande av sociala medier, vilket även gjort att jag minskat antal bloggar jag följer, upplever jag mig ha mer tid för avkopplande bokläsning om kvällarna. När jag nu på nytt upptäckt bibliotekets fantastiska gratis-värld, tar det ändå mer emot att köpa böcker till min Kindle.

Sammanfattningsvis har mitt nya beteende och min insikt om bibliotekets förträfflighet, fått mig att sälja min relativt nya Kindle till Herr Minimalist. Han sålde i sin tur sin äldre version av Kindle på Blocket. Kanske köper jag en ny Kindle eller annan läsplatta om ett par år, framför allt när utbudet av lånbara e-böcker på biblioteket är större. Tills dess kommer jag vara en frekvent besökare på stadens bibliotek. :)

Vad tycker du, läsplatta eller fysiska böcker? Köpa eller låna böcker?

31 tankar kring ”Biblioteket konkurrerar ut läsplattan

 1. David Nilsson

  Som gammal samlare av serietidningar är min iPad en räddare. Har ett hundratal serietidningar i min iPad och vet sen tidigare hur mycket plats de skulle ta i fysisk form.

  Svara
 2. Hanna

  Se då bara till att köpa en platta som klarar av andra format. Kindle är ju ”låst” till Amazon och om en ska låna e-böcker så funkar inte det. Jag läser faktiskt i min mobil. Det är inte lika gött som en platta men en vänjer sig och jag tycker det fungerar fantastiskt bra som komplement. Framför allt för att det är så lätt att låna precis när som helst. Utbudet ökar ju också hela tiden så prova vetja. Jag är för snål för att köpa böcker men tycker inte har något större problem att hitta e-läsning.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det ska gå att synka Kindlen med någon programvara så att den klarar av fler fil-format än de Amazon tillhandahåller, men jag har inte orkat satt mig in i det helt och hållet. Kanske ska jag ge vår iPad en chans som läsplatta även om jag verkligen gillade det tacksamma ”ljus” som Kindlen hade till skillnad mot iPadens skarpa ljus att läsa på. Tills vidare läser jag de fysiska böcker jag lånat hem från biblioteket denna vecka :)

  2. Fabian

   ”om en ska låna e-böcker så funkar inte det”
   Jag fattar inte, måste man vara fler som lånar alltså? Det är bara när det är en som skall låna det inte funkar?

 3. Bella

  Jag började låna böcker när jag var mamaledig (då mest om barnutveckling) sen har jag fortsatt och lånar 5 böcker per månad, mest faktaböcker och har tid att läsa trots att jag lever som ensamstående mamma till en 3,5-åring just för att jag inte längre slötittar på tv/ipaden, följer inte lika mycket serier heller och mår bättre av att låna böcker än titta på netflix.

  Läser mest faktaböcker. Ditt inlägg gav mig ett blogginläggide – tack!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Som vanligt handlar tid om prioritering. Vi insåg här om dagen att vi inte slagit på tv:n sedan vi kom hem från semesterresan i juli. Däremot har jag hunnit läsa ett tiotal böcker vilket är samma antal böcker jag ibland snittat på ett år (!).

 4. Anders

  Tack för en bra blogg, alltid kul att läsa !
  För mej är det ljudböcker som gäller numera. En bra uppläsare ger läsandet en helt ny innebörd. Provar på Storytel i tre månader gratis. Finns hur mycket ljud – och e-böcker som helst, både svenska och engelska.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker ljudböcker är för långa och föredrar istället att lyssna på podcasts som är 30-60 minuter, allt från aktiepoddar till sommarpratare och P3 dokumentär. De sistnämnda tycker jag ibland kan vara lika spännande och intressant som en ljudbok, fast i kortare format :)
   En sommar när jag bilade ner till Skåne t o r ensam hade jag dock ljudböcker för att fördriva den åtta timmar långa resan t o r.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Inte vad jag vet, men kanske finns det en Kindle-app? Du är nog bara en googling ifrån ett svar :) Dock lär man ju förlora det sköna ”ljus” som Kindlens läsplatta erbjuder.

 5. Inredspiration

  Jag gillar vanliga fysiska böcker bäst! Jag gillar känslan av pappret och att vända blad på riktigt, att hålla i boken och att botanisera bland fysiska böcker. Jag blir lättare inspirerad att läsa en bok av att se den i verkligheten snarare än att bara se den på en skärm. Böcker blir som trogna följeslagare tycker jag och jag går ofta och gärna tillbaka till mina favoriter! Jag blir glad av att se dem i bokhyllan och kunna ta fram och läsa bara en del om jag vill! Jag tycker det är lättare att hitta i en vanlig bok än på en läs/surfplatta.

  Innan har jag varit en sån som alltid köpt de böcker jag velat läsa, inte särskilt minimalistiskt jag vet, men efter ett flertal ”felköp” så känns det inte lika lockande längre. Det blir dyrt och jag upplever att böcker är svåra att sälja vidare. Jag vill ju egentligen bara ha favoriter i bokhyllan :)
  Problemet är att jag ofta läser (fakta)böcker på engelska och detta utbud är ganska dåligt på biblioteket. Ett mål är dock att jag ska bli bättre på att låna där!

  Kul att höra andras funderingar kring läsplatta vs. riktig bok! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det verkar vara många som gillar just känslan av att läsa en riktig bok snarare än på en skärm.

   Jag går dock ytterst sällan tillbaka och kikar i gamla böcker eller läser dem igen. Det finns ju hela tiden så många nya intressanta böcker att läsa! :) Ibland tycker jag till och med att läsplattornas sökfunktioner och överstrykningsmöjligheter gör det lättare att hitta saker jag gillade eller ville komma ihåg i den typen av böcker, snarare än i fysiska.

   På vissa bibliotek har jag hört att man kan tipsa dem om böcker de borde ta in i sitt utbud, kanske kan du på så vis få dit några av de engelska böcker du vill läsa? :)

 6. Eva

  Bra inlägg och fin bild. Vilket bibliotek är det? I ditt kvarter? ;)

  Jo böcker är väl bäst men jag har inte testat något annat heller. Är något bra nog så testar jag sällan något nytt. (Usch fy, får man säga något sådant ostraffat i Sverige?)

  Och så väntar man ju på inlägget när ni Minimalister beskriver det minimalistiska bröllopet! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tyvärr är bilden inte från vårt lokala bibliotek, även om det vore oerhört inspirerande och mysigt :)

   Haha, du får nog hålla ut och följa bloggen några år till innan det blir skriverier om ett minimalistiskt bröllop. Även om vi naturligtvis har pratat om och diskuterat hur vi skulle vilja gifta oss i framtiden, så är det inget som ligger i närtid. ;)

 7. ekomammaistan

  Jag lånar mycket böcker på bibblan, just nu är det en bra tradition att jag lånar böcker både till mig och barnen när jag är där. Har inte köpt en bok på minst ett år nu vilket känns himla bra.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra!
   Jag tänker också att jag i framtiden vill ta med mig barn till biblioteket och få dem att uppskatta det. Och samtidigt få dem att förstå att man faktiskt inte behöver äga allting själv.

 8. Minimalistjavisst

  Jag älskar biblioteket! Finns massor av spännande böcker och inte bara skönlitteratur. Jag är fortfarande gammaldags och föredrar känslan av att hålla i en ”riktig” bok.

  Svara
 9. Gunilla OJ

  Hej! Tack för en inspirernade blogg. Jag använder Storytel sedan 4 år och lyssnar på böcker – halvårsavgiften gör att jag kan lyssna obegränsat på böcker och de har många, både på svenska och engelska. Efter senaste uppgraderingen för en månad sedan är det också möjligt att välja om man vill lyssna eller läsa samma bok (för Iphone). Funkar jättebra på telefonen. Passar mig jättebra eftersom jag inte vill ha böcker i bokhyllan. Jag kan också välja att läsa samma bok på Ipad eller dator. Eller lyssna. Man har också importerat ett stort eBoksbibliotek.
  Vidare lånar jag eBöcker på biblioteket och läser på Ipad. Kostar ingenting och det finns väldigt många böcker.
  Till detta kompletterar jag ibland med en fysisk bok i pappersform.
  Jag gillar alla 3 sätten att läsa/lyssna men håller med tidigare kommentar att en bra uppläsare tillför ytterligare en dimension till en bok och vissa böcker vill jag inte läsa i pappersform utan vill höra den med just den bra uppläsaren.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att du är positiv till och utnyttjar Storytel i så stor utsträckning. Jag trodde jag skulle uppskatta en läsplatta betydligt mer än jag faktiskt gjort under det halvåret jag ägt den, nu njuter jag desto mer av känslan av att läsa en fysisk bok.

 10. Christina

  Jag läser fysiska böcker, köper dem ofta billigt på olika loppisar och har börjat gå mer regelbundet till biblioteket igen också.

  Svara
 11. Bo

  Tack för ytterligare ett välskrivet inlägg i en mycket inspirerande blogg. Jag gör en nästan daglig koll om det finns något kul, och med flitiga skribenter belönas flit lagom ofta.
  Jag använder Kindle, både deras egen läsplatta som ger bäst ergonomi, samt appar i surfplatta och telefon. Poängen är att man med programmet Calibre kan synka in det mesta från olika format till olika mojänger så man kan läsa på vad som råkar vara med. Calibre kan också konvertera format så att man får in en vanlig PDF i Kindle läsplatta.
  Detta betyder inte att jag inte går på biblioteket. Utan de regelbundna besöken vore livet sorgligt begränsat. Jag köper också gärna (pocket)böcker, och sänder dem vidare i en läskedja. Det enda som numera sparas i bokhylla är facklitteratur som jag vet att jag kommer gå tillbaka till eller behöver för referenser.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för ditt beröm och dina fina ord :)
   Jag håller med dig om att biblioteket fyller många bra funktioner och jag är glad över att jag upptäckt det nu igen eftersom jag då tänker att den dag vi har barn kommer jag vara väldigt noga med att ta med dem dit. Kanske ett bra sätt att få små barn att förstå att man själv inte behöver äga allting själv utan kan låna också :)
   Skönlitterära pocketböcker brukar vi antingen skänka till vänner eller ställa i en allmän bokhylla på jobbet. Oavsett hur man väljer att göra det så håller jag med dig om att skänka dem vidare på något sätt är det bästa sättet att förvalta bra pocketböcker.

 12. Snålcoachen

  Jag är en riktig bakåtsträvare när det gäller läsning och föredrar fortfarande att känna på och hålla i fysiska böcker. Jag gillar allt från omslaget till doften, känslan och att lägga ett bokmärke där jag slutat läsa för dagen. Jag blir glad av att se en frestande boktrave på sängbordet.

  Om sanningen ska fram har jag aldrig läst en enda e-bok. Nu för tiden lånar jag alla böcker på biblioteket och tycker att det känns helt fantastiskt att vi har den möjligheten att faktiskt låna böcker helt utan kostnad.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med dig om att det är helt fantastiskt att biblioteken har sådant utbud till ingen kostnad alls. I många fall har de även väldigt nya böcker vilket jag förvånades över. På vårt närmaste bibliotek kostar det tyvärr 20 kr att reservera en bok som redan är utlånad. Jag blev förvånad och lite småtjurig att det var så dyrt när jag hade reserverat två böcker sist ;)

 13. S

  Bibliotek är fantastiska! Bra tillgänglighet, service och utbud på samma gång. Oslagbart.

  Svara
 14. jo

  Varifrån kommer den vackra bilden? Älskar gamla bibliotek!

  Personligen orkar jag inte läsa längre texter på skärmar, så mitt val är enkelt: Gamla hederliga minimalistiska pappersböcker från bibblan!

  Svara
 15. charlotte: stegforsteg

  Som många andra föredrar jag att läsa en fysisk bok framför en i paddan eller motsvarande, men allra helst lyssnar jag på dem. Helt perfekt när jag håller på med hushållsarbete här hemma eller när dottern somnat under en barnvagnspromenad. Jag lånar dem på biblioteket och lägger in i mobilen så följer de alltid med mig.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag lyssnar mycket på podcasts som jag tycker fyller ungefär samma funktion som du beskriver för ljudböcker, åtminstone P3 Dokumentär som kan vara väldigt spännande men i ett mer kortfattat format än en ljudbok.

 16. Malin

  Jag tyckte också att det blev för dyrt med att köpa böcker. Nu köper jag bara böcker av mina favoritförfattare och lånar resten på biblioteket. Ibland lånar jag en e-bok till surfplattan, dock mer när jag pluggade för då tog det mindre plats i väskan.

  Svara

Lämna ett svar